menuclose

Hoe bewerk ik een bruidsreportage?

Hoe bewerk ik een bruidsreportage? | Fotografie: Happy Photographer
Hoe bewerk ik een bruidsreportage? Van het fotograferen & de RAW foto’s tot het resultaat dat ik met mijn klanten deel. Ik vertel het je aan de hand van één van mijn favoriete foto’s!

Een Happy Photographer bruidsreportage is zacht en liefdevol met een magazine gloss. Het bruidspaar op hun allermooist met veel aandacht voor ongedwongen momenten. Ik word gelukkig van échte liefde, van enthousiasme en heel veel lol, van waanzinnige locaties en aandacht voor styling. Op de dag zelf ben ik vooral met deze punten bezig. Ik ben niet van het geposeer en geef mijn bruidsparen geen aanwijzingen. Tenzij ik weet dat een aanwijzing van een foto een klein kunstwerkje maakt – en dat gebeurde met deze foto. Het is nog steeds één van mijn favorieten.

Emma & Arjan trouwden op een hele zonnige dag in mei en dat is voor mij als fotograaf soms lastig. Fel zonlicht is namelijk helemaal niet flatteus dus toen we dit steigertje spotten mét schaduw, vlogen we er haast heen. “Loop maar even richting het eind van de steiger”, zei ik. Ondertussen had ik de takjes van de bomen naast de steiger ook gespot en deed ik een stapje naar achteren zodat ze als een schilderijlijst om de foto heen konden vallen. En toen bleven Emma & Arjan spontaan héél even staan. Klik! That’s how we roll.

De Technische Details

  • Nikon D800 + Nikkor 50mm 1.8
  • F/2.5
  • 1/1000
  • ISO 50

Omdat het zo zonnig was, hoefde mijn camera maar weinig bij te lichten. Een lekkere lage ISO was een goed begin, maar nog steeds niet voldoende om overbelichting tegen te gaan. Mijn sluitertijd ging daarom ook omhoog. Twee voordelen: weg overbelichting én veel minder kans op bewegingsonscherpte. Het diafragma staat tijdens een bruiloft standaard tussen de 2.0 en 2.8. Ik hou van de bokeh en zachtheid waar een open diafragma voor zorgt.

Photo Mechanic & Lightroom

Met het bewerken van een volledige bruidsreportage ben ik een volle dag bezig. Mijn eerste bewerkingsstop is Photo Mechanic: een image browser waarin ik heel snel mijn foto’s kan bekijken, kan checken op focus en kan selecteren. Elke foto die mij metéén opvalt, krijgt een vinkje en gaat mee naar Lightroom. Naar de rest kijk ik niet meer.

Lightroom is daarmee mijn tweede bewerkingsstop en ook het programma waarmee ik eigenlijk alles doe. Hoewel de foto al goed belicht was, doe ik de exposure toch altijd weer een tandje omhoog (ik maak hem lichter). Om te zorgen dat het bruidspaar niet wegvalt in al dat licht zet ik de schaduwen juist weer aan en gooi ik de clarity (helderheid in de Nederlandse Lightroom) omhoog. Het geeft de foto een mooi contrast en een magazine-achtige gloss.

Wat mijn foto’s ‘Happy Photographer’ maken? Die perfecte mix tussen zacht & romantisch en journalistieke momenten. Niet te donker, maar ook niet overbelicht. Ik houd niet van felle kleuren, maar wel van warmte in een foto. Om die sfeer te krijgen, maak ik gebruik van de temperatuurregelaar in Lightroom. Naar rechts is warmer (meer oranje in je foto) en naar links is kouder (meer blauw in je foto). Wie mijn blogs vaker leest, weet het al: ik ben niet zo’n fan van groen. Onder ‘Develop’ vind je per kleur een schuifje waar ik dankbaar gebruik van maak. Je kunt er o.a. de helderheid en saturatie van een kleur mee aanpassen. Het groen in mijn foto’s wordt altijd een beetje minder groen en het blauw een tikkeltje zachter.

Om ervoor te zorgen dat alle foto’s in een bruidsreportage consistent zijn, mix ik per bruidsreportage mijn eigen presets, aangepast op de lichtsomstandigheden van die dag. Soms is één preset voor de hele dag genoeg, en soms moet ik per locatie (en dus andere lichtsomstandigheden) een preset aanmaken. Either way, het is ideaal werken: je bewerkt de eerste foto helemaal naar je zin en plakt die bewerking vervolgens over alle foto’s!

Én? Is mijn bewerkingsproces wat je ervan gedacht had? Zijn er nog dingen nieuw voor jou? Let me know!

Hoe bewerk ik een bruidsreportage? After foto | Fotografie: Happy Photographer

let's connect on instagram