’s Werelds eerste 2TB microSD-kaarten zijn onderweg

FacebookPinterestDelen

MicroSD-kaartopslag en gegevensopslagtechnologie in het algemeen gaan de hele tijd vooruit, dus grote ruimtevolumes zijn niet echt een verrassing, behalve wanneer ze echt grote barrières doorbreken.

Dit zal zeker het geval zijn (althans voor een tijdje) met de nieuwste geplande ontwikkeling van de Japanse computergeheugenfabrikant Kioxia.

Het bedrijf heeft de aanstaande komst van microSD-opslagkaarten aangekondigd die maar liefst 2 TB aan interne opslag kunnen beheren. Tot nu toe zijn de kaarten slechts “werkende prototypes”, maar een release op de consumentenmarkt is blijkbaar niet ver weg.

Het is vermeldenswaard dat 2 terabytes, of 2000 gigabyte, de veronderstelde hoogste fysiek mogelijke capaciteit is voor microSD-technologie volgens gegevens van de SD Association.

Volgens Kioxia vertrouwt het systeem dat ze gebruiken om de nieuwe kaarten te ontwikkelen op een zeer “innovatieve” BiCS FLASH 3D-geheugenarchitectuur en een eigen controllermechanisme die samen de 2TB-opslag in dit formaat effectief leveren.

Tot nu toe heeft geen enkele andere fabrikant op de markt dit niveau van opslag bereikt met microSD-technologie. Nogmaals, 2TB wordt in feite beschouwd als de maximaal fysiek mogelijke dichtheid van het geheugen waartoe het medium in staat is.

Kioxia heeft echter beweerd dat het met succes de dichtheidsdrempel van SD Associations heeft bereikt door dubbelzinnig “eigen productietechnologie” te gebruiken waarmee de kaarten worden geassembleerd.

Deze nieuwe technologie stapelt in feite zestien one-terabit 3D-flashgeheugenmatrijzen tot een maximale dikte van 0,8 mm in het die-montagegebied om de opslagruimte van deze prototypes te bereiken.

Kioxia heeft ook het voor de hand liggende geclaimd door te stellen dat de enorme opslagcapaciteit van deze microSD-kaarten ze nuttig maakt voor toepassingen waarin … er is veel opslagcapaciteit nodig.

Dit betekent inderdaad veel potentieel krachtige toepassingen voor apparaten zoals smartphones, compacte draagbare gameconsoles en natuurlijk compactcamera’s van alle soorten.

De nieuwe prototypekaarten zullen ook zeer nuttig zijn in niet-creatieve, niet-recreatieve toepassingen die beveiligingsopnamebehoeften kunnen omvatten waarin directe video-overdracht naar externe servers niet mogelijk is.

Momenteel reiken de limieten van microSD-technologie die beschikbaar is op de consumentenmarkt niet verder dan 1,5 TB met kaarten van Micron.

Met deze ruimte van 1,5 TB kunnen gebruikers tot 120 dagen videobeelden opslaan die zijn opgenomen in lagere resoluties, zoals HD of 720p. Dit is vooral handig voor mensen die alleen video’s willen opnemen of foto’s willen maken zonder hun media continu te verwisselen.

Andere opslagmediatechnologieën verslaan echter al zelfs het theoretische beste van microSD-technologie.

Met name CFexpress-opslagtechnologie, die merken als Lexar, Delkin, ProGrade Digital en meer recent Sony voor de consumentenmarkt hebben geproduceerd, kan tot 2 TB opslaan in zijn Type B-vorm. Dit komt echter in kaarten die twee keer zo groot zijn als hun microSD-tegenhangers.

CFexpress Type A-opslag, die fysiek even groot is als microSD, wint echter ook terrein; Sony heeft onlangs een aankomende release aangekondigd van een nieuwe Type A-kaart met een capaciteit van 640 GB voor $ 1.249. Deze zijn nu zelfs beschikbaar voor preorder.

Bovendien verwijzen geplande, nabije toekomstige ontwikkelingen in CFexpress-opslag ook al naar de mogelijkheid om honderden terabytes (dat klopt, terabytes) op individuele kaarten op te slaan. Dit is ver voorbij de limiet van wat microSD zelfs met elke huidige technologie kan.

Voor nu zijn we nog steeds onder de indruk van Kioxia’s prestatie en kijken we ernaar uit om te zien wanneer deze kaarten uitkomen en wat ze kosten.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer