NIK Collection 3 Recensie

FacebookPinterestDelen

Nik Collection 3 is een krachtige en veelzijdige reeks tools die veel plezier kunnen brengen in uw bewerking, en een schat aan mogelijkheden voor creativiteit kunnen openen.

Spannend genoeg biedt deze nieuwe versie de mogelijkheid om niet-destructief te werken.

NIK Collectie 3

Nik Collectie 3

Krachtige suite van Photoshop &Lightroom plug-ins met een indrukwekkende reeks innovatieve tools voor totale bewerkingscontrole.

Controleer de huidige prijs

Tegen een eenmalige vergoeding kunt u Nik Collection 3 opnemen in uw Lightroom-, Photoshop- of Capture One-workflow, waardoor functionaliteit wordt geboden die vaak eenvoudigweg niet mogelijk is binnen een van die programma’s op zichzelf.

Bekijk onze recensie van Nik Collection 3 en de bundel plug-ins om erachter te komen wat het voor uw fotografie kan betekenen en hoe gemakkelijk het te gebruiken is.

Inhoudsopgave

Wat is Nik Collection 3?

Pros

 • Grote verscheidenheid aan effecten
 • Veel potentieel voor maatwerk
 • Meer dan 200 presets beschikbaar, waarvan er vele kunnen worden aangepast
 • Niet-destructieve bewerking
 • Silver Efex Pro 2 uitstekend geschikt voor zwart-wit foto’s
Tegens

 • Niet-destructieve bewerking creëert zeer grote bestanden
 • Overlap tussen plug-ins kan verwarrend zijn
 • Sommige functionaliteit overlappen elkaar voor Lightroom-gebruikers
 • Incidentele stabiliteitsproblemen
Controleer de huidige prijs

DxO Nik Collection bestaat al een paar jaar, heeft verschillende eigenaren en permutaties meegemaakt en is nu volwassen geworden in een bundel plug-ins en presets die vrij naadloos werken in zowel Lightroom als Photoshop, en ook toegankelijk zijn via CaptureOne.

Deze nieuwste versie brengt ook een belangrijke verbetering: veel van uw wijzigingen kunnen nu niet-destructief worden bereikt. Dit betekent dat u op een later tijdstip kunt terugkeren naar een afbeelding en uw bewerkingen kunt aanpassen – iets dat meestal niet mogelijk is met dit soort plug-ins.

Om hun 25-jarig jubileum te vieren, voegt versie 3.3 ook 25 nieuwe presets toe voor Color Efex Pro en Silver Efex Pro.

Proberen om alles te beschrijven wat mogelijk is met Nik Collection 3 is een uitdaging, want zelfs binnen een van de acht individuele plug-ins die zijn gebundeld, is er een breed scala aan mogelijkheden.

(Er is ook een beetje overlap tussen een paar van hen, en sommige van de plug-ins zijn nuttiger dan andere.)

Vier van de acht plug-ins zijn gericht op creatieve bewerking en zijn waarschijnlijk het geld op zichzelf waard: Color Efex Pro 2, Analog Efex Pro 2, Silver Efex Pro 2 en Perspective Efex.

De overige vier repliceren een deel van de functionaliteit van Lightroom – bijvoorbeeld verscherping, HDR en ruisonderdrukking – maar voegen een paar extra details toe en kunnen nuttig zijn.

U kunt filters toepassen om prachtige bewerkingen in vintage-stijl te maken, lichtlekken toe te voegen, contrast aan te passen, randen te maken, perspectief te wijzigen, verscherping toe te voegen, HDR te stapelen, lokale aanpassingen aan te brengen en meer.

Veel van de filters kunnen worden verfijnd en sommige kunnen zelfs op elkaar worden “gestapeld” om iets echt unieks te creëren.

Nik Collection 3 is perfect voor relatieve beginners die een aantal eenvoudige bewerkingsopties met één klik (bijna) willen om opvallende effecten te creëren, maar is ook handig voor ervaren fotografen – Silver Efex Pro 2 in het bijzonder – die met minimale inspanning onderscheidende bewerkingen willen maken.

Functies

Er zijn acht plug-ins, die allemaal toegankelijk zijn via Lightroom of Photoshop. (Ik heb niet de kans gehad om de integratie met Capture One te testen, maar ik begrijp dat het vergelijkbaar is met Lightroom, maar een iets ander proces vereist om het in te stellen.)

In Lightroom klikt u met de rechtermuisknop op een afbeelding, kiest u ‘Bewerken in’ en selecteert u vervolgens de plug-in die u wilt gebruiken in een lijst. Capture One volgt een soortgelijk proces.

Om niet-destructief met RAW-bestanden te werken, dupliceert Nik Collection uw RAW-bestand, maar als een TIFF-bestand. Het geeft je dan de mogelijkheid om je bewerkingen op te slaan in die TIFF.

Het enige nadeel is echter dat dit resulteert in een aantal zeer grote bestanden terwijl het lagen maakt in het TFF-bestand zelf (een “TIFF met meerdere pagina’s” genoemd).

Je bent dan in het Nik Collection 3-dialoogvenster dat, zodra je de lay-out begrijpt, redelijk intuïtief is.

Photoshop werkt anders. Na installatie wordt het deelvenster Nik Collection weergegeven telkens wanneer u Photoshop start.

Als u op een van de plug-ins klikt, wordt een dialoogvenster gestart waarin u uw bewerkingen uitvoert die, eenmaal voltooid, vervolgens verschijnen als een nieuwe Photoshop-laag, waardoor u de extra optie krijgt om delen van de wijzigingen van de plug-in te maskeren (of in te sluiten).

Dit paneel kan ook worden aangepast om eenvoudige automatisering te creëren als u snel dezelfde bewerking op verschillende afbeeldingen moet toepassen.

 • Analoge Efex Pro 2

Analog Efex Pro 2 is een van de opvallende plug-ins in Nik Collection 3.

Zoals de naam al doet vermoeden, bevat deze plug-in een breed scala aan vintage presets, maar met de optie om vervolgens specifieke elementen aan te passen, van helderheid en verzadiging tot verschillende frametypen en lichtlekken.

U kunt ook bokeh toevoegen, delen van uw afbeelding vervagen om u te helpen de aandacht van uw kijker naar bepaalde delen van het frame te duwen en het effect van het gebruik van een lens met een geringe scherptediepte repliceren.

Het produceren van een dergelijk effect met behulp van software is nooit perfect, maar Nik Collection 3 doet het behoorlijk goed.

Daarnaast zijn er Motion Blur en Zoom &Rotate Blur opties waarvan ik betwijfel of je ze te vaak zou willen gebruiken, maar de resultaten zijn uitstekend. U kunt vergelijkbare effecten maken in Photoshop, maar Nik Collection 3 maakt het gemakkelijker en sneller om toe te passen.

Veel van de bewerkingen zijn behoorlijk zwaar en hoewel het misschien gemakkelijk is om je te laten meeslepen, is het ook enorm leuk, niet in de laatste plaats omdat de resultaten verrassend overtuigend zijn.

Hoewel ik geen doel heb voor de resulterende afbeeldingen, geniet ik vooral van de verschillende Wet Plate-opties en de lichtlekken zijn ook vermakelijk.

 • Kleur Efex Pro 4

Color Efex Pro 4 is daarentegen een veel subtieler hulpmiddel. In eerste instantie lijkt het misschien een enorme reeks filters, variërend van “Dynamic Skin Softener” tot Graduated Filters en White Neutraliser, tot iets vreemdere, meer overdreven effecten zoals “Monday Morning”.

Elk effect geeft u vervolgens de mogelijkheid om de resultaten aan te passen, waarbij de schuifregelaars variëren afhankelijk van het filter.

Sommige zijn gewoon de optie om de intensiteit te variëren, terwijl anderen veel meer variabelen bieden. Met “Sunglight” kunt u bijvoorbeeld de sterkte, kleurtemperatuur, contrast en verzadiging wijzigen.

Elk filter kan worden verfijnd door toe te voegen wat Nik Collection een Control Point noemt, en dit is waar de suite van plug-ins u veel controle geeft.

Met controlepunten kunt u het effect van een filter lokaliseren, waardoor u de mogelijkheid hebt om de grootte van het getroffen gebied te wijzigen, maar (afhankelijk van het filter) ook aspecten zoals helderheid, structuur, contrast, enzovoort.

U kunt zoveel controlepunten toevoegen als u wilt, ze met één klik dupliceren en ze in groepen organiseren.

Waar Color Efex Pro 4 nog meer kracht biedt, is de mogelijkheid om filters op elkaar te “stapelen”. Als u een vervaagde filmlook wilt toevoegen, vervolgens extra filmkorrels wilt toevoegen en vervolgens een vignet wilt toevoegen, voegt u gewoon meer filters toe.

Als u wilt, kunt u deze gestapelde filters vervolgens opslaan als “Recepten”, zodat u ze met slechts een paar klikken op andere afbeeldingen kunt toepassen.

 • Zilver Efex Pro 2

Een behoorlijk deel van Nik Collection 3 is misschien niet altijd interessant voor professionele fotografen, maar Silver Efex Pro 2 is zeker een uitzondering. Het biedt zoveel controle en veelzijdigheid bij het converteren van raw-bestanden naar zwart-wit dat het de standaardkeuze is voor veel doorgewinterde professionals.

Het bevat een reeks verschillende filters die met één klik kunnen worden toegepast, maar elk aspect van elk filter kan vervolgens worden aangepast, of het nu gaat om helderheid, contrast en structuur, kleurfilters, toning, vignetten of randen.

Bovendien kunt u uw filmvoorraad kiezen die vervolgens verder kan worden aangepast aan uw gewenste korrel, gevoeligheid voor bepaalde kleuren en aanpassing van curven om het contrast echt te verfijnen.

Silver Effex Pro 2 biedt een opmerkelijke hoeveelheid controle, met de optie om met een paar klikken op een specifiek filmtype te gooien of in te zoomen op de details.

En ten slotte hebt u de mogelijkheid om lokale aanpassingen aan te brengen met behulp van Control Points die, net als voorheen, kunnen worden gekopieerd en gegroepeerd om u georganiseerd te houden.

U kunt niet in een gebied schilderen zoals u zou doen met Lightroom of Photoshop, maar de Control Points zijn intelligent, kunnen worden aangepast en bieden naast de basisschuifregelaars een aantal unieke aanpassingsopties zoals Whites versterken, Zwart versterken, en Fijne structuur.

Als je graag in zwart-wit bewerkt, is Silver Efex Pro 3 waarschijnlijk alleen al de kosten van Nik Collection 3 waard, omdat er niet echt iets anders is dat de controle en veelzijdigheid biedt, laat staan de 58 filters (allemaal met miniatuurvoorbeelden, moet ik toevoegen!) die te vinden zijn in deze individuele plug-in om je op weg te helpen.

 • Perspectief Efex

Deze plug-in maakt het toepassen van lenscorrecties en het veranderen van het perspectief van een foto eenvoudig, hoewel het geen enorme hoeveelheid functionaliteit biedt die verder gaat dan wat al in Lightroom bestaat.

Waar mogelijk zal het lensinformatie pakken (indien nodig informatie van DxO downloaden) en u kunt het vragen om automatisch verticals en horizontalen te corrigeren, of zelf hulplijnen in te tekenen.

Waar Perspective Efex verschilt van Lightroom is via het volumevervormingspaneel. Bij het fotograferen met een groothoeklens kunnen onderwerpen die zich dicht bij de rand van het frame bevinden, vervormd raken en hoewel u de schuifregelaar Vervorming van Lightroom kunt gebruiken om dit recht te zetten, is Volumevervorming speciaal voor dit doel ontworpen en doet het veel beter werk.

Een vermakelijke functie in Perspective Efex is de optie om een nep tilt-shift-effect te creëren dat het effect kan geven dat je iets kleins hebt gefotografeerd.

Het is ook een geweldige manier om de aandacht van een kijker naar een bepaald deel van het frame te leiden of afleidende elementen te vervagen.

Het is waarschijnlijk niet iets dat je te vaak zou gebruiken (tenzij je misschien assets voor een website aan het maken was?), maar het is snel, gemakkelijk te gebruiken en veelzijdig – om nog maar te zwijgen van plezier.

 • HDR Efex Pro

HDR Efex Pro is een intuïtieve en efficiënte manier om tussen haakjes geplaatste afbeeldingen samen te stapelen om een foto met een hoog dynamisch bereik te maken.

Het proces voelt logischer aan dan zijn Lightroom-tegenhanger en het tweetrapsproces geeft je een uitstekend niveau van controle zonder je al te ingewikkeld te voelen.

Eenmaal gestapeld, kunnen uw afbeeldingen worden bewerkt met behulp van 40 filters, die vervolgens allemaal kunnen worden aangepast.

Het is vermeldenswaard dat het openen van afbeeldingen uit Lightroom een beetje anders is dan de andere plug-ins (het is via het dialoogvenster “Exporteren” in plaats van het dialoogvenster “Bewerken in”).

Naast het stapelen van meerdere afbeeldingen, kunt u met HDR Efex Pro een enkele afbeelding in kaart brengen en dit is een ander gebied waar Nik Collection 3 uitstekend werk levert.

 • Slijper Pro 3

Sharpener Pro 3 wordt geleverd als twee versies: een onbewerkte “voorslijper” voor het begin van uw workflow en een “uitvoerslijper” om uw afbeeldingen voor te bereiden voor weergave op het scherm of om te worden afgedrukt.

De uitvoerverscherpte wordt geleverd met een aantal opties, waaronder het printertype en de kijkafstand, hoewel u het formaat van uw afbeelding moet wijzigen tot de uiteindelijke grootte voordat u de plug-in start om de beste resultaten te krijgen.

Ik weet niet zeker of ik beide zou gebruiken in plaats van Lightroom’s eigen verscherpingsopties, maar het is een geweldig alternatief voor de verscherpingsgereedschappen die beschikbaar zijn in Photoshop en veel gebruikers zullen het intuïtiever vinden.

 • Dfine 2 Zoekertjes

De ruisonderdrukking van Dfine 2 is redelijk, hoewel het een beetje hardhandig aanvoelt en het contrast en de scherpte niet beter beschermt dan de ruisonderdrukking die Lightroom of Photoshop biedt.

Als gevolg hiervan geven veel gebruikers er misschien de voorkeur aan om vast te houden aan hun bestaande methoden voor het verminderen van ruis, vooral omdat het beter past bij hun workflow.

 • Viveza 2 Zoekertjes

Viveza 2 is speciaal ontworpen om u in staat te stellen lokale aanpassingen aan afbeeldingen aan te brengen met behulp van de ingenieuze Control Point-tools van Nik Collection 3.

Het is relatief smal in het gebruik in vergelijking met andere plug-ins, maar aangezien Lightroom je geen enorme hoeveelheid controle over kleuren geeft bij het maken van lokale aanpassingen, kunnen sommige gebruikers het nuttig vinden en veel fotografen zullen genieten van de innovatieve werkwijze.

Algemene prestaties

Nik Collection 3 kan goed omgaan met grote afbeeldingen en zal niet traag aanvoelen in vergelijking met uw reguliere postproductieworkflow.

Het paneel in Photoshop maakt het snel en gemakkelijk te gebruiken en alle plug-ins zijn gemakkelijk toegankelijk bij gebruik van Lightroom of Capture One.

Een kleine klacht zou kunnen zijn dat de mogelijkheid om niet-destructief te werken de creatie van een aantal zeer grote TIFF-bestanden met meerdere pagina’s betekent.

Deze zijn niet traag om te maken en ze zijn ook niet bijzonder traag om te openen wanneer u later terugkeert naar uw bewerkingen, maar ze zullen veel ruimte op de harde schijf in beslag nemen als ze beginnen op te tellen.

Waar voor je geld

Voor ongeveer $ 150 om voor het eerst te kopen, biedt Nik Collection 3 een enorm scala aan tools en bewerkingsopties in één bundel.

Misschien vindt u niet elk van de plug-ins useful maar er is genoeg dat zelfs als je er maar drie of vier zou gebruiken, je veel waarde zou krijgen.

De uitzondering hier is misschien voor fotografen die veel zwart-witfoto’s maken, omdat Silver Efex Pro 2 een van de beste beschikbare tools is.

Voor iedereen die een upgrade uitvoert van een vorige versie, zijn de kosten ongeveer $ 80 en zullen ze waarschijnlijk afhangen van hoe uitgebreid u uw bestaande verzameling plug-ins al gebruikt.

Er is een proefperiode van 30 dagen om u te helpen beslissen wat een royale hoeveelheid tijd is om deze uitgebreide bundel te verkennen.

Controleer de huidige prijs

DxO NIK Collection 3 Review | Conclusie

Nik Collection 3 is een enorme en goed gemaakte bundel plug-ins. Er is enige overlap tussen de tools en het zal een beetje experimenteren zijn om erachter te komen hoe bepaalde aspecten werken, maar dit doet zeker geen afbreuk aan de kwaliteit.

Het aantal aangeboden filters is genereus en hoewel sommige te extreem zijn voor de smaak van veel fotografen, zijn er tal van anderen, die allemaal een geweldige plek bieden om te beginnen met het bewerken van een afbeelding, aangezien ze allemaal instelbaar zijn.

Sommige plug-ins zijn niet zo nuttig als andere, maar de meeste fotografen zullen de alternatieve manier van werken verwelkomen, met een paar klompjes extra functionaliteit die gewoon niet beschikbaar zijn in Lightroom, Photoshop of Capture One.

Niet-destructieve bewerking komt niet zonder een klein nadeel, maar dit is een nuttige toevoeging aan de Nik Collection en maakt het nog krachtiger.

Als je jezelf af en toe drie of vier van deze plug-ins ziet gebruiken, is Nik Collection 3 een fantastische bundel en zeker de moeite waard om te onderzoeken via de proefperiode van 30 dagen.

Nik Collectie 3

Nik Collectie 3

Krachtige suite van Photoshop &Lightroom plug-ins met een indrukwekkende reeks innovatieve tools voor totale bewerkingscontrole.

Controleer de huidige prijs

FacebookPinterestDelen