Sony a7R II vs Sony a7R III

FacebookPinterestDelen

Als je wilt kiezen tussen de Sony a7R II en de Sony a7R III, dan is deze gids precies wat je nodig hebt.

Hoewel beide cameramodellen zijn opgevolgd door de a7R IV, kun je ze nog steeds pakken voor een veel lagere prijs. Dit betekent dat een van beide een uitstekende optie is voor serieuze maar prijsbewuste fotografen.

Dat gezegd hebbende – als het gaat om een confrontatie tussen de a7R II versus a7R III, welke is dan de betere om te kopen?

Sony A7r III

Sony A7R III

Met een betere bediening, uitzonderlijke autofocus en allround indrukwekkende beeldkwaliteit is de A7R III de extra uitgaven waard.

Controleer de huidige prijs

Op het eerste gezicht lijken de a7R II en a7R III meer op elkaar dan op elkaar. Beide zijn full-frame spiegelloze camera’s. U krijgt identieke 42 MP-sensoren, bijna gelijkwaardige behuizingen en dubbele 4K-videomogelijkheden.

Maar je zult ook enkele belangrijke verschillen tussen deze modellen opmerken.

Dankzij het verbeterde autofocussysteem zal de a7R III aantrekkelijk zijn als een allround fotografie-optie (voor iedereen die hoge resolutiemogelijkheden en actie-opnamepotentieel nodig heeft). Maar het is nog steeds vrij duur en kan nauwelijks een ‘budgetcamera’ worden genoemd.

Terwijl de a7R II dezelfde krachtige full-frame sensor heeft voor een nog lagere prijs, maar wordt weggeconcurreerd als het gaat om AF, ergonomie en een paar extra functies.

Dus welke optie is geschikt voor u?

Laten we het eens nader bekijken.

Inhoudsopgave

Sony A7R II vs A7R III | Belangrijkste verschillen

Sony A7riii

Bekijk meer beoordelingen

1. Grootte & Gewicht

Met de a7R II en a7R III in je handen zou je nauwelijks een verschil merken.

De Sony a7R III is het iets zwaardere model, maar niet veel, met een kloksnelheid van 657 g (vergeleken met 625 g voor de a7R II).

Merk op dat beide body’s relatief licht zijn voor full-frame camera’s en lichter en compacter zullen zijn dan de meeste full-frame DSLR’s (en sommige APS-C-dslr’s ook).

En over compact gesproken, bekijk de afmetingen op beide carrosserieën:

  • 127 x 96 x 74mm op de Sony a7R III
  • 127 x 96 x 60,3mm op de Sony a7R II

(Zie ook: verschillen tussen a7II en a7R II.)

Met andere woorden, je krijgt dezelfde lengte en hoogte op de twee camera’s, hoewel de grip aan de voorkant merkbaar is uitgebreid op de a7R III (en vermoedelijk goed is voor een groot deel van het extra gewicht).

Zoals ik hierboven al zei, zul je de toegevoegde grammen waarschijnlijk niet opmerken, hoewel de verbeterde grip aan de voorkant je opname-ervaring kan verbeteren (zoals elders in dit artikel besproken).

Over het algemeen zullen beide lichamen een goede optie zijn voor grootte- en gewichtsbewuste fotografen die willen reizen, lange wandelingen willen maken en meer.

WINNAAR: Sony a7R III

2. LCD-scherm achter & EVF

Het LCD-scherm aan de achterkant heeft geen fysieke veranderingen ondergaan van de a7R II naar de a7R III.

Beide zijn drie centimeter groot en beide kantelen, hoewel geen van beide volledig gearticuleerd is (een klacht die het vermelden waard is voor vloggers, macrofotografen, architectuurfotografen en videografen).

Maar je krijgt wel twee grote upgrades op de Sony a7R III:

  1. Een 1.4M-dot scherm, versus een 1.23M-dot scherm op de Sony a7R II;
  2. Touch-mogelijkheden.

Hoewel de boost in resolutie geen enorm verschil zal maken, kan een aanraakscherm een belangrijke functie zijn voor fotografen die graag brandpunten op het LCD-scherm selecteren (in plaats van te rommelen met een joystick of wiel).

Ik ben zelf een grote fan van aanraakschermen en het gebruik van lcd’s zonder touchscreen is een hele klus nu mijn primaire camera’s aanraakschermfunctionaliteit bevatten.

Wat betreft elektronische zoekers:

De EVF van de a7R II is goed. Het biedt mooie details, een vergroting van 0,78x en zit met een resolutie van 2,36M-dots in het midden van het EVF-pakket.

Maar de EVF van de a7R III is toonaangevend in zijn klasse, ondanks zijn leeftijd. Hier krijg je een resolutie van 3,686 M-dots, een vergroting van 0,78x en een verversingssnelheid van 120 fps (de a7R II biedt slechts maximaal 60 fps).

In feite kunnen slechts een paar spiegelloze camera’s op de markt de a7 overtreffenR III met betrekking tot EVF’s, en een daarvan is de a7R IV.

Dus als je een bijna OVF-niveau opname-ervaring wilt, is de a7R III een uitstekende keuze.

WINNAAR: Sony a7R III

3. Bouw &handling

Als u investeert in een full-frame spiegelloze camera, wilt u er zeker van zijn dat de bouwkwaliteit op peil is. Dus hoe stapelen deze twee zich op?

De Sony a7R II en de a7R III zijn beide weerbestendig en bieden beide een uitstekende constructie van magnesiumlegering.

Dit zou aan alle, behalve de meest veeleisende fotografen, moeten voldoen, en je kunt je op je gemak voelen om je a7R II of a7R III in enigszins moeilijke omstandigheden te brengen (hoewel je, zoals bij alle camera’s, voorzichtig moet zijn).

Qua ontwerp en handling ga je een paar kleine upgrades zien op de a7R III in vergelijking met de a7R II.

Ten eerste, terwijl beide camera’s een redelijk mooie vormfactor hebben, heeft de a7R III de meer uitgesproken grip, en dit zal het fotograferen met langere lenzen comfortabeler maken. (Zie ook Sony a7 III vs a7R III.)

Het zou ook fotografen moeten helpen die overstappen van een DSLR-camera naar spiegelloos, of die groter dan gemiddelde handen hebben.

Je krijgt ook aanraakmogelijkheden op de a7R III, wat een uitstekende manier is om je autofocusselectie te verbeteren; je kunt tikken om een AF-punt te kiezen, in plaats van te rommelen met knoppen.

Bovendien krijg je een AF-joystick op de a7R III, terwijl de a7R II een wiel vereist – en dit is leuk voor degenen die liever zonder touchscreen werken.

Sony a7R III ergonomie en bouw

Sony a7R III met de Sony FE 24-70mm f/2.8 GM (G Master) Lens

Extra functies op de a7R III ten opzichte van de Sony a7R II omvatten dubbele SD-kaartsleuven – een grote voor fotografen die met clients werken, omdat de mogelijkheid om een back-up van elk bestand op te slaan een must-have is voor veel van deze shooters.

Merk op dat beide camera’s u Wi-Fi-connectiviteit bieden, hoewel de a7R III ook Bluetooth-mogelijkheden heeft.

Ten slotte krijg je in-body beeldstabilisatie (IBIS) op beide camera’s. Dit is uiterst nuttig voor fotografen die bij weinig licht fotograferen (ik heb het over evenementfotografen, natuurfotografen, sportfotografen en meer).

Het is ook ultrabelangrijk voor videoshooters, die op IBIS vertrouwen voor vloeiende videobeelden.

Maar hoewel beide modellen in-body beeldstabilisatie bieden, kun je iets betere resultaten verwachten op de a7R III (die wordt beoordeeld op 5,5 stops, versus 4,5 op de a7R II).

WINNAAR: Sony a7R III

4. Autofocus

Het autofocussysteem van de a7R II is behoorlijk, maar niets spectaculairs. Je krijgt snelle AF-S-opnamen met stilstaande onderwerpen – en hoewel tracking oké is, zal het niet veel nut bieden voor actieshooters.

Het AF-systeem van de a7R III is daarentegen allround uitstekend. Je krijgt razendsnelle AF-S-opnamen, maar ook sterke trackingmogelijkheden.

In feite is het verbeterde AF-systeem wat de a7R III echt tot een goed afgeronde camera maakt, in tegenstelling tot een gespecialiseerde body met hoge resolutie voor landschaps- en commerciële fotografen.

Natuurlijk kun je het goed doen met de autofocus op de a7R II, maar het staat geen serieuze actie-opnamen toe zoals de a7R III.

(Zie ook: verschillen tussen a7sii vs a7rii.)

Voorbeeldafbeelding met de Sony a7R III

Sony A7R III + Sony FE 24-70mm f/2.8 GM | ISO 50, 24-70 @ 24mm, f/4.5, 1/640 sec | © Daniël Stark

(Als je geïnteresseerd bent in specificaties: de Sony a7R II biedt 399 fasedetectie AF-punten en 25 contrastdetectie AF-punten, vergeleken met 399 fasedetectie AF-punten en 425 contrastdetectie AF-punten op de a7R III.)

Daarom is de a7R III een geweldige optie voor iedereen die een camera met hoge resolutie nodig heeft en snelle autofocusprestaties (iets dat moeilijk te vinden is op de huidige markt).

Overigens bevat de a7R III (via een firmware-update) Sony’s recentere Real-Time Eye AF, waarmee je met een halve druk op de sluiterknop constant ogen kunt volgen. Dit omvat ook dierenoog-AF, wat van pas kan komen voor alle dieren- of natuurfotografen die er zijn!

WINNAAR: Sony a7R III

5. Aandrijving (FPS)

De Sony a7R III is gewoon een allround snellere camera in vergelijking met de a7R II, en nergens is dat duidelijker dan als het gaat om continu-opnamen.

Je krijgt 10 frames per seconde op de a7R III, vergeleken met 5 fps op de a7R II.

Voor de casual fotograaf is 5 fps een behoorlijk aantal en zou je uit de problemen moeten houden wanneer je af en toe wordt geconfronteerd met een actiescène.

Maar 10 fps is gewoon uitstekend en is goed genoeg voor serieuze sporten of natuuropnamen.

Helaas valt de RAW buffer op de twee camera’s wat tegen: 28 RAW/76 JPEG op de a7R III, tegenover 23 RAW/23 JPEG op de a7R II.

Maar hoewel serieuze actieshooters misschien een diepere buffer wensen, zouden 28 RAW-afbeeldingen je in staat moeten stellen om de meeste actiescènes zonder al te veel moeite te dekken.

WINNAAR: Sony a7R III

6. Beeldkwaliteit

De Sony a7R II en Sony a7R III hebben dezelfde volformaat sensor, wat betekent dat je niet veel zult zien op het gebied van beeldkwaliteitsverschillen.

Ten eerste is het de moeite waard om de aandacht te vestigen op het identieke aantal megapixels met hoge resolutie, omdat dat voor veel mensen de belangrijkste aantrekkingskracht van deze camera’s zal zijn: 42 megapixels.

Als je een landschaps-, commerciële, architecturale of macrofotograaf bent die er gewoon van houdt om zoveel mogelijk details uit een afbeelding te halen, of een natuurfotograaf die als een gek oogst, dan wordt deze 42 MP goed gebruikt.

Je krijgt wel een PixelVerschuiving Multi Shoot-modus op de a7R III, die meerdere foto’s maakt om meer detail en superieure kleuren te garanderen (hoewel het aantal megapixels hetzelfde blijft).

Zoals de meeste full frame camera’s produceren deze modellen een zeer goede hoge ISO beeldkwaliteit. Interessant is dat de a7R III iets is verbeterd ten opzichte van zijn voorganger, dankzij een verbeterde processor.

Voor de a7R II heb je een ISO bereik van 100-25600; ruis is net merkbaar bij ISO 1600 en neemt geleidelijk toe totdat beelden onbruikbaar worden rond ISO 12800.

Voorbeeldafbeelding op Sony A7R ii

Sony A7R II | © Benny Jacksons

Voor de a7R III is het bereik iets breder, van 100-32000. Ruis is geen probleem tot ongeveer ISO 3200, waarbij ISO 6400 bruikbaar blijft, maar ruis overweldigende beelden zijn geschoten voorbij ISO 12800.

Sony staat bekend om het dynamisch bereik van zijn sensoren en je zult met name op de a7R III een aantal uitstekende mogelijkheden zien: 14,7 stops dynamisch bereik.

Niet dat de a7R II slecht presteert (het dynamisch bereik is beoordeeld op 13,9 stops), maar hij is gewoon niet op hetzelfde niveau als de a7R III.

Waar het op neer komt:

Als beeldkwaliteit je grootste zorg is, is de a7R III de betere optie – maar de verschillen tussen deze twee camerabody’s zijn niet enorm en beide camera’s bieden veel om van onder de indruk te zijn.

WINNAAR: Sony a7R III

7. Levensduur van de batterij

De accuduur van de Sony a7R II is vrij standaard voor een spiegelloze camera.

Met andere woorden, het is teleurstellend.

Je krijgt slechts 340 opnames bij gebruik van het LCD-scherm (en dit daalt tot 290 opnames met de elektronische zoeker geactiveerd).

Als je een professionele shooter bent, betekent dit niveau van batterijduur dat je een lot van back-upbatterijen, die niet goedkoop zijn. En zelfs serieuze hobbyisten zullen op zijn minst een extra batterij of twee willen.

Gelukkig is de accuduur van de a7R III bijna twee keer zo lang als die van de a7R II (650 opnames met het LCD, 530 opnames met de EVF).

Hoewel dit verre van ideaal is, helpt het u om op zijn minst een extra batterij of twee te besparen.

Bovendien kan een langere levensduur van de batterij een enorme hulp zijn bij het fotograferen in zware omstandigheden (zoals tijdens een sneeuwstorm of een regenbui); u wilt uw batterijklep zo weinig mogelijk openen.

WINNAAR: Sony a7R III

8. Video

De Sony a7R II bood al uitstekende videomogelijkheden toen de a7R III uitkwam: 4K / 30p-mogelijkheden, met behulp van de volledige sensorbreedte of met behulp van een bijgesneden deel van de sensor in Super 35mm-modus.

(Houd er rekening mee dat de optie volledige sensorbreedte pixel binning gebruikt om de resolutie te verlagen naar 4K, wat resulteert in een verminderde beeldkwaliteit.)

U krijgt ook 1080p-videomogelijkheden met maximaal 60 frames per seconde, evenals S-log-opname voor een verbeterd dynamisch bereik.

Als het gaat om videospecificaties, verbetert de Sony a7R III enigszins ten opzichte van de toch al uitstekende a7R II, met 4K / 30p en 1080p video-opname met maximaal 120 fps.

Video-opname op de a7R III bevat dezelfde full-frame en Super 35mm-modi die hierboven zijn beschreven.

De a7R III biedt ook een extra S-log-optie en beide modellen zijn voorzien van microfoonpoorten en hoofdtelefoonpoorten voor professionele video-opnamen.

Over het algemeen zullen videografen tevreden zijn met een van deze modellen. Als je een hybride shooter bent die video’s en foto’s met een hoge resolutie nodig heeft, is de a7R II een goede, goedkope koop – hoewel de a7R III nog beter presteert.

WINNAAR: Sony a7R III

9. Prijs

Als je hebt het hele artikel gelezen, je bent waarschijnlijk verleid door de a7R III.

Het is immers in ieder geval in alle opzichten matig beter (behalve dat het iets zwaarder is) – en een aanzienlijke upgrade wat betreft functies zoals autofocus en continu-opnamen.

Maar de a7R II valt op om één grote reden:

Prijs.

Hoewel de Sony a7R III aanzienlijk goedkoper is dan zijn opvolger, is hij met ongeveer US $ 2.800 nog steeds duizend USD duurder dan de Sony a7R II (die nieuw kan worden gekocht voor slechts $ 1.800).

Natuurlijk krijg je niet dezelfde AF-mogelijkheden of 10 fps-opnamesnelheden als de a7R III, maar voor US $ 1.800 kun je bestanden met een hoge resolutie, full-frame beeldkwaliteit, een robuuste behuizing, solide videospecificaties, fatsoenlijke AF en nog veel meer hebben.

Voor de prijsbewuste fotografen is de a7R II dus de camera om voor te gaan.

WINNAAR: Sony a7R II

Sony A7R II vs A7R III | Laatste woorden

Sony A7r II

Als het gaat om de Sony a7R II vs Sony a7R III, moet gezegd worden dat beide opvallende camera’s zijn als het gaat om beeldkwaliteit.

Je krijgt enkele van de bestanden met de hoogste resolutie die beschikbaar zijn in 35mm-camera’s – voor minder dan US $ 3.000.

Maar terwijl de a7R II wint op prijs, verdient de a7R III echt die extra $ 1.000, waarmee hij zijn voorganger overtreft op autofocus, opnamesnelheid, aanraakmogelijkheden, video, aantal kaartsleuven en meer.

De a7R III is echt een solide allround camera voor professionals, vooral degenen die niet de $ 3.500 voor een Sony a7R IV willen (of hoeven) betalen.

Ondertussen moet de a7R II worden gezien als een goedkopere camera met hoge resolutie – een die het hoofd boven water kan houden als het gaat om de meeste genres van fotografie, maar alleen echt kan uitblinken als het gaat om langzamere commerciële, landschaps-, macro- en architectuurfotografie.

Vraag jezelf dus af:

Heb ik de snelheid van de a7R III nodig?

Zo niet, en u wilt uw budget laag houden, dan is de a7R II misschien de betere optie.

Wil je net dat beetje extra pk’s en nog een paar toeters en bellen op je nieuwe full frame camera, dan is de a7R III waarschijnlijk iets voor jou.

De keuze is aan jou.

Sony A7r III

Sony A7R III

Met een betere bediening, uitzonderlijke autofocus en allround indrukwekkende beeldkwaliteit is de A7R III de extra uitgaven waard.

Controleer de huidige prijs

FacebookPinterestDelen