Johannes Morsbach

FacebookPinterestDelen

Hallo! Mijn naam is Johannes Morsbach en ik ben een documentaire trouw- en straatfotograaf gevestigd in de mooie stad Neurenberg, Duitsland.

Ik had er zelfs nooit aan gedacht om trouwfotograaf te worden totdat ik het werk zag van enkele fotografen die het in een zeer openhartige en fotojournalistieke stijl benaderden. Sindsdien ben ik verslaafd.

Het fotograferen van bruiloften is hoe ik mijn inkomen verdien, maar straatfotografie is mijn passie sinds ik voor het eerst een echte camera oppakte en mijn eerste fotoboek van niemand minder dan Joel Meyerowitz kocht.

Het klinkt misschien vreemd, maar ik hield echt niet van het gevoel van fotograferen met een grote DSLR (vooral op straat), dus ik was meer dan enthousiast toen ik het Fuji-X-systeem ontdekte toen de Fujifilm X-T1 werd al in 2014 aangekondigd. Deze kleine camera’s zijn behoorlijk discreet en, belangrijker nog, erg leuk om mee te fotograferen.

Onopvallend zijn is een van de belangrijkste aspecten van mijn stijl, of het nu gaat om straat- of huwelijksfotografie. Ik vind het leuk om op te gaan en probeer niet te veel op een fotograaf te lijken, wat echt helpt om niet opgemerkt te worden en ongeposeerde en openhartige foto’s te maken.

Om de een of andere reden is het vertellen van mensen om naar mijn camera te kijken iets waar ik niet in kan komen. Misschien omdat ik me niet al te comfortabel voel om zelf gefotografeerd te worden. Een echte en natuurlijke uitdrukking is zoveel meer waard dan een geforceerde cameralach.

Ik speel graag met harde schaduwen en contrastrijke scènes, op zoek naar silhouetten of lichtstralen.

Oh, en ik ben echt van Led Zeppelin en een goede whisky.

Ik probeer alleen te kopen wat ik echt veel en (hopelijk) voor een lange tijd ga gebruiken. Mijn uitrusting is dus nogal minimalistisch. Op een gewone trouwdag gebruik ik twee camera’s en twee lenzen: de Fujifilm X-T3 met de Fujinon XF 23mm f/1.4 en de Fujifilm X-Pro2 gekoppeld aan de Fujinon XF 56mm f/1.2.

Ik geef de voorkeur aan meetzoeker-achtige camera’s, maar het kantelbare scherm op de Fujifilm X-T3 kan erg nuttig zijn voor het krijgen van een aantal openhartige foto’s van de heup zonder dat iemand het merkt. Daarom gebruik ik het bijna uitsluitend met de 23mm op bruiloften.

De 56mm, aan de andere kant, is gewoon een geweldige lens voor onderwerpscheiding en fotografie bij weinig licht en is voor mij vrij essentieel voor het fotograferen in een grote zaal of grote donkere kerken en het maken van enkele detailopnamen.

Maar als het moest, denk ik dat ik een hele bruiloft zou kunnen fotograferen met de 23mm. Misschien durf ik het ooit te proberen.

Autofocus en Hoge ISO prestaties is meer dan genoeg voor wat ik doe en is de afgelopen jaren echt veel verbeterd. Laten we zeggen dat ik niet mag klagen.

Voor mijn persoonlijke werk en straatfotografie gebruik ik de Fujifilm X100F 80% van de tijd. Ik hou gewoon van die kleine camera. Allereerst is het sexy (mijn vrouw haat het als ik camera’s sexy noem) en een absoluut genot om te gebruiken.

Voor mij is een camera waarmee ik graag fotografeer een geweldige camera. Het helpt ook dat 23 mm (35 mm equivalent) mijn favoriete en meest gebruikte brandpuntsafstand is, omdat het gewoon zo veelzijdig is. En het bijna stille bladluik is een echte bonus om niet opgemerkt te worden. Het ingebouwde ND-filter is ook het vermelden waard.

Ik bezit de twee beschikbare conversielenzen voor de X100F, een daarvan is de Fuji WCL-X100 brede conversielens (waardoor het een 28mm-equivalente lens wordt) en de Fuji TCL-X100 II tele conversie lens (die het maakt in een 50mm equivalente lens).

Omdat ik twee andere lenzen bezit – de Fujinon XF 35mm F/1.4 en de Fujinon XF 35mm f/2 – met in principe dezelfde brandpuntsafstand als de teleconversielens (je raadt het al, 35mm is mijn tweede favoriete brandpuntsafstand) gebruik ik hem niet vaak genoeg. Maar de brede conversielens zit op mijn Fujifilm X100F best veel.

De Fujinon XF 50mm f/2 is een andere lens die ik bezit en het is gewoon geweldig. Mooie rendering, snelle autofocus en het is ook nog eens compact.

Ik hou er niet van om op een trouwdag van lens te wisselen en de 56mm wint bij weinig licht, dus ik gebruik hem meestal op straat als ik geen zin heb om te dichtbij te komen.

Ik heb de versnellingsopname gemaakt met een van mijn back-upcamera’s, de Fujifilm X-E3 (mijn telefoon is gewoon te waardeloos voor een fatsoenlijke foto) en ik heb een (weer) nogal minimalistische belichtingsopstelling die ik gebruik voor de misschien twee of drie portretten die ik per jaar in mijn kleine thuisstudio maak – als je het zelfs zo kunt noemen.

Maar daarvoor ben ik best blij met mijn Elinchrom D-Lite RX ONE, de Elinchrom Rotalux Deep Octabox 39″ en de Elinchrom Skyport Transmitter PLUS.

Hier is een volledige lijst van de uitrusting die ik momenteel bezit en gebruik:

Camera

– Fujifilm X-T3

– Fujifilm X-Pro2 (en een tweede als back-up, niet in beeld)

– Fujifilm X100F

– Fujifilm X-E3 (niet op de foto)

Lenzen

– Fujinon XF 23mm f/1.4

– Fujinon XF 56mm f/1.2

– Fujinon XF 35mm f/1.4

– Fujinon XF 35mm f/2

– Fujinon XF 50mm f/2

– Fuji WCL-X100 Brede Conversie Lens

– Fuji TCL-X100 II Tele Conversie Lens

Verlichting/Triggers

Elinchrom D-Lite RX EEN

– Elinchrom Rotalux Deep Octa 39″

– Elinchrom Skyport Zender PLUS

– Fujifilm EF-X20

Zak

– Billingham Hadley Pro

MISC.

Ik heb altijd acht reserve Fujifilm NP-W126S batterijen in mijn tas voor een trouwdag en, omdat ik paranoïde ben, een oplader voor het geval dat. En een zak amandelen natuurlijk.

Ik ben geen tandwielkast, dus het enige advies dat ik kan geven zonder te cheesy te klinken, is om de uitrusting te gebruiken waarmee je graag fotografeert. Het heeft mijn passie voor fotografie echt nieuw leven ingeblazen. En als iemand een minder bekende, goede en betaalbare whisky kan aanbevelen, zou ik het graag willen weten.

www.johannesmorsbach.com

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer