Gids voor meetzoekercamera’s: kopen, gebruiken en veelgestelde vragen

FacebookPinterestDelen

Meetzoekercamera’s waren populair in de jaren 1950 vanwege hun grootte, bouwkwaliteit en betaalbaarheid.

Ze gebruiken een dubbel beeldbereik-vindend scherpstelmechanisme waarmee de fotograaf de afstand tot het onderwerp kan meten om erop scherp te stellen.

Je draait een ring op de lens om twee boven elkaar geplaatste afbeeldingen uit te lijnen – wanneer ze uitlijnen, is je onderwerp scherp.

In tegenstelling tot een spiegelreflexcamera kijk je nooit door de lens van een meetzoekercamera. In plaats daarvan stel je scherp en componeer je door een klein venster, zoals met een instant camera.

Er is vaak een extra klein venster op een meetzoekercamera dat licht verzamelt om de helderheid van de framelijnen te verhogen.

Je kunt ook digitale meetzoekercamera’s krijgen die op precies dezelfde manier werken als hun analoge tegenhangers.

In deze gids verkennen we alles wat u moet weten over het kopen en gebruiken van meetzoekercamera’s in 2023.

Inhoudsopgave

Hoe een meetzoekercamera te kopen in 2023

Als u een gloednieuwe meetzoekercamera wilt kopen, zijn er niet veel keuzes op de markt. De meeste die nog in productie zijn, behoren tot de Leica M-serie, die, hoewel duur, uitstekende camera’s zijn die een leven lang mee kunnen gaan.

Als dit uw eerste meetzoekercamera is, kunt u overwegen tweedehands te kopen. Er zijn meerdere keuzes, zowel digitaal als film – controleer KEH-camera’s voor een aantal geweldige prijzen voor gebruikte meetzoekercamera’s en lenzen.

Het meetzoekermechanisme is niet moeilijk te gebruiken, maar het kost wat tijd om aan te passen en het is misschien niet voor iedereen. Omdat meetzoekercamera’s behoorlijk duur kunnen zijn, wilt u misschien de meer aanzienlijke investering uitstellen totdat u er zelf een hebt geprobeerd.

Koop je een camera met verwisselbare lenzen, zorg er dan voor dat andere brandpuntsafstanden ook makkelijk te vinden zijn op de markt. Houd er rekening mee dat meetzoekerlenzen ook behoorlijk duur kunnen zijn.

Er zijn adapters om spiegelreflexlenzen op een afstandsmeter te gebruiken, maar deze zijn niet voor alle merken beschikbaar. Je kunt ook camera’s met vaste lenzen overwegen – dit zal betaalbaarder zijn, maar enigszins beperkend omdat je maar één brandpuntsafstand hebt.

Je moet ook een grondige lenstest doen om er zeker van te zijn dat alles werkt zoals het hoort.

Als u een ouder model koopt, zorg er dan voor dat de afstandsmeter is gekalibreerd, omdat ze dit nodig hebben als onderdeel van hun onderhoud naarmate de tijd verstrijkt.

Kijk ten slotte of de camera een gekoppelde afstandsmeter heeft of niet. Natuurlijk bent u vrij om te kiezen wat u verkiest , maar u moet zich ervan bewust zijn voordat u de beslissing neemt.

Met een gekoppelde afstandsmeter zijn de scherpstelring en de afstandsring aan elkaar gekoppeld – dit systeem is comfortabeler in gebruik en de meeste nieuwere camera’s hebben het.

Hoeveel kost een afstandsmeter?

Zoals bij elk ander type camera, kunt u keuzes vinden variërend van $ 5 tot duizenden dollars. Om de prijsklasse te beperken, moet u eerst beslissen of u een digitale of een filmcamera wilt.

Houd er rekening mee dat filmafstandsmeters niet noodzakelijkerwijs tweedehands zijn – er zijn nog steeds enkele modellen in productie. Dit brengt ons bij de volgende vraag die je jezelf moet stellen – wil je een nieuwe afstandsmeter, of ben je OK met een gebruikte?

Er zijn tegenwoordig niet veel meetzoekercamera’s in productie. Dus als u een nieuwe meetzoekercamera wilt, kunt u maar beter voorbereid zijn op een hoog prijskaartje. Leica is immers een van de duurste cameramerken.

Als u een nieuwe digitale meetzoekercamera wilt, kost de Leica M10-R ongeveer $ 9.000. De Leica 10947 M (Type 262) is een meer betaalbare die ongeveer $ 6.000 kost.

Als u op zoek bent naar nieuwe meetzoekerfilmcamera’s, is er de Leica M-A (Typ 127) voor iets meer dan $ 5.000. Bekijk ook de Leica MP 0.72 voor een vergelijkbaar prijskaartje.

Houd er rekening mee dat dit meetzoekercamera’s met verwisselbare lenzen zijn, dus je zult de kosten van de lens moeten toevoegen. Zeiss-lenzen met M-vatting (compatibel met de camera’s die ik zojuist noemde) variëren bijvoorbeeld van $ 1.000 tot $ 6.000, afhankelijk van de brandpuntsafstand en het diafragma.

Gelukkig zijn er veel meer keuzes als je bereid bent om tweedehands te kopen bij een retailer als KEH Cameras. Tenzij u op zoek bent naar een bepaald verzamelaarsmodel zoals de Epson R-D1, de eerste digitale meetzoekercamera, kunt u uw budget behoorlijk verlagen.

Recent stopgezette modellen die als nieuw duur waren, kosten nog steeds een paar duizend. Je vindt er echter ook een aantal uitstekende camera’s voor een paar honderd dollar – of enkele meer eenvoudige, vintage camera’s voor nog minder.

Waarom zijn meetzoekercamera’s zo duur?

Omdat er niet veel merken en/of modellen meetzoekercamera’s zijn, zijn hun prijzen hoog.

Wanneer er geen concurrentie is, hebben de prijzen de neiging om te stijgen. Dat wil niet zeggen dat de fabrikanten hun meetzoekercamera’s gewoon te duur maken. Ze zijn slechts afhankelijk van een vraag- en aanbodmarkt.

Als er niet veel afstandsmeters worden aangeboden, komt dat ook omdat er niet genoeg vraag is. Dan kan de productie van deze camera’s niet profiteren van de massaproductie en de bijbehorende kostendaling.

We kunnen ook niet voorbijgaan aan het feit dat ze zeer goed zijn gemaakt – en kwaliteit komt met een prijs.

Zijn meetzoekercamera’s de moeite waard?

Of een afstandsmeter de moeite waard is, hangt af van je stijl en het soort fotografie dat je doet. Als je aan straatfotografie doet, zul je het waarschijnlijk de moeite waard vinden – als je stillevenfotografie doet, misschien niet.

Het is dus onmogelijk om deze vraag met een eenvoudig ja of nee te beantwoorden. In plaats daarvan zal ik je enkele voor- en nadelen vertellen.

Op deze manier kunt u beslissen of het krijgen van een afstandsmeter logischer voor u is dan het krijgen van een spiegelreflex met één lens (spiegelreflex).

Voordelen van meetzoekercamera’s

 • Je kunt dingen buiten het kader zien. Dit is erg handig wanneer u bewegende onderwerpen fotografeert of wanneer u een nauwkeurig moment van actie moet vastleggen, omdat u het onderwerp kunt zien naderen.
 • Je hebt geen black-out op de zoeker wanneer je de sluiter indrukt. Omdat er geen spiegel omhoog klapt, is het beeld er nog steeds wanneer u de film of sensor blootlegt.
 • Het is gemakkelijker om te focussen met weinig licht. Afstandsmeters hebben zeer heldere zoekers – dit maakt het gemakkelijker voor u om scherp te stellen in donkere situaties. Zelfs als je niet goed kunt zien, kun je altijd de range scherpstelmethode gebruiken.
 • Nauwkeurig scherpstellen. Je krijgt elke keer scherpere beelden met afstandsmeters vanwege de scherpstelmethode.
 • Compacte vorm en lichtgewicht. Het ontbreken van het reflexsysteem zorgt ervoor dat de afstandsmeters erg klein zijn, waardoor ze geweldig zijn voor straatfotografen omdat ze veel minder opdringerig zijn.

Nadelen van meetzoekercamera’s

 • De meeste meetzoekerlenzen zijn primes – het is zeldzaam om zoomlenzen te vinden voor een meetzoekercamera. Dit is niet per se een nadeel voor elke fotograaf , maar het is nog steeds het vermelden waard.
 • Je kijkt nooit door de lens, zodat u niet te zien krijgt hoe het uiteindelijke beeld eruit zal zien voordat u op de sluiterknop drukt.
 • De meeste van hen hebben geen ingebouwde flitser. Wel hebben ze een flitsschoen om een externe flitser te gebruiken.
 • Minder functies. Dit is niet per se een slechte zaak, maar je mist misschien wat van de toeters en bellen van moderne spiegelreflexcamera’s, DSLR’s of spiegelloos.

Zijn dure afstandsmeters het waard?

Gezien het feit dat alle meetzoekercamera’s duur zijn en of dit het voor u waard is of niet , zijn er sommige duurder dan andere.

Als u een model kiest dat aan de bovenkant van de prijsklasse zit, krijgt u waarschijnlijk enkele functies die u niet zult hebben met goedkopere modellen.

Zo hebben de Leica M10-P en vervolgens de M10-R een LCD-scherm aan de achterkant. U kunt het LCD-scherm gebruiken om opnamen te maken in Live View of om uw afbeeldingen te bekijken.

Ook geldt dat hoe duurder de camera, hoe meer resolutie deze heeft. Zo heeft de M10-P camera een 24MP sensor, terwijl een M10-R een 40MP sensor heeft.

Tot slot, tenzij je een zeldzaam vintage model koopt, betekenen de duurdere camera’s dat het nieuwere camera’s zijn. Natuurlijk is een nieuwe camera ook duurder.

De ‘leeftijd’ is belangrijk omdat het over het algemeen gemakkelijker is om lenzen en accessoires te vinden. Ook omdat de afstandsmeter na enige tijd gekalibreerd moet worden.

7 aanbevolen meetzoekercamera’s

 1. Leica M10-R – het is een van de weinige die nog in productie is en het heeft een 40MP-sensor.
 2. Fujifilm GF670 – het is een dual medium format opvouwbare camera. Het heeft een automatische belichtingsfunctie met diafragmavoorkeuze als je niet volledig handmatig en tot 3200 ISO wilt gaan. Het objectief is een 80mm f/3.5.
 3. Leica M3 – het was de eerste Leica die de afstandsmeter en de zoeker in één venster introduceerde. Het is ook de hoofdcamera van Henry Cartier Bresson, waarmee hij het ‘beslissende moment’ kon vastleggen. Het is ook gebruikt door vele andere professionele fotografen door de geschiedenis heen.
 4. Contax II – elk van de Contax-camera’s is een goede keuze. Dit was echter het allereerste model dat afstandsmeter en zoeker in één venster combineerde.
 5. Olympus 35 RC – dit is een uitstekende afstandsmeter om mee te experimenteren zonder al te veel geld uit te geven. Gewoon door een snelle blik door eBay te geven, vond ik wat bieden vanaf $ 35,00 – dat is inclusief de lens.
 6. Canon 7 – het is een snelle, hoogwaardige afstandsmeter die een nitch-camera werd in de tijd dat spiegelreflexcamera’s terrein wonnen. Het heeft twee schakelbare ingebouwde meters.
 7. Contax G2 – dit is de enige of een van de weinige afstandsmeters met autofocus. Het heeft ook autoexposure, autoloading en TTL-meting. Het is ook belangrijk dat er een aantal fantastische lenzen beschikbaar zijn voor deze camera.

Hoe een meetzoekercamera te fotograferen

Als je je afvraagt of meetzoekercamera’s moeilijk te gebruiken zijn, is het antwoord nee. Ze zijn echter anders – dus als je gewend bent aan spiegelreflexcamera’s, vind je het misschien moeilijk om eraan te wennen.

Aan de andere kant hebben ze veel minder knoppen, menu’s en automatische functies. Hierdoor kunt u alleen scherpstellen op het beeld en de belichting, en ze zijn gemakkelijker te hanteren als u er eenmaal aan gewend bent.

Om te leren fotograferen met meetzoekercamera’s, moet je aan twee dingen wennen: componeren en scherpstellen. Dat komt omdat het belichtingsgedeelte in wezen hetzelfde is als bij elk ander type camera.

Wanneer je je oog op de zoeker van een afstandsmeter zet, kijk je niet door de lens. Je ziet het gezichtsveld dus door een raam dat linksboven in de camera zit.

Binnen het gezichtsveld heb je lijnen die aangeven waar je frame eindigt, afhankelijk van de lens die aan je camera is bevestigd.

In ieder geval krijg je te zien wat er buiten het frame gebeurt – in tegenstelling tot SRL-camera’s die alles buiten de randen blokkeren. Deze eigenschap maakt het perfect voor het vastleggen van bewegende onderwerpen, omdat je kunt zien wanneer ze op het punt staan in je compositie te komen.

OK, dus dat is wat je door de zoeker ziet, maar hoe stel je scherp op een rf-camera? Je ziet een patch bovenop de scène door de zoeker. Je hebt dus twee afbeeldingen die je perfect moet uitlijnen totdat je slechts één afbeelding ziet – dat is wanneer het onderwerp scherp is.

Een andere manier om scherp te stellen met afstandsmeters is door gebruik te maken van de range scherpstelmethode. Je kunt dit doen zonder zelfs maar door de zoeker te kijken – je hoeft alleen maar de cijfers op de lens te gebruiken.

Op meetzoekerlenzen heb je een diafragmaring. Draai gewoon aan de ring om het gewenste diafragma te kiezen.

Dan is er de afstandsring of afstandsschaal – deze wordt gebruikt om de lens scherp te stellen. Je past aan hoe ver of dichtbij het brandpunt is als je het draait. Aan de linkerkant heb je de dichtstbijzijnde scherpstelafstand; aan de rechterkant heb je de langste tot aan het oneindige.

Je zult merken dat de afstandsring verbindingslijnen heeft met een andere reeks getallen op de basis van de lens – dat is om je de scherptediepte te laten zien.

Dus, afhankelijk van het diafragma dat je hebt gekozen, volg je de bijbehorende lijnen naar de scherpstelring en zie je waar de scherptediepte begint en eindigt.

Bijvoorbeeld met een 35mm lens – als je het brandpunt instelt op 5 meter en een diafragma van f/8 gebruikt, is alles tussen 2,5 meter en oneindig scherp.

Zodra je onderwerp is samengesteld en scherpgesteld, kun je de lichtmeter gebruiken om de belichting te bepalen en de foto te maken.

Veelgestelde vragen over de meetzoeker

Waar wordt een meetzoekercamera voor gebruikt?

Hoewel je een meetzoekercamera voor elk type fotografie kunt gebruiken, worden ze voornamelijk gebruikt voor straatfotografie en fotojournalistiek. Dit komt omdat afstandsmeters kleiner en stiller zijn dan DSLR- en spiegelreflexcamera’s. Ook omdat je met de range focus methode geen zorgen hoeft te maken dat je de focus op een bewegend onderwerp mist.

Ze worden ook gebruikt voor sportfotografie omdat er geen black-out is wanneer u op de sluiter drukt. Dit komt omdat er geen spiegel omklapbaar is. Ook kunt u de actie buiten uw frame zien, zodat u de sluiter op het juiste moment kunt indrukken en u het bereik kunt gebruiken scherpstellen om tack-sharp onderwerpen te hebben.

Hoe werkt een afstandsmeter?

Afstandsmeters hebben twee vensters, die elk een beeld creëren. Het venster aan de zijkant is de zoeker waar je je scène samenstelt. Het venster bovenop de lens verzamelt het licht en weerkaatst het met een spiegel, waardoor een tweede beeld ontstaat. Je kunt deze tweede afbeelding met de scherpstelring verplaatsen totdat beide afbeeldingen perfect overeenkomen – dat is wanneer je de opname kunt maken.

Voor de rest werkt het als elke andere camera. Er is een diafragma dat bepaalt hoeveel licht er binnenkomt en een sluitertijd die de film of de sensor bedekt en belicht.

Waarom wordt het een meetzoekercamera genoemd?

De naam is vrij letterlijk. Ze worden zo genoemd omdat ze een afstandsmeter hebben – hiermee kunt u de afstand tot uw onderwerp meten en erop scherpstellen.

Wat is het verschil tussen een afstandsmeter en een zoeker?

Een zoeker is het deel van de camera waar je je onderwerp kunt zien om je beeld samen te stellen en scherp te stellen. Zowel afstandsmeters als spiegelreflexcamera’s hebben een zoeker, maar de zoeker van de afstandsmeter laat je niet precies zien wat de lens ziet.

Aan de andere kant is een afstandsmeter een apparaat dat de afstand tussen het beeldvlak en het onderwerp meet om scherp te stellen. Dit apparaat is niet te vinden in andere camera’s.

Wat is het verschil tussen een spiegelreflexcamera en een meetzoekercamera?

Het belangrijkste kenmerk van een spiegelreflex (en een DSLR trouwens) is het reflexsysteem. Deze bestaat uit een spiegel die het licht weerkaatst naar een pentaprisma dat het vervolgens naar de zoeker stuurt.

Meetzoekercamera’s hebben deze spiegel niet, waardoor je met de meetzoekers niet door de lens heen kijkt.

Een ander verschil dat ermee te maken heeft, is de grootte en het gewicht. Omdat er geen spiegel in zit, zijn de afstandsmeters compacter, wegen ze minder en zijn ze stiller.

Ook is het met een spiegelreflexcamera lastig om scherp te stellen bij weinig licht. Er is meer licht beschikbaar in de zoeker op een afstandsmeter, of je kunt afstandsfocus gebruiken.

Afstandsmeters zijn echter mechanisch of bijna volledig mechanisch. In plaats daarvan geeft een spiegelreflexcamera je meer automatische opnamefuncties, autofocus, video-opname, enz.

Laatste woorden

Ik weet dat er veel informatie in dit artikel staat en het lijkt misschien alsof het moeilijk is om meetzoekercamera’s te gebruiken. Ze zijn echter eigenlijk heel eenvoudig.

Het meest uitdagende deel van het gebruik van meetzoekercamera’s is het feit dat we de manier waarop we fotografie benaderen moeten veranderen.

Hopelijk heeft dit artikel je twijfels weggenomen en kun je afstandsmeters een kans geven! Laat ons weten wat je ervaringen zijn in de comments – we horen graag van je.

FacebookPinterestDelen