Werken met een baby

Werken met een baby in huis. Fotografie: Happy Photographer
Na een zwangerschap als fotografe weet ik nu ook hoe het is om te werken vanuit huis én tegelijkertijd voor een baby te zorgen. En omdat dat proces me behoorlijk wat tranen heeft gekost, deel ik mijn tips heel graag met jou. Scheelt je weer tissues!

Weg met die verwachtingen

Want jeetje, als ik iets zwaarder vond dan die hele bevalling, dan was het wel het vinden van een nieuw werkritme met onze kleine Hugo in huis. Wat heb ik vaak geroepen dat ik heel graag met Dennis wilde ruilen en dus op kantoor wilde werken (haha) en de keren dat ik mijn moeder heb gebeld en haar heb gezegd dat ik ervan baalde dat ik huismoeder was geworden, kan ik ook niet meer op één hand tellen. Ik had namelijk het idyllische plaatje in mijn hoofd van een baby die in ieder geval wel twee goede slaapjes op een dag doet waarin ik lekker ongestoord kon werken, van vaste werkdagen en vaste vrije dagen en wat kwam het hárd aan toen de werkelijkheid echt heel anders bleek. Hugo is namelijk geen baby die twee perfecte slaapjes doet. Nee hoor, al sinds zijn geboorte is het de ene keer een kwartier, de andere keer 2 uur en daar is geen pijl op te trekken. Thank the lord dat hij ’s nachts dan wel weer lekker slaapt, maar daar heb ik natuurlijk niets aan als ik overdag een bedrijf probeer te runnen. Les 1: ga van niets uit. Je wordt er alleen maar verdrietig van.

Loslaten

Loslaten, go with the flow – ik heb altijd geroepen dat dat mijn levenslessen zijn. Ik kan het gewoon niet zo goed. Ik houd van ritme, van weten waar ik aan toe ben, van alles netjes indelen en van discipline. Maar dat gaat dus niet met een baby. Ten minste, niet met die van mij. Ik kan bijvoorbeeld niet meer een bruiloft fotograferen en meteen de volgende dag aan de slag. Überhaupt kan ik geen volle dagen meer werken. Ik werk nu in uurtjes, soms zelfs half uurtjes en dat is vreselijk irritant als je anders gewend bent. Ik wilde maar al te graag vasthouden aan hoe het hiervoor was, toen ik mijn tijd nog écht zelf kon indelen. Gaat dus niet. Les 2: loslaten is hard werken (maar wel heel belangrijk, anders word je gek!).

Werken met een baby in huis. Fotografie: Happy Photographer

First things first

Deze blog staat bijvoorbeeld al weken gepland. En iedere keer werd ‘ie weer vooruit geschoven. Voordat Hugo er was, had dit verhaal al drie keer gepubliceerd geweest, maar nu denk ik heel streng aan wat écht belangrijk is. Dat vind ik eigenlijk wel een positief punt. Zodra hij slaapt (en dat zijn echt mijn hallelujah momenten), dan pak ik meteen mijn to do lijst erbij en kijk ik wat absoluut gebeuren moet. Omdat ik nooit weet of Hugo maar een kwartier vertrokken is of 2 uur, houd ik altijd rekening met het worst case scenario. Als ik maar een kwartier heb: wat moet ik dan écht écht doen? Zo zorg ik ervoor dat de allerbelangrijkste dingen altijd af zijn (les 3!). Klanten staan uiteraard altijd op 1, mails beantwoorden, social media en de administratie op 2 en alle andere dingen komen pas daarna. Vroeger had ik alle tijd om nieuwsbrieven van collega’s te lezen, keek ik seminars en documentaires over fotografie, ging ik buiten de deur werken gewoon omdat het kon. Nu is dat heel zeldzaam.

Een vangnet is van levensbelang

Ergens vind ik dat wel lastig. Ik ben vooral tijdens mijn zwangerschap bang geweest dat mijn bedrijf niet meer zou groeien omdat ik geen tijd meer zou hebben om al die extra dingen te doen die juist voor creativiteit en een boost zorgen. En soms voelt dat nog steeds zo: dan heb ik het idee dat ik alleen maar aan het overleven ben en aan het rennen ben van het ene slaapje naar het andere. Dan is werken een ‘moetje’ geworden waar ik niet van kan genieten zoals ik dat vroeger deed. Maar dankzij Dennis en mijn moeder kan ik af en toe toch meer. Aan een nieuwe website werken, op de Open Trouwlocatie Route staan, gewoon even rustig drie uur achter elkaar bewerken. Zonder hen had ik lang niet zo vrolijk geweest. Les 4: Zo’n vangnet is van levensbelang.

En dat is alleen nog maar het werken. Vergeet ook niet dat je thuis zit en dat je huishouden er dus ook doorheen komt. Ik kon me bijvoorbeeld enorm ergeren als het een troep was in huis – moest ik ook de tijd om schoon te maken nog ergens vandaan vissen. Les 5: schoonmaken kan wachten. Wat niet kan wachten is eten en drinken. Doe het zodra je even een minuutje voor jezelf hebt! Het is bizar hoeveel beter je je voelt als je gewoon gevoed bent. ;-)

P.S. Deze blog is dus geschreven met drie pauzes. In pauze 1 ging Hugo huilen. In pauze 2 ging Hugo weer huilen – dit keer moest hij uit bed. En in pauze 3 heeft hij even een perenhapje gehad. #momlife

no comments
Reactie

Je e-mailadres wordt nooit gedeeld of openbaar gemaakt. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Menu Menu