Britse fotograaf wint fotografiewedstrijd 1 jaar na aankoop van eerste camera

FacebookPinterestDelen

Leren om kwaliteitsfoto’s te maken in een niche kan zeker een vaardigheid zijn die pas na jaren van hard werken wordt geleerd, maar het kan ook een eenvoudig talentaspect hebben. Met andere woorden, hoewel we geen direct bewijs kunnen citeren, lijken sommige mensen gewoon een talent op te pikken voor het sneller boeien van foto’s dan anderen.

Dit zou zeker het geval kunnen zijn geweest voor amateurfotograaf Leo Caldecott, die de eerste prijs won in de Lloyds Bank “The Great British Outdoors” amateurfotografiewedstrijd minder dan een jaar na de aankoop van zijn eerste camera.

De prestigieuze Britse bank maakte onlangs de winnaars bekend van haar fotowedstrijd . Fotografen uit het hele Verenigd Koninkrijk werden uitgenodigd om deel te nemen met foto-inzendingen via de Facebook- en Instagram-pagina’s van Lloyds Bank. Het thema van de inzendingen was de diversiteit en schoonheid van de Britse buitenruimtes.

In het geval van Caldecott, zijn foto van de zogenaamde Radical Steps in Kirkby Lonsdale, won Cumbria hem de eerste plaats voor de beste algemene foto. Wat de selectie van zijn winnende foto ook interessant maakt, is dat hij een portretoriëntatie heeft, ondanks dat hij is ingezonden voor een wedstrijd waar landschapscomposities veel vaker voorkomen. Dit kan echter een teken zijn van invloed op sociale media, omdat zowel Instagram als Facebook meer neigen naar portretoriëntatie.

Voor Leo was dit de eerste keer dat hij ooit deelnam aan een fotowedstrijd, en het is niet verwonderlijk dat het een grote verrassing voor hem was om erachter te komen dat hij had gewonnen. Zoals hij uitlegt: “Om me in je top vijf te beschouwen, toen ik deelnam aan mijn allereerste fotowedstrijd, was een voorrecht,”

Hij gaat verder: “Ik stuitte op [the steps] bij toeval, toen de omstandigheden in mijn voordeel waren; een lichte laag water op de treden zelf en de verlichting zorgden voor een perfecte gelegenheid. Door het zicht laag te laten vallen, zorgde ik ervoor dat het oog van de kijker de treden in de verte op zou worden geleid. Dit vervult mijn doel met al mijn fotografie – om het publiek te betrekken, een boeiend verhaal te vertellen en een gesprek te creëren.”

De beginnende fotograaf kocht zijn eerste camera pas een jaar geleden en is sindsdien genomen met een passie voor het vastleggen van de vele pittoreske bezienswaardigheden van het Britse platteland.

Als beloning voor het winnen kreeg Leo Caldecott een uitje van twee nachten voor twee in het geografisch mooie Peak District in centraal Noord-Engeland, en een iPhone 13 Pro-telefoon.

Afbeelding credit: Lloyd’s Bank Facebook pagina

Grote fotowedstrijden en wedstrijden openen zich regelmatig voor fotografen van over de hele wereld op basis van verschillende thema’s. Ze worden vaak gesponsord door grote bedrijven, fotografieorganisaties en natuurlijk ook door belangrijke cameramerken.

In de meeste gevallen staan deze wedstrijden open voor elke deelnemer van overal ter wereld en gelden ze slechts minimale deelnamevereisten. Niet alleen kunnen deze fotowedstrijden extreem leuk zijn, maar ze zijn ook een handige manier voor fotografen om hun werk te concentreren op het verfijnen van hun best mogelijke foto’s. Dan is er ook de mogelijkheid van een bredere exposure of zelfs een winnende slot.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer