menuclose

Statement

Fotograaf Melanie Caitlin van Happy Photographer. Foto: Lizet Beek

Dat mijn blog over fotobewerking voor fotografie magazine Zoom zóveel uitgesproken reacties zou ontlokken, dat had ik even niet zien aankomen.. Mijn werk werd omgedoopt tot: overbelicht, slecht bewerkt en door sommigen zelfs überhaupt niet goed. Tijd voor een statement. Een blog over het ontwikkelen van je eigen stijl, over smaak en over goed en fout.
 

Stijl ontwikkelen

Het heeft een tijd geduurd voordat ik wist wat ik mooi vond. Toen ik acht jaar geleden – in 2008 – begon met fotograferen, keek ik vooral om me heen. Wat werd er gemaakt en wat was hip? Daar ben ik mee begonnen. Afkijken, geïnspireerd raken. Ik zag dingen en dacht ‘hóe doen ze dat?’. Het heeft me enorm geholpen om bewust bezig te zijn met mijn vak. Ik heb urenlang door tijdschriften geneusd en over Pinterest gestruind en met elke sessie die ik deed, werd ik blijer met wat ik maakte. Toen ik de techniek eenmaal beheerste, kwam er ruimte vrij om na te denken over wie ik zelf ben. Langzamerhand week ik af van mijn voorbeelden en werd mijn fotografie meer ‘Melanie’.
 

Waar word jij gelukkig van?

Lang niet iedereen werkt op dezelfde manier en dat is helemaal oke! Je fotografeert omdat je er gelukkig van wordt en dan moet de vraag eigenlijk alleen maar zijn: wáár word je dan gelukkig van? Van welke beelden maakt je hart een sprongetje en op welke foto’s raak je niet uitgekeken? Dat is voor iedereen anders, je groeit er ook in, en dat maakt het juist zo leuk. Ik word blij van weidse natuur beelden, intieme portretten en een zachte nabewerking met een magazine gloss. En dus maak ik dat.
 

Goed of fout bestaat niet

Ik ben allergisch voor het label goed of fout. Fotografie is een creatief vak, het gaat voor mij om gevoel, om passie, om smaak en stijl. Als tien mensen voor een Rembrandt staan dan zit er ongetwijfeld eentje tussen die ‘m vreselijk vindt. Maar om nu meteen de expertise van Rembrandt in twijfel te trekken? Zo zie ik fotografie ook. Iets mag technisch in orde zijn, of juist helemaal niet. Een realistische weergave zijn of juist compleet afwijken. En alles daar tussenin. Als je er maar over nagedacht hebt. Dat is het leuke van creatief zijn, er zijn geen regels. Je doet het in eerste instantie voor jezelf. In ieder geval, dat zou zo moeten zijn, denk ik. De mensen die jouw visie kunnen waarderen, haken later aan en in mijn geval is zo mijn klantenkring ontstaan. Het zijn mensen die wat ik maak mooi vinden en op één lijn zitten met hoe ik in het leven sta.
 

Een statement maken

Maar het is moeilijk om echt ‘vrij’ te zijn in dit vak. Je moet sterk in je schoenen staan. Mensen zijn gewend om in hokjes te denken en meningen worden vaak hard en uitgesproken verkondigd. Er wordt vaak vergeten hoe heftig dat bij de ander kan binnen komen. Daar wil ik dan ook de grens trekken en een statement maken. Voor mezelf, maar vooral ook voor iedereen in dit vak. Goed en fout bestaat niet, smaak en stijl wél. En of we, op dat laatste punt, gewoon niet wat aardiger voor elkaar kunnen zijn? Waarom moeten we onszelf zo bezig houden met wat we lelijk en fout vinden aan (het werk van) anderen? Terug gaan naar de basis – met z’n allen. We doen dit omdat we het leuk vinden. Dat is iets moois!

Foto: Lizet Beek

let's connect on instagram