Hoe het frame te vullen voor geweldige fotografiecompositie (8 tips)

FacebookPinterestDelen

Fill-the-frame fotografie is wanneer het onderwerp een aanzienlijk deel van je foto in beslag neemt.

Dit is een van de eerste dingen die beginnende fotografen leren, ook al kennen ze het misschien niet onder deze naam.

Ongeacht hoe je het noemt, deze compositietechniek zal je helpen om verbluffende beelden te maken en je creativiteit uit te breiden.

In dit artikel vindt u enkele invulideeën en -technieken voor elke fotografische situatie.

Ben je klaar om aan de slag te gaan? Laten we erin duiken!

Inhoudsopgave

Waarom gebruiken we Fill the Frame in fotografie?

Voordat we bespreken waarom u zou moeten overwegen om deze techniek te gebruiken, laten we beginnen met het definiëren van wat het vullen van het frame is.

Het kader verwijst naar de fysieke grenzen van je foto. Met andere woorden, de vier zijden die het gebied van uw afbeelding bepalen.

De compositie bepaalt wat je in die randen plaatst en hoe je elk element plaatst.

Nu is er niet één compositieregel die alle geweldige foto’s verenigt. In plaats daarvan zijn er een reeks richtlijnen die u kunt gebruiken om uw afbeeldingen krachtiger te maken.

Deze richtlijnen helpen je ook om het verhaal dat je met je fotografie wilt vertellen duidelijker uit te drukken.

Fill-the-frame is een van deze compositietechnieken of richtlijnen. Het is ook een van de meest populaire omdat het op zo’n grote verscheidenheid aan manieren kan worden gebruikt.

Robert Capa zei ooit: “Als je foto’s niet goed genoeg zijn, ben je niet dichtbij genoeg.”

Dit is misschien wel de beste verklaring waarom je fill-the-frame fotografie zou moeten proberen – het moedigt je aan om dichter bij je hoofdonderwerp te komen.

Het maakt niet uit of je dit doet door de brandpuntsafstand te veranderen of door fysiek te bewegen. Wanneer u dit doet, zal uw onderwerp het hele beeld bezetten in plaats van slechts een deel ervan in beslag te nemen.

Hierdoor wordt de kijker meteen meegezogen in het verhaal dat je vertelt.

Hoe kunt u het kader van een foto vullen?

Dus, nu je begrijpt waarom fill-the-frame fotografie een van de meest essentiële compositietechnieken is, laten we eens kijken naar enkele strategieën die je kunt gebruiken om het kader van een foto te vullen.

1. Wijzig de brandpuntsafstand om je onderwerp te isoleren

Close-up van een papegaai

Credit: Zepps Project

Een groothoekopname is bedoeld om zoveel mogelijk van de scène te bevatten. Daarom gebruik je normaal gesproken groothoeklenzen om landschappen of omgevingsportretten vast te leggen.

Naarmate de brandpuntsafstand langer wordt, brengt het je onderwerp dichterbij en verkleint het de beeldhoek.

Dit betekent dat er minder afleidende objecten in beeld komen. Het onderwerp zal dus een uitgebreider gebied bestrijken.

Daarom is een manier om het frame te vullen door een telelens te gebruiken. Het maakt niet uit of u een eersteklas telelens of een zoomlens gebruikt – het framevullende effect is hetzelfde.

Natuurlijk moeten er meer dingen worden overwogen bij het kiezen tussen zoomlenzen en primes. Meer daarover vind je hier.

Laten we voor nu gewoon zeggen dat een lange brandpuntsafstand je in staat stelt om een strakke opname te maken en het frame te vullen met het hoofdonderwerp, zelfs als het ver weg is.

2. Kom fysiek dichter bij je onderwerp

Meisje dat foto's maakt van een etalage

Bron: Sam Lion

Sommigen zullen misschien zeggen dat je benen beter zijn dan een zoomlens.

Dat komt omdat fysiek bewegen wel zijn voordelen heeft ten opzichte van zoomen tot de verste brandpuntsafstand. Hetzelfde geldt overigens voor het wisselen van prime lenzen.

Als je beweegt, krijg je een ander perspectief.

In het geval van portretfotografie verandert het dichter bij het onderwerp komen ook de manier waarop je ermee omgaat.

Het is niet hetzelfde om van veraf gefotografeerd te worden als om de camera (en fotograaf) in je persoonlijke ruimte te laten komen.

Soms is deze intimiteit een voordeel, en soms niet. Dit is aan jou om te beoordelen.

Howjeveh, één ding blijft waar. Naarmate je dichterbij komt, zie je het onderwerp prominenter. En dit zorgt ervoor dat je het frame ermee vult.

Dus, de volgende keer dat u foto’s maakt, overweeg dan om een paar stappen vooruit te zetten om te zien of het beeld verbetert.

3. Vul het frame met negatieve ruimte

Meisje dat verlichte bal vasthoudt

Credit: Cottonbro Studio

Dit is een beetje controversieel.

Sommige fotografen beschouwen het opzettelijke en creatieve gebruik van negatieve ruimte als een manier om het kader te vullen.

Ze beweren dat het vullen van het frame je aanmoedigt om alles weg te laten dat geen waarde toevoegt aan je foto. Aangezien in dit geval negatieve ruimte een cruciaal element in de compositie is, wordt dit beschouwd als framevulling.

Andere fotografen zijn tegen dit idee. Ze zijn van mening dat het vullen van het frame betekent dat positieve ruimte het grootste deel van het beeld moet innemen.

Het is niet zo dat deze fotografen tegen het gebruik van negatieve ruimte zijn. Ze beschouwen het gewoon als een andere compositietechniek.

Wat je standpunt hierover ook is, ik stel voor dat je experimenteert met negatieve ruimte. Of je het nu overweegt om het frame te vullen of niet, het is een prachtige compositietechniek.

  • Hoe gebruik je negatieve ruimte in fotografie?

4. Combineer het met een andere compositietechniek

Kolibrie en hibiscusbloem

Bron: Philippe Donn

Fill the frame is een geweldige compositietechniek om je onderwerp te laten opvallen.

Door het echter te combineren met andere compositierichtlijnen, weet je zeker dat je prachtige foto’s maakt.

Kijk naar de voorbeeldafbeelding hierboven. Het hoofdonderwerp is de kolibrie die de hibiscusbloem nadert.

Ze vullen het frame omdat er niets anders op de foto staat.

Ook heeft de achtergrond een bokeh-onscherpte om afleiding te voorkomen en volgt de plaatsing de gouden driehoeksregel.

Dit zijn slechts een paar regels die je kunt combineren. U kunt ook off-center plaatsing, de regel van derden, symmetrie, enzovoort proberen.

5. Leer waar je moet bijsnijden

Close-up van het paar

Bron: Anete Lusina

Beginnende fotografen hebben de neiging om het hele onderwerp in het frame op te nemen. Ze doen dit vaak omdat ze niet weten waar ze de snede moeten maken, zodat het er aangenaam uitziet.

Dit geldt vooral voor portretfotografie.

Door dit te doen, houden ze een brede opname, waardoor het grootste deel van de impact die het beeld zou kunnen hebben als ze het frame zouden vullen, wordt weggenomen.

Dus om dichterbij te komen, moet je leren waar je moet bijsnijden.

Een van de beste fotografie-adviezen die je kunt volgen, is om uit de buurt van de gewrichten te blijven. Als u bijvoorbeeld close-ups van de handen maakt, snijd dan niet precies bij de pols bij.

Als je een headshot doet – afhankelijk van hoe breed het schot is – vermijd dan het bijsnijden van de nek, de ellebogen of de taille.

Blijf ook uit de buurt van de haarlijn als je de bovenkant van het hoofd bijsnijdt.

Portretten zijn niet het enige type foto’s waarop u bepaalde regels wilt toepassen. Snijd bijvoorbeeld in landschapsfotografie de horizon niet bij.

Wanneer je begint met fotografie, is je eerste impuls misschien niet perfect. Naarmate je echter meer oefening krijgt, zal dit natuurlijker worden.

6. Onderwerp morsen

Gezicht van de persoon bedekt met kleurrijke verf

Bron: Alexander Grey

Als je eenmaal hebt geleerd waar je moet bijsnijden, wil je misschien heel dichtbij komen.

Zozeer zelfs dat je onderwerp uit de randen van de foto loopt. Uiteraard zorgt dit ervoor dat je het kader vult met alleen je onderwerp.

Morsen uit het kader betekent dat je onderwerp duidelijk verder gaat dan de vier randen van de foto. Bijvoorbeeld zoals in de afbeelding hierboven.

De kadrering is zo dicht bij het oog dat we geen negatieve ruimte zien. Het onderwerp vult het kader volledig.

Dit is iets om te overwegen wanneer u ook afdrukt. Vaak komt de hoogte-breedteverhouding van uw foto niet overeen met de hoogte-breedteverhouding van het afdrukpapier.

Wanneer dit gebeurt, hebt u twee keuzes: de afbeelding uit de pagina morsen of bijsnijden.

Denk dus na over je uiteindelijke gebruik van je foto tijdens het samenstellen van je kadrering.

  • Hoe gebruik je framing in de fotografie?

7. Gebruik macrolenzen

Macrobeeld van roos met waterdruppels

Bron: Asim Alnamat

Wanneer je hoofdonderwerp klein is, is het niet eenvoudig om het hele frame ermee te vullen. Dat komt omdat de meeste lenzen niet op korte afstand scherpstellen.

Als gevolg hiervan krijg je een bredere opname die visuele interesse mist.

Om dit probleem op te lossen, you kunt een macrolens gebruiken. Met macrolenzen kunt u een onderwerp reproduceren met een verhouding van 1:1 (d.w.z. een maximale vergroting of MM van 1,0x).

Dit betekent dat een enkele bij het frame van een full-frame camerasensor zou vullen.

Sommige macrolenzen halen zelfs een 1,5x MM, maar ze kunnen behoorlijk duur zijn.

Afhankelijk van het onderwerp heb je misschien niet zoveel vergroting nodig om het kader te vullen. Zelfs als je dat doet, bestaan er andere budgetvriendelijke macrofotografie-opties.

U kunt bijvoorbeeld verlengbuizen gebruiken. Dit zijn plastic buisjes die je tussen de camera en de lens plaatst. Zo vergroot je de brandpuntsafstand.

Houd er rekening mee dat je een groter diafragma nodig hebt als je deze opstelling gebruikt.

Een andere optie is om een macrobalg te gebruiken. In tegenstelling tot verlengbuizen is dit accessoire flexibel. Hiermee kunt u dichter bij het onderwerp scherpstellen om een grotere vergroting te bereiken.

Of, voor een andere oplossing, zou je een macrolens kunnen diyen. Deze zeer populaire hack vereist dat je je gewone lens omkeert. Om dit te laten werken, hebt u een adapter nodig waarmee u de voorkant van uw lens op uw camera kunt aansluiten.

Hoewel deze truc u helpt met de filling-the-frame-techniek, zal het de kwaliteit van uw afbeelding verminderen.

Hoe je het ook doet, macrofotografie is een geweldige manier om het kader te vullen. Bekijk deze handleiding voor macrofotografie voor meer informatie.

8. Gewas in de nabewerking

Bijsnijden in software

Bron: Clem Onojeghuo

Het is altijd het beste om het frame vanaf het begin te vullen. Dit is echter niet altijd mogelijk.

Misschien had je geen langere brandpuntsafstand of kon je niet dichter bij je onderwerp komen.

Als dit het geval is, kunt u uw afbeelding altijd bijsnijden met een bewerkingsapp of nabewerkingssoftware.

Ze hebben allemaal deze functie, hoewel sommige meer geavanceerde tools hebben dan andere.

Met de meest elementaire kunt u alleen bijsnijden tot een paar vooraf ingestelde grootten en beeldverhoudingen. De meer complete geven je totale vrijheid, een grotere verscheidenheid aan presets, enz.

Sommigen van hen, zoals Adobe Photoshop en Lightroom, hebben zelfs compositie-overlays.

U kunt deze gebruiken om uw afbeelding bij te snijden om het kader te vullen. Tegelijkertijd kunt u ervoor zorgen dat u de meest essentiële elementen in strategische punten plaatst.

Door aandacht te besteden aan zowel de uitsnede als hoe je compositie is gerangschikt, kun je een prachtige eindfoto maken. Vergeet niet dat bijsnijden betekent dat pixels worden weggesneden.

Als gevolg van bijsnijden heb je een kleinere afbeelding en verlies je de beeldkwaliteit als je deze probeert terug te vergroten naar de oorspronkelijke grootte.

Vul het frame Fotografie: laatste woorden

Je zult een breed scala aan compositieregels tegenkomen tijdens je fotografische verkenning.

Laten we ze niet eens regels noemen. Ik geef de voorkeur aan de term richtlijnen.

Dit komt omdat het vasthouden aan een harde en snelle compositieregel niet is wat een afbeelding geweldig maakt.

Je kunt verschillende benaderingen gebruiken om verschillende dingen weer te geven. De technieken die u kiest, zijn afhankelijk van het onderwerp en uw artistieke stijl.

In de meeste gevallen wilt u meer dan één compositieregel combineren om uw afbeelding aantrekkelijker te maken.

Dus ik moedig je aan om verschillende composities te proberen en te experimenteren totdat je de beste foto hebt gevonden.

Framevulling is zeker een techniek die je moet proberen. Het kan je beeld in de meeste gevallen echt verbeteren.

Probeer enkele van de bovenstaande technieken en ideeën om te beginnen met het vullen van het frame in je fotografie en laat ons weten hoe het gaat.

Als je vragen of suggesties hebt, aarzel dan niet om ze te delen in de reacties hieronder.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk de 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer