Is filmfotografie vandaag de dag nog steeds de moeite waard om na te streven?

FacebookPinterestDelen

Digitale fotografie heeft zonder twijfel alles overgenomen, behalve een bijna verwaarloosbare minderheid van de moderne fotografische output. Zelfs veel gevierde, beroemde fotografen die decennialang hun beste werk met film hebben gemaakt, zijn het afgelopen decennium of langer grotendeels overgestapt op digitaal.

Voor een deel domineert digitaal in het pure percentage van alle gemaakte foto’s, simpelweg vanwege de universele prevalentie van smartphonecamera’s. De miljarden foto’s die door gemiddelde mensen zijn gemaakt en ermee worden geplaatst, verzadigen elke dag het internet en sociale media. Maar zelfs in de meer zeldzame wereld van professionele camerafotografie is de meeste moderne uitvoer digitaal.

Verrassende markttrends

Dit kan echter enigszins verschuiven, omdat filmopnamen een beetje opleving laten zien en een groeiend aantal jongere fotografen het opnieuw gebruikt. Bovendien, zoals we onlangs meldden, zijn filmcamera’s verre van overblijfselen uit het verleden. Ten minste één groot merk, Leica, onderhoudt niet alleen nog steeds verschillende modellen, maar staat naar verluidt ook op het punt om een geheel nieuwe filmcamera uit te brengen.

Bovendien lijken de prijzen van veel gebruikte camera’s omhoog te kruipen op de wederverkoopmarkt. Deze trend lijkt zelfs te gebeuren met gebruikte instant camera’s, de bijna-onderste loopapparaten van de pre-digitale fotografische wereld.

Film is een meer zeldzaam goed geworden voor het maken van foto’s en kan op sommige plaatsen moeilijk snel te verkrijgen zijn, maar met online detailhandel en speciale winkelopties kunnen de meeste fotografen een fatsoenlijke deal vinden voor kleuren- of zwart-witrollen.

Deze laatste trend in filmschaarste kan ook deels verantwoordelijk zijn voor een verrassende stijging van de verkoop van instant printcamera’s (wat iedereen vroeger Polaroid-camera’s noemde), waarmee je een momentopname kunt maken en de foto ter plekke kunt afdrukken. Dit zijn niet bepaald filmcamera’s, maar hetzelfde retro-gevoel geldt.

Praktische overwegingen

Dit alles brengt ons bij de basisvraag van dit bericht: is film het nastreven waard als je nieuwsgierig bent? Nou, in termen van beschikbaarheid van apparatuur, zou iedereen die terug wil gaan naar film niet veel moeite moeten hebben om dit te doen.

Als zwart-witfotografie uw favoriete medium is, kunt u zelfs uw eigen filmontwikkelingsruimte inrichten met een absoluut klein budget en minimale ruimtevereisten. Diy-ontwikkeling in zwart-wit wordt beschreven als letterlijk “gemakkelijker dan het maken van chocolate chip cookies”, dus dat is in zijn voordeel. Met de ontwikkeling van kleurenfoto’s wordt het een beetje ingewikkelder, maar niet absurd.

Wat betreft de camera-opties zelf, ze zijn bijna onbeperkt. Nieuwe filmcameramodellen worden bijna door niemand uitgebracht, behalve door Leica, maar de selectie van beschikbare gebruikte modellen – waarvan er vele in uitstekende staat zijn – is enorm. Wat nog belangrijker is, ze raken niet snel verouderd.

Je kunt een laaggeprijsde, in elkaar geslagen Asahi Pentax-shooter uit 1970 van een vlooienmarkt pakken en deze binnen een paar minuten gebruiken als je wat film bij de hand hebt. Zelfs veel oudere filmcamera’s met kapotte batterijsleuven voor hun meetfuncties kunnen prima worden gebruikt als u oog ontwikkelt voor het handmatig kalibreren van uw diafragma, sluitertijd en andere details.

Kortom, bijna elke goed gemaakte filmcamera van tientallen jaren terug kan letterlijk tientallen jaren langer meegaan en perfect blijven werken als er goed voor wordt gezorgd, terwijl hij nog steeds heerlijk scherpe foto’s produceert. Veel succes met het vinden van een digitale camera die hetzelfde doet na bijvoorbeeld 15 of 20 jaar.

Esthetische waarde

Het werken met film creëert ongetwijfeld een gevoel van authenticiteit voor fotografisch werk dat geen enkel casual digitaal beeld badend in instant retro filter software kan dupliceren. Het visuele resultaat van beide kan vergelijkbaar zijn, maar je vrienden of fotokunstfans laten weten dat je daadwerkelijk met een filmcamera hebt gewerkt en ze vervolgens met de hand hebt ontwikkeld en geretoucheerd, zal zeker veranderen hoe je werk wordt bekeken.

Ook als je een straatfotograaf of een portretkunstenaar bent, kan de eenvoudige eigenaardigheid van mensen die je een filmcamera zien gebruiken, gemakkelijk nieuwe niveaus van openheid in je onderwerpen creëren waar digitaal in kan falen. In ons moderne tijdperk van incidentele paranoia over het vastleggen van een foto die slechts enkele seconden later digitaal met iedereen kan worden gedeeld, laat de vertraagde visualisatie die inherent is aan film een beetje meer vertrouwen in een situatie sluipen.

Het is vermeldenswaard dat niets van dit alles betekent dat digitale fotografie op welke manier dan ook moet worden neergekeken. Goede fotografen maken goed werk dat respect verdient, ongeacht wat voor soort camera het heeft vastgelegd, en digitaal is niet anders. Bovendien is de compositorische vaardigheid die betrokken is bij digitale apparaten en sensoren geen less lastig vanwege de veel tolerantere elektronica. Film moedigt echter een unieke economie van fotograferen aan met zijn fysieke beperkingen.

Waar het op neer komt? Ja, je moet filmfotografie nastreven als je oprecht geïnteresseerd bent om het te proberen. Niettemin is de beslissing meestal subjectief en moet deze aan jou zijn om te maken, op basis van wat je wilt bereiken met zowel je creatieve proces als je eindresultaat. Qua praktische toegankelijkheid is film zeker iets ingewikkelder dan digitale fotografie, maar het is nauwelijks rocket science. Onze ouders en grootouders gebruikten het immers decennialang zonder al te veel poespas.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer