Sanne de Blok

Hallo! Mijn naam is Sanne (een beetje uitgesproken als Sonn-uh). Ik ben een 31-jarige fotograaf uit Antwerpen, België. Ik fotografeer bruiloften voornamelijk op een fotodocumentaire manier.

Ik begon mijn bedrijf in 2017 na een heel jaar te hebben geïnvesteerd in het leren door een tweede schutter te zijn, workshops te volgen en zoveel mogelijk fotografen te ontmoeten als ik kon.

Sindsdien heb ik mijn eigen kijk op de wereld ontwikkeld en ben ik erg gepassioneerd door het documentaire deel van fotografie. Dit is hoe ik het beste werk, door gewoon kunst en betekenis te vinden in wat er voor me gebeurt en me nergens mee te bemoeien.

Voor mij is dit de meest authentieke manier om momenten en emoties vast te leggen die langer dan een leven lang meegaan.

Versnelling

Ik ben geen erg technisch georiënteerde fotograaf. Ik wil gewoon dat mijn tools voor mij werken en als ik de klus ermee kan klaren, werkt het voor mij.

Camera

Sinds de allereerste camera die ik ooit heb gehad (een Canon 400D met een kitlens) gebruik ik Canon. Dit was in de tijd dat er in principe maar twee keuzes waren – Canon of Nikon. Omdat ik zo gewend was aan het systeem van Canon, bleef ik gewoon bij het merk toen ik professioneel ging en nu gebruik ik twee Canon EOS 5D Mark IV-camera’s.

Ik heb overwogen om over te schakelen naar een lichter systeem, maar voor nu ben ik prima met wat ik op dit moment gebruik. Ik gebruik mijn 5D Mark III nog steeds voor persoonlijke fotografie wanneer ik met vrienden afspreek of op reis ben. 2020 is zo anders geweest dan andere jaren dat ik mijn oude camera nauwelijks heb aangeraakt.

Lenzen

De eerste professionele lens die ik kocht was mijn Sigma 50mm f/1.4 Art lens. Het werd me aanbevolen door iemand die me ervan overtuigde dat dit de perfecte lens was om in te investeren als ik een professionele fotograaf zou worden.

Nu is het nog steeds een heel goed objectief, maar ik gebruik het niet zo vaak. Ik denk niet dat mijn vriend dezelfde aanbeveling zou doen als we vijf jaar later hetzelfde gesprek hadden.

Omdat ik erg blij was met de kwaliteit van de Sigma 50mm en ik aan mijn uitrusting moest toevoegen, was mijn tweede aankoop de Sigma 24mm f/1.4 Art lens. Dezelfde kwaliteit, verschillende kenmerken. Ik miste nog steeds een telelens dus heb ik de Canon 85mm f/1.8 aan mijn collectie toegevoegd.

Mijn absolute favoriete lens die zelden van mijn camera afkomt is de Sigma 35mm f/1.4 Art lens. Ik schiet er 75% van mijn foto’s mee. De 35mm en ik, we zijn beste vrienden. Ik denk niet dat iemand tussen ons in kan komen.

Meestal probeer ik interessante composities of momenten te vinden met mijn 35mm. Ik ben constant in beweging en jaag op het beste beeld. Maar dat kun je niet 16 uur achter elkaar blijven doen (zo lang duurt een typisch Belgische bruiloft).

Dus als ik voel dat ik een pauze nodig heb, in plaats van aan een tafel te gaan zitten, haal ik mijn Canon 70-200mm f/2.8 tevoorschijn en ga ik wat detailfoto’s maken van de decoratie of loop ik rond bij de receptie en maak ik portretten van de gasten.

Het is een perfecte manier om een frisse kijk op dingen te krijgen en het zal me weer geïnspireerd laten voelen. Deze gebruik ik ook voor koppelportretten met wat mooie bokeh.

In 2020 heb ik niet zoveel bruiloften gefotografeerd als ik normaal zou hebben gedaan, maar degene die ik deed, mijn 70-200 lens kwam echt van pas. Het stelde me in staat om een veilige afstand te houden en toch het verhaal te vertellen.

Ik heb nog twee lenzen die ik niet professioneel gebruik, maar ze zijn nog steeds het vermelden waard. Allereerst mijn Canon 40mm f/2.8 Pancake lens. Het is perfect voor reizen omdat het erg klein en licht is. Het is niet zo in je gezicht als al mijn andere lenzen, dus ik meng me beter in een menigte terwijl ik wat straatfotografie probeer.

Het is dicht genoeg bij een 35mm om in mijn comfortzone te zijn en de kwaliteit is meer dan goed genoeg voor als ik voor mezelf fotografeer. Ik gebruik het samen met mijn oude Canon 5D Mark III.

Dan is er mijn Lensbaby Composer Pro, die meer een speeltje of een experimenteel dingetje is. Ik gebruik het nauwelijks, maar ik vind het nog steeds leuk om het in mijn cameratas te hebben voor het geval ik geen inspiratie heb en ik iets nodig heb om mijn kijk op alles te veranderen.

Verlichting/Triggers

Toen ik net begon, ging ik gewoon met het goedkoopste systeem, dus ik ging met Yongnuo. Omdat het al snel een teveel gedoe bleek te zijn met alle AA-batterijen, wilde ik echt een ander betaalbaar systeem vinden dat oplaadbare batterijen gebruikt. Dus toen koos ik voor Godox.

Ik heb altijd twee GODOX V860II-C in mijn hoofdcameratas en dan heb ik er nog twee als back-up of wanneer er een grote locatie is, of wanneer ik off-camera flash wil combineren met on camera flash.

Ik ben echt blij met hun performance. Ze raken niet zo snel oververhit als mijn vorige systeem. Ik heb ze nodig om consistent te flitsen voor die perfecte dansvloermomenten en dat is wat ze doen.

Eén batterij gaat een volledige bruiloft mee, wat perfect is. Ik gebruik ze samen met twee Godox Pro C-triggers, één voor elke camera, omdat ik bijna altijd twee camera’s aan mijn lichaam heb bungelen.

Het Magmod-systeem geeft me meer controle over mijn verlichting en er is bijna altijd een raster op mijn flitsers. Ik heb ook een Snoot en een Mag Sphere (moest de echte naam opzoeken zoals ik het altijd mijn borst zal noemen, het ziet eruit als een borst en je kunt er mensen mee booben omdat het echt zacht is). Ze nemen niet te veel ruimte in beslag in mijn tas, dus ik zal ze altijd bij me hebben.

Wanneer ik off-camera flitser gebruik, zijn mijn flitsers bevestigd aan twee Jinbei 250 lichtstandaards. Ze zijn zwaargewicht maar erg stevig. Ze worden niet omver gelopen op een dansvloer. Ook zijn ze stabiel genoeg om een grote softbox of een zwaarder licht vast te houden als ik bijvoorbeeld een bedrijfsshoot doe.

Riemen/Tassen

Oké, dus ik vertelde je dat ik twee camera’s op mijn lichaam heb bungelen, toch? Ik heb een Holdfast Moneymaker in donkerbruin om ze veilig te houden. Het verdeelt het gewicht gelijkmatig over mijn schouders en rug.

Het heeft echter zijn keerzijde. Je kunt je bijvoorbeeld niet te snel omdraaien, omdat je iets van een tafel kunt slaan of in het gezicht van een kind kunt slaan omdat de camera’s precies op hun hoogte zijn.

Het kan dus gevaarlijk zijn. Maar de gevaren van het gebruik ervan wegen niet op tegen hoe cool ze eruit zien. Ik krijg vaak complimenten en omdat ik mijn haar meestal in een vlecht draag, vergelijken mensen me met Lara Croft, wat ik absoluut niet erg vind.

Al deze uitrusting gaat met me mee naar elke bruiloft in mijn Think Thank Airport Takeoff V2.0. Ik had een tas nodig die paste binnen de handbagagemetingen van low-cost luchtvaartmaatschappijen.

Meestal gebruik ik het als een rollende tas, maar wanneer nodig kun je het ombouwen tot een rugzak, wat super handig is als je probeert te verdoezelen dat het veel meer weegt dan de gewichtsbeperkingen van 10 kg voor handbagage.

Doe net alsof het superlicht is en je zult geen moeite hebben om het mee aan boord te nemen. De rugzakfunctie is uiteraard ook handig wanneer je over ruw terrein moet.

MISC.

Andere dingen die je in mijn tas vindt zijn:

Think Tank Photo Pixel Pocket Rocket Memory Card Case – Om al mijn geheugenkaarten netjes geordend te houden.

Een reserve t-shirt – Als je soms onhandig bent, zoals ik, en in een zwembad valt, is het handig om wat extra kleding bij je te hebben. Of wanneer het gewoon een superhete dag is en je na 8-10 uur fotograferen zin hebt om je om te kleden in fris ruikende kleding.

Een haarborstel en deodorant – Dezelfde reden, na acht uur fotograferen ben ik pas halverwege de dag. Ik vind het leuk om me een beetje op te frissen om me weer beter te voelen.

Ehbo-spullen als pijnstillers en pleisters.

Lensdoekjes – Omdat je natuurlijk een duidelijk beeld nodig hebt.

Opladers – Als ik kan, laad ik lege batterijen altijd meteen op. Ik heb genoeg batterijen om de dag door te komen, maar je weet gewoon nooit wat er gebeurt. Als er een plotselinge last minute opdracht is voor de dag erna, ben ik meteen klaar om te gaan.

Zonnebrandcrème – Ik heb een factor 50 nodig of ik zal verbranden, ik zal het in de winter verwijderen, maar in de zomer is het een ramp als ik mijn fles vergeet.

Fuji Instax SP2 – Ik ben deze vorig jaar gaan gebruiken (maar ik heb het niet gedaan in Corona-tijden). Het is leuk om op de dag zelf 2-3 foto’s aan het stel te bezorgen die ze de dag na de bruiloft direct aan hun koelkast kunnen hangen.

Het is iets heel kleins, maar het is leuk dat ze al een idee hebben van hoe de rest van de foto’s eruit gaan zien. Het is ook een klein souvenir dat ze kunnen delen op Instagram of Facebook.

Hardware/software

Ik heb een nieuwe Macbook Pro 16 inch. Met een 2,3 GHz 8 core processor en 32GB geheugen. Ik heb ook een 27 inch iMac die ik gebruik als ik in mijn kantoor werk. Maar omdat ik het hele jaar vanuit huis werk, gebruik ik het al maanden niet meer.

Mijn workflow gaat ongeveer als volgt – ik upload al mijn afbeeldingen naar Photo Mechanic om het ruimen te doen. Als de selectie klaar is, verplaats ik ze naar een selectiekaart die ik upload naar Adobe Lightroom. Daar gebruik ik mijn eigen aangepaste versie van Twomanns DVLP presets om de beelden te bewerken.

Als alles klaar is, exporteer ik het met de Jpeg Mini Plugin naar een nieuwe finished-map. Vervolgens upload ik de hele reportage naar een persoonlijke Pictime-galerij voor mijn klanten samen met een door Smart Slides gemaakte diavoorstelling die het eerste is dat het paar te zien krijgt.

Ik zou willen dat ik een aantal dingen kon veranderen aan mijn camera’s, zoals dat ze meer licht zijnweight of met een flip screen. Functies waarvan ik weet dat ik ze kan vinden in de nieuwste Canon R5. Maar 2020 had een grote financiële impact op mij en mijn bedrijf door de Coronacrisis en ik ben niet het soort persoon dat zich te gemakkelijk laat verleiden om meteen de nieuwste state of the art spullen te kopen.

Mijn spullen werken prima voor mij en alleen omdat er iets nieuws is, betekent niet dat mijn oude spullen plotseling niet meer werken. Ik heb beelden gemaakt waar ik trots op ben met welke camera dan ook die ik op dat moment bij me had. Of dat nu mijn Canon was of mijn iPhone. Je hebt geen fancy spullen nodig om betekenisvolle verhalen te vertellen.

www.sannedeblock.com | @sanne.deblokkeren

trouwen

11 tools voor trouwfotografen

Bekijk de 11 essentiële tools en apps die elke trouwfotograaf dit jaar zou moeten gebruiken.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer