Is de Sony A9 de ultieme concertcamera? 15 praktijkminuten bij Queen+Adam Lambert

Is de Sony A9 de ultieme concertcamera? 15 praktijkminuten bij Queen+Adam Lambert

De Sony A9 is een camera die veel fotografen en videografen aanspreekt vanwege zijn indrukwekkende specificaties en geavanceerde functies. Maar is het ook de ultieme camera voor het fotograferen van concerten? Om hierachter te komen, hebben we de Sony A9 getest tijdens een concert van Queen+Adam Lambert. In deze praktijkervaring van 15 minuten hebben we de camera op de proef gesteld en gekeken of het aan de verwachtingen voldoet.

Hoe presteert de Sony A9 in een concertomgeving?

De Sony A9 presteert uitstekend in een concertomgeving. Dankzij de geavanceerde autofocusmogelijkheden en de hoge burstsnelheid kan de camera snel bewegende artiesten en snelle lichtveranderingen vastleggen. De beeldkwaliteit is ook indrukwekkend, met scherpe details en goede kleurweergave. Daarnaast biedt de camera een uitstekende low-light prestatie, waardoor je ook bij weinig licht mooie foto’s kunt maken.

Autofocusmogelijkheden

Een van de belangrijkste kenmerken van de Sony A9 is de geavanceerde autofocus. De camera maakt gebruik van een hybride AF-systeem met 693 fasedetectiepunten, waardoor je snel en nauwkeurig kunt scherpstellen op bewegende onderwerpen. Tijdens het concert hadden we geen enkel probleem om de artiesten scherp in beeld te krijgen, zelfs als ze snel over het podium bewogen. De eye-tracking autofocus werkte ook uitstekend, waardoor we scherpe portretten konden maken, zelfs wanneer de artiesten hun gezicht gedeeltelijk bedekten met microfoons of instrumenten.

Burstsnelheid

De burstsnelheid van de Sony A9 is indrukwekkend. Met maximaal 20 frames per seconde kun je snelbewegende momenten met gemak vastleggen. Tijdens het concert hebben we verschillende series foto’s gemaakt van de artiesten in actie, en de camera kon elke beweging nauwkeurig vastleggen. Dit is vooral handig bij concerten, waar de artiesten vaak snel van positie veranderen en er veel beweging is op het podium.

De beeldkwaliteit van de Sony A9

De beeldkwaliteit van de Sony A9 is uitstekend. De camera heeft een full-frame 24,2-megapixelsensor en levert scherpe en gedetailleerde beelden. Zelfs bij hogere ISO-waarden blijft de ruis minimaal, waardoor je ook bij weinig licht mooie foto’s kunt maken. De kleurweergave is natuurlijk en nauwkeurig, waardoor de foto’s een realistische uitstraling hebben.

Low-light prestatie

Concerten worden vaak gehouden in omgevingen met weinig licht, zoals donkere concertzalen of buitenpodia ’s avonds. De Sony A9 presteert uitstekend in deze situaties. De camera heeft een ISO-bereik van 100-51200, dat uitbreidbaar is tot ISO 204800. Dit betekent dat je zelfs bij zeer weinig licht nog steeds goed belichte foto’s kunt maken zonder al te veel ruis. Tijdens het concert konden we mooie foto’s maken, zelfs bij minimale verlichting.

Beeldstabilisatie

Een ander voordeel van de Sony A9 is de ingebouwde beeldstabilisatie. Dit zorgt ervoor dat je scherpe foto’s kunt maken, zelfs wanneer je uit de hand fotografeert met langere sluitertijden. Tijdens het concert hebben we de camera zonder statief gebruikt en toch waren de foto’s scherp en vrij van bewegingsonscherpte.

Conclusie

De Sony A9 is zeker een uitstekende camera voor het fotograferen van concerten. De geavanceerde autofocusmogelijkheden, hoge burstsnelheid, uitstekende beeldkwaliteit en goede prestaties bij weinig licht maken het een ideale keuze voor concertfotografie. Met deze camera kun je snel bewegende artiesten vastleggen en mooie, gedetailleerde foto’s maken, zelfs in moeilijke lichtomstandigheden.

Veelgestelde vragen

1. Is de Sony A9 geschikt voor beginners?

Ja, de Sony A9 is geschikt voor zowel beginners als ervaren fotografen. De camera heeft geavanceerde functies, maar kan ook in de automatische modus worden gebruikt voor eenvoudig gebruik.

2. Kan ik met de Sony A9 ook video’s opnemen?

Ja, de Sony A9 heeft ook videofuncties. Je kunt video’s opnemen in 4K-kwaliteit met een hoge beeldkwaliteit en vloeiende beeldstabilisatie.

3. Hoe lang gaat de batterij van de Sony A9 mee?

De batterijduur van de Sony A9 is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het gebruik van de elektronische zoeker en het continu fotograferen. Over het algemeen gaat de batterij ongeveer 480 foto’s mee.

4. Kan ik lenzen van andere merken gebruiken op de Sony A9?

Ja, met behulp van een adapter kun je lenzen van andere merken gebruiken op de Sony A9. Hierdoor heb je meer keuze in lenzen en kun je de camera aanpassen aan je specifieke behoeften.

5. Wat is de prijs van de Sony A9?

De prijs van de Sony A9 varieert afhankelijk van het gekozen pakket en eventuele extra accessoires. Over het algemeen ligt de prijs van de camera tussen de €4000 en €4500.

Met de Sony A9 ben je verzekerd van een krachtige en veelzijdige camera voor het fotograferen van concerten. De geavanceerde functies en uitstekende prestaties maken het een ideale keuze voor zowel professionals als enthousiaste amateurs. Of je nu foto’s wilt maken van je favoriete band of een volledig concert wilt vastleggen, de Sony A9 biedt alles wat je nodig hebt.