Apple’s iPhone 14 Pro- en 14 Pro Max-camera’s zijn waanzinnig krachtig

FacebookPinterestDelen

Naast de aankondiging van zijn twee nieuwe goedkopere iPhone 14- en iPhone 14 Plus-edities, heeft Apple ook twee premiumversies onthuld, de iPhone 14 Pro en de Pro Max. Deze laatste twee zijn ook niet alleen marketingtrucs; althans wat hun cameratechnologie betreft. Aangezien dat de focus is van onze rapportage hier, laten we erin duiken en uitleggen waarom.

De cameraspecificaties op de iPhone 14- en 14 Plus-telefoons zijn absoluut solide verbeteringen ten opzichte van wat beschikbaar was in hun voorgangers, de iPhone 13 en iPhone 13 Mini. Ze bieden echter nog steeds dezelfde essentiële 12 MP-resolutie als de 2021-edities, zij het met superieure beeldverwerking, sensor- en pixelarchitectuur. Met de iPhone 14 Pro- en Pro Max-versies hebben de zaken een scherpere wending genomen naar nieuw terrein.

Waarschijnlijk het belangrijkste kenmerk van de twee nieuwe premium iPhone-edities is dat ze nu een enorm verhoogde resolutie hebben voor hun hoofdcamera. Dit is een grote verbetering ten opzichte van die van hun 2021 Pro- en Pro Max-voorgangers, die hetzelfde fundamentele aantal megapixels hadden als die van hun meer betaalbare 2021 iPhone 13- en 13 Mini-neven.

Met de iPhone 14 Pro- en Pro Max-edities krijgen kopers een array met drie lenzen die 48-megapixelfoto’s levert via de hoofdcamera. De nieuwe sensor die dit aankan, lijkt erg op die in de GM2-telefoon van Samsung, omdat deze ook quad-pixeltechnologie heeft. Verder bevat de sensor op de 14 Pro- en 14 Pro Max-telefoons de tweede generatie sensor-shift optische beeldstabilisatietechnologie.

Interessant is echter dat deze pixels met 1,22 μm ook kleiner zijn dan die in beide nieuwe iPhone 14- en 14 Plus-modellen, evenals de pixels in de iPhone 13 Pro Max-editie van vorig jaar, die allemaal 1,9 μm pixels hebben. Dit is echter een beetje onvermijdelijk omdat er gewoon zoveel meer pixels in deze twee nieuwe telefoons zitten.

Toch compenseren deze iPhones de kleinere pixelgrootte op veel verschillende manieren. Hun quad-pixel technologie is er een van en dat geldt ook voor de krachtigere beeldverwerkingscapaciteit die deze premium apparaten bieden.

Met name bij het quad-pixelsysteem is het totale aantal pixels in de telefoon verdeeld in gecombineerde groepen van vier die één grotere quad-pixel vormen die gelijk is aan 2,44 μm. Het totale aantal quad-pixels gebruikt vervolgens de lichtopname van alle 48-megapixelpixels om een laatste 12-megapixel superfoto te leveren die veel scherper is, diepere kleuren biedt en veel beter is in prestaties bij weinig licht dan het geval zou zijn in een standaard 12MP-sensor.

De iPhone 13 Pro- en Pro Max-telefoons van vorig jaar deden iets soortgelijks, maar de 14 Pro- en Pro Max-versies bieden een quad-pixel array die ongeveer 65% groter is.

De Pro-modellen hebben een diafragma dat is teruggebracht van F1.5 naar F1.79 in vergelijking met de Pro 13-edities, maar omdat hun nieuwere sensor bijna twee keer zo groot is, creëren de nieuwe cameras nog steeds een helderdere beeldkwaliteit. De toegenomen sensorgrootte compenseert meer dan het ~ 0.3EV langzamere F-nummer en als gevolg daarvan zou de opname bij weinig licht op deze nieuwe telefoons aanzienlijk superieur moeten zijn aan die van zijn voorgangers.

De verbeterde prestaties bij weinig licht strekken zich uit tot alle camera’s en cameramodi op de iPhone 14 Pro- en Pro Max-edities. Apple claimt een 2x verbetering voor de hoofdcamera, 3x verbetering voor de Ultra Wide camera, 2x op de telecamera en 2x op de trudepth lens aan de voorzijde.

Bovendien, zoals Apple zelf opmerkt: “Photonic Engine maakt deze dramatische toename in kwaliteit mogelijk door Deep Fusion eerder in het beeldvormingsproces toe te passen om buitengewone details te leveren en subtiele texturen te behouden, betere kleuren te bieden en meer informatie in een foto te behouden”.

Apple heeft ook de Ultra Wide-camera ontworpen om 12-megapixelfoto’s te maken en de Pro en Pro Max Telelens een 3x optische zoom te geven.

Belangrijk is dat, gezien de prestaties van eerdere iPhone-selfiecamera’s, de nieuwe TrueDepth-camera op deze telefoons een resolutie van 12 megapixels biedt met een f / 1.9-lens die helpt de prestaties bij weinig licht te verbeteren dan wat de andere fotoverwerkingstechnologieën in deze twee telefoons ook bereiken.

Over fotoverwerkingstechnologie gesproken, de A16 Bionic-chip van de nieuwe iPhone-editie is de snelste die ooit in een iPhone is geplaatst, wat betekent dat hij computationele fotografie aankan met een indrukwekkende vier biljoen bewerkingen per foto-opname. Hiermee combineert Apple’s Phototonic Engine-technologie volgens Apple snel meerdere afbeeldingen tot één compleet beeld.

Hier zijn een paar foto’s die de mogelijkheden van de ne benadrukkenw iPhone camera’s:

Afbeelding tegoed: Apple

Tot slot bevat de video-opname in de telefoons van het iPhone Pro- en Pro Max-model een nieuwe actiemodus die wordt gedeeld met de iPhone 14- en 14 Plus-telefoons, die de video tijdens het fotograferen stabiliseert. Een andere gedeelde functie is een Cinematic-modus voor 4K-video met 30 en 24 fps.

Ten slotte is het display van deze telefoons het vermelden waard. Apple heeft ze een Super Retina XDR-scherm met HDR en een piekhelderheid van 1600 nits gegeven, wat 400 meer is dan wat de iPhone 14 en 14 Plus kunnen uitvoeren.

De iPhone 14 Pro en 14 Pro Max zijn vanaf 9 september beschikbaar voor pre-orderÞ in versies van 129 GB, 256 GB, 512 GB en 1 TB met kleurkeuzes die “dieppaars, zilver, goud en spacezwart” omvatten. Ze worden verzonden vanaf 16 septemberÞ voor respectievelijke detailhandelsprijzen van $ 999 en $ 1.099.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer