Beginnersgids voor fotografie belichtingstechnieken (+ Pro Tips)

FacebookPinterestDelen

Weten hoe te werken met verschillende lichtbronnen en belichtingsopstellingen is een van de grootste uitdagingen van fotografie. Daarom hebben we deze gids voor fotografieverlichting samengesteld: om je een praktische plek te geven om te beginnen.

Daarin zullen we kijken hoe je de juiste verlichting kunt kiezen – of het nu natuurlijk of kunstmatig licht is – die bij je fotografie past.

Aan het einde van de gids ben je klaar om te beginnen met fotograferen met verschillende soorten licht in veel verschillende situaties. Dus laten we beginnen.

Inhoudsopgave

6 Basisprincipes van fotografieverlichting

Het woord fotografie betekent “tekenen met licht”.  Dus we zullen snel enkele basisprincipes van verlichting bekijken voordat we de vraag beantwoorden: “Wat is de beste verlichting voor fotografie?”.

1. Begin met natuurlijk licht voordat u een flitser toevoegt

Natuurlijk licht – geleverd door de zon en de maan – verandert voortdurend met het tijdstip van de dag en het weer.

Dus, verken het effect van licht – ga naar buiten en fotografeer op verschillende tijdstippen van de dag, zie hoe dit de beelden die je maakt verandert. Hoe veranderen de tonen in het beeld?

U kunt in bepaalde situaties merken dat u de toevoeging van kunstlicht nodig hebt, en het meest voor de hand liggende hulpmiddel voor de fotograaf is de cameraflitser. Simpel gezegd, u kunt het gebruiken om een goede belichting te bieden wanneer de omstandigheden te donker zijn.

Aan de andere kant is een directe flitser vaak te veel en brandt details uit. Om dit te verminderen, kunt u de flitser van een ander oppervlak zoals een muur of plafond weerkaatsen.

 • Wat is flitsfotografie?

2. Het belang van de verlichtingspositie

Een enkel licht of flitser kan helpen de effecten van gerichte verlichting weer te geven. Kies enkele eenvoudige voorwerpen – fruit, porseleinen kommen – en stel je lichtbron in op één kant van je onderwerp. Verplaats het vervolgens rond het onderwerp en observeer hoe de hooglichten en schaduwen van vorm veranderen.

Schaduwen kunnen het driedimensionale uiterlijk vergroten en kunnen een afbeelding een stuk dramatischer maken. Als je een persoon fotografeert, kijk dan wat er gebeurt met de details en tonen op het gezicht wanneer je je lichtbron in een andere positie beweegt.

Tip: Converteer uw afbeelding naar zwart-wit om de tonen duidelijker te zien en vergelijk vervolgens uw resultaten met kleurenafbeeldingen van hetzelfde onderwerp.

3. Zacht licht versus hard licht

Fotografieverlichting kan ‘zacht’ of ‘hard’ zijn. Hard licht maakt het beeld contrastrijker , waardoor de middentonen worden verminderd.

Zacht licht verlaagt het contrastniveau en vergroot het bereik van middentonen, waardoor een gezellig, reflecterend gevoel ontstaat.

Een on-camera licht zoals een flitser of LED-paneel is meestal een harde lichtbron, terwijl een licht verspreid door een softbox of paraplu een zachte is.

4. Reflectoren en diffusers

Een wit oppervlak weerkaatst licht terug naar de lichtbron; een zwart oppervlak absorbeert licht.

Reflectoren worden veel gebruikt – binnen en buiten – om licht terug te reflecteren op een onderwerp om meer details te onthullen of het contrast over een afbeelding in evenwicht te brengen. Reflectoren kunnen allemaal verschillende kleuren hebben – om meer te weten te komen over elk type, zie onze gids: waar worden reflectoren voor gebruikt in de fotografie?

Diffusers worden gebruikt over een lichtbron (zoals een flitser, stroboscoop of videolicht) om de bundel gelijkmatiger te verspreiden en de intensiteit ervan te verminderen.

Ze zijn ook handig wanneer u glas probeert aan te steken en reflecties probeert te vermijden.

5. Kleurtemperatuur en witbalans

Al het licht heeft kleur – zelfs gewoon daglicht. Denk aan het “gouden uur” vlak voor zonsopgang wanneer het licht is doordrenkt met geeloranje tinten.

De kleurtemperatuur wordt gemeten in graden Kelvin of K. Deze variëren van Shade op 7500K (blauw en koel) via daglicht (ongeveer 5500K) naar maanlicht, dat veel witter is bij 4120K, op kaarsen op 2500k (rood en warm).

Kunstlicht heeft onderscheidende kleuren – LED’s werpen vaak een blauw licht, maar standaard huislampen zijn warmer. Fluorescentielampen op 4500K en halogeenlampen zijn geler, 3.000K.

Met de witbalansregeling in je camera kun je de instellingen aanpassen zodat witte objecten wit zijn en de andere kleuren in beeld correct in balans zijn. Er zijn automatische witbalansinstellingen die standaardkeuzes bieden voor verschillende soorten verlichting.

Nabewerkingsprogramma’s zoals Lightroom en Photoshop hebben instellingen waarmee u de witbalans in een afbeelding kunt aanpassen om ongewenste kleurzwemen te compenseren – lees meer in onze gids.

6. Stroboscopen

Flitsers zijn een andere veel voorkomende lichtbron en een krachtig alternatief voor flitsen. Ze kunnen worden gekoppeld aan een extern triggersysteem op de camera, zodat ze fungeren als krachtigere off-camera flitsers.

Flitsers hebben zeer snelle recycletijden en produceren een zeer snelle, sterke uitbarsting van licht.

Lichtfuncties

Hier zijn enkele van de meest populaire lichtfuncties die binnen of buiten, in de studio of op locatie kunnen worden gebruikt:

 • Toetslampje – Het hoofdlicht getraind op het onderwerp om hooglicht en schaduw te creëren.
 • Vullicht – Een vullicht ‘vult’ zich letterlijk in donkere gebieden met licht.
 • Achtergrondverlichting – Dit is een licht dat achter een onderwerp is opgezet om het onderwerp te isoleren van zijn achtergrond. Het wordt vaak zo geplaatst dat het onderwerp het afschermt van het zicht van de camera. Het wordt vaak beschouwd als de beste belichtingsopstelling voor portretten om kapsels te benadrukken.
 • Velg licht – Dit is wanneer een achtergrondverlichting dicht bij het onderwerp wordt geplaatst en, met zorgvuldige plaatsing, een lijn van markering rond de rand van het onderwerp produceert. Zeer dramatisch en opvallend!

8 Populaire fotografie verlichtingstechnieken

Hier kijken we naar enkele populaire fotografie belichtingstechnieken die je gemakkelijk kunt uitproberen en onder de knie kunt krijgen in je eigen fotografie.

1. High Key Verlichting

High key light voorbeeld witte kat

Bron: Emily Hopper

Een stijl met hoge toetsen gebruikt twee of meer lichtbronnen om een helder verlichte afbeelding te maken, met weinig of geen zichtbare schaduwen. Het wordt vaak gebruikt in commerciële fotografie om heldere, luchtige beelden te maken die nog steeds veel detail behouden.

2. Driepuntsverlichting

driepuntsverlichting

Driepuntsverlichting maakt gebruik van een sleutellicht, een invullicht en een achtergrondverlichting. Dit geeft de fotograaf veel controle qua licht en schaduw.

3. Brede en korte verlichting

breedlicht

Bron: Ales Dusa

Gebruikt in portretten. Brede verlichting is wanneer u de zijkant van het gezicht verlicht die het dichtst bij de camera ligt. Korte belichting verlicht de zijkant van het gezicht die het verst van de camera verwijderd is.

4. Velglicht

Fles met verlichte omtrek

Krediet: Cottonbro

Randlicht is een vorm van achtergrondverlichting. Je kunt het maken met een kunstmatige lichtbron of met natuurlijk licht zoals de zon (vooral bij zonsondergang).

Met deze opstelling worden de randen van je onderwerp verlicht door de achtergrondverlichting – meestal laat dit haren en de rand van je onderwerp verlicht. Het helpt je onderwerp te scheiden van de achtergrond en is zeer effectief.

5. Split Verlichting

Vrouw liggend met gezicht half in de schaduw

Gesplitste belichting wordt gebruikt in portretten met de lichtbron side-on om een perfect half verlicht, halfschaduweffect op een gezicht te bereiken.

6. Achtergrondverlichting

achtergrondverlichting-fotografie-featured

Tegenlicht is wanneer je een onderwerp van achteren verlicht.  Het kan worden gebruikt om silhouetten of semi-silhouetten te creëren. Als je een vullicht introduceert, kun je silhouetting overwinnen.

7. Rembrandt Verlichting

Schimmig portret van de mens in zwart-wit

Bron: Hollie Mateer

Rembrandt belichting is een portretbelichtingstechniek. Vernoemd naar de grote schilder, vereist het een zijtoetslicht dat is gepositioneerd om een kleine driehoek van licht onder het oog op het jukbeen aan de andere kant van het gezicht te creëren.

8. Vlinder verlichting

Bron: Ziphaus

Voor een vlinderlichteffect plaats je je licht vooraan en scheen je naar beneden op het gezicht. Dit creëert een kenmerkende ‘vlinder’-schaduw onder de neus van het onderwerp en helpt om gelaatstrekken zoals jukbeenderen te benadrukken.

Welke apparatuur heb je nodig voor fotografieverlichting?

fotografen met verlichtingsapparatuur

Fotografie Verlichting Gear van Chris Ross Leong

Je kunt veel doen met een enkele lichtbron zoals een flitser, maar naarmate je meer ervaring krijgt met fotografie, zul je zien dat verschillende situaties verschillende verlichtingsoplossingen vereisen.

Hier is een lijst met de belangrijkste soorten lichtbronnen:

 • Speedlight / Flitser – Geweldig voor kunstmatige verlichting binnenshuis – u kunt een flitser van een muur of plafond weerkaatsen om een hele kamer te verlichten (afhankelijk van de grootte). Een flashgun is zeer veelzijdig en kan worden gebruikt voor vele soorten fotografie, waaronder portretten, macro- en productfotografie.
 • Strobe – Stroboscooplampen geven een korte, krachtige lichtflits buiten de camera. In eenvoudige bewoordingen werken ze als ‘krachtigere flitsers’ en ze zijn geweldig voor werk op locatie of buiten.
 • Continue verlichting / hotlight – Traditioneel gebruikt als vullampen voor studiowerk, geven ze een gelijkmatig licht over een groot gebied. Gebruikt in film en video, evenals fotografie, worden ze ‘hotlights’ genoemd omdat ze erg heet worden!
 • Striplicht – Striplights maken een lineaire lichtbundel in tegenstelling tot de meer normale lichtkegel van fotolampen. Ze worden vaak gebruikt in studioverlichting, met name voor portret- en modelleerwerk over de volledige lengte. Je kunt LED-striplights vrij goedkoop kopen.
 • Ring licht – Ringflitser of continue ringlichten worden gebruikt om gelijkmatig en vaak sterk licht op onderwerpen te werpen.

Verlichting Modifiers

Modifiers worden gebruikt om de kwaliteit van een lichtbron te wijzigen. Hier is een lijst met enkele van de meest populaire:

 • Paraplu– Een shoot-through paraplu is een eenvoudig te gebruiken en betaalbare lichtmodifier – alles wat je nodig hebt is een flitser, een lichtstandaard en de paraplu. Ze worden veel gebruikt in portretten en werpen diffuus, gelijkmatig en zacht licht over je onderwerp – maar het licht zal overlopen.
 • Softbox – Net als paraplu’s zijn softboxen een geweldige modifier voor beginners, omdat er veel goedkope opties zijn. Door een zachte lichtkwaliteit te creëren, terwijl u de belichting goed kunt regelen, kunt u met een softbox uw onderwerp verlichten zonder de achtergrond te verlichten. Ze zijn geweldig voor portretten en ook eenvoudig in te stellen – zie: hoe verlicht je thuis een softbox?
 • Grid of gridbox – Verlichtingsroosters kunnen worden bevestigd aan softboxen, of u kunt een aparte alles-in-één gridbox kopen die aan uw speedlight kan worden bevestigd. Rasters regelen de verspilling van licht van uw bron.
 • Beauty dish – Een beauty dish is perfect voor hoofd- en schouderportretten. Vaak gebruikt door modefotografen, kan het worden beschreven als een semi-hard licht, wat resulteert in gebeeldhouwde, maar niet harde, gelaatstrekken.
 • Octabox – Soms gewoon een ‘octa’ genoemd, creëert de octabox zeer zacht en flatterend licht. Het is een geweldige verlichtingsmodifier op locatie om het beschikbare licht aan te vullen.
 • Snoet– Een cilindrische buis die over een licht of flitser past, een snoot geeft gerichte controle over je licht. Perfect voor portretten met een zeer hoog contrast of spotlighting.

Andere verlichtingsapparatuur

Hier zijn enkele andere fotografieverlichtingsapparatuur die vaak wordt gebruikt in een studio of op locatie:

 • Triggers– Met externe triggers kunt u de controle over verlichtingsposities overnemen, omdat u hiermee flitsers buiten de camera kunt instellen.
 • Kleurgels – Kleurgels kunnen worden gebruikt voor kleurcorrectie of creatieve effecten. U kunt bijvoorbeeld een blauwe gel gebruiken om wolfraamlicht om te zetten om meer op daglicht te lijken.
 • Reflectoren – U kunt reflectoren gebruiken om natuurlijk of kunstmatig licht te verbeteren door het terug te laten weerkaatsen op uw onderwerp. Ze zijn een goedkoop hulpmiddel om toe te voegen aan je cameratas.
 • Achtergronden– Eenvoudige en niet-afleidende achtergronden zijn de perfecte aanvulling op fotografieverlichting.
 • Lichtstandaards – Tenzij je een assistent hebt om je lichten of flitsers vast te houden, is een lichtstandaard een echte must voor elke fotografieverlichtingsopstelling.
 • Zandzakken en gewichten – Deze kunnen helpen om uw lichtstandaards en flitsers stevig en rechtop te houden. Het laatste wat je wilt is een lichtstandaard die halverwege de shoot valt!
 • Lichtsimulator – wist je dat er software is waarmee je kunt plannen waar je je fotografielampen moet plaatsen en vervolgens simuleert hoe het licht eruit zal zien in de gezichten van je onderwerpen? Het heet set-a-light 3d en het is verbazingwekkend nuttig voor studiowerk. Lees onze set.a.light 3d review voor meer informatie.

Aanbevolen (&betaalbaar!) Verlichtingsapparatuur

Er zijn hier in 2023 tal van merken en modellen off-camera licht om uit te kiezen, maar onze aanbeveling als de beste waar voor je geld merk is Godox.

Godox has maakte naam in de fotografie-industrie voor het produceren van een breed scala aan hoogwaardige producten tegen verrassend betaalbare prijzen.

Hier zijn 3 van hun nieuwste producten die u moet overwegen bij het bouwen van een studiokit:

 • Godox AD100 Pro Pocket Flitser – compacte speedlight met een verwijderbare batterij die u tot 360 full-power flitsers en duizenden low power flitsers geeft met een recyclingtijd van tussen de 0,01 – 1,5 seconden. Voor iets ter grootte van een blikje cola pakt de AD100 veel punch voor een geweldige prijs!
 • Godox SL150R Zoom RGB LED Video Licht – dit krachtige maanlicht biedt een variabele bundelspreiding van 20 tot 65 graden en een variabel kleurbereik van 2800 tot 6500K met een hoge CRI/TLCI-classificatie voor nauwkeurige kleurweergave. Je kunt Tint, Verzadiging, Intensiteit en Magenta/Groen regelen voor 36.000 aangepaste kleuren! Er is zelfs de mogelijkheid om te kiezen uit 13 speciale effecten, waaronder Laser, Lightning, Broken Bulb, TV, Fireworks en meer.
 • Godox TL60 Buis Licht – Met een ingebouwde batterij die meer dan 2 uur looptijd biedt, kunt u met deze 29,5″ x 1,9″ buislamp normaal moeilijk bereikbare plaatsen verlichten, met draadloze bediening en een breed CCT-bereik van 2700 tot 6500K om elke uitdaging van het omgevingslicht aan te gaan. De RGB-modus met hue-, verzadigings- en intensiteitsregeling geeft u toegang tot een brede selectie van aangepaste kleuren.

Als je een doe-het-zelfstudio probeert te bouwen om YouTube-video’s op te nemen, raden we de SL150R aan als je belangrijkste sleutellicht (aangepast met een octobox of doorschietparaplu) en een of twee TL60-buislampen om wat achtergrondsfeer te bieden.

Veelgestelde vragen over fotografieverlichting

Hoe krijg ik goede binnenverlichting voor fotografie?

 • Gebruik raamlicht als u geen toegang hebt tot kunstlicht.
 • Voeg een reflector toe aan het raamlicht om er meer controle over te hebben.
 • Probeer het kamerlicht uit te schakelen als je overdag fotografeert – je hebt misschien genoeg beschikbaar licht.
 • Gebruik een flitser en weerkaats deze van het plafond voor goed gecontroleerde vulverlichting.
 • Als je je onderwerp creatiever wilt belichten, gebruik dan een softbox voor een flatterende maar flexibele zachte lichtbron.

Zijn LED-lampen goed voor fotografie?

LED’s hebben verschillende voordelen bij fotografie: ze gaan langer mee, ze raken niet oververhit, je kunt de camera of op een standaard gebruiken en ze zijn zeer kosteneffectief. Een LED-paneellamp is een goed algemeen licht voor een beginner en ze worden vaak geleverd met kleurfilters.

Hoe fake je natuurlijk licht?

Gebruik grote diffusers – zoals een softbox of octabox – om het afleidend harde uiterlijk van zaklampen of flitsers te verzachten. U kunt schaduwdetails ook op een natuurlijk ogende manier invullen met een witte of zilveren reflector. Gekoppeld aan elkaar kun je het uiterlijk van zon- of raamlicht nabootsen.

Welke verlichting staat het dichtst bij natuurlijk licht?

Witte LED-lampen zijn ontworpen om daglicht na te bootsen. Ze zijn uitgebalanceerd om een natuurlijke uitstraling te geven. Je kunt ook een meer natuurlijke lichtlook creëren in fotografie met modifiers op kunstlicht, zoals een softbox.

Wat is het licht dat het dichtst bij zonlicht staat?

LED-verlichting kan heel dicht bij zonlicht zijn. Met kleurtemperaturen die meestal tussen 5200K – 6400K liggen, is dit zo dicht mogelijk bij zonlicht.

Hoe noem je een licht dat wordt gebruikt om schaduwen zachtjes te verlichten?

Een vullicht dat in combinatie met een diffuser wordt gebruikt, kan worden gebruikt om schaduwen in afbeeldingen subtiel op te heffen zonder nieuwe schaduwen te creëren.

Welke verlichting is het beste voor buitenfotografie?

Snelheidslichten kunnen off-camera worden ingesteld, ze zijn gemakkelijk draagbaar en kunnen worden ingesteld via triggers voor gebruik op afstand. Daarom zijn ze perfect voor gebruik buitenshuis. Gebruik lichtmodifiers voor extra controle over uw verlichting.

Wat voor soort lampen gebruiken YouTubers?

Ringlampen worden vaak gebruikt door YouTube-vloggers. Ze creëren een flatterend licht, verwijderen effectief schaduwen en creëren een aangenaam vanglicht in de ogen. Ze zijn eenvoudig op te bergen en in te stellen.

Laatste woorden

Of je nu begint met een flitser of een LED-paneel, je kunt al snel goedkoop diffusers en reflectoren verzamelen. Voor beginners is een paraplu of softbox en een reflector een geweldige plek om te beginnen en je kunt onderweg andere apparatuur toevoegen.

Bovenal, in welke apparatuur u ook investeert, de sleutel is altijd experimenteren. Vergeet niet dat het altijd om nuance gaat: een wijziging in de camera-instellingen, het onderwerp of de positie van uw lichtbronnen kan uw afbeeldingen naar nieuwe creatieve hoogten tillen.

Neem contact op via de opmerkingen hieronder met eventuele vragen en ik zal graag op u reageren.

FacebookPrenteDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer