Goedkoopste full frame camera Guide (Budget DSLR &Mirrorless)

FacebookPinterestDelen

Dit is een gids voor de goedkoopste full-frame camera-opties , om ervoor te zorgen dat je de beste waar voor je geld krijgt!

Full-frame camera’s waren vroeger het domein van de professionele fotograaf of de rijke amateur, maar dankzij een handvol betaalbare opties is dit niet langer het geval 🙂

Sony A7 II

Sony A7 II

Verbazingwekkende autofocusprestaties, beeldkwaliteit en bouw – de a7 ii biedt ongelooflijke waar voor je geld.

Controleer de huidige prijs

‘Goedkoopste’ is een relatief begrip, maar ik heb het opgevat als de beste full-frame camera’s onder de $ 1.000.

Bekijk onze full-frame camera-aanbevelingen hieronder om geweldige foto’s te maken terwijl u nog steeds geld bespaart.

Inhoudsopgave

Meest betaalbare full frame camera’s

Beeld Product Functies
shk2-table__image Sony A7 IIONZE #1 KEUZE
 • Compact & Lichtgewicht
 • Geweldige autofocus
 • Weerbestendig
 • Lens opties
Bekijk prijs →
shk2-table__image Canon EOS RPBEST BEOORDEELD
 • Compact & Lichtgewicht
 • Geweldige autofocus
 • Weerbestendig
 • Geweldige ergonomie
Bekijk prijs →
shk2-table__image Nikon D610GROTE WAARDE
 • Geweldige ergonomie
 • Dubbele kaartsleuven
 • Weerbestendig
 • Lens opties
Bekijk prijs →
shk2-table__image Canon 6DGROTE WAARDE
 • Geweldige ergonomie
 • Geweldige autofocus
 • Weerbestendig
 • Lens opties
Bekijk prijs →

1. Sony A7 II Allround Beste + Goedkoopste

A7 II wat is een full frame camera - een met 35mm sensor

Bekijk meer beoordelingen

Controleer de huidige prijs

De Sony a7 ii haalde in 2014 de krantenkoppen als de eerste spiegelloze full frame sensorcamera met 5-assige in-body beeldstabilisatie.

Sindsdien hebben verschillende nieuwe Sony alpha-cameramodellen de krantenkoppen gestolen, maar de waarheid is dat de a7 ii nog steeds een uitstekende camera is en dat het onze keuze is als de nummer één optie van ‘goedkoopste full-frame camera’.

(Je kunt waarschijnlijk gereviseerde of tweedehands versies van de originele Sony a7 vinden, maar we raden het af. De a7 ii is een veel capabelere camera.)

De hoofdbeeldstabilisatiefunctie biedt compensatie die gelijk is aan het gebruik van een 4,5-stops snellere sluitertijd.

Wat dit in de praktijk betekent, is dat videoshooters niet hoeven te vertrouwen op camerastabilisatoren wanneer ze proberen beelden vast te leggen in langere sluitertijden, en fotografen hoeven niet te vertrouwen op hogere ISO’s om foto’s te maken – als je een vaste hand hebt, kun je zo langzaam als 1/2 seconde fotograferen en een scherpe opname maken!

Sony staat bekend om zijn toonaangevende autofocusprestaties en dit geldt voor de Sony a7ii, ondanks zijn leeftijd.

In de Fast Hybrid AF-modus gebruikt de a7 ii zijn 117 fase- en 25 contrastdetectiepunten om een onderwerp vast te zetten en nooit meer los te laten – het is eigenlijk hetzelfde hybride systeem als op de duurdere Sony A7R- en A7S-spiegelloze camera’s.

5fps continu burst-opnamen klinken hier misschien niet als veel, maar het stelt je in staat om genoeg actie vast te leggen, waarbij elke opname scherp is.

Of 5ps genoeg voor je is, is een persoonlijke beslissing – het is misschien niet genoeg voor sportfotografen, maar voor alle anderen is het voldoende.

De Sony a7 ii beschikt over een 24.3MP Exmor CMOS sensor in combinatie met een BIONZ X processor, waardoor je JPEGS en 14-bit ongecomprimeerde RAW beelden kunt vastleggen.

Wat videomogelijkheden betreft, kan de a7ii het XAVC S-formaat met hoge bitsnelheid vastleggen, waardoor Full HD-beeldopname met 50 Mbps (60p / 50p, 30p / 25p, 24p) mogelijk is.

Er is ook een S-Log 2 Gamma-instelling, wat een 1.300% groter dynamisch bereik betekent, wat meer flexibiliteit in de postproductie mogelijk maakt.

ISO-prestaties zijn voldoende voor de meeste toepassingen – niet verbluffend, maar ook geen slordigheid.

Met een bereik van ISO50-25600 is de a7 ii het meest comfortabel onder ISO800, met ruis die hierboven snel binnensluipt.

a7 mark ii ook 4k video - goedkoopste volledige 35mm sensor

Sony a7 ii + Leica 50mm Summilux F/1.4 ASPH | © Jay Cassario

De Sony a7 ii kan native fotograferen op ISO50. Hierdoor kun je zelfs in felle zon met grotere diafragma’s fotograferen, wat betekent dat je kunt profiteren van meer bokeh en onderwerpscheiding.

(Als je betere hoge ISO-prestaties nodig hebt en een groter budget hebt, is de Sony a7 iii een uitstekende keuze.)

Je kunt ook de meeste lenzen van andere merken aanpassen om op de a7 ii te gebruiken, zodat je kunt profiteren van focus peaking, zelfs met vintage lenzen die geen AF ondersteunen.

De prestaties van het dynamisch bereik op de a7 ii zijn zeer goed en typerend voor Sony full frame sensoren. U kunt schaduwdetails herstellen tot 4 stops, zonder te veel bestandsdegradatie te zien.

Highlight herstel is altijd moeilijker, zelfs voor duurdere camera’s. Met de a7 ii kun je een stop detail terugtrekken, maar dat is het dan ook wel zo’n beetje.

Dus, hoe kies je tussen de Sony a7 ii en de Canon EOS RP? Beide kunnen zeker worden bestempeld als ‘betaalbare full frame camera’s’…

De Sony is veel goedkoper, maar de Canon biedt meer functies, een nieuwere sensor, meer AF-punten, betere kleuren/huidtinten en een betere ergonomie.

Echter, en dit is een grote – de enige spiegelloze Canon lenzen die momenteel beschikbaar zijn, zijn groot en duur, en totaal ongeschikt voor een begrotingsorgaan als de RP.

Natuurlijk kun je Canon EF-vatting objectieven aanpassen, maar het zou leuk zijn om meer native spiegelloze objectieven beschikbaar te hebben.

Sony daarentegen biedt zoveel geweldige lenzen, waarvan er verschillende klein, licht en betaalbaar zijn, en de perfecte match voor de a7 ii.

Aangezien dit artikel helemaal over geld besparen gaat, moeten we om deze reden de Sony a7 ii aanbevelen boven de RP.

Het kopen van de RP is slechts het halve werk – het toevoegen van enkele lenzen kan je budget echt opblazen!

Klik op de knop hierboven om de laatste prijs van de a7 ii te zien, die zelfs een fatsoenlijke zoomlens bevat! Het is echt een verbazingwekkende prijs-kwaliteitverhouding.

Controleer de huidige prijs

2. Canon EOS RP

goedkoopste volledige 4k-video geweldige beeldkwaliteit

Bekijk meer beoordelingen

Controleer de huidige prijs

De EOS RP Canon spiegelloze full-frame camera, uitgebracht in 2019, is de nieuwste toevoeging aan deze gids en biedt veel waar voor je geld.

Zwevend rond de $ 1.000, is het niet het goedkoopste full-frame in de lijst, maar voor alles wat het biedt, moet je het zeker overwegen.

(Ik heb gekoppeld aan een gereviseerd model in een poging om je wat meer geld te besparen – als je een gloednieuw model wilt, is dit de beste optie.)

Met slechts 485 gram is de EOS RP de meest lichtgewicht en compacte Canon spiegelloze camera, waardoor hij perfect is om op reis te gaan.

Het maakt gebruik van de nieuwe RF-vatting, waardoor het de nieuwe full-frame spiegelloze RF-lenzen kan gebruiken … maar helaas zijn er maar een paar om uit te kiezen.

Canon RF-objectieven zijn meestal groot en zwaar, dus het hebben van een lichtgewicht / kleine camerabody zoals de RP is een beetje een tweesnijdend zwaard. We kijken ernaar uit dat Canon van plan is om later dit jaar meer ‘geschikte’ objectieven uit te brengen.

Met zijn 26 megapixel Full Frame CMOS-sensor en tot 4779 selecteerbare AF-puntposities veegt de Canon EOS RP de vloer met elke andere full-frame camerabody in deze prijsklasse.

Het hebben van AF-punten die 88% W en 100% H van het sensorgebied bestrijken, is echt bevrijdend – het Canon Dual Pixel CMOS AF-systeem volgt je onderwerp met gemak, waardoor het uitstekend is voor het vastleggen van snel bewegende actie – het enige nadeel is slechts 4 fps.

In de continu-opnamemodus kan de EOS RP tot 50 opeenvolgende opnamen in RAW-formaat met 4 fps maken voordat de buffer van de camera vol raakt en de opnamesnelheid vertraagt.

De Canon EOS RP heeft slechts één kaartsleuf (net als de Sony en Canon in deze handleiding), wat al dan niet een dealbreaker kan zijn voor sommige professionele fotografen.

(De duurdere Canon EOS R, Nikon Z6 of zelfs de Z7 full frame spiegelloze camera’s bieden ook geen dubbele kaartsleuven – als het essentieel voor je is en je een krap budget hebt, is de Nikon D610 de goedkoopste optie die dat wel doet.)

Gezichts- en oogdetectie is een handige functie (zoals op Sony-camera’s) en zeer goed geïmplementeerd. Het werkt goed bij weinig licht en zelfs met aangepaste EF-objectieven.

De EOS RP beschikt over een aantal geweldige ingebouwde functies die zeldzaam zijn in een camera van deze prijs, full frame of anderszins – Wi-Fi, Bluetooth, Time-Lapse, Focus Bracketing en Tethering zijn allemaal nuttig voor zowel fotografen als videografen.

Wat betreft lens selectie, helaas is dit de achilleshiel van de EOS RP – op het moment van schrijven biedt Canon slechts één lens die de meesten als betaalbaar zouden beschouwen – de RF 35mm f / 1.8.

Alle andere RF-lenzen zijn zowel groot als duur … die het object van het vinden van de goedkoopste camerabehuizing verslaat.

Het aanpassen van Canon EF-objectieven is echter altijd een optie en veel gebruikers zullen gedwongen worden om dit te doen, althans voor de nabije toekomst.

Wat beeldkwaliteit betreft, profiteert de EOS RP van die prachtige, ongeëvenaarde Canon-kleuren. Het meest opvallende is dat huidtinten tot de beste van elk camerasysteem behoren.

Direct uit de camera JPEG’s zien er levendig en scherp uit, en RAW-bestanden hebben voldoende dynamisch bereik om ze kneedbaar te maken met de juiste postproductiesoftware.

volledige sensor 4k video

Canon EOS RP Voorbeeld

Hoge ISO prestaties zijn iets beter dan de Sony a7ii, met een gevoeligheid variërend van 100 – 40.000 ISO (uitbreidbaar van 50-204.800).

(Als je betere hoge ISO-prestaties nodig hebt van een full-frame Canon spiegelloze camera en een groter budget hebt, is er altijd de Canon EOS R6.)

Een ander groot voordeel van de EOS RP is de ergonomie van de camera – alles ligt heerlijk in de hand, met een grotere grip dan Sony spiegelloze camera’s.

Knoppen voelen beter aan dan op Sony en er is een kantelbaar LCD-scherm dat naar voren kan kijken voor selfies en vloggen.

Wat videografen echter kan irriteren, is dat de RP 4K-video tot 25 fps opneemt met een 1,75x-uitsnede en geen fasedetectie-AF.

Al met al is de Canon EOS RP echter een veelzijdige systeemvullende full-frame body met genoeg technologie om je jaren van gelukkig fotograferen mee te laten maken.

Het voelt geweldig om vast te houden en heeft een veel eenvoudiger menusysteem dan welke Sony-camera dan ook. Als je kunt leven met de beperkte betaalbare lensselectie, raad ik je ten zeerste aan om het te bekijken.

Controleer de huidige prijs

3. Nikon D610

D610 goedkoper dan d750 + canon 6d mark ii

Bekijk meer beoordelingen

Controleer de huidige prijs

Dit is de camera die ik 6 maanden professioneel heb gebruikt als trouwfotograaf en er echt van heb genoten.

De Nikon D610 is een vaak vergeten full frame camera die in 2013 werd uitgebracht. Het biedt uitstekende prestaties en is verrassend betaalbaar.

Het verving de Nikon D600, die werd uitgebracht na de Nikon D700 – beide camera’s zijn mogelijk nog goedkoper te vinden dan de D610 tweedehands, maar ik zou de D610 nog steeds aanbevelen als de beste optie.

De Nikon D610 is de goedkoopste full frame body met dubbele SD-kaartsleuven – een functie die essentieel is voor de meerderheid van de professionele fotografen .

Het hart van de camera is een glorieuze 24,3-megapixel FX-formaat CMOS-sensor en EXPEED 3-beeldprocessor, in staat om JPEG’s en RAW’s te produceren met prachtige details en een breed dynamisch bereik.

Full frame camera’s bieden een beter herstelbaar dynamisch bereik (de hoeveelheid detail in schaduwen / hooglichten), wat betekent dat u bestanden kunt ‘pushen en trekken’ tot verdere uitersten in software zoals Lightroom.

D610 geweldige sensor

Nikon D610 + 35mm f/1.4

De Nikon D610 biedt niet zoveel dynamisch bereik als duurdere full frame Nikon camera’s, maar wat hij wel biedt is genoeg voor de meeste fotografen. De DR is ook veel meer dan welke APS-C camera dan ook, en vergelijkbaar met Canon full frame systeemcamera’s voor deze prijs.

Een ander groot voordeel van de Nikon D610 is hoe licht en compact hij is voor een full frame DSLR – met een gewicht van slechts 760 g kunt u er een lichtgewicht Nikon prime-lens aan bevestigen en een opstelling hebben die ideaal is voor de hele dag fotograferen.

De witbalans op de D610 is nauwkeurig in zelfs de meest uitdagende situaties – ik fotografeerde 100% van de tijd met de camera op Auto-WB en had geen problemen.

De 39-punts autofocus in combinatie met 6 fps is misschien niet baanbrekend, maar het is zeker voldoende voor zo’n goedkope full-frame camera.

De autofocus werkt goed tot een f / 8 diafragma, zelfs bij gebruik van een 2x teleconverter, zodat u de brandpuntsafstand van uw lenzen kunt verlengen zonder de prestaties te beïnvloeden.

Dan is er full HD-video-opname tot 1920 x 1080 / 30p en een handige time-lapse-fotografiefunctie waarmee je dramatische films kunt maken die van 24 naar 36.000 keer de normale snelheid gaan.

In-camera time-lapse-ondersteuning is zeldzaam op goedkopere full-frame camera’s, dus als je graag astrofotografie wilt gaan fotograferen, kan de Nikon D610 een betaalbare manier zijn om binnen te komen.

Alles kan worden bekeken op een groot 3,2-inch LCD-scherm dat er geweldig uitziet, zelfs in de felle ochtendzon.

Full frame camera’s bieden ook een bredere ISO-bereik, wat betekent dat u foto’s kunt maken bij weinig licht zonder toevlucht te hoeven nemen tot langere sluitertijden of flitsers.

De Nikon D610 heeft een breed gevoeligheidsbereik van ISO100 tot 6400 (uitbreidbaar van ISO50 tot ISO25.600).

Ik voelde me op mijn gemak bij het leveren van beelden tot ISO12.800 aan klanten, hoewel er zeker wat ruis zichtbaar was, vooral in de schaduwen. (Een snelle zwart-witconversie zorgt ervoor dat deze afbeeldingen er veel beter uitzien!)

beste camera dslr beeld. geen 4k-video

Nikon D610 + 35mm f/1.4

Als u opnamen maakt tot ISO6400, zijn alle beelden helder en vrij van artefacten. Kleuren zien er ongelooflijk uit en huidtinten worden altijd getrouw gereproduceerd – zie hierboven.

(Als je wat meer geld te besteden hebt en betere hoge ISO-prestaties nodig hebt, overweeg dan de Nikon D750 (test) – nog een geweldige full-frame DSLR.)

Al met al is de Nikon D610 een uitstekende DSLR. Het biedt uitstekende prestaties en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, zelfs hier .

Klik op de bovenstaande knop om erachter te komen hoe goedkoop je een nieuwe kunt kiezen bij Amazon.

Controleer de huidige prijs

4. Canon 6D

Canon 6d 35mm sensor |

Bekijk meer beoordelingen

Controleer de huidige prijs

Ik heb afgelopen zomer een paar maanden met de Canon 6D gefotografeerd en vond het geweldig. Ik heb ook gebruik gemaakt van de recentere Canon 6d Mark ii (review), wat een mooie update is, zij het een stuk duurder.

De 6D werd uitgebracht in februari 2013, dezelfde maand dat de Nikon D600 in de schappen lag. Dit heeft de budget full-frame camera body wars!

Met zijn 20,2 MP full-frame CMOS-sensor en DIGIC 5+ beeldprocessor is de Canon 6D in staat om prachtige JPEG’s rechtstreeks uit de camera te produceren, en RAW’s met een behoorlijk niveau van gegevens voor postproductie.

De beeldkwaliteit op alle Canon full-frame DSLR’s is zeer goed, met kleuren die ongeëvenaard zijn door elk ander merk.

Huidtinten zien er geweldig uit, met een bepaalde warmte voor bestanden die typerend is voor de Canon-sensoren.

Canon 6D geen 4K video

Canon 6D + 24-105mm f/4

Het standaard ISO-bereik van 100-25600 is uitbreidbaar tot 50 en tot 102.400. Schoonste bestanden bestaan onder ISO800, maar de ISO kan hoger worden gepusht en nog steeds bestanden produceren die u aan een klant kunt leveren.

Zoals bij alle Canon DSLR’s voelt de ergonomie van de 6D geweldig aan. Er is weerbestendige afsluiting (net als de andere camera’s die in deze handleiding worden aanbevolen), een eenvoudig menusysteem, diepe grip en een behoorlijke levensduur van de batterij.

Het LCD-scherm aan de achterkant kan niet kantelen of draaien zoals de Canon EOS RP en Sony a7 ii, maar het is nog steeds levendig en scherp, zelfs in de felle zon.

Het is ook 4: 3 in tegenstelling tot 3: 2 (zoals op de 5D Mark III), waardoor je iets meer ruimte hebt bij het bekijken van foto’s.

Het echte opvallende kenmerk van de Canon 6D is de verrassend nauwkeurige autofocus bij weinig licht. Het middelste cross-type AF-punt wordt beoordeeld op -3EV – een volledige one-stop beter dan de 5D Mark III, een camera die meer dan twee keer zo duur is!

Dan is er Wi-Fi, GPS, volledige handmatige videobediening, RAW-conversie in de camera, IPB- en All-I-videocompressiemodi, HDR-modus met meerdere belichtingen (alleen in JPEG) en een van de stilste stille sluitermodi die ik op een DSLR heb gezien.

Wat is er niet om van te houden? Nou, er is slechts één kaartsleuf die sommige trouwfotografen zorgen kan baren, en de 11 AF-punten met 4,5 fps is geen optie voor sportschieters.

(Als je een groter budget hebt en betere AF nodig hebt, biedt de Canon 6D Mark ii Dual Pixel AF en is het een geweldige allround upgrade.)

Canon 6d vs Nikon D750 met video

Canon 6D + 16-35mm f/2.8L II

Er is geen 4K-video op de Canon 6D, maar de Canon 6D Mark ii, Nikon D610 en Sony A7 II missen ook allemaal 4K-video.

Al met al krijg je voor iets meer dan $ 850 een helluva-camera en de goedkoopste toegang tot de benijdenswaardige Canon EF-objectieven.

Als je op zoek bent naar een goedkope Canon full-frame DSLR, is dit onze keuze van het stel. Klik op de onderstaande knop om te zien hoeveel het in uw land is.

Controleer de huidige prijs

Veelgestelde vragen

Wat is de goedkoopste Nikon full frame DSLR?

De goedkoopste Nikon full frame DSLR camera die momenteel beschikbaar is, is de Nikon D610. Je kunt misschien gereviseerde D600-modellen goedkoper vinden, maar we raden deze camera niet aan.

Is een full frame camera het waard?

Als je de beste hoge ISO beeldkwaliteit, de breedste beeldhoek, het hoogste aantal megapixels en het grootste dynamische bereik nodig hebt, is een full frame camera de kosten waard ten opzichte van een APS-C camera.

Wat is de kleinste full frame camera?

De Sigma FP is een 24,6 megapixel camera met een 35mm full frame Bayer sensor.. Het weegt slechts 370 g, waardoor het de kleinste en lichtste full-frame camera is.

Hoeveel kost een full frame camera?

Full frame camera’s variëren van ongeveer $ 700 tot vele duizenden dollars. Gelukkig zijn er een aantal te vinden voor minder dan APS-C camera’s.

Laatste woorden

Waarom een full frame camera kopen?

Nou, als je op zoek bent naar de beste prestaties bij weinig licht, de breedste brandpuntsafstanden, het breedste dynamische bereik en misschien wel de beste algehele beeldkwaliteit, is er gewoon geen probleem met die 35 mm full-frame sensor.

Natuurlijk, de APS-C-sensor is nog steeds geweldig, en sommige camerabehuizingen met gewassensor zijn eigenlijk beter dan hun 35mm tegenhangers.

Het kunnen kopen van een full-frame spiegelloze of DSLR-camera voor minder dan $ 1.000 hier is echter echt een kans die te mooi is om te worden gemist.

Laat me een reactie achter met eventuele vragen, en veel plezier met fotograferen!

Sony A7 II

Sony A7 II

Verbazingwekkende autofocusprestaties, beeldkwaliteit en bouw – de a7 ii biedt ongelooflijke waar voor je geld.

Controleer de huidige prijs

FacebookPinterestDelen