Gids voor woestijnfotografie

De woestijn is een van de favoriete omgevingen van landschapsfotografen, maar hoe fotografeer je een woestijn?

Als je je wilt wagen op het spannende gebied van woestijnfotografie, moet je jezelf en je uitrusting voorbereiden zodat je veilig en met een verzameling verbluffende beelden terugkomt.

In dit artikel vindt u enkele richtlijnen over wat u moet dragen, wat u moet inpakken, welke uitrusting u nodig hebt en meer.

Je vindt er ook enkele foto-ideeën om het meeste uit je reis te halen, een paar citaten voor woestijnfotografie en een handvol voorbeeldafbeeldingen van het woestijnlandschap om je te laten inspireren.

Inhoudsopgave

7 woestijnfotografietips voor verbazingwekkende afbeeldingen

1. Neem de juiste spullen mee (en iets om het te beschermen)

Camera-uitrusting van landschapsmeester Peter Eastway

Camera-uitrusting van landschapsfotografie meester Peter Eastway.

De woestijn is meestal niet gemakkelijk of gemakkelijk te bezoeken. Dus als je er eenmaal bent, wil je het meeste uit je fotoshoot halen.

U moet de meest geschikte apparatuur meenemen om dit te doen – en u moet ervoor zorgen dat u deze goed beschermt.

 • Fototoestel

Elke DSLR of spiegelloze camera is goed voor het fotograferen van woestijnlandschapsfotografie. Met een full-frame camera kunt u echter meer details hebben als u van plan bent om uw afbeeldingen op grote schaal af te drukken of in een tijdschrift of boek te laten zien.

Als je een tweede camera hebt, is het altijd een goed idee om deze mee te nemen – het kan zijn voor back-up of om een tweede perspectief, brandpuntsafstand, enz. Te hebben.

 • Lenzen

De beste brandpuntsafstand voor woestijnfotografie hangt af van het type foto’s dat u wilt vastleggen.

Met een groothoeklens kunt u weidse landschappen of interessante details dicht bij u vastleggen. Aan de andere kant kunt u met een telelens details fotograferen die ver weg zijn – wat geweldig is voor het vastleggen van gebieden buiten bereik.

Vergeet niet dat het vervangen van de lens terwijl je in de woestijn bent, de sensor blootstelt aan zand, wat ernstige schade aan je camera kan veroorzaken.

Dat gezegd hebbende, zijn er enkele alternatieven waarmee u nog steeds een verscheidenheid aan brandpuntsafstanden beschikbaar kunt hebben.

Als je bijvoorbeeld twee camera’s hebt en je kunt ze allemaal meenemen met een andere brandpuntsafstand, dan ben je klaar om te gaan.

Of, als je lenzen kunt wisselen in een gesloten omgeving – zoals als je kampeert en de tent in kunt gaan, of als je je auto in de buurt hebt – dan zou je geen problemen moeten hebben.

Ten slotte kunt u een zoomlens gebruiken in plaats van prime-lenzen om te voorkomen dat u ze in het veld moet vervangen. Dit is echter een beetje riskant omdat het zand in de behuizing kan komen wanneer u in- en uitzoomt.

 • Filters

Er is veel discussie over de vraag of een UV-filter net zo nuttig is voor digitale camera’s als voor filmcamera’s.

Waar je ook staat over dit onderwerp, in het geval van woestijnfotografie is het nog steeds aan te raden om er een te gebruiken, omdat het de voorkant van de lens kan beschermen tegen krassen met het zand.

Wat de technische behoeften betreft, is het een goed idee om een polarisatiefilter mee te nemen voor sterke lichtreflecties, een filter met neutrale dichtheid als je overdag wat opnamen met lange belichtingstijd wilt maken en een gegradueerd filter met neutrale dichtheid voor sterk contrasterende scènes.

 • Driepoot

Een stabiel statief is de sleutel tot het maken van scherpe beelden als u lange sluitertijden gebruikt. Dit is vaak het geval als je tijdens de eerste en laatste uren van de dag fotografeert – wat altijd aan te raden is voor landschapsfotografie en natuurlijk voor nachtfotografie.

Maar zelfs als u van plan bent om op klaarlichte dag te fotograferen, kunnen sterke winden camerabewegingen veroorzaken – dus het is altijd het beste om een statief te gebruiken.

Pro tip: Het toevoegen van wat statief ‘schoenen’ aan je arsenaal zal zeker van pas komen om te voorkomen dat het statief in het zand zakt. De meeste van de beste DSLR-statieven zijn voorzien van vervangbare voetjes.

 • Trigger op afstand

Wanneer er een risico is op camerabewegingen, is dit altijd het gevaltter om een externe trigger te gebruiken. Op deze manier elimineert u het risico dat u de camera verplaatst terwijl u de sluiter indrukt.

 • Reservebatterijen en geheugenkaarten

Hier geldt hetzelfde advies als voor de lenzen – het is nooit een goed idee om je batterij of geheugenkaarten in de woestijn te vervangen. Het is dus het beste om een volle batterij en een lege geheugenkaart in de camera(‘s) te hebben voordat u op reis vertrekt.

Hoewel het vervangen van batterijen en kaarten af te raden is tijdens woestijnfotografie, is het nog steeds goed om voorbereid te zijn met reserveonderdelen in geval van een storing.

Als dit gebeurt en u iets moet veranderen, zorg er dan voor dat u dit zo snel mogelijk doet en de apparatuur tegen de wind bedekt om het risico op zand in de camera te verminderen.

 • Schoonmaakset

Als je een woestijnlandschap fotografeert tijdens een winderige dag of ongunstige weersomstandigheden, zal het een verloren strijd zijn om je uitrusting ter plekke schoon te maken.

Op een gemiddelde dag in de woestijn krijg je echter te maken met stof en zand, waar je bijvoorbeeld met perslucht mee om kunt gaan.

Het is ook een goed idee om alles schoon te maken voordat je het terug in de zak stopt. Hier leest u hoe u uw lens reinigt.

 • Weer verzegelde cameratas

Ik weet dat weerbestendige cameratassen duurder zijn dan gewone zakken, maar het repareren of vervangen van een apparaat kost je veel meer. Zand kan de ergste vijand van je camera zijn , dus je kunt hem maar beter zo goed mogelijk beschermen.

Je moet ook rekening houden met extreme temperaturen, regen, etc. Daarom kan investeren in een goede cameratas een van de verstandigste beslissingen zijn die je neemt voor een fotografische reis naar de woestijn.

Overweeg ook de comfortfactor, omdat je misschien wat trekking moet doen om de beste woestijnfotografielocaties te bereiken.

2. Wat moet je nog meer inpakken voor woestijnfotografie?

Canyons in death valley nationaal park

Bron: Abby Kihano

Bij woestijnfotografie moet je meer inpakken dan je fotografische uitrusting , vooral als je naar een locatie gaat die ver van tankstations ligt.

 • Waterflessen

Ja, flessen in meervoud – water is belangrijker dan voedsel. U kunt een hydratatiecalculator gebruiken om een schatting te krijgen van hoeveel water u nodig heeft.

U moet ook overwegen om een Camelbak of een vergelijkbare waterblaas te gebruiken die in uw camerarugzak kan worden gedragen om ervoor te zorgen dat u gehydrateerd blijft.

 • Zaklantaarn

Als u voor zonsopgang aankomt of na zonsondergang blijft, is een zaklamp of een koplamp handig om in te stellen of in te pakken, het statief en de uitrusting aan te passen en zelfs veilig rond te lopen.

Dit geldt vooral als er geen volle maan is. Je kunt dit ook gebruiken voor sommige lichtschilderexperimenten.

Zoek naar een koplamp met een rood lichtinstelling, wat vooral handig kan zijn als je je nachtzicht niet wilt verpesten als je ’s nachts fotografeert.

 • Zonnebril

Dit is natuurlijk om je ogen te beschermen tegen fel zonlicht – maar het is ook handig om je ogen te beschermen tegen het zand. Als je weet dat je te maken krijgt met woestijnstormen, zorg er dan voor dat je een bril meeneemt.

 • GPS

Vertrouw niet op je telefoon voor een routebeschrijving – vaak zul je merken dat je geen signaal hebt wanneer je de woestijn in gaat.

 • Zonnebrandcrème

Als je van plan bent om overdag te fotograferen, kun je beter wat zonnebrandcrème meenemen. Vergeet niet om opnieuw aan te brengen als je lang blijft.

3. Begrijp de camera-instellingen voor de beste resultaten

Auto rijdt door zandduinen

Bron: Carlos Herrero

Het bepalen van de beste camera-instellingen voor woestijnfotografie is een lastig ding – het hangt af van het type woestijnfoto’s dat u wilt maken en de omstandigheden waarmee u wordt geconfronteerd.

Het is niet hetzelfde als je de maan boven een woestijnlandschap wilt fotograferen, maar het is om zandduinen met sterke schaduwen midden op de dag vast te leggen.

Er zijn een paar dingen waarmee u rekening kunt houden bij het kiezen van uw instellingen. Zoals je waarschijnlijk weet, wordt de belichting bepaald door drie factoren: diafragma, sluitertijd en ISO. Het belangrijkste is dat je leert welke je prioriteit moet geven.

Als er een bewegend onderwerp is of als je beweging wilt vastleggen, moet je eerst de sluitertijd kiezen en vervolgens de andere twee aanpassen voor de juiste belichting.

Aan de andere kant, als je een statische scène hebt en een statief gebruikt, hoef je je geen zorgen te maken over de sluitertijd.

Overweeg het diafragma om de scherptediepte te regelen en gebruik de laagst mogelijke ISO om de beeldkwaliteit te behouden en ruis in uw afbeeldingen te voorkomen.

Om een betere lichtmeting te hebben, vergeet dan niet om de beste meetmodus voor de situatie te kiezen. Bijvoorbeeld als you een silhouet wilt fotograferen of er is achtergrondverlichting, kunt u het beste de spotmetingsmodus gebruiken.

Zodra u de foto hebt gemaakt, vergeet dan niet om het histogram te controleren om er zeker van te zijn dat alles goed is belicht. Sommige bracketing shots zijn altijd een goed idee – vooral als je woestijnlandschapsscène erg contrastrijk is.

4. Investeer in goede kleding

Zandpaden in de zandduinen

Desert Floor | Bron: Walid Ahmad

Wat draag je naar een woestijnfotoshoot? Dat is een belangrijke vraag, want woestijnen hebben zeer extreme temperaturen en je zult er voor lange tijd zijn.

Gelaagdheid is een groot deel van het aankleden voor de woestijn. U kunt gaan van extreme hitte (een gemiddelde van 38 ° C / 100 ° F) overdag naar een -4 ° C (25 ° F) ’s nachts. Dit varieert natuurlijk afhankelijk van de tijd van het jaar en in welk deel van de wereld je je bevindt.

Draag voor de hitte natuurlijke vezels zoals katoen die zich niet aan het lichaam hechten – op deze manier kan de lucht circuleren.

Gebruik lange mouwen en broeken om zonnebrand en pijn met takken of doornen te voorkomen. Zonnebrillen zijn erg belangrijk om je ogen te beschermen, omdat het zand erg reflecterend kan zijn.

Voor de kou moet je kleding dragen die je zo lang mogelijk warm houdt.

In beide situaties is het belangrijk om een goed paar trekking- of wandelschoenen te dragen. Dit beschermt je tegen pijn aan je voeten en je ruggengraat, omdat woestijnfotografie vaak inhoudt dat je lange afstanden loopt met een zware cameratas op je rug.

5. Zorg ervoor dat je wat weerplanning maakt

Zandpatronen

Woestijnduinen | Bron: Sharad Bhat

Als het gaat om woestijnfotografie, biedt elke tijd van het jaar verschillende uitdagingen en kansen.

De lente is een van de meest vergevingsgezinde seizoenen omdat de temperaturen minder extreem zijn. Ook als je wat woestijnwildbloemen wilt fotograferen, is dit de beste tijd om het te doen.

Als je een stormjager bent, wil je waarschijnlijk een woestijnshoot plannen tijdens de zomer. Het kan vrij moeilijk zijn om met de hitte om te gaan – het is echter moessonseizoen, dus je zult waarschijnlijk een aantal adembenemende landschappen krijgen.

De herfst is geweldig om de nachtelijke hemel te fotograferen omdat de temperatuur ’s nachts begint te dalen, maar het is nog steeds niet te koud.

De winter is waarschijnlijk de laatste periode van het jaar waar je aan zou denken om de woestijn te fotograferen. In feite kan het een ruwe omgeving zijn – maar het biedt de mogelijkheid om een aantal verbluffende beelden te maken met het ijs of de sneeuw, de regenval, enz.

Het is duidelijk dat de weersomstandigheden niet het hele seizoen hetzelfde zijn. Zodra u een tijd van het jaar hebt gekozen, moet u het weer in de gaten houden voor de exacte datums van uw reis.

Landschapsfotografen waarderen Accuweather zeer omdat het je vertelt wanneer het gaat regenen, wat de bewolking zal zijn en veel andere nuttige details (allemaal met een goede nauwkeurigheid).

PhotoPills is een andere handige app om uw reis te plannen met wat voorspellingsinformatie.

Je moet ook controleren op de tijden van zonsopgang en zonsondergang als je wilt fotograferen tijdens het blauwe uur en het gouden uur. Op die manier kunt u de beste tijd plannen om aan te komen en op te zetten voordat die kostbare momenten beginnen.

De Fotograaf Efemeride is hiervoor een ander handig hulpmiddel. Helaas is het niet beschikbaar voor Android, maar u kunt de browserversie gebruiken.

6. Verken uw locatie voor de reis

Rotsgrotten in de woestijn

Bron: Noureddine Belfethi

Als je geïnteresseerd bent in het fotograferen van de woestijn, weet je al dat het niet alleen een grote zandbak is. Er zijn zandduinen, slot canyons, etc.

Om de beste plek met interessante elementen te vinden, moet je van tevoren je woestijnfotografielocatie verkennen. Het is niet altijd mogelijk om dit fysiek te doen; gelukkig zijn er manieren om het virtueel te doen.

Google Maps is de eerste tool die in ons opkomt wanneer we een locatie in het dagelijks leven proberen te vinden. Het is ook een geweldige manier om te beginnen als landschapsfotograaf.

Eerst kunt u zien hoe u op uw gewenste locatie kunt komen en hoe ver u met de auto kunt komen.

Vervolgens kunt u doorgaan naar street-view, zodat u kunt zien hoe de plaats eruit ziet – als het open woestijn is, als er planten zijn, enz.

Deze stap is eenvoudiger als u populaire locaties verkent, zoals het Death Valley National Park, het Bryce Canyon National Park of een andere plaats waar andere fotografen hun afbeeldingen al hebben gedeeld om de informatie van Google aan te vullen.

Er is ook Google Earth waarmee u locaties op de begane grond of vanuit een hogere kijkhoek kunt bekijken.

Met Google Earth kunt u afstanden meten – die u zal helpen beslissen of u een groothoeklens, een telelens of beide nodig hebt.

Als je eenmaal hebt besloten waar je naartoe gaat en hoe je daar kunt komen, moet je wat andere belangrijke informatie onderzoeken.

Heeft u een vergunning nodig om deze locatie te bezoeken en/of te fotograferen? Dit kan veranderen afhankelijk van waar u woont.

Zo vraagt ongeveer een vierde van alle nationale parken in de VS om toegangsprijs. Zelfs wanneer de toegang tot het park gratis is, moet u soms een vergunning aanvragen en betalen als u van plan bent om te fotograferen of te filmen (hoewel dit meestal alleen geldt als u modellen, rekwisieten, flitsers, enz. Moet meenemen).

Kun je op dezelfde locatie kamperen? Als je van plan bent om de nachtelijke hemel te fotograferen, moet je de nacht doorbrengen, dus je moet ervoor zorgen dat dit mogelijk is.

Onderzoek anders de openingstijden. Vergeet niet dat zacht licht vroeg in de ochtend en laat in de avond gebeurt.

Als je voor sterk contrasterende scènes gaat, heb je hard licht nodig – maar het is beter als het vanuit een hoek komt, dus het is nog steeds een goed idee om het midden van de dag te vermijden.

Is er wild? Dieren maken deel uit van de natuurlijke omgeving. Of u nu dieren in uw woestijnlandschappen wilt opnemen of gevaarlijke dieren in het wild wilt vermijden, het is een goed idee om vóór uw reis op de hoogte te worden gesteld.

Zijn er nog andere gebruiken of voorschriften waar u op moet letten? Van beperkte gebieden tot het behoud van het milieu, een fotoshoot in de woestijn vereist kennis die verder gaat dan fotografische vaardigheden. Zorg ervoor dat je zo voorbereid mogelijk gaat.

7. Vergeet de nabewerking niet

Kamelen in de woestijn

Bron: Henrik Lebotos

Nabewerking kan uw woestijnfotografie-inspanningen zeker naar een hoger niveau tillen.

Als je in harde wind zand zou schieten, zou je kunnen eindigen met een aantal platte beelden. Gebruik Dehaze in Lightroom om wat contrast en verzadiging toe te voegen.

Om het contrast te verhogen (of u nu in een zandstorm zat of niet), kunt u de hooglichten en schaduwen aanpassen. Dit creëert diepte in het beeld en helpt je om natuurlijke patronen zoals gebarsten modder te benadrukken.

Als je geen gradueel filter met neutrale dichtheid bij je had en er was te veel verschil in de belichting van de lucht tegen de voorgrond, kun je enkele selectieve aanpassingen doen.

U kunt het filter Gegradueerde aanpassing gebruiken in Lightroom of een aanpassingslaag met een verloop toegepast als laagmasker in Photoshop.

Met de schuifregelaars Helderheid en Textuur kunt u de details naar voren brengen zonder ze te oververzadigen, dus deze kunnen nuttig zijn wanneer u ingewikkelde patronen in de afbeelding hebt.

Als je maar beperkte tijd hebt om te fotograferen en er is geen textuur of interesse in de lucht, onthoud dan dat je altijd software zoals Luminar AI (hier besproken) kunt gebruiken om ook in de postproductie een realistische lucht toe te voegen.

10 woestijnfotografie-ideeën

Foto van cactussilhouetten tegen de nachtelijke hemel

Krediet: Pixabay

Heb je je ooit afgevraagd wat je moet fotograferen als je in de woestijn bent? Het hebben van een model zou geweldig zijn, maar dat is niet altijd mogelijk, dus hier zijn 10 ideeën:

 • Luchtspiegelingen Een luchtspiegeling is een optische illusie die vaak wordt aangetroffen in woestijnlandschappen die wordt veroorzaakt door lichtdiffractie. Als je het kunt zien, kan je camera dat ook.
 • Patronen – Woestijnfotografie gaat vaak over patronen omdat ze in het zand, de rotsen, de planten, etc. kunnen zitten. Je hebt genoeg textuur om interessante patronen te vinden. Je kunt ook je eigen patronen maken door bijvoorbeeld in het zand te tekenen.
 • Wildlife – Afgezien van de populaire kamelen in de Sahara, leven er veel dieren in de woestijn. Afhankelijk van het gebied, vindt u misschien een aantal echt verbazingwekkende modellen voor uw woestijnfotografie. Bijvoorbeeld geiten in de Simpson-woestijn in Australië, grijze vossen in de Atacama-woestijn in Chili, stokstaartjes in de Zuid-Afrikaanse Kalahari of een gemsbok in de Namib-woestijn in Namibië.
 • Zwart-witte landschappen – Woestijnlandschappen zijn onderwerpen die heel goed renderen in grijstinten. U kunt de foto’s in kleur maken en in de nabewerking wijzigen in zwart-wit. Op deze manier heb je beide keuzes om uit te kiezen. Met elk fotobewerkingsprogramma kunt u dit doen.
 • De Melkweg – De woestijn is een geweldige plek om de melkweg te fotograferen – of astrofotografie in het algemeen te maken, omdat er minder lichtvervuiling is dan je normaal in de stad vindt. Gebruik een groothoeklens om een groot stuk van de lucht vast te leggen en een deel van het landschap op te nemen om een interessantere compositie te maken. Begin met een belichting van 30 seconden en breng van daaruit aanpassingen aan. Houd er rekening mee dat u meerdere afbeeldingen kunt maken en ze kunt samenvoegenether in Photoshop later voor opvallende resultaten.
 • Leidende lijnen Compositieregels zijn net zo belangrijk in woestijnfotografie als in elk ander fotografisch genre. Leidende lijnen zijn vooral handig omdat ze je kunnen helpen om de kijker ‘binnen te trekken’ en diepte aan het beeld toe te voegen in zo’n enorme ruimte.
 • Silhouetten – Voor een leuke en creatieve foto kun je silhouetten opnemen in je woestijnfotografie. Dit kan van een model, een cactus of een ander object zijn dat je maar kunt bedenken. De truc is om tegen de zon te fotograferen en vervolgens de juiste belichting voor de achtergrond te bepalen – dit zal het onderwerp onderbelichten en alleen de zwarte vorm overlaten.
 • De maan – Om de maan te fotograferen, heb je een telelens nodig – tenzij je het landschap op de voorgrond wilt opnemen, heb je een kortere brandpuntsafstand nodig. Gebruik de spotmetingsmodus van uw camera om de juiste belichting te bepalen. Probeer een lage ISO en een klein diafragma te houden voor scherpere opnames. Dit zal resulteren in langere sluitertijden, maar je zou geen problemen moeten hebben met het gebruik van een statief en een trigger.
 • Voetafdrukken – U kunt uw eigen voetafdrukken gebruiken of op zoek gaan naar interessante afbeeldingen met de afbeeldingen die door andere mensen zijn achtergelaten. Met behulp van voetafdrukken kunt u patronen, leidende lijnen, enz. Fotograferen.
 • Planten en bloemen – Bloemenfotografie is niet het eerste dat in je opkomt als je een woestijnfotoshoot doet, maar de woestijn is een ecosysteem met een grote verscheidenheid aan planten en bloemen. Afhankelijk van de tijd van het jaar heb je verschillende fotomomenten. In het voorjaar vindt u een kleurrijk landschap met bloemen in bloei. Je kunt bloeiende bloemen zoals het koraal en de rode penstemon vinden in de woestijn van Arizona, zelfs in de winter.

12 Desert Photography Citaten

woestijn-citaten

Bron: Kyle Cottrell

Op zoek naar iets om je nieuwste woestijnfotografieafbeelding voor Instagram te ondertitelen? Hier zijn enkele populaire citaten die u zou kunnen gebruiken:

 • “Wat de woestijn mooi maakt, is dat het ergens een put verbergt.” – Antoine de Saint Exupéry in De Kleine Prins.
 • “Het is een beetje eenzaam in de woestijn… Het is ook eenzaam als je onder de mensen bent.”, – Antoine de Saint Exupéry in De Kleine Prins.
 • “Je kunt de woestijn niet bestrijden. Je moet ermee rijden.” – Louise L’Amour.
 • “Ik hou van de woestijn en zijn onvergelijkbare gevoel voor ruimte.” – Robyn Davidson.
 • “De woestijn vertelt elke keer een ander verhaal als men zich erop waagt.” – Robert Edison Fulton Jr.
 • “Wees op je reis naar je droom klaar om oases en woestijnen onder ogen te zien. Stop in beide gevallen niet.” – Paulo Coehlo.
 • “De woestijn is een natuurlijk verlengstuk van de innerlijke stilte van het lichaam.” – Jean Baudrillard.
 • “Magie van de schaduwen is het best te zien in woestijnen.” – Mehmet Murat Ildan.
 • “Een bos is mysterie, maar de woestijn is waarheid.” – Keith Miller.
 • “Neem alleen herinneringen. Laat alleen voetafdrukken achter.” – Chief Seattle
 • “De woestijn is een ideale illusie van een schone lei – zoveel mysterie in eindeloze lagen is verborgen onder het heldere, pseudo-steriele oppervlak.” – Vera Nazarian.
 • “Als je alleen in het hart van de woestijn van schoonheid zingt, heb je een publiek.” – Khalil Gibran.

Laatste woorden

Het fotograferen van de woestijn is niet het gemakkelijkste om te doen – maar je zult snel merken dat het absoluut de moeite waard is.

Ik hoop dat dit artikel je twijfels over hoe je het moet aanpakken heeft weggenomen en je een aantal creatieve ideeën heeft gegeven voor je aankomende woestijnfotografiereis.

Als je nog andere vragen hebt of je wilt je eigen ervaringen delen, doe dat dan in de comments. We zijn altijd blij om van je te horen!

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer