Hoe groot kun je een foto afdrukken? Instellingen voor afdrukken van beste kwaliteit

Leren hoe groot u een foto kunt afdrukken, is belangrijk als u de beste kwaliteitsresultaten wilt krijgen.

Of u nu thuis foto’s afdrukt of een online afdrukservice gebruikt, u moet weten wat uw maximale afdrukformaat is.

Factoren zoals de kijkafstand, de maximale resolutie van uw camera en de uitvoerresolutie van de printer zijn allemaal van invloed op de afdrukkwaliteit die u nodig hebt.

Deze handleiding helpt u de relatie tussen beeldkwaliteit en resolutie te begrijpen, zodat u er zeker van kunt zijn dat u uw digitale afbeeldingen afdrukt en vergroot.

Inhoudsopgave

Hoeveel megapixels is goed voor grote afdrukken?

megapixels

Elke digitale camera produceert beelden in megapixels – dit wordt de resolutie genoemd. Deze resolutie is niets meer dan het aantal pixels dat het aan de lange kant heeft vermenigvuldigd met de pixels aan de korte kant.

Dus hoe meer pixels je hebt , hoe groter de maximale grootte van je afdruk is. De bovenstaande grafiek laat zien hoeveel megapixels u nodig hebt voor de meest voorkomende afdrukformaten.

Merk op hoe een kleine lettertje zoals een 5×7″ of een 8×10″ is gemarkeerd met een JA omdat alle camera’s met een resolutie van meer dan 8 MP foto’s produceren die in die formaten met goede kwaliteit kunnen worden afgedrukt.

Naarmate de grootte toeneemt, zult u zien dat sommige resoluties zijn gemarkeerd als NEE en andere als OK. Als het nee zegt, is het niet dat je het niet echt kunt afdrukken – je kunt het doen, maar je krijgt een afdruk van lagere kwaliteit die wordt gekenmerkt door gekartelde randen (gepixeld).

In plaats daarvan zijn degenen die zijn gemarkeerd als OK degenen die niet het ideale afdrukformaat zijn, maar de resultaten zijn heel acceptabel.

  • Hoe groot is een foto van 5×7?
  • Hoe groot is een foto van 4×6?

Welke resolutie is nodig voor grote afdrukken?

Resolutie is een van de meest complexe (en verwarrende) termen in digitale fotografie. Om het eenvoudig te houden, kunt u de grootte in pixels beschouwen als de afbeeldingsresolutie. Met andere woorden, de breedte door de hoogte is gelijk aan de volledige resolutie, die meestal wordt uitgedrukt in megapixels.

De relatie tussen beide waarden wordt de beeldverhouding genoemd. Dit is verschillend afhankelijk van het type camera dat u bezit. Een full frame camera heeft bijvoorbeeld een sensor met een beeldverhouding van 3:2, terwijl een micro-four-thirds camerasensor 4:3 is (vandaar de naam).

Een Nikon D6 full frame heeft dus een 20.8MP resolutie van 5568×3712 px, terwijl een Olympus E-M1 Mark III micro four-thirds 20.4MP een resolutie heeft van 5184×3888 px.

Maar laten we terugkomen op de relatie tussen megapixels en afdrukformaten. U kunt de bestaande pixels dichter bij elkaar of verder uit elkaar rangschikken om de fysieke grootte van de foto te wijzigen – dit geeft u de pixels per inch (PPI).

Als u meer pixels op elke inch rangschikt, zou dit traditioneel 300 PPI zijn – u krijgt kleinere afdrukken dan wanneer u ze zou spreiden om 150 pixels per inch te passen – wat zou resulteren in een verdubbeling van de grootte.

In navolging van het bovenstaande voorbeeld van de 20MP camera’s, zou dit betekenen dat je een 17,28 x 12,37-inch printfoto bij 300 dpi van een Nikon Z6 zou kunnen krijgen.

Dus om te weten welke resolutie u nodig hebt voor een grote afdruk, moet u de grootte van de afdruk vermenigvuldigen met de kwaliteitsinstellingen die u nodig hebt. U kunt deze informatie ophalen bij uw afdrukservice omdat u rekening moet houden met de kijkafstand en de dots per inch (afdrukresolutie) van de specifieke printer.

Laten we eens kijken hoe dit werkt met behulp van deze grafiek die algemeen wordt geaccepteerd om afdrukafmetingen versus beeldkwaliteit te bepalen.

Afdrukformaattabel

print-formaat-grafiek

Deze grafiek toont de bestandsgrootte aan de linkerkant en de resulterende afdrukgrootte aan de rechterkant, afhankelijk van de PPI. Als u een uitstekende kwaliteit wilt, moet u de originele afbeelding op 300 PPI hebben, wat betekent dat uw afgedrukte foto’s kleiner zullen zijn.

Als u in plaats daarvan de maximale grootte wilt bereiken, moet u de kwaliteitsinstellingen verlagen door de PPI aan te passen op 100. Wanneer u dit doet, verandert de oorspronkelijke grootte van de foto niet – u herschikt eenvoudigweg dee pixels om grotere afdrukken te produceren.

  • 4:3 vs 16:9 beeldverhouding
  • DPI versus PPI

Factoren die van invloed zijn op hoe groot u een foto moet afdrukken

Hoewel er wat wiskunde bij het proces betrokken is, is de waarheid dat dingen niet in steen zijn geschreven als het gaat om afdrukken. Je moet rekening houden met verschillende dingen, waaronder hoe getraind je oog is, je tolerantie of striktheid met betrekking tot detailkwaliteit, enz. Hoewel ik niet kan praten over het subjectieve deel, kan ik je wel vertellen over de objectieve factoren die je moet overwegen.

1. Beeldresolutie

De beeldresolutie verwijst naar twee verschillende dingen – daarom veroorzaakt het veel verwarring. Het geeft het aantal pixels aan dat een foto vormt (breedte op hoogte) en de manier waarop ze zijn gerangschikt – met andere woorden, de pixels per inch.

Met de meeste camera’s kunt u de bestandsgrootte aanpassen, terwijl de PPI alleen kan worden gewijzigd met een nabewerkingsprogramma.

2. Uitvoerresolutie van de printer

Als je het over de printer hebt, heb je het niet langer over een digitale meting – dus in plaats van pixels moet je nu rekening houden met stippen inkt. Daarom wordt de afdrukresolutie uitgedrukt in dpi.

Hoewel de beeldresolutie een factor is, moet u ook rekening houden met de hoeveelheid, grootte en patronen van de printermondstukken om de ideale uitvoerresolutie te bepalen. Op deze manier slaagt u erin om de meeste details op uw foto’s te krijgen.

U hebt een grootformaatprinter nodig om iets groter dan A4 af te drukken, terwijl een draagbare fotoprinter handig is voor smartphonefoto’s of iets kleiner dan 4×6 “.

3. Kijkafstanden

De kijkafstand is een andere belangrijke factor. Hoewel u de beste kwaliteit en resolutie nodig hebt voor een kleine afdruk die u van dichtbij zult bekijken, vereisen grotere formaten een lagere dpi.

Billboards worden bijvoorbeeld afgedrukt op 15 tot 30 dpi. Dat komt omdat je van verder weg niet elke stip inkt zou kunnen zien. Als je dicht bij het billboard komt, zie je elke stip in plaats van de volledige afbeelding.

Hoe groot kan ik een foto afdrukken vanaf mijn telefoon?

telefoonkwaliteit-resolutie

Net als elke andere camera hebben smartphonecamera’s sensoren die de resolutie van het beeld bepalen. Dezelfde regels zijn van toepassing op het berekenen van hoe groot je een foto vanaf je telefoon kunt afdrukken. Deel de pixelgrootte eenvoudig door de gewenste resolutie.

Om het gemakkelijker te maken, kunt u eenvoudig de bovenstaande grafiek controleren en naar uw telefoonmodel zoeken om te zien welke afmetingen u met goede kwaliteit kunt afdrukken en welke met OK-kwaliteit.

Kan ik de resolutie van een foto verhogen?

Ja, u kunt de resolutie van een foto tot op zekere hoogte verhogen voordat u te veel kwaliteit en detail verliest.

Als u een speciaal programma zoals Topaz Gigapixel gebruikt, kunt u de oorspronkelijke grootte tot 6 keer vergroten. Deze software maakt gebruik van AI om uw foto’s te verbeteren en op te schalen.

Om het te gebruiken, sleept u eenvoudig de foto’s die u wilt opschalen en neerzetten. Selecteer vervolgens de nieuwe grootte die u wilt – u kunt dit doen door de schaal te kiezen om de resolutie te vermenigvuldigen of door de nieuwe breedte- of hoogtewaarde in te voeren, inclusief de PPI.

Pas vervolgens de instellingen aan, zoals Gezichtsverfijning, Ruis onderdrukken, enz. U kunt zien wat uw instellingen zullen bereiken in de preview. Kies ten slotte welke afbeeldingen u wilt wijzigen met deze instellingen, en dat is alles.

U kunt Gigapixel kopen met een eenmalige betaling na het gebruik van de gratis proefperiode.

Als u een Adobe-abonnement hebt, kunt u Photoshop gebruiken om de resolutie van uw foto’s met maximaal 4 keer hun grootte te verhogen.

Met Photoshop kunt u dit doen door uw afbeeldingen handmatig op te schalen of door de AI-tool Adobe Camera RAW Super Resolution te gebruiken. Dat laatste is ook beschikbaar in Lightroom.

Als u dit handmatig wilt doen, gaat u naar het menu Afbeelding > Afbeeldingsgrootte. Voer in het dialoogvenster de nieuwe groottewaarden in, selecteer Het aantal pixels wijzigen en kies een interpolatiemethode. Klik vervolgens op OK.

Adobe-abonnementen beginnen bij 9,99 per maand, maar werken meestal op jaarbasis.

Er zijn enkele gratis opties om het formaat van je foto’s te wijzigen, maar in mijn ervaring zijn de resultaten niet zo goed – maar het hangt ervan af hoeveel groter je het wilt maken.

Hoe groot kunt u een foto afdrukken: veelgestelde vragen

Hoe groot kunt u 6000×4000 afdrukken?

Met de hoogste resolutie (300 PPI) zou u tot 20″ x 13″ moeten kunnen afdrukken. U kunt echter redelijke resultaten behalen bij het afdrukken van zo groot als 40 “x 30”.

Hoe groot kun je 24 megapixels printen?

24 megapixels is een andere manier om 6000×4000 te zeggen, daarom kun je 20×13″ afdrukken op volledige resolutie, maar nog steeds een acceptabele kwaliteit krijgen tot 40×30 “.

Wat reoplossing heb ik nodig voor een 24×36 print?

U hebt een resolutie van minimaal 16 MP nodig om een foto van 24×36 inch af te drukken. Meer megapixels geven je echter een afdruk van hogere kwaliteit.

Hoe groot moet een afbeelding zijn voor een poster?

Er zijn twee posterformaten: 20×30″ en 24×36″. De minimaal vereiste resolutie is respectievelijk 3000×4500 PPI en 3600×5400. Natuurlijk zal een hogere resolutie de afdrukkwaliteit verbeteren.

Laatste woorden

Zoals u kunt zien, is er veel speelruimte over hoe groot u een afbeelding kunt afdrukken. Het hangt er vooral van af hoeveel kwaliteit je verwacht te krijgen en hoe dichtbij of ver weg je ernaar gaat kijken.

Voor fool-proof afdrukkwaliteit, probeer altijd de volledige resolutie te gebruiken. Neem ook van tevoren contact op met uw afdrukservice, zodat u het bestand met de juiste instellingen voor hun apparaten kunt voorbereiden.

Ik hoop dat je dit artikel nuttig vond. Deel met ons uw afdrukervaringen en welke programma’s u gebruikt om uw bestanden voor te bereiden op afdrukken.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer