Hoe u de filmische look op uw foto’s en video’s kunt krijgen

Vraagt u zich af hoe u de filmische look op uw foto’s en video’s kunt krijgen? Je bent niet de enige.

Het toevoegen van een filmische flair aan uw foto’s en video’s kan het nostalgische gevoel oproepen van een klassieke bioscoop of drive-in en uw zorgen achter u laten. Die filmische verschijning is gewild bij bijna elke fotograaf en filmmaker ter wereld.

In dit artikel bespreken we hoe u dat felbegeerde filmische element in uw afbeeldingen en video’s kunt bereiken, of u nu Adobe Premiere Pro, Photoshop of een andere fotobewerkingssoftware gebruikt.

Inhoudsopgave

Wat wordt bedoeld met Cinematic Look?

In een wereld vol afgezaagde en trendy woordenschat, vraag je je misschien af wat filmisch eigenlijk betekent.

In de traditionele zin en tijdens de begindagen van het filmmaken, werd cinematic gebruikt om bijna alles te beschrijven wat met film te maken had.

Voor sommigen is cinematic een verkeerd gebruikt modewoord dat alleen maar betekent dat je effecten aan foto’s toevoegt. Maar voor professionals uit de industrie betekent dit dat uw inhoud de levendige schoonheid van bekroonde films heeft.

Naarmate de film- en bewegingsproductie in de loop der jaren vorderde, spraken experts uit de industrie met meer diepgang over de filmische look – als een huwelijk tussen complexe visuele elementen die samenwerken om een geavanceerde vertelervaring voor kijkers te creëren.

Dit kan tijdens het proces met de juiste sfeerverlichting, maar ook tijdens het foto- en videobewerkingsproces.

Het bereiken van een filmisch niveau in foto’s en film betekent in wezen dat je die verfijnde esthetiek hebt bereikt die elke scène nodig heeft om de kijker te boeien en het verhaal op dezelfde manier te vertellen als Oscar-genomineerde films.

Wat maakt een video cinematic?

Er zijn verschillende technieken en eigenschappen die een video cinematic maken tijdens het filmen en monteren.

Het handhaven van een geringe scherptediepte en de juiste beeldverhouding terwijl wankele beelden worden vermeden, creëert bijvoorbeeld een meer intieme verbinding tussen u en uw kijker.

Door scherp te stellen op het onderwerp dat zich het dichtst bij de camera bevindt en de achtergrond te vervagen, weet u de aandacht van uw publiek te trekken terwijl u hun ogen richt waar u ze wilt hebben.

Dit kan door een groter diafragma, een telelens of door meer afstand tussen je onderwerp en de achtergrond toe te voegen.

Zorg er echter voor dat u een ondiep diepteveld niet overmatig gebruikt, anders kan het zijn impact verliezen.

Om deze reden raden we aan om een gezonde balans van ondiepe en brede scherptediepten te gebruiken om een professionele uitstraling te behouden, zoals opgemerkt in de bovenstaande video.

Hoe kan ik filmisch videomateriaal maken?

Hier zijn 5 tips om je video de filmische look te geven:

1. Kies de juiste compositie

De compositie en beeldverhouding van een film kunnen gemakkelijk bijdragen aan of wegnemen van de filmische kenmerken van een film.

Het basisprincipe van het ontwerp bestaat uit het horizontaal en verticaal in drieën verdelen van dingen om negen gelijke stukken te bereiken.

U kunt dit eenvoudig bereiken tijdens het opnemen door de rasterfunctie op uw smartphone of gewone camera in te schakelen.

De regel van derden versterkt niet alleen de visuele interesse, maar verzacht ook het beeld voor die felbegeerde verfijnde esthetiek die nodig is voor een filmische uitstraling.

Bekijk de video hierboven voor meer informatie over het belang van de regel van derden en hoe de juiste framing uw interesse in filmische videobeelden kan vergroten.

  • Wat is compositie in de fotografie?
  • Wat is de regel van derden voor beginners?

2. Breng een filmkorreloverlay aan

Een andere manier om uw foto’s of video’s eenvoudig te verbeteren met een filmische look, is door een filmkorreloverlay toe te voegen aan uw inhoud in postproductie.

Filmkorreloverlays leveren het gruis en texturen die je zou zien vastgelegd in klassieke films uit de jaren 60 en daarvoor – die onmiddellijk een vintage, granulair element aan je videobeelden toevoegen.

Je kunt zien hoe effectief een filmkorreloverlay is om een vintage touch te geven aan videobeelden in de bovenstaande video, die een opmerkelijk voor en na van dezelfde scène laat zien.

Hier is een manier waarop u het kunt toevoegen in Photoshop.

3. Gebruik Slow Motion smaakvol

Overmatig gebruik van slow motion kan er slordig of amateuristisch uitzien, maar precies de juiste hoeveelheid kan een filmisch effect creëren in uw videobeelden.

Door slow motion op te slaan voor overgangen of dramatische scènes, kunt u eenvoudig filmische impact toevoegen aan kritieke wijzigingen in uw videobeelden.

Maak je geen zorgen als je nog steeds niet zeker weet wanneer je precies slow motion moet opnemen – volg gewoon deze snelle stappen in de bovenstaande video en je zult de kunst van slow motion en filmische video in een mum van tijd onder de knie krijgen.

4. Vind je licht

Dramatische belichting is een andere go-to-manier waarop videografen een filmische eigenschap aan hun beeldmateriaal kunnen toevoegen.

De juiste belichting verhoogt niet alleen het vertelaspect van je film, maar voegt ook het contrast toe dat je nodig hebt voor een filmische stijl.

U kunt dit bereiken door een hogere contrastverhouding te handhaven in tegenstelling tot gelijkmatige verlichting.

U kunt ook eenvoudig de verlichting van uw scène aanpassen door overheadlampen met lampen te gebruiken en te spelen met gloeilampen met verschillende wattages om meer of minder belichting te creëren of om zachte verlichting te bereiken.

Als je nog steeds niet verkocht bent over de voordelen van dramatische verlichting, bekijk dan de video hierboven om te zien hoe deze bijdraagt aan filmische video.

  • Hoe creëer je dramatische belichting in fotografie?

5. Speel met kleur

Kleur is enorm belangrijk voor zoveel dingen in het leven – eten, design, persoonlijke stijl en voor de doeleinden van dit artikel – video. Je kleurenpalet en kleurtemperatuur spelen een enorme rol in het verhaal van je film, maar hoe?

Slimme kleurkeuzes geven een real-life element aan uw videobeelden en helpen u de reactie te krijgen die u van uw publiek wilt, of u nu probeert uw scène sinister, vrolijk of humoristisch te laten aanvoelen.

Door bewust warme en koele kleuren in evenwicht te brengen, kun je de emotionele reactie oproepen waarnaar je op zoek bent.

Als je nieuwsgierig bent naar de immense impact die kleurentheorie heeft op het maken van films, bekijk dan de video met tips van experts van Jeven Dovey.

Hoe doe je kleurcorrectie?

Hoe bewerk ik foto’s in de bioscooplook?

We hebben filmische video behandeld, maar hoe geef je je foto’s de filmische look? Hier zijn 5 tips om het goed te doen:

1. Vertel een verhaal

cinematic-eyes close-up

Bron: Elia Pellegrini

Je foto’s een verhalend element geven is iets waarvan experts beweren dat het makkelijker gezegd dan gedaan is.

Net als elke kunst kan het jaren duren om dit ambacht aan te scherpen en de emotie, inspiratie of reactie op te roepen die je van kijkers wilt.

Begin met het zien van je foto’s als visuele verhalen – ze hebben een plot nodig. En hoewel je dit plot waarschijnlijk tijdens je shoots helpt koesteren door de juiste setting en het juiste onderwerp te kiezen, kun je ook belangrijke elementen gebruiken die deel uitmaken van montagetechnieken om de cinematic-ness te verbeteren.

Dit betekent dat u rekening moet houden met elk facet van uw foto’s en niet alleen de achtergrond als een verwaarloosde bijzaak moet laten.

Hoewel u misschien wilt dat de kijker zich concentreert op een persoon op de foto, kunt u de achtergrond effectief gebruiken om een verhaal te vertellen en het dienovereenkomstig te bewerken.

Een zonsondergang op de achtergrond van een foto kan bijvoorbeeld de gewenste symboliek leveren – het kan het einde van een lange dag voor uw onderwerp vertegenwoordigen of een meer romantische, interpretatieve betekenis geven aan een voltooid hoofdstuk of een gelukkig einde.

Dit kan in uw voordeel worden bewerkt om op te vallen zonder de schijnwerper te stelen met technieken zoals schaduwheffen en hooglichtreductie.

2. Diep contrast gebruiken

Zoals het geval is voor videobeelden, kan diep contrast uw opnamen een filmisch tintje geven dat kan wedijveren met de meest geavanceerde, esthetische filmstills.

De meeste fotobewerkingssoftware, zoals Adobe Lightroom, heeft geweldige ingebouwde instellingen. U kunt beginnen met de ingebouwde voorinstellingen van uw fotobewerkingssoftware, indien beschikbaar, en de schuifregelaar aanpassen om meer of minder belichting toe te voegen.

Dit brengt balans in de hooglichten en schaduwen van je foto’s en geeft je totale controle over het uiteindelijke resultaat.

Precies de juiste hoeveelheid contrast zal de aandacht van kijkers trekken en die rijke, artistieke look brengen die je in de meeste aes zietthetisch aangename beelden, maar pas op dat je niet overboord gaat.

  • Wat is een voorbeeld van contrast in de fotografie?

3. Leun op curves

Of u nu foto- of videobewerkingssoftware gebruikt, bijna allemaal hebben ze een hulpmiddel voor beeldtoon en kleuraanpassing met curven.

Net als contrast kunnen curven een groot doel dienen in de algehele helderheid van uw foto, wat een belangrijk kenmerk is van filmische foto’s.

Curvegereedschappen werken op een raster, waardoor het eenvoudig is om het uiterlijk van uw afbeelding aan te passen met behulp van de lijn in de grafiek en de x- en y-as.

Deze tool biedt een snelle oplossing voor het lichter maken van schaduwen, het donkerder maken van hooglichten en het aanpassen van kleuren, waardoor de filmische kenmerken van uw foto’s aanzienlijk kunnen toenemen.

In plaats van alleen maar te rommelen met de witte en zwarte tinten, hooglichten en schaduwen, leveren curvetools levendigere details over het totale dynamische bereik.

En maak je geen zorgen als het maken van een geïndividualiseerde tooncurve ontmoedigend lijkt – veel foto-editors hebben een reeks voorinstellingen waaruit je kunt kiezen totdat je je comfortabel voelt om je eigen te vertakken en te maken.

  • Wat is dynamisch bereik en waarom is het belangrijk?

4. Voeg diepte toe

nacht-meer maan cinematic

Bron: Mikita Yo

Het geven van diepte aan uw foto’s is een ander cruciaal onderdeel om ze filmischer te maken.

En het toevoegen van diepte en dimensie zal je niet alleen helpen die filmische stijl te bereiken, maar het geeft je afbeeldingen ook een meer gepolijst gevoel in het algemeen.

Begin met het opsplitsen van je foto’s in de regel van derden die we eerder hebben besproken: voorgrond, middengrond en achtergrond.

Dit helpt u de juiste beeldverhouding te vinden, terwijl u moeiteloos de dekking op elk niveau kunt aanpassen.

De meeste bewerkingssoftware heeft een gemakkelijk te vinden tool voor dekking waarmee u de transparantie snel kunt wijzigen met een schuifregelaar.

Dit effect kan worden aangepast aan elke laag om u te helpen elk gedeelte van uw foto een filmisch uiterlijk te geven.

5. Identificeer uw lichtbron

De juiste belichting voegt diepte en drama toe aan videobeelden en fotografische opnamen.

Door uw lichtbron te identificeren en uit welk gebied het komt in elk soort foto – portret, levensstijl of landschap – kunt u de beste manier vinden om uw onderwerp te verlichten tijdens het bewerken van foto’s.

Zodra u de oorsprong van uw lichtbron hebt bepaald, kunt u de beste manier vinden om helderheid en verzadiging toe te voegen voor meer diepte met behoud van de natuurlijke uitstraling van uw foto, wat een andere belangrijke factor is die we al hebben behandeld.

Omdat lichtstralen niet altijd perfect vertalen van het echte leven naar foto’s, kunnen bewerkingstechnieken helpen de natuurlijkheid van natuurlijk licht te behouden en het een beetje een gloeiende functie te geven.

Als u een Photoshop-gebruiker bent, kunt u de gereedschappen voor ontwijken en branden gebruiken om het natuurlijke licht in uw afbeelding te verscherpen. Adobe Lightroom-gebruikers zullen het meest profiteren door te beginnen met een voorinstelling en kleurtoon, schaduwen en helderheid te dehazen en aan te passen om filmische foto’s te produceren.

Hoe kan ik cinematische video op mijn telefoon krijgen?

iphone-cinematic-modus

Tegoed: Apple

Zelfs professionals gebruiken soms hun smartphones in plaats van hun hightech camera’s om filmische beelden vast te leggen, en ze slagen erin om high-end foto’s te maken via verschillende technieken.

Beginners met iPhones kunnen eenvoudig beginnen met opnemen na het openen van hun camera-app en vegen naar de filmische modus, die een professionele framesnelheid en een ondiepe scherptediepte biedt – wat, zoals we eerder opmerkten, helpt bij het tot stand brengen van een sterke verbinding tussen kijker en onderwerp, terwijl een professionele uitstraling wordt bereikt en afleiding op de achtergrond wordt geminimaliseerd.

Beginners met Androids kunnen de Google Camera-app openen, die ook hoge, professionele framesnelheden en levendige kleuren biedt.

U kunt naar portretmodus vegen om opnamen te maken met een geringe scherptediepte en een wazige achtergrond die de kijker betrekt en tegelijkertijd een professionele, filmische look biedt die te vinden is in topfilms.

Klaar om filmisch beeldmateriaal te maken? Laatste woorden

Hoewel ‘filmische look’ is een veel gebruikt modewoord geworden, de ware definitie is gerelateerd aan de esthetiek en verfijning van de best presterende films.

Om deze reden gaat het filmisch maken van uw inhoud veel verder dan alleen het slaan van een filter op een foto of het toevoegen van effecten aan een video.

Om de zeer verfijnde luxe en levendigheid te bereiken die in de beste film en fotografie wordt getoond, kunnen een paar bewuste montagetechnieken een astronomische impact hebben.

Of u nu begint met het gebruik van voorinstellingen of zelf subtiele wijzigingen aanbrengt, u kunt het gemakkelijk makenmaak video’s en foto’s die een filmische look weergeven: de schoonheid en nostalgie die in elke Wes Anderson-film te vinden is.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer