Fujifilm’s langverwachte X-H2 camera, wat te verwachten

FacebookPinterestDelen

De spiegelloze camera’s van Fujifilm worden algemeen beschouwd als meesterwerken van ontwerp en functionaliteit in de huidige markt, dus wanneer een aankomende nieuwe release wordt gehint, creëert dit buzz.

Dit is zeker het geval met het nieuwe Fujifilm X-H2 40MP APS-C-model waarvan het merk heeft toegegeven dat het in ontwikkeling is. Wat de speculatie op dit moment bijzonder sterk maakt, is de aanstaande Fujifilm X-Summit die plaatsvindt op 8 septemberÞ, waarin Fujifilm eindelijk alle details zal onthullen.

De geruchten over de nieuwe 40MP-camera kwamen dit jaar voor het eerst in een stroomversnelling toen het iconische merk zijn Fujifilm X-H2S-cameramodel lanceerde op de X-Summit in mei. De X-H2S werd positief ontvangen door recensenten en professionele fotografen, waarbij sommigen het zelfs de beste X-serie camera noemden die fujifilm tot nu toe heeft gemaakt.

Gezien deze waardering is de verwachting rond een robuustere zustercamera met een 40MP sensor in plaats van de 26.1MP APS-C X-Trans CMOS sensor op de X-H2S nauwelijks een verrassing. Nu een officiële onthullingsdatum voor de deur staat, weten we binnenkort precies wat we kunnen verwachten.

Fujifilm is erg stil geweest over details rond de X-H2, maar er zijn een paar redelijk fatsoenlijke speculatieve gissingen die we kunnen maken, op basis van wat logisch lijkt en op wat de Fuji-geruchtenmolen al heeft geleverd.

Om te beginnen is de 40 megapixel sensor zeker geen gerucht. Deze enorme nieuwe resolutie voor een camera met een APS-C sensor is bevestigd door Fujifilm zelf en overtreft de 32.5MP sensorformaten van nieuwere Canon EOS 90D, M6 II en R7 camera’s met een ruime marge.

De buitenmaatse sensor alleen al betekent uiteraard een uitzonderlijke beeldresolutie en kan ook een superieur niveau van lichtgevoeligheid leveren. Een belangrijke vraag is echter of het hierdoor een negatieve invloed zal hebben op de snelheid van de camera.

Een deel van het gerucht rond de X-H2 suggereert zelfs dat Fujifilm voor het eerst een pixelverschuivingsmodus met hoge resolutie in de aankomende camera zal stoppen op een X-mount model. Als het dit doet, kunnen we misschien een samengevoegde opnameresolutie-uitvoer van maar liefst 160 MP verwachten.

Als je niet weet wat de pixelverschuivingsmodus doet, maakt een camera met de technologie een snelle reeks van meerdere opnamen waarbij de sensor voor elk een pixel verschuift. De reeks wordt vervolgens samengevoegd tot een grotere “superresolutie” -afbeelding met fijnere details en kleurweergave.

Dit zou zeker cool zijn in de X-H2.

De bevestigde sensorgrootte van de X-H2 betekent dat de camera waarschijnlijk niet dezelfde 14+ stops dynamisch bereik voor video zal bieden als de X-H2S levert, maar het zal dichtbij genoeg zijn om geweldig te zijn bij een geruchten 13 stops. Wat betreft 8K-video met 30 fps, het is mogelijk. Gezien de uitzonderlijk hoge resolutiesensor van de camera, is deze zeker capabel, ook al lijkt alles boven de 30 fps niet waarschijnlijk.

Terug naar lichtgevoeligheid, is er de ISO op de nieuwe camera. De modellen van Fujifilm staan bekend om hun uitstekende mogelijkheden bij weinig licht en de X-H2 zal dat ongetwijfeld ook doen. Met 40 MP komt het misschien niet helemaal overeen met de mogelijkheden van sommige concurrerende modellen, maar je kunt sterke opname bij weinig licht verwachten, zelfs bij hoge ISO-niveaus. Dat gezegd hebbende, het enige dat Fujifilm heeft bevestigd, is een basis ISO van 125.

Je kunt waarschijnlijk verwachten dat de aankomende camera er fysiek net zo uitziet als de bestaande X-H2S. Dit is ook een goede zaak, omdat de ergonomie en het functionele ontwerp van het reeds uitgebrachte model rondom solide zijn. De X-H2S wordt geleverd met een heerlijk grote grip, een gemakkelijk te bekijken statuspaneel langs de bovenplaat, en hoewel redelijk omvangrijk voor een spiegelloze camera, brengt hij de lichaamsgrootte niet naar absurde niveaus.

Wat de formele onthulling ook onthult, we zullen het binnen een paar dagen weten en onmiddellijk rapporteren.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer