Fujifilm X100 Accessoires

De X100-serie zijn geweldige camera’s die een one-and-done oplossing bieden, perfect voor straat- en reisfotografie of voor wie op zoek is naar een minimale fotografische aanpak.

Wat het meest opvalt bij het bezit van een Fuji X100 camera is de wens om hem te personaliseren met verschillende accessoires.

(Zelfs Fuji zelf gaf de eerste X100 uit in een aantal verschillende limited edition presentatiedozen, gebundeld met een lederen hoesje).

De X100-serie inspireert je om creatief te zijn in hoe je ermee fotografeert, maar ook hoe je hem kunt aankleden om hem uniek te maken.

Het is een beetje als het bakken van de perfecte taart en dan het vinden van de beste glazuur en hagelslag om het af te maken!

Sommige fotografen voegen een mooi riempje toe en laten het daarbij, terwijl anderen volledig Frankenstein gaan en een X100-monster creëren – (ik veroordeel niet, want ik heb zelf ook wel eens een camera in elkaar geknutseld!)

Ongeacht waar je zit, we hebben de perfecte uitrusting gids om u te helpen beslissen over een aantal geweldige accessoires voor uw geliefde camera.

Inhoudsopgave

.

1. DSPTCH Gevlochten Riem

Gevlochten camerariem voor fuji x100 camera's

Bekijk meer beoordelingen

Check huidige prijs

Hoewel uw Fujifilm X100-camera wordt geleverd met een keurige camerariem van Fuji, is het meestal dezelfde riem die bij de meeste premium spiegelloze camera’s wordt geleverd.

Mijn aanbeveling is dat u de tijd neemt om een goede riem te vinden die bij u past. Voor mij is de DSPTCH Braided Strap een riem die zich onderscheidt van de rest (bekijk hier onze volledige review).

Voor mij is dit bandje een geweldige keuze omdat het stealthy, sterk en zeer comfortabel is om de hele dag te dragen.

Hij is met de hand gemaakt van meer dan 15 meter paracord. Voor een 94cm (37″) riem geeft dat een beetje flex zonder de integriteit van de vlecht aan te tasten.

Ik zei al dat hij sterk is, maar deze riem is de Arnold Schwarzenegger van de camerariemen. Het paracord van de DSPTCH Braided Strap kan 249kg (550lbs) dragen.
Deze kracht gaat niet ten koste van het comfort. Het paracord is zacht en buigzaam – wat betekent dat je het zelfs een paar keer om je pols kunt wikkelen als een polsband.

Een leuke bijkomstigheid is dat de band ook een reflecterende stof bevat, waardoor het een veilige optie is voor sluipende nachtelijke opnamen op straat.

De band is zwart voor ninja-achtige actie, maar u kunt ook een rode band nemen.

Een geweldig kenmerk van de DSPTCH Braided Strap is de opname van twee sets van quick-release mounts. Als je een camera hebt die alleen kleine oogjes heeft, dan zijn er een paar dunne ronde koordaansluitingen.

Of, als je grotere nokken hebt of het soort connectoren gebruikt dat bij de X100-camera’s wordt geleverd, zijn er platte koordconnectoren.

Zoals velen van u die een originele X100 en een X100V hebben, kunt u connectoren op beide hebben en gewoon de enkele DSPTCH band tussen beide gebruiken – ik bespaar u al geld!

Het kiezen van een sterke en comfortabele riem moet altijd de eerste stap zijn om je X100 camera te ‘pimpen’ en de DSPTCH Braided Strap is een perfecte oplossing.

Je ziet er stijlvol en comfortabel uit en je weet zeker dat je camera veilig is.

2. JJC Soft Shutter Release

JJC soft shutter release buttons

Bekijk meer beoordelingen

Check huidige prijs

Een zachte ontspanknop is een eenvoudig maar doeltreffend accessoire dat uw X100-camera een persoonlijk tintje geeft en zorgt voor een comfortabele opname-ervaring.

JJC maakt een uitstekend assortiment accessoires voor de X100 en we zullen er hier in deze gids een paar behandelen. Maar de JJC Soft Shutter Release is een eenvoudig en voordelig stuk gereedschap.

Ik heb zachte sluiterknoppen gebruikt op al mijn Fuji camera’s en ik vind dat ze meer controle bieden – plus, als ik vanaf de heup fotografeer, kan ik mijn duim erover schuiven om de sluiter te activeren.

Sommige zachte ontspanknoppen zijn convex en andere concaaf, afhankelijk van de individuele touch – gelukkig levert de JJC-oplossing van elk een knop voor het gemak.

Elke knop is gemaakt van messing en heeft een diameter van ongeveer 10 mm – de holle is iets groter.

Terwijl sommige zachte ontspanknoppen dubbelzijdig plakband gebruiken om op de ontspanknop van de camera te passen, zijn de JJC Soft Shutter Release knoppen van het inschroefbare type met een anti-slip o-ring zodat je ze echt kunt vastzetten.

Voor ongeveer 8 dollar voor een paar kun je niet fout gaan. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen. Eenvoudiger kan niet.

3. Fujifilm LH-X100 Lenskap

Fuji zonnekap

Bekijk meer beoordelingen

Kijk de huidige prijs

Zoals ik in de inleiding al zei, heeft zelfs Fujifilm zich meer dan alle andere camera’s met de accessoires bemoeid. Hoewel we het in deze gids niet behandelen, hebben ze zelfs voor elke generatie X100 een volledig lederen hoesje gemaakt.

Een waardige Fuji-gemaakte aanvulling op uw X100 is de Fujifilm Lenskap, verkrijgbaar in zwart of zilver en gegarandeerd passend voor elke X100 camera.

De zonnekap is gemaakt van een sterke legering en bestaat eigenlijk uit twee delen. De eerste is een montagering die de bestaande beschermring vervangt die op de X1o0 is gemonteerd.

Deze montagering dient ook als filteradapterring met een schroefdraad van 49 mm voor de montage van een bescherm- of ND-filter – vergeet niet dat de X100 wordt geleverd met een intern ND-filtersysteem.

Zodra deze is bevestigd aan uw vaste 23mm lens, met of zonder filter, kunt u de eigenlijke zonnekap zelf monteren.

De Fujifilm Lenskap is een prachtig retro-geïnspireerd stuk kit dat echt bijdraagt aan het algemene ontwerp van de X100.

Houd er wel rekening mee dat de X100, eenmaal gemonteerd, niet meer in een zak kan worden gestopt – in ieder geval niet in een spijkerbroekzak.

Maar het biedt wel een beetje weerstand aan uw lens door te fungeren als een sterke en duurzame barrière.

Het enige echte nadeel van dit accessoire is dat u na montage de metalen lensdop niet meer op de X100 kunt plaatsen, waardoor uw voorste element in uw tas blootligt.

Natuurlijk heeft de zonnekap een ander doel dan het toevoegen van bling aan uw X1o0, want het is een effectief hulpmiddel voor het verminderen van flare en schittering op uw lens op heldere dagen.

Houd in gedachten dat de LX-100 Lenskap een product van de eerste partij is dat zowel een zonnekap als een filterbevestiging is, dus de vraagprijs van ongeveer $90 is een investering die de moeite waard is.

4. JJC Filter Adapter Ring

JJC filteradapterring

Bekijk meer beoordelingen

Kijk de huidige prijs

Als u niet geïnteresseerd bent in het toevoegen van een zonnekap aan uw X100-camera, maar toch een filter aan de voorkant wilt kunnen toevoegen, kijk dan niet verder dan de JJC Filter Adapter Ring.

De X100-serie lens heeft geen traditionele filterdraad. In plaats daarvan is er een schroefdraad aan de buitenkant van de lens voorzien van een beschermring met zachte rand. U verwijdert deze ring om een adapterring te installeren.

De JJC Filter Adapter Ring is een zeer eenvoudig stukje kit dat veilig op de buitenste schroefdraad van de X100 lens past. U hoeft alleen nog maar uw favoriete bescherm-, polarisatie- of ND-filter op de adapterring te bevestigen en u bent klaar om te rocken (over filters hebben we het zo dadelijk).

Het is gemaakt van een metalen legering die wordt geleverd in zwart of zilver en is ontworpen om effectief te passen bij het uiterlijk en de afwerking van de X100. Bovendien kunt u de metalen lensdop van de X1o0 op de adapterring plaatsen, zodat uw filter wordt beschermd.

Met deze goedkope adapterring hebt u iets meer bescherming voor uw vaste 23mm-lens – vergeet niet dat als die lens bekrast raakt, u de hele camera ter reparatie moet opsturen.

5. Fujifilm Beschermend Filter

Fujifilm beschermfilter voor x100

Meer beoordelingen bekijken

Check huidige prijs

Fuji maakt een reeks beschermende filters voor de meeste van hun lenzen en filterdraaddiameters – maar voor de X100-serie maken ze het 49mm Beschermfilter in zowel zwart als zilver.

Dit eerste partij beschermende filter is een premium product gemaakt van legering en een glazen lens die Fuji’s Super EBC (Electron Beam Coating) heeft.

Wat is EBC, hoor ik u vragen? Het is een meerlaagse lenscoating die ontworpen is om de lichttransmissie te verbeteren en lensflare en ghosting te voorkomen.

Daarnaast geeft het filter u de zekerheid dat u het kostbare frontelement van de X100 23mm lens niet beschadigt – een onderdeel dat niet vervangbaar is.

Plus, zodra u dit veilig op de nieuwe X100V hebt gemonteerd, maakt u het proces om er een weerbestendige camera van te maken, compleet.

De Fujifilm X100V is de eerste X100 camera die weerbestendig is, waardoor het gebruik ervan als een juweeltje voor reis- en straatfotografie wordt verhoogd!

Een beschermfilter is een beetje als een verzekeringspolis – maar deze zal je geen arm en een been kosten. Voor ongeveer US$50 doe je een klein offer om de levensduur van je X100-camera te beschermen.

6. GLASS by Expert Shield Screen Protector

Glass expert shield protector for Fuji x100 cameras

Bekijk meer beoordelingen

Check huidige prijs

Het lijkt erop dat tegenwoordig voor elk apparaat dat je koopt met een scherm een after-market schermbeschermer nodig is.

Van onze smartphones tot spelcomputers – ze hebben allemaal dat beetje extra bescherming nodig dat de fabrikant niet wilde hebben.

Glass by Expert Shield produceert schermbeschermers voor de Fujifilm X100-serie camera’s en ik denk dat deze een slimme keuze zijn.

Net als het kopen van een goedkope beschermende filter, een screen protector kost een paar dollar en voorkomt dat uw scherm van chips en scheuren.

Die kleine investering bespaart je het hartzeer van de ontdekking dat je een enorme barst door het midden van je X100 scherm hebt.

Ook heeft de Glass by Expert Shield screen protector geen invloed op de touch screen responsiviteit op de recentere modellen.

7. Fujifilm Tele Conversion Lens (TCL-X100 II)

Fujifilm Tele Conversion Lens (TCL-X100 II)

Bekijk meer beoordelingen

Check huidige prijs

Veel fotografen kiezen ervoor om een camera uit de X100-serie te kopen en hem een beetje op te blinken, maar laten het meestal vrij minimaal.

Bovendien houden velen ervan dat je moet werken met de lens die op de camera zit – een briljante 23mm f/2 – en niets anders.

Ik waardeer dit soort ‘schieten met wat je hebt’-benadering echt, omdat het de creativiteit stimuleert – om nog maar te zwijgen van het feit dat sommige fotografen het gewoon zat zijn om een tas met lenzen mee te nemen.

Allemaal goed en wel! Fuji heeft echter een aantal handige opties voor je ontwikkeld als je de mogelijkheden van je X100 wilt uitbreiden, ondanks dat je geen toegang hebt tot de reguliere Fuji objectieven uit de X-serie.

De eerste is een Tele Conversion Lens die in de originele externe schroefdraad van de X100 lens wordt geschroefd.

De TCL-X100 II verandert uw brandpuntsafstand van 23mm naar 35mm en biedt daarmee een perfecte brandpuntsafstand voor portretfotografie. Met de teleconverter bereikt u bovendien een minimale scherpstelafstand van 14 cm (6″).

De TCL-X100 II is de nieuwste versie van dit objectief en bij de X100F (zie review) en X100V herkent de camera het automatisch en past het zich aan voor aberratie. De vorige versie van de teleconverter vereiste een menuwijziging om de correcties te activeren.

Beide versies van dit objectief hebben een solide, volledig metalen behuizing. Ze zijn ook vrij breed en groot in vergelijking met het formaat van de 23mm vaste lens.

Voor iets minder dan US$500 maak je van je camera met vaste brandpuntsafstand een camera met verwisselbare lens.

En zelfs met deze lens in je kit heb je nog steeds maar een kleine hoeveelheid apparatuur bij je.

8. Fujifilm Wide Conversion Lens (WCL-X100 II)

Fujifilm Wide Conversion Lens (WCL-X100 II)

Bekijk meer beoordelingen

Check huidige prijs

Net als bij de Fujifilm teleconverter lens is er ook een Wide Conversion Lens beschikbaar.

Dit keer bevestig je een bredere lens en verschuif je je beeld van de vaste 23mm naar 18mm – perfect voor landschap en architectuur.

De WCL-X100 II werkt op precies dezelfde manier als de TCL-X100 II: hij wordt bevestigd op de externe schroefvatting van het X100-objectief en wordt automatisch gedetecteerd door de camera op de X100F- en X100V-modellen.

Bezit u een oudere versie van de X100-serie, dan kunt u nog steeds versie II gebruiken, maar uw camera zal niet herkennen dat het objectief is bevestigd en dus moet u een menuduik maken om het in te stellen.

De brede conversie heeft een metalen behuizing en een vrij net profiel in vergelijking met de TCL-X100 II lenzen.

De WCL-X100 II wordt geleverd met een lensdop en een vattingdop om de belangrijke onderdelen te beschermen. De prijs is ongeveer US$450.

Nogmaals, dat is waar voor je geld voor een groothoeklens die de functionaliteit van je X100 camera uitbreidt.

9. Duim omhoog Duimsteun

Thumb Up Thumb Rest

Bekijk meer beoordelingen

Check huidige prijs

Als je fotograferen met een kleine X100-camera een beetje lastig vindt of als je wat meer ruimte voor je duim wilt, dan is de Thumb Up Duimsteun een eenvoudige en voordelige oplossing.

Met deze duimsteun krijgt u snel meer grip en controle over uw X100. Ik vond dat het gebruik van deze duimsteun bijna de noodzaak van een riem elimineerde.

Hoewel Fujifilm bij het ontwerp van alle X100-camera’s rekening heeft gehouden met de ergonomie, kunnen sommigen het fotograferen met een kleine camera nog steeds een uitdaging vinden.

De Thumb Up Duimsteun is vervaardigd uit een hoogwaardige legering die zowel sterk als licht is. En hoewel de fabrikant stelt dat hij alleen geschikt is voor een X100V, zie ik persoonlijk geen reden waarom hij niet zou werken op alle X100-camera’s.

Nogmaals, als u op zoek bent naar Frankenstein uw X100, de duimsteun wordt verkocht voor ongeveer US $ 13 en is verkrijgbaar in drie kleuren.

10. Gariz Lederen halve koffer (X100V)

Gariz Genuine Leather Half Case (X100V)

Bekijk meer beoordelingen

Check huidige prijs

Het team van Gariz maakt al zolang ik me kan herinneren lederen camera-accessoires. Sterker nog, ze hebben leren halve tassen gemaakt voor de Fujifilm X100 camera’s.

De nieuwste versie is de prachtige Gariz Genuine Leather Half Case voor de X100V.

Gariz heeft veel moeite gedaan om ervoor te zorgen dat de Half Case nog steeds toegang biedt tot de Focus Mode schakelaar en de aansluitpoorten aan de twee zijkanten van de camera. Aan de voorkant van de case zit een verhoogde ‘bult’ om de omvang en het comfort van de cameragreep te vergroten.

Deze echt lederen hoes sluit nauw aan bij de vorm van de X100V – het stiksel is nauwkeurig en sterk en de binnenkant van de hoes is gevoerd met een zachter materiaal.

De basis van de tas is een stevige plaat die zorgvuldig is bewerkt met een uitsparing voor de batterijklep, een schroefbevestiging voor een statief en gaten voor de luidspreker van de camera.

Verder is de plaat (en de halve behuizing) aan de camerabodem bevestigd via een borgschroef die op de statiefbevestiging past.

De bodemplaat geeft de camera meer dimensie en vergroot de handgreepruimte.

De Gariz Genuine Leather Half Case voor de X100V kost ongeveer 130 US$.

Als u bedenkt dat u een beschermende hoes van hoogwaardig leer koopt die tevens dienst doet als extra handgreep, is dat een koopje.

Bovendien is de halve case verkrijgbaar in verschillende leerkleuren, zodat u uw X100 naar eigen smaak kunt aankleden.

11. Fujifilm oplaadbare lithium-ion batterij (NP-W126S)

Fuji oplaadbare batterij

Bekijk meer beoordelingen

Bekijk de huidige prijs

Ongeacht het cameramodel of -merk dat u gebruikt, raad ik altijd aan ten minste één reservebatterij te kopen en deze opgeladen en altijd gereed te hebben.

Zelfs een hobbyfotograaf zou gefrustreerd zijn als hij midden in een creatieve opname zit met een lege batterij en geen reserve.

De oorspronkelijke drie X100-camera’s (X100, X100S en X100T) maakten gebruik van een oudere Fujifilm NP-95 batterij. Hoewel deze bijna de helft kleiner was dan de huidige batterij, resulteerde dit ook in een lager aantal opnamen.

De X100F en X100V gebruiken de meer gangbare WP-126 en WP-126S – dit zijn dezelfde batterijen die door alle Fuji camera’s worden gebruikt, met uitzondering van de gloednieuwe X-T4 die een nieuwe, grotere batterij gebruikt.

Gebruik altijd eersteklas batterijen, die onder toezicht van het merk zijn ontwikkeld en geproduceerd, precies gemaakt om de prestaties van de camera te maximaliseren.

Sommige batterijen van derden hadden problemen met oververhitting en hadden soms invloed op de prestaties en functionaliteit van de camera.

Voor iets meer dan US$60 voor de WP-126S verdubbelt u het vermogen van uw camera en geniet u van een volledige dag fotograferen met uw X100.

Eindwoorden

fuji-x100-accessories

Eenvoudige en betaalbare camera-accessoires die het gebruik van uw X100 nog aangenamer maken.

Misschien bezit u al een of meerdere Fujifilm X100 camera’s – ik ken een paar mensen die elk model hebben! Of u hebt onlangs de nieuwste en beste camera aangeschaft – de X100V.

Hoe dan ook, uw X100 ziet er precies hetzelfde uit als die van alle anderen en dat is doodzonde! Uw prachtige kleine Fuji shooter verdient toch zeker een beetje persoonlijke liefde, een beetje bling of een volledige Frankenstein behandeling?!

Het lijdt geen twijfel dat mensen dol zijn op de Fujifilm X100 camera’s – het zijn uitzonderlijke camera’s die elke cent waard zijn.

Dus waarom niet een paar stappen ondernemen om uw camera te personaliseren, te beschermen en krachtiger te maken?

Zoals we hier hebben laten zien, is het toevoegen van een paar van de beste accessoires voor de Fuji X100-serie echt goedkoop en eenvoudig te doen.

En ik ben er vrij zeker van dat u na het lezen van deze gear guide meer dan in de verleiding zult komen. Nu ik eraan denk, na het schrijven van dit artikel begin ik het gevoel te krijgen dat ik ook een nieuwe X100 camera nodig heb!

Laat ons in de comments weten hoe jij de jouwe uitrust 😉