Hoe diagonale lijnen in fotografie te gebruiken

FacebookPinterestDelen

Weet je hoe je diagonale lijnen in fotografie kunt gebruiken om je foto’s te verbeteren?

Je hebt waarschijnlijk gehoord dat een diagonale lijn een gevoel van actie kan geven of de kijker naar verschillende punten in het beeld kan leiden – hoewel dit waar is, is het niet altijd gemakkelijk om deze regel te implementeren.

In dit artikel zal ik uitleggen wat een diagonaal eigenlijk is, evenals de verschillende soorten toepassingen die het op een foto kan hebben.

Ik zal ook veel voorbeelden geven om je te inspireren om naar buiten te gaan en diagonale lijnen in je eigen fotografie op te nemen.

Dus als u niet zeker weet waar u diagonale lijnen om u heen kunt vinden, welke hoeken beter werken of hoe u ze in uw voordeel kunt gebruiken, dan is dit het artikel voor u.

Inhoudsopgave

Wat is een diagonale lijn in de fotografie?

Een diagonale lijn is een rechtlijnig lijnsegment dat onder een hoek loopt tussen een verticale en een horizontale as. In de geometrie is het een lijn die door het midden van de vorm gaat en twee randen verbindt.

In fotografie moet een diagonale lijn een hoek creëren met een van de randen van het frame – zolang het geen hoek van 90 graden is. Een diagonale lijn kan dus niet evenwijdig of loodrecht zijn op een van de randen.

Met andere woorden, een diagonaal is elk lijnsegment dat geen verticale lijn of horizontale lijn is.

Diagonalen zijn krachtige compositie-elementen die u helpen het oog van de kijker naar het brandpunt te trekken, of u kunt ze gebruiken om verschillende stemmingen te creëren.

In de volgende sectie zal ik je enkele voorbeelden geven om je te laten zien hoe je ze kunt gebruiken.

11 Diagonale fotografie tips + voorbeelden

Als je je afvraagt hoe je een diagonale foto kunt maken, kunnen deze 11 tips je op weg helpen.

1. Vind natuurlijk voorkomende diagonale lijnen

Bron: Scott Webb

In het echte leven kun je veel natuurlijk voorkomende diagonale lijnen vinden die je kunt fotograferen zonder ze te hoeven maken – bijvoorbeeld de structuur van een blad of een berg.

Ook bieden door mensen gemaakte objecten verschillende diagonale lijnen die klaar zijn om te worden gefotografeerd. Trappen bijvoorbeeld, en stoeptegels en vele andere architectonische elementen.

2. Vermijd het verbinden van tegengestelde hoeken

Bron: Scott Webb

Om een betere compositie te maken met diagonale lijnen, moet u voorkomen dat u ze precies in de twee hoeken van het kader van uw foto plaatst – tenzij u opzettelijk een sterke snede in tweeën wilt maken, maar dat is zelden zo effectief als het uit het midden houden.

3. Gebruik diagonalen als leidende lijnen

Credit: Shvets Productie

Diagonale lijnen zijn zeer effectief om de aandacht van de kijker naar het brandpunt te leiden. Houd er rekening mee dat u diagonale lijnen kunt maken zonder een fysieke lijn.

Stel dat je een onderwerp hebt dat ergens in de verte wijst of zelfs gewoon in die richting kijkt – de kijker zal instinctief die denkbeeldige lijn volgen die het onderwerp verbindt met waar het onderwerp naar kijkt.

4. Diepte creëren met diagonale lijnen

Credit: Freestocksorg

Diagonale lijnen geven de indruk van diepte in een tweedimensionaal beeld. Dit komt omdat twee parallelle lijnen eruit zien als diagonalen die dankzij het perspectief samenkomen in een verafgelegen verdwijnpunt.

Twee diagonale lijnen geven een driedimensionale uitstraling aan uw afbeeldingen. Denk aan een foto van een weg die in het bos verdwijnt of een gebouw als je ernaar opkijkt.

5. Gebruik rechtlijnige vormen

Credit: Mikhail Nilov

Rechtlijnige vormen zijn gemaakt van rechte lijnsegmenten – een vijfhoek heeft bijvoorbeeld vijf diagonalen. U kunt ook een vorm gebruiken die geen diagonalen heeft, maar u kunt deze maken door het gezichtspunt te wijzigen.

Denk aan een vierkant of een rechthoek. Loodrechte horizontale en verticale lijnen vormen deze vormen – een horizontale lijn die onder een hoek wordt bekeken wordt echter een diagonaal – hetzelfde gebeurt met een verticale lijn.

6. Volg fotografie compositibetreffende regels

Bron: Ludvig Hedenborg

Het gebruik van diagonale lijnen is al een krachtige compositietechniek – als je het combineert met anderen, heb je nog betere resultaten.

De foto hierboven is het perfecte voorbeeld. De diagonale lijnen leiden naar het rechterbovengedeelte van het frame en de persoon die loopt bevindt zich in de tegenovergestelde hoek. De positie van het subject – die samenvalt met de regel van derden – volgt ook de regel van de ruimte.

7. Creëer visuele spanning

Credit: вениамин-курочкин

Vierkante composities geven de kijker het gevoel van stabiliteit – stabiliteit suggereert duurzaamheid. Als u dit wilt doorbreken om uw afbeelding dynamischer te maken, kunt u diagonale lijnen gebruiken.

Kijk naar het voorbeeld hierboven. De compositie en de verschillende vormen op de muur zouden een statisch beeld maken. Het onderwerp dat op zijn tenen staat en naar voren leunt, maakt echter een diagonale lijn – dit geeft een gevoel van instabiliteit omdat je het gevoel hebt dat hij zou kunnen vallen.

8. Maak afbeeldingen dynamischer

Credit: евгений-шухман

Zoals je hebt gezien, communiceer je beweging wanneer je diagonale lijnen gebruikt beweging en maak je je beeld dynamischer – maar het kan de kijker ook een ongemakkelijk gevoel geven.

Gelukkig kunnen diagonale lijnen verschillende betekenissen hebben, afhankelijk van hoe je ze gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een landschapsfoto met een berg erin. Zelfs als het twee diagonalen heeft – minder dingen zijn zo structureel stabiel als een berg.

Op dezelfde manier kunt u meerdere elementen gebruiken om de compositie in evenwicht te brengen. Als u een diagonale lijn hebt, kunt u een vierkant of een cirkel toevoegen – vormen in combinatie communiceren stabiliteit.

9. Gebruik de Nederlandse invalshoek

Bron: Andrea Piacquadio

Je kent toch uit je hoofd de regel die zegt dat de horizon een horizontale lijn moet zijn. De meeste camera’s hebben een rasteroverlay om ervoor te zorgen dat je geen schuine lijnen hebt, en zelfs statieven hebben een bubbelniveau.

Welnu, de Nederlandse invalshoek breekt die regel. Het idee is dat je je compositie inkadert en de camera van zijn as houdt. Op deze manier worden horizontale en verticale lijnen op het onderwerp diagonale lijnen.

Deze camerahoek wordt ook wel Dutch tilt genoemd omdat het simpelweg betekent dat je diagonale lijnen creëert door je camera te kantelen.

Natuurlijk moet je dit verstandig gebruiken, zodat het er niet naar uitziet dat de horizon niet per ongeluk recht is.

10. Objecten in diagonale lijnen rangschikken

Bron: Karolina Grabowska

U kunt diagonale lijnen maken door objecten op een stilleven of de onderwerpen op een groepsportretfoto te rangschikken. Op deze manier kunt u meer van het frame vullen en punten maken om de kijkers door de hele afbeelding te leiden.

Als er andere lijnen zijn, kunt u een diagonale lijn toevoegen om verschillende richtingen te introduceren en het oog van de kijker door de afbeelding te laten dwalen.

11. Maak diagonale lijnen met behulp van schaduwen

Krediet: Pixabay

Een andere manier om diagonale lijnen te creëren is door schaduwen te gebruiken – u kunt dit doen door de richting van het licht te veranderen. Kijk naar de scène in het bovenstaande voorbeeld met verticale onderwerpen.

Als je licht van bovenaf hebt, valt de schaduw direct onder het onderwerp. Als het licht vanaf de zijkant zou raken, zou de schaduw horizontale lijnen creëren.

In plaats daarvan gebruikte de fotograaf een schuine lichtrichting, zodat lichten en schaduwen diagonale lijnen zouden maken. Dit is een zeer effectieve manier om dit te doen, omdat het belichten van onderwerpen in een hoek van 45 graden zorgt voor zeer flatterende belichting die u kunt gebruiken voor portret of stilleven.

Laatste woorden

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen om het meerdere gebruik van diagonale lijnen in de fotografie te begrijpen. Of u nu op zoek bent naar echte diagonale lijnen of ingebeelde lijnen, het opnemen ervan in uw afbeeldingen kan een krachtige techniek zijn.

Als je nog andere ideeën, tips of voorbeelden hebt, deel ze dan met ons in de comments.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer