Hard licht versus zacht licht (verschillen en hoe ze te maken)

Fotografie draait om licht, en dat licht heeft de kwaliteit om ‘hard’ of ‘zacht’ te zijn.

Hard licht versus zacht licht is een keuze waarvan veel beginnende fotografen zich niet realiseren dat ze het maken, maar een ervaren fotograaf weet precies welk type licht ze nodig hebben en hoe ze het kunnen maken.

Hoewel we de term “kwaliteit” gebruiken om te verwijzen naar zowel hard als zacht licht, betekent dit niet dat de ene beter is dan de andere. Het hangt echt af van de stemming waar je voor gaat en de impact die het licht zal hebben op de uitkomst.

Laten we dus eens kijken naar het verschil tussen hard licht en zacht licht en wanneer je ze kunt gebruiken om je fotografie in 2023 te verbeteren.

Inhoudsopgave

Wat is het verschil tussen hard en zacht licht?

 • Hard licht

Hard licht is licht dat zeer scherp bevat, onmiddellijke overgangen van hooglichten naar schaduwen. De randen van de schaduwen zullen zeer gedefinieerd en “hard” zijn.

Er zal ook een groot verschil zijn tussen de donkerste en lichtste delen van het beeld. Het contrast tussen de twee zal sterk gedefinieerd zijn – je weet precies waar het licht stopt en de schaduwen beginnen.

 • Zacht licht

Zacht licht daarentegen gaat geleidelijk over van licht naar schaduw. Hoe groter de zachtheid, hoe geleidelijker de overgang. De randen van de schaduwen zullen zacht zijn en het licht zal zich rond onderwerpen lijken te “wikkelen”.

De eenvoudigste manier om hard licht versus zacht licht te onderscheiden, is door te kijken naar de overgang tussen licht en schaduw in je scène.

Zacht licht heeft ook de neiging om zeer gelijkmatig te zijn – de contrastgebieden zijn niet zo hard of opvallend.

 • Wat zorgt voor hard en zacht licht?

De kwaliteit van uw licht hangt voornamelijk af van twee factoren:

 • De afstand tussen je onderwerp en je lichtbron, en
 • De grootte van uw lichtbron

Wat u moet weten over hard licht

Hard licht is veel moeilijker voor beginners om mee te werken, maar heeft een aantal zeer dramatische effecten die je gewoon niet kunt krijgen met zacht licht.

 • Waar wordt hard licht voor gebruikt?

harde schaduwen in creatieve portretten

Hard licht kan interessante schaduwpatronen creëren. | Afbeelding Credit: Keenan Constance

Hard licht is handig voor het creëren van een donkere, gevaarlijke, dramatische of mysterieuze sfeer, zowel in fotografie als in film.

De donkere schaduwen kunnen een gevoel van mysterie of onbehagen creëren. Dit zie je terug in horrorfilms als De stilte van de lammeren, Tv-programma’s zoals De Twilight Zone, en film noir.

In portretfotografie wordt hard licht vaak gebruikt voor creatieve schaduwpatronen (zie afbeelding hierboven). Het kan ook worden gebruikt om gevaar of intensiteit in een portret aan te geven.

Als je bijvoorbeeld wilt dat een sportspeler er bijzonder formidabel uitziet, kan hard licht dit naar voren brengen.

Let op, hard licht is vrij onflatteus in de meeste portretten. Het accentueert texturen en details van uw onderwerp – inclusief puistjes, rimpels en andere huidonvolkomenheden die u gewoon niet wilt overdrijven.

Het wordt ook zelden gebruikt bij vrouwen, tenzij je wilt dat ze er bijzonder formidabel uitzien.

De uitzondering hierop is het gebruik van hard licht als haarlicht of randlicht. Bij driepuntsverlichting wordt dit licht van achteren gebruikt om het onderwerp van de achtergrond te onderscheiden. (Je hebt geen drie lampjes nodig om dit effect te gebruiken…)

Buiten zullen fotografen hard licht gebruiken bij het fotograferen van landschappen en stadsgezichten wanneer ze een scène met hoog contrast willen en / of van plan zijn om over te schakelen naar zwart-wit.

Het is ook een favoriet van straatfotografen, omdat het vastleggen van mensen die in en uit harde schaduwen lopen, een aantal betoverende effecten kan creëren.

Architectonisch gezien kan hard licht wat g creërenreat schaduwpatronen, zowel in binnenruimtes als buiten.

Gebruik in wezen hard licht als:

 • het verhaal dat je vertelt heeft een gevoel van gevaar, mysterie, intensiteit of drama
 • de schaduwen zijn de primaire focus
 • je fotografeert in zwart-wit
 • u wilt uw onderwerp van de achtergrond instellen

Laten we nu eens nader bekijken hoe je dit soort licht in de fotografie creëert.

 • Hoe creëer je hard licht?

Harde verlichting in de architectuur

Harde verlichting kan worden gebruikt om kenmerken van architectuur te accentueren en kan worden gebruikt voor creatieve portretten. | Afbeelding credit: Anthony Chiado

Hard licht ontstaat (of wordt gevonden) wanneer de lichtbron zowel kleiner als verder weg is.

Bij buitenfotografie zorgt de naakte zon hoog aan de hemel voor hard licht. Dit is een van de redenen waarom de meeste landschapsfotografen op heldere dagen dichter bij zonsopgang en zonsondergang fotograferen.

Als je echter harder licht wilt (bijvoorbeeld in straatfotografie), is een ongehinderde zon op het middaguur en de uren ervoor en erna je beste bron van hard licht.

Is zonlicht de hele tijd ‘hard’? Nee, de zon kan zowel hard licht als zacht licht leveren, afhankelijk van het tijdstip van de dag en als er iets tussen het licht en het onderwerp staat.

Binnen kan raamlicht hard zijn als het door naakt glas is (d.w.z. geen gordijn van welk type dan ook) en als de zon direct buiten het raam staat.

De eenvoudigste manier om hard licht te creëren (wanneer u de zon niet gebruikt) is door flitsfotografie te gebruiken. Vooral naked flash en flitsers zijn een buitengewoon harde lichtbron. Je moet echter heel voorzichtig zijn waar en hoe je ze plaatst, omdat hard licht niet erg vergevingsgezind is.

Een flitser op volle sterkte op camera ziet er zelden goed uit. Probeer in plaats daarvan je lichtbron uit de buurt van de camera te plaatsen, zodat je beter kunt maken waar de schaduwen zullen landen.

Als u de lichtbron bijvoorbeeld op 90 graden aan één kant plaatst, ontstaat er een zeer gedefinieerde lijn in het midden van het gezicht. (Zie foto hieronder.)

Een andere manier om zowel hard licht te creëren als te controleren, is door een lichtmodifier te bevestigen die de lichtbundel vernauwt. Snoots, schuurdeuren en roosters werken hier allemaal geweldig voor.

Een gridspot is hiervoor vooral handig en werkt in combinatie met elke speedlight of monolight.

 • Wat zijn de voor- en nadelen van hard licht?

Split verlichting

Split lighting is een techniek die goed werkt bij hard licht. | Afbeelding Credit: Christopher Campbell

Pros:

 • Intensiveert de sfeer van een foto
 • Creëert interessante schaduwpatronen
 • Het hoge contrast ziet er geweldig uit in zwart-wit

Tegens:

 • Accentueert huidonvolkomenheden
 • Creëert een hardheid die vaak onflatteus is
 • De verschillende schaduwen vereisen een hoge mate van precisie bij het gebruik van verlichtingsmodifiers

Laten we nu eens kijken naar enkele manieren waarop u een hardere lichtbron in uw voordeel kunt gebruiken.

 • 7 Tips voor het gebruik van hard licht

Harde verlichting brengt textuur naar voren

Hard licht kan echt textuur naar voren brengen. | Foto credit: Teryani Riggs

1. Gebruik een flitser – Als je in de studio bent, probeer dan een stroboscoop of een andere vorm van flits te gebruiken in plaats van continu licht. Continu licht kan je onderwerp scheel laten kijken.

2. Ga voor de schaduwen – Hard licht creëert fantastische schaduwen, dus neem ze op in je onderwerp, alleen of als onderdeel van de algehele scène.

3. Converteren naar zwart-wit – Het hoge contrast bij hard licht ziet er in zwart-wit veel beter uit dan in kleur.

4. Gebruik het “Gobo-effect” – Laat het harde licht ergens doorheen gaan (d.w.z. balken, een raster, enz.) om een interessant patroon over uw onderwerp te creëren. Als je in de studio bent, kun je een echte gobo gebruiken, maar als je buiten bent, zijn er genoeg “hole-y” dingen om licht doorheen te laten gaan.

5. Zet je onderwerp af van de achtergrond – Gebruik het als een verlicht randlicht om je onderwerpen van de achtergrond te laten springen.

6. Gebruik een zwarte achtergrond – Als je iets echt dramatisch wilt, probeer dan een zwarte achtergrond te gebruiken tijdens het maken van portretfotografie in de studio. Het zorgt ervoor dat sommige delen van je onderwerp in de schaduw vallen, terwijl andere delen gewoon knallen. Het eindresultaat is een dramatisch portret met extra dimensie.

7. Let op je schaduwen – Bij hard licht draait alles om harde schaduwen, maar niet alle schaduwen worden gelijk gecreëerd. Goede schaduwen helpen bij het definiëren van de kenmerken en vorm van een onderwerp. Niet-zo-grote schaduwen remmen de vorm, waardoor zwarte zwaden ontstaan waar er geen zouden moeten zijn (zoals rstrak onder de neus).

Wat u moet weten over zacht licht

Met zacht licht is het veel gemakkelijker om flatterende beelden te maken. Laten we enkele van de meest voorkomende vragen rond deze vergevende lichtbron beantwoorden.

 • Waar wordt zacht licht voor gebruikt?

Zacht licht in portretten

Zacht licht wikkelt zich rond het onderwerp en creëert een zachte overgang van licht naar donker. | Foto credit: Teryani Riggs

Zacht licht wordt voor zowat alles gebruikt. Van landschappen tot portretten tot producten, zacht licht zorgt ervoor dat alles er goed uitziet.

Het is de lichtbron bij uitstek voor portretfotografie. In de meeste omstandigheden is zacht licht veel flatteuzer voor het gezicht en lichaam. Het maakt huidonvolkomenheden minder opvallend en zorgt over het algemeen voor een warm, uitnodigend gevoel.

Met betrekking tot stemming of verhaal is zacht licht ideaal voor het communiceren van ideeën zoals geluk, onschuld, schoonheid of glamour in uw foto’s. Het is ook handig als je wilt dat iets neutraler overkomt, omdat hard licht intensiteit toevoegt.

Bij het gebruik van verlichtingssystemen in de studio is zacht licht ideaal wanneer het wordt gebruikt als een extra vulling om onbedoelde schaduwen van andere lichtbronnen weg te spoelen.

Het is ook het ideale type licht voor video’s zonder een hoge mate van spanning of drama.

 • Hoe vind of creëer je zacht licht?

Zacht licht door een raam

Ramen gedrapeerd met een witte of bijna transparante bekleding zorgen voor uitstekend zacht licht.

Zacht licht komt van lichtbronnen die groot zijn (ten opzichte van het onderwerp) en dicht bij het onderwerp staan. Het treedt ook op wanneer het licht wordt gefilterd door een diffusiemateriaal zoals gaas, zijde of een diffusiegel.

Buiten zorgt de zon voor zacht licht op bewolkte dagen of wanneer het laag aan de hemel staat.

Wanneer u met raamlicht werkt, plaatst u wat witte of bijna transparante raamhangsels over het glas en krijgt u ook fantastisch zacht licht. Je kunt ook wachten tot de zon niet direct buiten het raam staat.

Softboxen, paraplu’s en schoonheidsgerechten zijn allemaal fantastische bronnen van zacht licht.

U kunt ook scrims, diffusiegels of andere materialen gebruiken die licht verspreiden wanneer het passeert.

Bij het fotograferen van kleinere objecten (bijvoorbeeld productfotografie) wordt vaak een lichtbak gebruikt. Het heeft diffusiemateriaal aan alle kanten behalve de voorkant.

(Meer informatie over de beste fotografie lightboxes.)

Binnen of buiten kunt u ook een flitser van een witte muur, een bouncekaart of iets anders wit, zilver of goud weerkaatsen. Dit zal het licht over een groter oppervlak verspreiden en daardoor het licht verzachten.

 • Wat zijn de voor- en nadelen van zacht licht?

Zacht licht wikkelt zich rond het onderwerp

Zacht licht wikkelt zich om het onderwerp heen. | Foto credit: Teryani Riggs

Pros:

 • Bijna alle onderwerpen zien er mooi uit bij zacht licht
 • Veel vergevingsgezinder dan hard licht
 • Vermindert de opmerkbaarheid van huidvlekken

Tegens:

 • Geen goede keuze als je drama, intensiteit of spanning in je scène wilt
 • Geen sterk contrast

Laten we nu eens kijken naar een paar manieren waarop u zachter licht in uw voordeel kunt gebruiken.

 • 4 Tips voor het gebruik van zacht licht

Zacht licht heeft minder contrast

Zacht licht zorgt voor minder contrast in een foto in het algemeen. | Foto credit: Teryani Riggs

1. Vermijd buiten de ongehinderde middagzon – Voor zacht licht tijdens buitenopnamen wacht je tot de zon lager aan de hemel staat of het licht wordt verspreid door wolken.

2. Investeer binnen in een softbox of paraplu – Deze verlichtingsmodifiers zullen echt een revolutie teweegbrengen in uw binnenfotografie, vooral wanneer u met mensen werkt – lees onze gids voor softbox-verlichtingskits voor enkele betaalbare opties.

3. Vergeet diffusie niet – Als u niet wilt investeren in professionele lichtmodifiers, houd dan materialen in de gaten die diffusie bieden. Dit kan van alles zijn, van wolken in de lucht tot professionele zijde, bijna transparante gordijnen of een diffusiegel.

 • Hoe kan ik de kwaliteit van een hard licht veranderen in een zachter licht?

Een softbox kan in de studio worden gebruikt voor het verzachten van licht

Softboxen zijn perfect voor het verzachten van licht.

Het is echt heel eenvoudig om hard licht naar zacht te veranderen bij het gebruik van studioverlichting.

Het verschil tussen hard en zacht hangt in de eerste plaats af van de grootte van je lichtbron en de afstand ten opzichte van het onderwerp. Als je de lichtbron dichter bij je onderwerp plaatst, wordt het licht zachter. Het gebruik van een groter licht zal ook helpen.

U kunt ook een softbox of paraplu t bevestigeno uw lichtbron of voeg er een soort diffusiemateriaal aan toe

Ten slotte zal het weerkaatsen van het licht op je onderwerpen met behulp van reflectoren, witte kaarten of zelfs een witte muur het licht verspreiden en wat zachtheid toevoegen.

Laatste woorden

Hard licht versus zacht licht – welke moet je gebruiken? Nou, dat hangt allemaal af van welke look en feel je in je foto wilt.

Bedreven fotografen zullen zich comfortabel voelen bij het gebruik van beide, omdat er voor elk een tijd en een plaats is.

Als je een fotograaf met natuurlijk licht bent, moet je ook kunnen werken met wat je hebt, en dit vergt oefening en ervaring.

Dat gezegd hebbende, zachter licht zal waarschijnlijk de lichtsoort van de meeste fotografen zijn.

Wat denk je?

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer