Beste Canon 80D lenzen in 2023 | Geweldige waarde!

Dit is een gids voor de beste lens voor de Canon 80D hier in 2023.

De Canon 80D, uitgebracht in 2016, is een enorm populaire DSLR-camera met een 24,3 megapixel dual-pixel CMOS-sensor, 45 cross-type AF-punten en een DIGIC 6-processor.

Geprezen als een van de beste camera’s voor Youtubers, is de 80D ook een uitstekende keuze voor semi-professionele en enthousiaste fotografen.

Canon1018mm

Canon EF-S 10-18MM F/4.5-5.6

De ultieme groothoek dankzij vervormingscorrectie, compact formaat en betaalbare prijs.

Controleer de huidige prijs

We hebben al eerder geschreven over de beste Canon objectieven, maar in deze gids willen we ons concentreren op de beste objectieven voor de Canon 80D.

Als APS-C sensorcamera zijn Canon EF-S objectieven het meest geschikt voor de 80D – om nog maar te zwijgen van betaalbaarder dan hun full-frame tegenhangers.

Dat gezegd hebbende, we zullen er ook een geweldige Canon EF-lens in gooien 😉

Dus wat zijn de beste lenzen voor de Canon 80D? Laten we de aanbevelingen eens nader bekijken.

Inhoudsopgave

Beste lenzen voor Canon 80D in 2023

Beeld Product Functies
shk2-table__image Canon 10-18mm f/4.5-5.6 ONZE #1 KEUZE
 • Vlijmscherp
 • Compact
 • Lichtgewicht
 • Snel scherpstellen
Bekijk prijs →
shk2-table__image Canon 17-55mm f/2.8 BEST BEOORDEELD
 • Mooie Bokeh
 • Geweldig bij weinig licht
 • Robuuste bouw
 • Ultrascherp
Bekijk prijs →
shk2-table__image Canon 18-135mm f/3.5-5.6 GROTE WAARDE
 • Veelzijdige brandpuntsafstand
 • Snel scherpstellen
 • Vlijmscherp
 • Veel waar voor je geld
Bekijk prijs →
shk2-table__image Canon 50mm f/1.8
 • Lichtgewicht
 • Ultracompacte
 • Mooie Bokeh
 • Geweldig bij weinig licht
Bekijk prijs →
shk2-table__image Canon 55-250mm f/4-5.6
 • Ultrascherp
 • Veelzijdige brandpuntsafstand
 • Robuuste bouw
 • Geweldige beeldstabilisatie
Bekijk prijs →

1. Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM

Canon IS lens - beste zoomlenzen voor Canon 80D

Bekijk meer beoordelingen

Pros

 • Snelle en vloeiende scherpstelling
 • 4-stops optische beeldstabilisator
 • Compact en lichtgewicht
 • Betaalbaar
Tegens

 • Geen zonnekap inbegrepen
 • Niet de meest solide build
Controleer de huidige prijs

Een van de beste objectieven die je kunt gebruiken met de Canon EOS 80D DSLR camerabody is de Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM.

Deze ultragroothoekzoomlens is ideaal voor gebruik met de Canon 80D omdat hij een zo breed mogelijk beeldbereik kan vastleggen.

Het is om deze reden dat groothoeklenzen zo geweldig zijn om in je kit te hebben: ze kunnen veel meer elementen in een enkele afbeelding vastleggen dan welke andere lens dan ook.

Het enige nadeel is dat deze objectieven een onderscheidende perspectiefvervorming produceren die uniek is voor alle ultragroothoeklenzen. Als u bijvoorbeeld gebouwen fotografeert, zullen de gebouwen aan de randen buigen als gevolg van deze vervorming.

Een van de vele redenen waarom we aanraden om dit specifieke objectief met deze specifieke camerabody te gebruiken, is omdat de aberratiecorrectiegegevens van de Canon 10-18mm f/4.5-5.6 zijn geregistreerd in de Canon 80D.

Dit betekent dat u de vervormingsaberratiecorrectiefunctie kunt inschakelen om rechte lijnvervorming te corrigeren.

Houd er rekening mee dat het inschakelen van de correctiefunctie voor vervormingsaberratie uw afbeelding enigszins zal verkleinen.

Als u de randen van uw opname niet wilt opofferen, maakt u een paar meter achteruit of maakt u andere geschikte aanpassingen om de integriteit van uw beeldkadering te behouden.

U moet altijd uw afbeeldingsvoorbeelden controleren nadat u deze functie hebt ingeschakeld, en we raden u aan naar uw instellingen te gaan en de voorbeeldtijd te wijzigen in 8 seconden of langer, zodat u alles goed kunt bekijken de details en zorg ervoor dat het effect geen belangrijke elementen opoffert.

Je kunt de randen die uit het frame worden gecorrigeerd niet goedmaken als je te dichtbij schiet. Vergeet niet dat je je afbeelding later altijd nog kunt bijsnijden!

Je kunt deze vervorming ook in je creatieve voordeel gebruiken. Ultragroothoekperspectiefvervorming is een type waarmee u plezier kunt hebben en kunt proberen op te nemen in uw afbeelding of video als een uniek, extra element.

De Canon 10-18mm f/4.5-5.6 heeft een opmerkelijke snelheid en vloeiende scherpstelmogelijkheden die het de ultieme budgetgroothoek maken voor zowel videografie als fotografie.

Deze kwaliteiten zijn vooral belangrijk om scherp te krijgen, spontane opnamen.

Snelle, stille autofocus is een belangrijk onderdeel van dit objectief.

Dit objectief heeft een minimale opnameafstand van 22cm. Zo’n korte opnameafstand betekent dat deze 10-18mm van Canon naast een geweldige ultragroothoekzoomlens ook indrukwekkende brede macro-opnamemogelijkheden heeft.

Voor zowel fotografen als videografen is de krachtige, vierstops optische beeldstabilisator van deze lens een indrukwekkende functie die ideaal is voor langere sluitertijden en opnamen in de Live View-modus.

zoomlens voor 80d om uw fotografie te verbeteren

Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM | © Ian Emerson

Een beeldstabilisator is vooral aanwezig bij weinig licht, dus deze lens werkt echt om je te helpen heldere, goed gefocuste foto’s te maken.

Een van de beste dingen over deze lens is de prijs. Voor slechts een paar honderd dollar – minder als je een gebruikte koopt – krijg je een extreem indrukwekkende lens die met je Canon EOS 80D body tot zijn volle capaciteit en beeldbereik werkt.

De Canon 10-18mm f/4.5-5.6 is compact en licht van gewicht en tilt je groothoek- en macrofotografie gemakkelijk naar een hoger niveau. Het is om deze redenen dat we het ten zeerste aanbevelen als een van de beste Canon IS-objectieven.

Controleer de huidige prijs

2. Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM

Canon 80D fotografie - beste lens voor Canon 80D met topkwaliteit en groot diafragma

Bekijk meer beoordelingen

Pros

 • Zeer veelzijdig
 • Mooie bokeh
 • Snel en stil scherpstellen
 • Goede prestaties bij weinig licht
Tegens

 • Wat zoom kruipen
 • Geen weersafdichting
Controleer de huidige prijs

De Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM is een prachtig objectief.

Deze groothoekzoomlens heeft een groter diafragma, waardoor je meer opties hebt om te fotograferen en duidelijkere, scherpere beelden produceert. Het hebben van een lens met een groter diafragma is fantastisch bij weinig licht.

Van de geringe diepte van f/2.8 tot de diepere scherptediepte bij f/22, je kunt verwachten dat je het volledige bereik van diafragma’s gebruikt bij het koppelen van dit glas met de Canon EOS 80D body.

Dit objectief wordt beschouwd als een van de beste om te gebruiken met Canon crop-sensor body’s vanwege alle manieren en situaties waarin je het kunt gebruiken.

Met de Canon EF-S 17-55mm f/2.8 merk je dat scherpstellen veel makkelijker wordt gemaakt. De smalle scherpstelring en ultrasonische motor (USM) technologie maken de autofocus van dit model veel sneller en stiller dan andere objectieven.

Snelheid en stilte zijn belangrijke kwaliteiten. U kunt snelle bewegingen volgen en scherpe actiefoto’s maken, of onder de radar blijven als u discreet probeert te zijn.

Rustiger scherpstellen helpt bij het fotograferen van mensen, omdat het kan helpen de aandacht van je camera af te leiden en hen in staat te stellen te ontspannen voor de camera. De dichtstbijzijnde scherpstelafstand die je met deze lens kunt bereiken, is 1,15 voet afstand.

Dit objectief is fantastisch veelzijdig en wordt aanbevolen voor zowel landschappen als portretten vanwege zijn unieke kwaliteiten. Het controleert chromatische aberraties heel goed.

De Canon 17-55mm f/2.8 produceert minimale vervorming – een hele prestatie voor een groothoeklens en een ongelooflijk belangrijke factor voor portretten.

Het laatste wat je wilt is dat het gezicht van je model misvormd raakt door de lensvervorming! De mogelijkheid om te fotograferen met een geringe scherptediepte kan je ook helpen om prachtige bokeh-effecten in je achtergronden te creëren, terwijl je een kristalheldere focus op je onderwerp behoudt.

Die kwaliteiten zijn slechts een deel van de reden waarom het zorgt voor zo’n geweldige portretlens.

Deze groothoekzoomlens presteert ook extreem goed bij weinig licht, vooral geholpen door het maximale diafragma van f/2.8.

U kunt rekenen op consistent scherpe beelden, dankzij een krachtige beeldstabilisator die voortdurend werkt om beeldschudden tegen te gaan, zelfs in de donkerste situaties.

Beeldstabilisatie zorgt ervoor dat je beelden zo scherp mogelijk en van de hoogste kwaliteit zijn. Het zal ook veel helpen wanneer je langere sluitertijden gebruikt, zodat je erop kunt rekenen dat je je onderwerp duidelijk scherp houdt.

Goede prestaties bij weinig licht worden aanbevolen voor elke lens waarin u investeert en is een van de belangrijkste kenmerken van dit multifunctionele apparaat.

Dit is een andere factor die de Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM op de lijst van de beste objectieven voor Canon 80D plaatst.

Wat betreft de uitgaven – je kunt ernaar uitkijken om deze lens altijd in je cameratas te hebben, dus het is zeker het prijskaartje waard. Van portretten tot landschappen tot al het andere dat u wilt fotograferen, u zult absoluut veel gebruik maken van dit snelle glas.

Controleer de huidige prijs

3. Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM

telezoom met geweldige beeldkwaliteit en lichtprestaties - beste lens voor canon EOS-fotografie

Bekijk meer beoordelingen

Pros

 • Veelzijdige brandpuntsafstand
 • NANO ultrasonische motor
 • Uitstekende beeldstabilisatie
 • Grote waarde
Tegens

 • Enige vervorming zichtbaar
 • Geen zonnekap inbegrepen
Controleer de huidige prijs

Canon’s EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM is een fantastische EF-S telelens om te gebruiken met de Canon EOS 80D body.

Een telelens is een lens met lange focus die wordt gebruikt voor fotografie en videografie, als zodanig gecategoriseerd omdat de lengte van de lens korter is dan de brandpuntsafstand.

Een telelens heeft, in tegenstelling tot een zoomlens, over het algemeen een smaller gezichtsveld – daarom wordt het gebruikt voor het fotograferen van onderwerpen die verder weg zijn.

Brandpuntsafstand wordt meestal gemeten in Mm. Om dit concept beter te begrijpen, zie het gewoon als volgt: hoe langer de brandpuntsafstand, hoe smaller het gezichtsveld; hoe korter de brandpuntsafstand, hoe breder het beeld.

Als je je hoofd hier eenmaal omheen hebt gewikkeld, kun je gemakkelijker nieuwe lenzen vinden op basis van wat je hoopt te fotograferen.

Deze specifieke lens is voorzien van een nieuwe NANO ultra-sonic motor (USM) technologie. NANO USM verhoogt de autofocussnelheid, zodat je zelfs de kleinste bewegingen kunt volgen en vastleggen.

High-speed AF is ideaal voor het opnemen van video en het gebruik van de Live View-modus.

Dit objectief is 4,3 keer sneller aan de telekant en 2,5 keer sneller aan het groothoekeinde dan het vorige model – een indrukwekkende upgrade.

Omdat de Canon EOS 80D al geautomatiseerd is voor het maken van actiefoto’s en snelle bewegingen, is deze match gemaakt voor snelheid.

De Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 kan alles fotograferen, van sport tot portretten tot landschappen.

De snelheid, stilte en vloeiende scherpstelovergangen die dit objectief kenmerken maken dit essentieel voor de cameratas van iedereen met een APS-C sensor (zoals de Canon 80D).

Deze USM-lens voor beeldstabilisatie beschikt ook over een vierstops beeldstabilisator, wat zoals we weten uit de bovenstaande productrecensies vrij belangrijk is – vooral bij weinig licht of voor lange sluitertijden.

Beeldstabilisatie is het meest aanwezig in situaties waarin u handheld video opneemt of een groothoeklens gebruikt. Het Dynamic IS-systeem van deze lens helpt stabiliseren alle bewegingen op elk gewenst moment om scherpe foto’s en video’s te leveren.

De Canon EOS 80D camerabody is een populair middenklassemodel dat uitstekend past bij zijn tegenhanger uit het middensegment. De Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 verkoopt momenteel voor iets minder dan US $ 600, wat eigenlijk een zeer goede prijs is voor de kwaliteit van het glas dat je krijgt.

Vergeet niet dat lenzen een investering zijn. Lenzen van hoge kwaliteit zijn niet altijd duizenden en duizenden dollars (hoewel, als je het je kunt veroorloven, er zeker een aantal behoorlijk verbazingwekkende lenzen zijn die je in die prijsklasse kunt krijgen), maar het is het belangrijkst om te kiezen wat het beste werkt voor je behoeften en je budget.

Controleer de huidige prijs

4. Canon EF 50mm f/1.8 STM

beste lenzen voor canon EOS 80d - prime lens met uitstekende beeldkwaliteit en lichtprestaties

Bekijk meer beoordelingen

Pros

 • Super compact en licht
 • Mooie bokeh
 • Groot diafragma voor geweldige prestaties bij weinig licht
 • Betaalbaar
Tegens

 • Niet weerbestendig
 • Af en toe een fringing
Controleer de huidige prijs

De Canon EF 50mm f/1.8 STM is een van mijn favoriete prime objectieven. Het compacte, lichtgewicht karakter maakt het een zeer transporteerbaar item.

Deze lens is ideaal voor korte of lange termijn reizen vanwege zijn kleine formaat end gewicht. Het is zo gemakkelijk om mee te nemen of in een tas te stoppen zonder veel gedoe, en het is een veelzijdige lens om in je cameratas te bewaren als een handige go-to voor elke situatie.

Nu is het je misschien opgevallen dat dit een Canon EF 50mm-objectief is en geen EF-S zoals alle anderen op deze lijst. Let op – dit is belangrijk!

Wanneer je een EF-objectief op een camerabody met cropsensor zoals de Canon EOS 80D plaatst, verandert de brandpuntsafstand met 1:6 voor Canon-objectieven.

Dit wordt de cropfactor genoemd. Het gebeurt wanneer je een full-frame lens op een crop-sensor body plaatst, dus houd er rekening mee hoe die brandpuntsafstandverandering je fotografie zal beïnvloeden.

Dus als je de Canon EF 50mm f/1.8 STM-lens op een crop-sensorbody zoals de Canon EOS 80D plaatst, krijg je een gezichtsveld dat meer lijkt op een 80mm-objectief.

Het is belangrijk om je ervan bewust te zijn dat, hoewel je full-frame lenzen kunt gebruiken op crop-sensor body’s, je GEEN crop-sensor lenzen kunt gebruiken op full-frame body’s. Full-frame camera’s moeten alleen gebruik full frame lenzen.

Dit komt omdat een crop-sensor body zoals die van de Canon 80D een sensor van 24mm heeft, terwijl een full frame sensor normaal 35mm is. Een full frame sensor lens kan op een crop sensor camera passen, maar het tegenovergestelde werkt niet en wordt niet aanbevolen.

Als je dat en de cropfactor (1:6 voor Canon) kunt onthouden, heb je nu de mogelijkheid om te kiezen tussen zowel EF- als EF-S-objectieven voor je Canon 80D.

beste lens voor Canon 80D

Canon EF 50mm f/1.8 STM | © Mark Velasquez

Een snelle prime lens zoals de Canon EF 50mm f/1.8 STM wordt door velen als essentieel beschouwd. “Snel glas” betekent dat je een ondieper maximaal diafragma hebt en dat kunt gebruiken om in donkere omstandigheden te fotograferen of om coole effecten zoals bokeh te creëren.

Een f/1.8 lens met een beeldhoek van 80mm is geweldig voor portretten. Maar omdat primes vaak snellere AF-mogelijkheden hebben, kan dit objectief ook worden gebruikt voor bijvoorbeeld snelle actieopnames.

Voor slechts een paar honderd dollar past deze ongelooflijke kleine lens in bijna elk budget of tas en kan deze in bijna elk scenario worden gebruikt – van omstandigheden met weinig licht tot actie tot portretten.

Met een uitstekende beeldkwaliteit, snelle AF en een lichtgewicht body behoort dit prime objectief gemakkelijk tot de beste objectieven voor Canon 80D.

Controleer de huidige prijs

5. Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM

beste zoomlens voor EOS 80d canon met beeldstabilisatie - verbeter je fotografie met de beste zoomlens

Bekijk meer beoordelingen

Pros

 • Veelzijdige brandpuntsafstand
 • Goede beeldstabilisatie
 • Lichtgewicht en compact ontwerp
 • Grote waarde
Tegens

 • Plastic lensvatting
 • Geen zonnekap inbegrepen
Controleer de huidige prijs

De Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM is een ongelooflijke telezoomlens. Het is draagbaar en heeft een redelijk laag prijskaartje voor wat het biedt.

De snellere, stille autofocus is een functie die we hebben gezien als een must bij alle geweldige lenzen, maar het compacte, lichtgewicht karakter van deze lens is wat het bijzonder aantrekkelijk maakt.

Je kunt uit de hand fotograferen vanaf een grote afstand zonder dat het te zwaar of onhandig aanvoelt, daarom is het een geweldige reisoptie.

De verbazingwekkende optische beeldstabilisator ondersteunt verder de handheld-mogelijkheden. Het kan stabiliseren tot 3,5 stops, maar buiten 1/40-1/60 sluitertijden presteert het niet zo goed.

Dit kun je tegengaan door in de instellingen de beeldstabilisatiesterkte in te stellen op “Sneller”.

Je kunt deze 55-250mm f/4-5.6 lens ook gebruiken voor tele macrofotografie. Het is altijd leuk om multifunctionele lenzen en uitrusting bij de hand te houden, omdat je creatiever kunt fotograferen zonder zoveel apparatuur en gewicht mee te nemen.

Als doorgewinterde fotograaf is het zeker een prioriteit om licht te reizen om je rug te redden.

Vooral de zoomverhouding en ultratele mogelijkheden van de Canon 55-250mm f/4-5.6 zijn handige features.

Canon’s STM-stappenmotor is bijna volledig geruisloos, dus je bent niet beperkt tot wat je kunt fotograferen. Het is ook een grote hulp bij het opnemen van video.

Het stelt je ook in staat om vrij snel over te schakelen van grote bokeh naar helder, wat vooral handig is in cinematografie.

Met het achterfocussysteem van de Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 bereik je de dichtstbijzijnde opnameafstand van 85cm.

We raden deze lens aan voor mensen met een lager budget en verlangen naar een veelzijdige, draagbare lens om in hun cameratas te bewaren.

Het kan bijna alles fotograferen en is een van de beste, betaalbare lenzen die je met de C kunt combinerenAnon 80D.

Laatste woorden

Als je in de begindagen van je fotografiereis bent, ben je waarschijnlijk geïnteresseerd in het upgraden van je kitlens naar iets vlezigers.

En zelfs als je een doorgewinterde professional bent met een Canon 60D die in je kit rondzweeft, maakt het hebben van de juiste lenzen nog steeds het verschil.

In deze lijst hebben we een aantal zoom- en prime-objectieven voor de EOS 80D behandeld die zeker waardevolle investeringen zullen blijken te zijn – en dat zal ongetwijfeld helpen om je fotografiegame te verbeteren. Genieten!

Canon1018mm

Canon EF-S 10-18MM F/4.5-5.6

De ultieme groothoek dankzij vervormingscorrectie, compact formaat en betaalbare prijs.

Controleer de huidige prijs