Lightroom en Lightroom Classic synchroniseren in stappen

Lightroom en Lightroom Classic synchroniseren in stappen

Als je een fervent fotograaf bent, ben je waarschijnlijk bekend met Adobe Lightroom en Lightroom Classic. Beide programma’s bieden geweldige functies om je foto’s te bewerken en te organiseren. Het kan echter verwarrend zijn om beide programma’s te gebruiken en te synchroniseren. In dit artikel zullen we je stapsgewijs uitleggen hoe je Lightroom en Lightroom Classic kunt synchroniseren, zodat je jouw fotobewerkingen gemakkelijk kunt bijhouden.

Hoe werken Lightroom en Lightroom Classic?

Voordat we ingaan op het synchronisatieproces, is het belangrijk om te begrijpen hoe Lightroom en Lightroom Classic werken. Lightroom is een cloudgebaseerde applicatie die je de mogelijkheid biedt om je foto’s op meerdere apparaten te bewerken en te organiseren. Lightroom Classic daarentegen is een desktoptoepassing met geavanceerdere functies en een lokale opslag voor je fotobibliotheek.

Beide programma’s hebben hun eigen voordelen en het kan handig zijn om ze samen te gebruiken. Door ze te synchroniseren, kun je bewerkingen die je in Lightroom Classic hebt gemaakt, bijvoorbeeld ook bekijken en bewerken in Lightroom op je smartphone of tablet.

Stap 1: Zorg voor een stabiele internetverbinding

Voordat je begint met het synchronisatieproces, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je een stabiele internetverbinding hebt. Zonder een goede internetverbinding kan het synchroniseren van je foto’s en bewerkingen langer duren of zelfs mislukken. Zorg er dus voor dat je verbonden bent met een betrouwbaar netwerk.

Stap 2: Log in op je Adobe-account

Om de synchronisatie tussen Lightroom en Lightroom Classic te starten, moet je ingelogd zijn op je Adobe-account. Dit zorgt ervoor dat je foto’s en bewerkingen veilig worden opgeslagen en gesynchroniseerd tussen beide programma’s. Als je nog geen Adobe-account hebt, kun je er een aanmaken op de officiële Adobe-website.

Stap 3: Open Lightroom Classic

Om het synchronisatieproces te starten, open je Lightroom Classic op je computer. Zorg ervoor dat je de nieuwste versie van het programma hebt geïnstalleerd om eventuele compatibiliteitsproblemen te voorkomen.

Stap 4: Configureer de synchronisatie-instellingen

In Lightroom Classic moet je de synchronisatie-instellingen configureren voordat je kunt beginnen met het synchroniseren van je foto’s. Ga naar de voorkeuren van Lightroom Classic en zoek het tabblad ‘Synchronisatie’. Hier kun je aangeven welke collecties en foto’s je wilt synchroniseren.

Het is belangrijk om specifiek te zijn bij het selecteren van de collecties die je wilt synchroniseren. Je kunt bijvoorbeeld een specifieke map met foto’s selecteren of een slimme verzameling maken op basis van bepaalde criteria. Dit helpt je om de synchronisatie efficiënt te houden en onnodige foto’s uit te sluiten.

Stap 5: Wacht tot de synchronisatie is voltooid

Na het configureren van de synchronisatie-instellingen moet je wachten tot de synchronisatie is voltooid. Dit kan enige tijd duren, afhankelijk van het aantal foto’s en bewerkingen dat je wilt synchroniseren, evenals de snelheid van je internetverbinding.

Tijdens het synchronisatieproces kun je de voortgang controleren in Lightroom Classic. Je ziet een pictogram met twee pijlen die aangeeft dat de synchronisatie bezig is. Zorg ervoor dat je computer tijdens het synchroniseren is ingeschakeld en verbonden blijft met internet.

Stap 6: Open Lightroom op je mobiele apparaten

Als de synchronisatie is voltooid, kun je Lightroom openen op je smartphone of tablet. Zorg ervoor dat je de nieuwste versie van de Lightroom-app hebt geïnstalleerd om ervoor te zorgen dat alles correct wordt gesynchroniseerd.

Stap 7: Bekijk en bewerk je foto’s

Zodra je Lightroom hebt geopend op je mobiele apparaat, kun je de gesynchroniseerde foto’s bekijken en bewerken. De bewerkingen die je hebt gemaakt in Lightroom Classic zullen ook beschikbaar zijn in Lightroom. Dit stelt je in staat om je fotobewerkingen voort te zetten, zelfs als je onderweg bent.

Conclusie

Het synchroniseren van Lightroom en Lightroom Classic kan een geweldige manier zijn om je fotobewerkingen bij te houden, ongeacht het apparaat dat je gebruikt. Met de juiste stappen en instellingen kun je naadloos foto’s en bewerkingen synchroniseren tussen beide programma’s. Zorg ervoor dat je een stabiele internetverbinding hebt en volg de stappen zorgvuldig om het synchronisatieproces succesvol te maken.

FAQs

1. Kan ik mijn foto’s synchroniseren zonder een Adobe-account?

Nee, een Adobe-account is vereist om foto’s en bewerkingen te synchroniseren tussen Lightroom en Lightroom Classic.

2. Kan ik selectief synchroniseren tussen beide programma’s?

Ja, je kunt specifieke collecties of foto’s selecteren om te synchroniseren, zodat je de controle hebt over welke foto’s worden gesynchroniseerd.

3. Moet ik betalen voor het synchroniseren van Lightroom en Lightroom Classic?

Nee, het synchroniseren van foto’s en bewerkingen tussen Lightroom en Lightroom Classic is inbegrepen bij je Adobe Creative Cloud-lidmaatschap.

4. Kan ik foto’s synchroniseren tussen Lightroom Classic en Lightroom op mijn desktop?

Ja, zolang je beide programma’s hebt geïnstalleerd op dezelfde computer, kun je foto’s synchroniseren tussen Lightroom Classic en Lightroom op je desktop.

5. Worden mijn foto’s opgeslagen in de cloud tijdens het synchronisatieproces?

Ja, tijdens het synchronisatieproces worden je foto’s veilig opgeslagen in de cloud, zodat je ze op al je apparaten kunt bekijken en bewerken.