Hoe architectuur te fotograferen (architectuurfotografie)

FacebookPinterestDelen

Architectuurfotografie is een van de oudste vormen van fotografie die er is. Architectuur is overal om ons heen – dus fotografen hebben al lang gebouwen en monumenten gefotografeerd.

Architectuurfotografie kan zowel foto’s van exterieurs als interieurs omvatten. Gebouwen zijn veelzijdig – ze bieden ons plaatsen om te wonen en te werken, maar het zijn ook kunstwerken, en natuurlijk hebben sommige gebouwen een enorme historische of culturele betekenis.

Deze gids behandelt de basisprincipes van architectuurfotografie, suggereert inspiratie voor je eigen werk, tips voor hoe je het beste kunt werken binnen deze diverse vorm van fotografie en advies over nabewerking.

Dus, laten we beginnen!

Inhoudsopgave

Wat is architectuurfotografie?

Architectuurfotografie is, simpel gezegd, het fotograferen van gebouwen. Er zijn echter veel nuances binnen deze eenvoudige definitie, zoals we hieronder zullen bespreken.

Architectuurfotografie houdt zich vaak bezig met het nauwkeurig vastleggen van structuren. Veel architectuurfotografen zullen ook meer gestileerde foto’s maken, ongebruikelijke hoeken gebruiken en zelfs ‘abstracts’ maken van de vorm van het gebouw.

Het kan ook gebouwen en structuren omvatten, zoals bruggen, telecommunicatietorens, windmolens en monumenten.

Onderwerpen kunnen historisch, ongebruikelijk, gebouwd door een beroemde architect of gebouwd in een bepaalde stijl zijn. Kastelen, religieuze gebouwen, paleizen en spectaculaire huizen zijn typische onderwerpen voor historische architectuurfotografie.

Hoewel het een zeer brede vorm van fotografie is, probeert architectuurfotografie meestal een hoog detailniveau in de stijl van het gebouw te laten zien: de structuur, de decoratie, de materialen waarvan het is gemaakt en de setting waarin het zich bevindt.

Zoals alle soorten fotografie is het maken van foto’s van gebouwen een steeds evoluerende kunstvorm. In de 19e eeuw gebruikte Nadar een ballon om luchtfoto’s van Parijs te maken – vandaag de dag, terwijl we op de grond kunnen blijven en drones van minder dan $ 200 kunnen gebruiken!

Wat zijn de soorten architectuurfotografie?

Er zijn twee hoofdclassificaties of soorten architectuurfotografie:

 1. exterieur: foto’s gemaakt van de buitenkant van een gebouw/bouwwerk.
 2. Interieur: foto’s genomen van de binnenkant van een gebouw/structuur.

Hoeveel verdient een architectuurfotograaf?

Het loon van architectuurfotografen kan variëren. Er is geen eenvoudig antwoord omdat het afhankelijk is van de algemene economie van het land en andere variabelen.

Er is geen vast bedrag dat een architectuurfotograaf in rekening brengt – net zoals er geen vast bedrag is dat een klant bereid is te betalen (dit is afhankelijk van hun budget).

Het ervaringsniveau van elke fotograaf is een belangrijk onderdeel bij het beslissen hoeveel in rekening moet worden gebracht – en evenzeer wanneer een klant beslist hoeveel ze waard zijn. Wanneer we specifiek naar architectuurfotografen kijken, zal het soort structuur dat wordt gefotografeerd een verschil maken voor de vergoeding, net als of het een buiten- of binnenopname is (of beide).

Dan moet je ook rekening houden met de tijdsduur die de shoot zal duren – en als het een lang project is, duurt het meer dan een dag. Het aantal te leveren afbeeldingen heeft dan invloed op de prijs van de opdracht , net als het type nabewerking dat nodig is.

Soms moet een vergunning worden gekocht om een bepaald gebouw te fotograferen – in deze gevallen; dit wordt toegevoegd aan de jobprijs. Al met al is er dus veel om rekening mee te houden.

Als een gemiddelde voor een dagtarief kan een architectuurfotograaf in het Verenigd Koninkrijk echter £ 500 – £ 1000 verdienen en voor de Verenigde Staten $ 1500 – $ 3000. However, sommige fotografen zullen veel meer in rekening brengen, afhankelijk van hun ervaring en status binnen de branche.

Waar wordt architectuurfotografie voor gebruikt?

Dit zijn enkele van de belangrijkste doelen van architectuurfotografie:

 • Commercieel – voor reclame en brochures voor de verkoop van gebouwen en accommodatie
 • Accommodatie en reizen – deze industrie heeft fotografie nodig voor advertenties en brochures
 • Architecturale records – een architect, bouwbedrijf of klant kan een reeks foto’s nodig hebben die tijdens de bouwoperatie van concept tot voltooiing zijn genomen voor hun records en portfolio’s
 • Historische opname en onderzoek – een belangrijk subgenre hiervan is opname in historische gebouwen door middel van renovatieprojecten (de voor en na)
 • Kunstgeschiedenis en toerisme – gebouwen hebben vaak kunst en handwerk (ramen, muurschilderingen, houtsnijwerk) als onderdeel van hun stof
 • Industriële fotografie – dit gaat vaak over gebouwen en industriële complexen

12 Tips voor architectuurfotografie

Je vraagt je nu misschien af: “Wat maakt een goede architectuurfoto?” Hieronder geven we u enkele essentiële tips om u op weg te helpen bij het maken van effectieve architecturale afbeeldingen.

1. Kies de juiste camera en accessoires

apparatuur gebruikt door architectuurfotografen

Apparatuur gebruikt door architectuurfotografen Zac &Zac

Het eerste wat je moet doen is je cameratas controleren en de juiste apparatuur meenemen. Allereerst heb je het meest voor de hand liggende maar belangrijke apparaat nodig – een camera! Dus je vraagt je misschien af wat de beste camera is voor architectuurfotografie?

Nu is er niet één magische camera, die geschikt is voor elke fotograaf die architectuur wil vastleggen. Budget is natuurlijk een overweging, net als het soort architectuurfotografie dat je overweegt te proberen.

Met dit alles in gedachten hebben we onze lijst met aanbevolen DSLR-, middenformaat- en spiegelloze camera’s voor architectuurfotografie samengesteld voor alle budgetten:

 • Nikon D850 – een ultrahoge megapixel Nikon en alom beoordeeld als de beste DSLR ooit. Het ongelooflijke detail dat deze camera kan vastleggen, maakt het perfect voor het fotograferen van architectuur.
 • Sony a7R mk3 – een hoge resolutie spiegelloos model van Sony om te wedijveren met de DSLR equivalenten van Canon en Nikon. Net als de Nikon D850 kreeg dit Sony model bij release superlatieven reviews.
 • Canon 5Ds R – deze DSLR van Canon heeft een 50,6 MP sensor waardoor het een grote rivaal is voor de Sony- of Nikon-modellen.
 • Nikon D7500 – als uw budget zich niet uitstrekt tot de drie bovenstaande modellen, is Nikon’s D7500 een geweldige allround crop sensor camera. Het mist de hoge megapixelsensor en veel van de professionele functies van de D850, maar is een kosteneffectief alternatief.
 • Canon 7d mk2 – Canon’s professionele crop sensor model is een ander kostenbesparend alternatief.
 • Fujifilm GFX middenformaat serie – architectuurfotografen gaven in de dag voor de digitale revolutie de voorkeur aan midden- of grootformaatcamera’s. Fujifilm heeft een reeks uitstekende middenformaat digitale camera’s die u kunt overwegen. De grotere sensor betekent een betere fotokwaliteit en meer vastgelegde details – de camera is echter groter, langzamer in gebruik en duurder. Ook dragen veel andere variabelen bij aan de algehele fotokwaliteit die een camera produceert – lenzen, bijvoorbeeld, om nog maar te zwijgen van de vaardigheid van de fotograaf die hem bedient!

Naast het kiezen van de juiste camera voor u, kunt u overwegen om te investeren in de volgende accessoires:

 • Polarisatiefilter – dit handige filter wordt vaak gebruikt voor landschapsfotografie omdat het gereflecteerd licht blokkeert, maar is ook geweldig voor het verwijderen van lichtreflectie van ramen. Het is dus een essentieel accessoire voor architectuurfotografie. Let op; dit filter betekent dat je een paar stops licht verliest, dus je zult waarschijnlijk lange belichtingen willen maken wanneer je het gebruikt.
 • Statief – handig voor het zorgvuldig samenstellen van uw afbeeldingen en essentieel voor fotografie met lange belichtingstijd.
 • Drone – voeg een ander gezichtspunt toe aan uw afbeeldingen met een drone.

2. Kies de beste lenzen voor architectuurfotografie

Architectuurbeelden kunnen een kunstvorm zijn

Bron: Anders Jilden

Het helpt echt om een verscheidenheid aan lenzen tot je beschikking te hebben voor architectuurfotografie. Je gedachten gaan waarschijnlijk onmiddellijk naar een groothoeklens, en ongetwijfeld is een groothoek essentieel – maar het hebben van meer dan één lens om uit te kiezen is een aanzienlijk voordeel.

Je kunt ook overwegen om te investeren in een tilt-shift lens, een must-have lens voor iedereen die architectuurfotografie serieus wil nemen. Tilt-shift lens biedt meer controle over het perspectief en helpt u voorkomen vervorming in uw afbeeldingen.

Dus, wat is de beste lens voor architectuurfotografie? We hebben hieronder een lijst voor je samengesteld:

 • Nikon 12-24mm 2.8g – een zoom groothoeklens, perfect voor architectuurfotografie. Tamron biedt ook een uitstekend alternatief 14-24mm lens.
 • Canon TS-E 17mm f/4L – een ultragroothoeklens van 17 mm tilt-shift die prachtig scherpe beelden vastlegt
 • Canon TS-E 50mm f/2.8L Macro – deze tilt-shift lens geeft je controle over perspectief en scherptediepte en produceert prachtige beelden.
 • Nikon PC 19mm f/4E ED – net als Canon produceert Nikon professionele tilt-shift objectieven die perfect zijn voor architectuurfotografie. De 19mm f/4 is Nikon’s groothoek tilt-shift en levert prachtige beelden op.
 • Nikon PC-E Micro 45mm f/2.8D ED – in Nikon tilt-shift objectieven staat PC voor perspective control. Zoals alle tilt-shift objectieven is de uitstekende Nikon 45mm 2.8 handmatig scherpstellen.
 • Samyang / Rokinon Tilt-Shift 24mm f/3.5 ED AS UMC – een betaalbaar alternatief voor tilt-shift lenzen van echt hoge kwaliteit.

3. Kies het juiste moment van de dag

Architectuurfotografie - een prachtige wenteltrap

Bron: Arturo Castaneyra

Het tijdstip van de dag waarop je fotografeert, maakt een enorm verschil voor je foto’s. Dit kun je echt in je voordeel gebruiken met architectuurfotografie.

Je kunt het licht bij zonsondergang gebruiken om lange schaduwen te werpen om de kenmerken van een gebouw te accentueren. Hard zonlicht ’s middags kan helpen bij het maken van een foto met een hoog contrast om vormen in de structuur te markeren – of gebruik bewolkt licht voor een plattere foto.

Je kunt ook fotograferen tijdens verschillende weersomstandigheden – regen of sneeuw, bijvoorbeeld – om te laten zien hoe het gebouw eruit ziet binnen verschillende omgevingsomstandigheden.

Voordat u begint, moet u nadenken over hoe het tijdstip van de dag en het seizoen uw uiteindelijke beeld kunnen beïnvloeden en u kunnen helpen de look en feel te bereiken waarnaar u streeft.

Wat als je het juiste moment hebt gepland om je foto vast te leggen, maar de weergoden niet aan je kant staan? Soms kan software zoals Luminar AI een helpende hand bieden, door luchten te vervangen en scènes opnieuw te verlichten met zijn kunstmatige intelligentietools.

4. Voeg context toe aan je afbeelding

Architectuurfoto's - vanaf de grond af aan naar hoogbouw

Bron: Marc Oliver

Sommige fotografen maken hun architectuurfotografie helemaal over de structuur die ze vastleggen. Als u bijvoorbeeld huizen fotografeert voor een makelaar, wilt u eenvoudige, uitnodigende, precieze afbeeldingen maken die alleen het gebouw laten zien.

Er is echter geen regel om te zeggen dat je geen context moet opnemen. Als u bijvoorbeeld een museum of monument fotografeert, wilt u misschien de omringende mensenmassa’s opnemen.

Op dezelfde manier wilt u misschien het landschap of de straat opnemen rond het gebouw dat u fotografeert. Het toevoegen van context kan helpen bij het toevoegen van een verhalend element aan elke foto , dus overweeg om mensen of omgeving toe te voegen aan uw architectuurfotografie.

Reflecties op een gespiegeld gebouw voegen ook context toe en helpen om op subtiele wijze een bredere omgeving te laten zien, zoals het bovenstaande voorbeeld.

5. Kijk naar details en het grotere geheel

Architectuurfoto met een gedetailleerd deel van een structuur

Bron: Julien Moreau

Architectuurfotografie gaat niet alleen over het tonen van een heel gebouw. U kunt er ook voor kiezen om alleen architecturale details te fotograferen – of bepaalde delen van een structuur aan te scherpen.

Wanneer u een gebouw kiest om te fotograferen, maakt u die sleutelfoto en toont u de hele structuur. Begin dan naar verschillende delen van het gebouw te kijken – indien mogelijk van binnen en van buiten.

Het gebruik van een telelens om alleen de rand van een gebouw vast te leggen kan interessant zijn – en het tonen van slechts een deel van de structuur (dakbalken in een oud gebouw bijvoorbeeld) kan boekdelen spreken over de architectuur.

Onthoud de sleutels van fotografiecompositie: lijn, vorm en vorm, en hoe deze te integreren bij het fotograferen van de details van een gebouw.

6. Fotografeer vanuit verschillende hoeken

Dramatische hoek van een witte structuur met gebogen randen

Bron: Kimon Maritz

Je kunt ongetwijfeld één dramatische hoek vinden om de meeste gebouwen er ‘goed uit te laten zien’. Soms zal dat nodig zijn voor de klus – om het gebouw echt te verkopen.

Als je het gebouw echter authentiek wilt vastleggen, probeer dan verschillende hoeken en fotografeer vanuit verschillende posities. Dit kan visueel zoveel meer interesse wekken.

Schiet een gebouw rechtdoor, tegen een open hemel, en je kunt je foto helemaal over vorm en vorm maken – schiet vanuit een meer zijhoek om het gebouw 3d te laten lijken.

7. Gebruik post-processing tools om uw afbeelding te perfectioneren

Mooi huis gebouwd aan de zijkant van een berg

Bron: Kinshuk Bose

Nabewerking is een belangrijk onderdeel van alle fotografie. Met architectuurfotografie wilt u misschien voorkomen dat uw afbeeldingen overbewerkt , omdat u de essentie van het gebouw dat u fotografeert kunt verliezen.

Bij elke afbeelding van een fotograaf is dit echter een artistieke indruk – het is de kijk van de fotograaf op de wereld die wordt getoond. Zo kun je de foto natuurlijk zo gestileerd maken als je zelf wilt.

U kunt bepaalde delen van een structuur accentueren met ontwijken en branden – of het oog wegtrekken van de achtergrond of omgeving als u dat wilt.

Na het maken van uw foto’s, kunt u merken dat het gebouw er misvormd uitziet of een verwrongen perspectief heeft. Gelukkig kan dit in de bewerking worden gecorrigeerd.

In Lightroom of Photoshop kun je werken aan het perspectief van de afbeelding. U kunt de perspectiefgereedschappen gebruiken om vervorming te verwijderen en de lijnen in het gebouw dat u hebt gefotografeerd recht te trekken.

8. Gebruik ND-filters om mensen te verwijderen

Bron: Laurent Venerosy

Zoals we hebben besproken, wil je misschien mensen in je afbeelding opnemen om context te geven of om een verhaal te vertellen. Misschien wilt u dit echter ten koste van alles vermijden, maar kunt u niet op een uitkijkpunt komen waarmee u uw onderwerp kunt fotograferen zonder passerende mensen op te nemen.

Gebruik in deze gevallen een ND-filter om ze uit de scène te verwijderen. Je hebt een ND-filter, een statief en een lange belichtingstijd nodig – als je de sluiter langer openhoudt, heb je het effect dat alles wat beweegt, zoals voetgangers, wordt ‘gewist’.

Met een ND-filter kun je ook fotograferen met een ondiep diafragma en een lange belichtingstijd, wat betekent dat je volledige controle hebt over je afbeelding en het uiterlijk.

9. Gebruik een statief voor nauwkeurige beelden

Prachtige gebogen architectuur

Bron: Ricardo Gomez

Zoals we al zeiden in ons overzicht van onmisbare accessoires, is een statief een vereiste voor architectuurfotografie. Het hoeft zeker niet voor elke afbeelding te worden gebruikt, maar het is geweldig om een statief beschikbaar te hebben.

De primaire rol van een statief is om uw foto’s stil te houden – essentieel voor lange belichtingen. Maar architectuurfotografie is ook geen snel bewegende vorm van fotografie – je hebt over het algemeen tijd om na te denken over je compositie.

Dus een statief kan hierbij helpen – je moet de hoek precies goed krijgen en rekening houden met de lijnen die je vastlegt. Een statief kan je helpen vertragen en echt nadenken over de allerbeste manier om je onderwerp nauwkeurig te fotograferen.

Met een statief kunt u ook hoogte toevoegen of dichter bij de grond komen.

10. Neem hetzelfde gebouw op verschillende dagen op

Weersomstandigheden voegen een extra element toe aan architectuurfotografie

Bron: Luca Bravo

Het is een eenvoudige tip, maar waarom niet op verschillende momenten van de dag terugkeren naar dezelfde site – een gebouw ’s nachts ziet er heel anders uit en voelt heel anders dan overdag. Net zoals het in de zomer heel anders is dan in de winter.

Zo kun je steeds weer hetzelfde gebouw fotograferen en toch variatie toevoegen aan je fotografieportfolio. Als een gebouw wordt gebouwd, kunt u keer op keer terugkeren naar de site, van bouwproces tot voltooiing.

11. Doe je onderzoek

Een architectuurfotograaf moet een gebouw van tevoren onderzoeken

Bron: Maarten Deckers

Voordat u een gebouw fotografeert, moet u de tijd nemen om het te onderzoeken. Het kan je wat ideeën geven voor het vertellen van verhalen voor je afbeeldingen.

Het is ook de moeite waard om te overwegen dat je voor sommige iconische gebouwen – of alleen gebouwen met specifieke doeleinden – mogelijk toestemming of een licentie nodig hebt voordat je ze fotografeert.

12. Verbeter het gevoel van ruimte in je interieurfotografie

Interieurfoto van witte trapkoffers

Bron: Liane Metzler

Vaak wilt u het perspectief van uw afbeeldingen corrigeren, hetzij met een tilt-shift lens of in de nabewerking. Je zult echter soms interieurfotografie van makelaars zien die een ruimte groter doet lijken dan hij in werkelijkheid is.

Dat kun je bereiken met ultragroothoeklenzen – en in plaats van de vervorming die dit kan geven te corrigeren, ga je ermee aan de slag en creëer je een gevoel van ruimte. Je kunt zelfs een fish eye-lens proberen om creatief te worden met de lijnen van een gebouw.

Laatste woorden

Architectuurfotografie opent een hele wereld van creativiteit. Gebouwen, bruggen, monumenten – er is zoveel variatie in onderwerp en locatie.

Je kunt ervoor kiezen om authentieke en zeer echte foto’s van je onderwerp te maken. Of u kunt een abstractie van een gebouw maken – concentreer u op alleen een deel van een structuur, of gewoon de schaduw die het werpt.

Er is echt zoveel gelegenheid voor u om te verkennen, en we hopen dat deze gids u heeft geholpen wat inspiratie te geven om aan de slag te gaan. Dus ga erop uit en begin te experimenteren met architectuurfotografie en geniet van het maken van verschillende foto’s van verschillende gebouwen.

Als je al vragen hebt, aarzel dan niet om ze te stellen in de reacties hieronder.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer