Jelena Helfrecht

Hallo! Mijn naam is Elena Helfrecht. Ik ben een beeldend kunstenaar uit Zuid-Duitsland, momenteel gevestigd in Londen en Beieren.

Ik kwam voor het eerst in aanraking met fotografie toen mijn vader me zijn oude digitale camera gaf, en ik begon het voor het eerst als een artistiek hulpmiddel te beschouwen in 2012/13.

Mijn wortels liggen in zelfportretten, al heb ik me geleidelijk aan uit het beeld verwijderd en ben ik nu vooral bezig met natuur, stillevens en tijdelijke ruimtelijke ingrepen.

Mijn benadering van fotografie kan worden omschreven als associatief en symbolisch, en ik gebruik objecten van de echte wereld om het immateriële weer te geven.

Ik studeerde voor mijn BA in kunstgeschiedenis en boekwetenschappen van 2011-2015 aan de Friedrich-Alexander-University in Erlangen en voltooide mijn MA in fotografie eind 2019 aan het Royal College of Art in Londen.

Hoewel schilderen en tekenen me al vroeg sterk beïnvloedde (voornamelijk symbolisme, surrealisme en romantiek), verschoof mijn beeldtaal de afgelopen drie jaar meer naar het fotografische.

Tijdens het onderzoeken van de terugkeer van psychologische en historische patronen door middel van beelden in mijn lopende project ‘Plexus’, ging mijn praktijk meer naar zwart-wit als een abstractiemiddel, met een speciale nadruk op vormen en patronen.

Mijn visueel onderzoek draait om bewustzijn en psychologie, en ik ben momenteel bezig met gedachten over geërfd trauma en postmemorie, het ontstaan en de invloeden van bewustzijn, en het doorgeven van kennis, met een focus op mijn huis en cultuur in Beieren.

In een notendop gebruik ik de camera als hulpmiddel om interne werelden en processen te visualiseren. Mijn werk komt voort uit een autobiografisch oogpunt en vermengt zich met herinneringen, dromen en verbeelding om verbinding te maken met een groter verhaal.

Ik werk met een Sony A7RII, waarvoor ik vooral heb gekozen vanwege het kleine formaat, de lichtheid en de mogelijkheden in situaties met weinig licht. Mijn hoofdlens is een Sony 24-70mm /f2.8 GM, hoewel ik ook een Sony 50mm f/1.8 bezit, die ik zelden gebruik.

Ik houd mijn apparatuur zo minimaal mogelijk om flexibel te zijn in beperkende en moeilijke omgevingen. Ik ensceneer vaak beelden op locatie en in landschappen, het liefst ’s nachts of ’s avonds.

De zolder van het huis van mijn grootouders kon voor mij als een studio worden beschouwd en ik ben het rond 2014 als zodanig gaan gebruiken. Enkele van mijn belangrijkste hulpmiddelen zijn waarschijnlijk mijn notitieboeken, waar ik onderzoek, dromen en ideeën opschrijf.

Ik houd één notitieboekje bij voor elk oeuvre, en één voor algemene notities, aanbevelingen en lezingen /lezingen (Leuk weetje: Guillermo del Toro ondertekende het).

Ik draag die niet de hele tijd met me mee, maar ze zijn een grote hulp bij het sorteren van mijn gedachten. Lezen is ook essentieel voor mijn werk, dus ik heb een beperkte en representatieve selectie van relevante boeken opgenomen.

Naast natuurlijk licht werk ik met draagbare LED spots, en met een Yongnuo YN560 IV, maar ook met een set van 12 kleine kleurgels van Tiamu.

Mijn statief is een Cullmann Magnesit 519 CW25, die erg licht en stevig is, maar soms zet ik mijn camera gewoon op een doos, stoel of een boomstronk.

Ik ben weliswaar niet de meest voorzichtige persoon, dus mijn gereedschap moet heel veerkrachtig zijn. Voor opslag gebruik ik twee SanDisk Extreme 32GB SDHC-geheugenkaarten en verschillende harde schijven van Western Digital 4TB HardDrive voor het maken van back-ups van mijn bestanden.

Ik bewerk en sorteer mijn werk met Adobe Lightroom, Adobe Photoshop en Bridge en gebruik een Wacom Intuos PTH-651 voor aanpassingen. Mijn pc bestaat individueel uit afzonderlijke onderdelen en werkt met Windows.

Ik denk dat het vooral nu belangrijk is om lokale bedrijven en fotohandelaren te ondersteunen, dus ik wil graag vermelden dat ik mijn apparatuur heb gekocht bij Foto Brenner in Weiden, waar ik het vriendelijkste advies en ondersteuning kreeg.

Elenahelfrecht.com | @elenahelfrecht

trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer