Andy Schmid

FacebookPinterestDelen

Ik groeide op in Zwitserland in de buurt van Zürich en had tot halverwege de twintig geen enkele band met de oceaan en haar bewoners. Het was op een reis naar Mexico in 2003 toen ik echt gefascineerd raakte door de oceaan en begon te duiken.

Ik werd meteen verliefd op alles wat eraan de hand was en ben er sindsdien gepassioneerd over geworden.

Pas na een paar jaar en een aantal duikcursussen met zo’n tweehonderd duiken pakte ik een Canon point-and-shoot camera als mijn eerste onderwatercamera. Ik leerde stap voor stap over onderwaterfotografie en verbeterde gestaag mijn vaardigheden en apparatuur.

In de loop der jaren heb ik verschillende Canon-camera’s doorlopen totdat ik het gevoel had dat ik op de limiet was gekomen van wat ermee kon worden gedaan, en toen ben ik overgestapt op een Canon DSLR.

Hoewel onderwaterfotografie mijn absolute passie is geworden, ben ik nog steeds in de eerste plaats een onderwaterliefhebber en vind ik het niet erg om zonder camera in het water te gaan en te verkennen wat er onder de oppervlakte ligt.

Tegenwoordig doe ik ook veel snorkel- en freedivingactiviteiten waarbij minder uitrusting nodig is, en andere ontmoetingen met dieren in het wild mogelijk zijn, vooral offshore waar grote pelagische zoogdieren mogelijk te zien zijn, zoals walvissen en dolfijnen die zo nu en dan naar de oppervlakte moeten komen om te ademen.

Afhankelijk van waar mijn reizen me brengen, fotografeer ik alles van de kleinste oceaandieren zoals pygmee zeepaardjes en naaktslakken tot de grootste oceaanbewoners zoals walvissen en haaien. Ik merk dat waar ik ook ga, er altijd iets speciaals en unieks is aan een plek en dus probeer ik me te concentreren op het vastleggen daarvan.

Canon EOS 5D Mark IV – Sinds ik met fotografie ben begonnen, gebruik ik Canon-camera’s. Ik was altijd blij met wat ze konden doen en raakte vertrouwd met het handmatig fotograferen van hen. Ik vond de manier waarop deze camera’s vrijwel meteen werkten leuk, daarom ben ik nooit van merk gewisseld.

In de afgelopen vijf jaar is de 5D Mark IV een geweldige camera geweest en ik leer er nog steeds steeds nieuwe dingen mee. Ik denk dat ik het nog minstens een paar jaar zal gebruiken voordat ik er zelfs maar aan denk om over te schakelen naar een spiegelloze camera.

Canon EOS 6D Mark II – Op duiktrips zijn er altijd zoveel dingen boven water die ik graag fotografeer en omdat de 5D Mark IV meestal in een onderwaterhuis zit, heb ik een tweede camera nodig voor topside fotografie.

De Canon 6D Mark II is vergelijkbaar met de 5D Mark IV als het gaat om het werken met bedieningselementen en het verschil in kwaliteit is niet zo groot. Ik dacht ook aan de prijs toen ik het kocht.

DJI Mini 2 | – Voor luchtfoto’s gebruik ik de kleinste drone uit de catalogus van DJI. Ik zou het niet professioneel noemen, maar als de lichtomstandigheden goed zijn, zijn indrukwekkende resultaten nog steeds mogelijk.

Het is super compact en licht, wat reizen een fluitje van een cent maakt, vooral gezien alle andere fotografie en duikuitrusting die op reis moet worden meegenomen.

Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USM – Mijn go-to lens voor alles wat groothoek onder water is, waardoor ik heel dicht bij elk onderwerp kan komen.

Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM – Dit was vroeger mijn go-to lens voor groothoek onderwaterfotografie, maar ik heb niet de neiging om het veel te gebruiken omdat ik de zoom bijna nooit gebruik. Met de 16mm rechtlijnige kan ik nog steeds niet zoveel vangen als met de fisheye.

Deze lens is ook veel groter en maakt mijn setup veel omvangrijker, wat ik niet echt leuk vind. Ik gebruik dit objectief tegenwoordig vooral voor topside fotografie.

Canon EF 50mm f/1.8 STM – Een lens die ik alleen gebruik voor topside fotografie. Zeer compact en betaalbaar, maar vrij solide als het gaat om kwaliteit. Werkt geweldig voor straatfotografie, portretten en dat soort dingen.

Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM – Ik gebruik deze lens voor alles macro, of het nu onder water of boven is. Voor echt kleine wezens voeg ik een natte dioptrie toe om zoveel mogelijk details vast te leggen (Nauticam SMC-1 of INON UCL-165, afhankelijk van de grootte van het onderwerp en de mate van details die ik wil vastleggen).

Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM – Een andere lens die ik alleen gebruik voor topside fotografie en mijn favoriete lens om dieren in het wild boven water te fotograferen vanwege zijn veelzijdigheid.

Onderwaterhuis, Dome Ports, Flitsers & Armen

Nauticam NA-5DMKIV – Dit is een behuizing die speciaal is ontworpen en vervaardigd voor de Canon 5D Mark IV. Nauticam produceert zeer robuuste behuizingen en richt zich op de gemakkelijkst mogelijke toegankelijkheid van alle knoppen en functies van de camera.

Ik vind dit erg belangrijk in het water omdat dingen vaak heel snel gebeuren, en zonder de instellingen heel snel te kunnen wijzigen, kunnen goede kansen verloren gaan.

Het vacuümsysteem dat aangeeft of er mogelijk een lek is, geeft me extra veiligheid omdat ik niet de meest voorzichtige gebruiker ben en mijn setup tegen een goed pak slaag moet kunnen terwijl ik op zee ben.

Verschillende dome poorten: afhankelijk van de lens waarmee ik fotografeer, gebruik ik ofwel een 8,5″ acryl dome poort van Nauticam, een 4″ mini glazen dome poort van Zen of een macro poort van Nauticam.

Zee & Zee YS-D2 Flitsers x 2 – Zodra je het water ingaat en hoe dieper je duikt, hoe meer de natuurlijke kleuren vervagen omdat er minder omgevingslicht beschikbaar is. Daarom zijn externe lichtbronnen essentieel voor onderwaterfotografie.

Deze flitsers zijn vrij compact en toch krachtig genoeg voor wat ik doe. Ze werken ook met AA-batterijen, wat ik een enorm voordeel vind ten opzichte van eigen batterijpakketten, die veel andere fabrikanten gebruiken. Ik gebruik oplaadbare Panasonic Eneloop pro’s.

Om de flitsers aan te sluiten op de behuizing gebruik ik glasvezelkabels van Nauticam en vervolgens gebruik ik om de flitsers aan de behuizing te bevestigen een combinatie van 5″ en 8″ armen met klemmen van Ultralight.

Ik zal ook wat schuimdobbers toevoegen om ervoor te zorgen dat mijn setup een licht positief drijfvermogen heeft. Dit zorgt ervoor dat als ik om wat voor reden dan ook mijn setup moet loslaten, deze zijn weg naar de oppervlakte zal vinden met een kans op herstel. Met een negatief drijvende opstelling in diep water kan de uitrusting voor altijd verloren gaan.

Lowepro Pro Runner BP 450 AW II – Ik kan vaak niet geloven wat ik in deze tas kan passen, soms met een totaalgewicht van twintig kilogram plus. Omdat het iets kleiner is dan de maximale handbagage en het een rugzak is, heb ik nooit discussies bij het inchecken, ook al is het veel te zwaar.

Behalve mijn dome port(s) en de drone, krijg ik vrijwel alles in deze tas waar ik mee reis, inclusief mijn notebook, opladers, batterijen en andere accessoires.

Manfrotto MKBFRA4-BH Befree – Omdat mijn uitrusting omvangrijk en zwaar is, heb ik een lichtgewicht statief nodig dat ik aan de buitenkant van mijn rugzak kan bevestigen, waardoor reizen gemakkelijker wordt. Omdat ik geen topside shooter ben, doet dit statief het werk voor mij. Ik gebruik het voornamelijk voor nachtfotografie van luchten, noorderlicht of landschappen.

Joby GorillaPod – Ik gebruik dit compacte en lichtgewicht statief voor onderwatershoots. Alleen de schroef om de camera op te monteren is van metaal, dus het is nooit een probleem om hem in het water te nemen.

Hardware en software

Ik gebruik Adobe Lightroom Classic als een bibliotheek en basis RAW-bewerkingstool. Ik schakel over naar Adobe Photoshop voor meer gedetailleerde bewerkingen als dat nodig is. Het bewerkingswerk is op een MacBook Pro met een 27″ externe DELL U2720Q monitor en een Wacom Intuos Pro Medium (PTH-651) tablet thuis.

Duikuitrusting

ScubaPro regelaars en BCD
Billabong en Polo Sub wetsuits
Cressi masker &snorkel
Mares Avanti Quattro Power vinnen
Merries Razor Pro freediving vinnen
Uemis ZURICH duikcomputer

Op basis van fouten of problemen die ik zelf heb ervaren, is hier een advies:

Laat je lensdop niet zitten wanneer je je camera in je behuizing plaatst en zorg ervoor dat je lens op AF is ingesteld, tenzij je hem expliciet op MF wilt hebben. Beide zijn mij 🙈 overkomen

Een goede routine elke keer dat u iets in uw installatie wijzigt, zoals een lens, geheugenkaart of batterij, helpt om fouten te minimaliseren. Het beste is om wat testopnames te maken met alles aan, inclusief de flitsers en ervoor te zorgen dat de foto’s op de geheugenkaart zijn opgeslagen en dat alles goed werkt voordat je onder water gaat.

Regelmatig onderhoud is een must (schoonmaken, o-ringen smeren, …) Dit zal helpen om te voorkomen dat uw uitrusting overstroomt.

Als je van onderwaterfotografie houdt of erin wilt stappen, vergeet dan nooit te genieten van wat je ervaart en leg je camera zo nu en dan neer. Mis de daadwerkelijke ervaring niet omdat je een foto of video najaagt.

Als het lezen hiervan je interesse heeft gewekt, volg dan mijn Instagram om mijn nieuwste werk te zien.

www.andy-schmid.com | @andy.schmid

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer