Hasselblad’s drie nieuwe Prime-lenzen zijn verbluffende creaties

De Zweedse cameramaker Hasselblad heeft niet alleen een geheel nieuwe X System-camera uitgebracht voor welgestelde kopers. Het merk onthulde ook een trio nieuwe prime-lenzen voor dit cameratype die elke fotograaf zeker zullen laten pauzeren met waardering.

De nieuw onthulde prime optiek is voor Hasselblad’s X System-camera’s en gaat volgens de modelbenamingen Hasselblad XCD 2,5 / 38V, Hasselblad XCD 2,5 / 55V en Hasselblad XCD 2,5 / 90V. In de praktijk vertalen deze zich respectievelijk naar 38mm f/2.5, 55m f/2.5 en 90mm f/2.5 objectieven.

Voor gebruikers van full-frame camera’s in plaats van het middenformaat waar deze lenzen voor zijn, zijn de bovenstaande diafragma’s en brandpuntsafstanden respectievelijk gelijk aan 30mm, 43mm en 71mm met een f / 1.98 diafragma, maar met een ondiepere scherptediepte vanwege de enorme middenformaat sensor die ze bedienen.

De Hasselblad XCD 38mm f/2.5 lens

De sensor in kwestie is idealiter die van Hasselblad’s nieuwe X2D-editiecamera die vandaag werd onthuld. Dit prijzige maar voortreffelijke beest van een middelgroot apparaat wordt geleverd met een 100MP-sensor en allerlei andere prachtige specificaties die we hier in meer detail hebben behandeld.

Heel eenvoudig, met de resolutie die wordt aangeboden in de X2D 100C-camera, zijn lenzen die goed genoeg zijn om waanzinnige detailniveaus te leveren noodzakelijk. Dus voor iedereen die de camera zelf koopt, zouden deze nieuwe optiek ideale accessoires zijn.

Een interessant kenmerk van de nieuwe optiek is een bedieningsring aan de basis van elke lens die op maat kan worden ingesteld om ISO-wijzigingen, diafragma, sluitertijd en belichtingscompensatie te verwerken in de meeste nieuwere Hasselblad-camera’s waarvoor deze lenzen zijn ontworpen. Het is ook vermeldenswaard dat de nieuwe optiek bladluiken bevat met synchingcapaciteit voor flitsen bij elke snelheid, en hun algehele sluiterbediening is stiller dan in eerdere modellen.

Wat hun andere specificaties betreft, zijn de nieuwe lenzen van het merk gemaakt om de ontwerpparameters in bestaand X System-glas aan te passen. Zo worden ze nu geleverd met geëtste metalen ringen in plaats van rubberen grepen en bevatten ze scherpstelschalen direct op hun lichaam voor nuttige referentie tijdens handmatig scherpstellen.

Voor het inschakelen van hun handmatige scherpstelmodus bevatten de lensmodellen een handmatige scherpstelkoppeling waarmee u de scherpstelring naar voren kunt duwen voor de handmatige modus en terug kunt schakelen naar autofocus door dezelfde ring terug te trekken. Het AF-systeem is ook opnieuw ontworpen om een snellere AF-module te bieden die werkt met de ook snellere fasedetectiegestuurde scherpstelling op de X2D-camera zelf. Deze combinatie vertaalt zich in echt hoge autofocussnelheden wanneer de twee elementen worden gecombineerd.

Hasselblad heeft nu de lenzen beschikbaar voor pre-order met prijzen ingesteld op $ 3.599 voor de XCS / 38V, $ 3.699 voor de XCD 2,5 / 55V en $ 4.299 voor de XCD 2,5 / 90V.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer