menuclose

Thuis werken met een baby, bij voorkeur zonder tranen

Thuis werken met een baby
Thuis werken met een baby en dan bij voorkeur zonder tranen. Want dat dit hele proces me tranen heeft gekost, is één ding dat zeker is. Daarom deel ik mijn inzichten graag met jou. Scheelt je weer tissues! ;-)

1. Weg met die verwachtingen

Want jeetje, als ik iets zwaarder vond dan die hele bevalling, dan was het wel het vinden van een nieuw werkritme met onze kleine Hugo in huis. Wat heb ik vaak geroepen dat ik heel graag met Dennis wilde ruilen en dus op kantoor wilde werken (haha) en de keren dat ik mijn moeder heb gebeld en haar heb gezegd dat ik ervan baalde dat ik huismoeder was geworden, kan ik ook niet meer op één hand tellen.

Ik had namelijk het idyllische plaatje in mijn hoofd van een baby die in ieder geval wel twee goede slaapjes op een dag doet waarin ik lekker ongestoord kon werken, van vaste werkdagen en vaste vrije dagen en wat kwam het hárd aan toen de werkelijkheid echt heel anders bleek. Hugo is namelijk geen baby die twee perfecte slaapjes doet. Nee hoor, al sinds zijn geboorte is het de ene keer een kwartier, de andere keer 2 uur en daar is geen pijl op te trekken. Thank the lord dat hij ’s nachts dan wel weer lekker slaapt, maar daar heb ik natuurlijk niets aan als ik overdag een bedrijf probeer te runnen. Les 1: ga van niets uit. Je wordt er alleen maar verdrietig van.

2. Thuis werken met een baby betekent loslaten

Ik houd van ritme, van weten waar ik aan toe ben, van alles netjes indelen en van discipline. Maar dat gaat dus niet met een baby. Ten minste, niet met die van mij. Ik kan op dit moment bijvoorbeeld niet een bruiloft fotograferen en er meteen de volgende dag mee aan de slag. Überhaupt kan ik geen volle dagen meer werken. Ik werk nu in uurtjes, soms zelfs half uurtjes en dat is vreselijk irritant als je anders gewend bent. Ik wilde maar al te graag vasthouden aan hoe het hiervoor was, toen ik mijn tijd nog écht zelf kon indelen. Gaat dus niet. En dat moet oke zijn.

3. Leren wat belangrijk is voor jouw bedrijf

Deze blog staat bijvoorbeeld al weken gepland. En iedere keer werd ‘ie weer vooruit geschoven. Voordat Hugo er was, had dit verhaal al drie keer gepubliceerd geweest, maar nu denk ik heel streng aan wat écht belangrijk is. Dat vind ik eigenlijk wel een positief punt. Zodra hij slaap, dan pak ik meteen mijn to do lijst erbij en kijk ik wat absoluut gebeuren moet. Omdat ik nooit weet of Hugo maar een kwartier vertrokken is of 2 uur, houd ik altijd rekening met het worst case scenario. Als ik maar een kwartier heb: wat moet ik dan écht écht doen? Zo zorg ik ervoor dat de allerbelangrijkste dingen altijd af zijn (les 3!). Klanten staan uiteraard altijd op 1, mails beantwoorden, social media en de administratie op 2 en alle andere dingen komen pas daarna. Vroeger had ik alle tijd om nieuwsbrieven van collega’s te lezen, keek ik seminars en documentaires over fotografie, ging ik buiten de deur werken gewoon omdat het kon. Nu is dat zeldzaam.

4. Een vangnet is van levensbelang

Ergens vind ik dat wel lastig. Ik ben vooral tijdens mijn zwangerschap bang geweest dat mijn bedrijf niet meer zou groeien omdat thuis werken met een baby ervoor zou zorgen dat ik geen tijd meer zou hebben om al die extra dingen te doen die juist voor creativiteit zorgen. En soms voelt dat nog steeds zo: dan heb ik het idee dat ik alleen maar aan het overleven ben en aan het rennen ben van het ene slaapje naar het andere. Dan is werken een ‘moetje’ geworden waar ik niet van kan genieten zoals ik dat vroeger deed. Maar dankzij Dennis en mijn moeder kan ik af en toe toch meer. Aan een nieuwe website werken, op de Open Trouwlocatie Route staan, gewoon even rustig drie uur achter elkaar bewerken. Zonder hen had ik lang niet zo vrij geweest. Les 4: Zo’n vangnet is van levensbelang.

[2020] Maar vooral: houd vol. Het wordt écht beter. Deze update schrijf ik nu Hugo 2 is en ik weer alle tijd en gelegenheid heb om vol in mijn werk op te gaan, maar ik ook zeker veel beter kan genieten van mijn privé leven. Een eerste kind krijgen, is gewoon heel intens en alles in je leven heeft even tijd nodig om z’n plek weer terug te vinden. You’ve got this! #girlpower

Benieuwd hoe ik mijn zwangerschap als bruidsfotograaf heb beleefd? Check dan deze blog met 7 tips voor zwangere fotografen.

Bruidsfotograaf Melanie Caitlin op de foto in Haarlem

Op zoek naar een bruidsfotograaf?

"Ik ben Melanie, bruidsfotograaf en eigenaresse van Happy Photographer. Ik heb een voorliefde voor relaxte bruiloften met de focus op lekker eten, sfeer en samenzijn. Of het nu een classy feest in Amsterdam is, een hippe strandtent of een kas middenin een weiland: ik leg als bruidsfotograaf voor jullie ongezien de ongedwongen, echte momenten vast. Met extra focus op emoties & sfeer."

 

Happy Photographer is bruidsfotograaf in Haarlem e.o. Ben jij op zoek naar een bruidsfotograaf en wil je graag kennismaken? Neem dan contact op via de button hieronder.

x Melanie

let's connect on instagram