Martin Ellard

Ik ben een trouwfotograaf gevestigd in Swansea, Zuid-Wales. Ik ben er al een tijdje en ik heb in de loop der jaren verbazingwekkende veranderingen in de kit gezien. Als een zelfverklaarde gear-nerd (zijn we niet allemaal!) Ik hou van alles wat met camera’s te maken heeft.

Ik ben jaren geleden begonnen met film met een Nikon FG en slaagde er op de een of andere manier in om door de universiteit te gaan met een paar oude Leica’s die mijn droom van fotojournalistiek volgden.

Sla een paar jaar vooruit en ik werkte bij een persbureau dat fotografeerde voor regionale en nationale pers. We hebben geschoten op Nikon F4’s en F90‘s, het ontwikkelen van film in willekeurige hotelbadkamers om deadlines te halen.

Toen kwam de dageraad van digitaal en de Nikon D1 met zijn geweldige 2,7 megapixel sensor!

Ik heb er een paar jaar een gebruikt en toen een enorme beslissing genomen om freelance te gaan. Het eerste wat ik deed was overstappen naar Canon. De 10D was mijn favoriete wapen voor een jaar totdat ik me een 1D MKII kon veroorloven en toen kwam de revolutionaire 5D.

Tegen de tijd dat ik op weg was naar een 5D MKII Ik was begonnen met het fotograferen van bruiloften en genoot van elke minuut. Een documentaire stijl paste bij mij en het is mijn passie geworden.

Wat ik nu fotografeer:

Na het wachten… en wachten tot Canon de 5D MKIV uitbrengt, ik ben, net als vele anderen, overgestapt naar Sony en ik heb nooit meer achterom gekeken.

Ik begon met de A7RII. Deze geweldige camera heeft me geholpen bij de systeemovergang, omdat ik eerst het grootste deel van mijn Canon-glas kon gebruiken en vervolgens langzaam van lens kon wisselen naar Sony en Zeiss.

Ik gebruik nog steeds mijn Canon 16-35mm f/4 en mijn Canon 70-200mm f/2.8 op een Sigma MC-11 adapter, maar mijn belangrijkste bruiloft lens setup is de nieuwe GMaster 24mm f/1.4 op een Sony A9 en Zeiss BATIS 85mm f/1.8 op een Sony A7III. Ik heb altijd mijn A7RII in de buurt als back-up lichaam.

Andere lenzen die ik gebruik zijn de Sony 55mm f/1.8, een uitstekende lichtgewicht scherpe lens; de Sony 35mm f/1.4, wat mijn go-to lens was totdat ik de Sony 24mm f/2.8 kreeg; de Sony 28mm f/2, die ik kreeg meer als een lichtgewicht reislens en voor video op de Sony A6300.

Ik heb een Sigma (Canon fit) 105mm f/2.8 Macro die vrijwel alleen wordt gebruikt voor ringfoto’s, maar ook een zeer mooie portretlens is.

Een paar jaar lang heb ik een Fuji X-E1 gebruikt. en 35mm f1.4 als een tweede lichaam – het was licht van gewicht en de scherpstelling was zeer nauwkeurig. Ik houd het als een lichtgewicht carry rond.

De A6300 is een andere back-up camera en soms ook gebruikt voor video vandaar de SmallRig kooi.

Een paar jaar geleden ging ik terug naar mijn filmroots en kocht ik een kleine Russische Zorki-afstandsmeter. Dit was gewoon voor de lol, maar het duurde niet lang voordat ik een upgrade naar een Leica M4-2 uitvoerde die ik een paar keer heb gebruikt op bruiloften. Maar vooral omdat ik gewoon van een beetje straatfotografie hou.

Ik heb een paar lenzen waaronder de Leica Summaron 35mm f/3.5 en de verbazingwekkende Leica 21mm f/3.4 Super Angulon. Ik fotografeer Ilford HP5 en XP2 en vond eerder dit jaar een liefde voor Kodak Portra 400.

Ik heb altijd mijn Apple Macbook Air bij me voor bruiloften en tijdens eetpauzes maak ik een back-up van de beelden van de dag tot nu toe op een Lacie-harde schijf.

Mijn camera’s worden gedragen op een zelfgemaakt harnassysteem. Gebaseerd op de beroemde en geweldige Holdfast Gear Moneymaker, ik heb het ongeveer vier jaar geleden gemaakt en onlangs geüpgraded om quick release clips van Peak Design te gebruiken. Dit maakt het harnas nu veel stiller tijdens ceremonies.

Tijdens een trouwdag gebruik ik zeer zelden flits, maar ’s avonds op de dansvloer hou ik ervan om me tussen de actie te nestelen en een combinatie van bounce en off-camera flitser te gebruiken.

Dit is eenvoudig te doen met de lichtgewicht Godox V350s op camera en Godox V850IIs gepositioneerd rond de kamer.

SD Memory is een combinatie van Lexar en Sandisk 64GB en 128 GB kaarten.

Een paar uiterst nuttige items in mijn trouwpakket zijn een Gerber multitool – NIEMAND heeft een schaar wanneer ze nodig zijn tijdens de bruidsvoorbereiding, en de rest van de gereedschappen zijn meer dan eens van pas gekomen; mijn Senner oordoppen zijn onmisbaar op de dansvloer en natuurlijk een doos Compeed Blister Plasters die menig bruidegom en beste man hebben gered op een dag dat ze gloednieuwe schoenen dragen en kreupel zijnd tegen de middag.

www.mybigdayphotos.co.uk | @martinellardphotographer

trouwen

11 tools voor trouwfotografen

Bekijk de 11 essentiële tools en apps die elke trouwfotograaf dit jaar zou moeten gebruiken.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer