Spiegelloze versus DSLR-camera’s (wat is het beste voor u in 2023?)

Als u probeert te kiezen tussen spiegelloze of DSLR-camera’s, zal deze handleiding uw aankoopbeslissing veel gemakkelijker voor u maken.

Hier produceren fabrikanten in 2023 nog steeds beide soorten camera’s en dat zullen ze in de nabije toekomst blijven doen.

Zowel DSLR- als spiegelloze camera’s bieden verschillende unieke voordelen voor alle niveaus van fotografen.

Het wordt echter steeds moeilijker om het ene type boven het andere aan te bevelen, zoals je hieronder zult zien.

Ik gebruik zowel DSLR’s als spiegelloze camera’s al enkele jaren professioneel en ondanks hun leeftijd raad ik dslr-camera’s in bepaalde gevallen nog steeds aan.

Laten we de spiegelloze versus DSLR-vergelijking eens nader bekijken om u te helpen de beste optie te kiezen.

DSLR vs Mirrorless Camera Samenvatting

Spiegelloze camera’s zijn kleiner, lichter, sneller en beter voor video. Ze bieden ook unieke functies, zoals elektronische zoekers (in plaats van optische zoekers), stille opnamen en focus peaking, en bieden een betere prijs-kwaliteitverhouding. DSLR’s hebben een grotere selectie lenzen, bieden een betere ergonomie en robuustheid, een langere levensduur van de batterij, geen sluitervertraging en optische zoekers met bepaalde voordelen.

Inhoudsopgave

Waarom kiezen voor een spiegelloze camera in 2023?

Sony A7iii en flitsers

Afbeelding credit: Karen Flowers.

Als u een beslissing probeert te nemen op basis van alleen de beeldkwaliteit, is er geen onderscheidend voordeel – spiegelloze en DSLR-camera’s kunnen beide een uitstekende beeldkwaliteit bieden. Je uiteindelijke beeld hangt af van veel meer dan een camerakeuze.

Bij het vergelijken van andere functies en kenmerken zijn er echter opmerkelijke voordelen van het gebruik van spiegelloze camera’s ten opzichte van DSLR’s. Jaren geleden kon niemand voorzien dat de stand van zaken zo zou zijn, maar spiegelloze camera’s hebben een lange weg afgelegd.

Toegegeven, het wordt steeds moeilijker om een DSLR-camera aan te bevelen met elk jaar dat voorbijgaat. Het betekent echter niet dat ze passé zijn.

De meeste gerenommeerde cameramerken blijven geweldige DSLR’s uitbrengen (sommigen erven zelfs spiegelloze systemen, zoals de Nikon D780), maar hun voordelen ten opzichte van spiegelloze camera’s nemen zeker af.

DSLR’s kunnen echter nog steeds geweldig zijn en zijn verre van dood!

DSLR versus spiegelloze camera’s: voor- en nadelen

1. Grootte

dslr vs spiegelloos

Camera makers: Fujifilm spiegelloze APS-C, spiegelloos middenformaat, Nikon full-frame DSLR

Voor degenen die reizen, is de allure van een kleiner, lichter camerasysteem een van de grootste motivatoren om te investeren in een spiegelloze camera.

Met een kortere flensafstand (de afstand tussen de vatting van de lenzen en de camerasensoren) en geen spiegel of pentaprisma kunnen spiegelloze camerafabrikanten kleinere en lichtere camera’s produceren.

Hoewel er geen enorm verschil in grootte en gewicht is tussen DSLR versus spiegelloze camera’s met full-frame sensoren, bieden APS-C en micro-four-thirds beeldsensorcamera’s een merkbaar voordeel ten opzichte van hun DSLR-equivalenten.

(Er is het argument dat de beeldkwaliteit van het MFT-formaat over de hele linie niet kan concurreren met full-frame in een DSLR, maar dat is meer een kwestie van sensortype dan bodyformaat.)

Vlaggenschip DSLR’s zoals de Nikon D6 of Canon 1DX Mark III zijn merkbaar groter en zwaarder dan de equivalente top-spec Sony a7R Mark IV spiegelloze camera, bijvoorbeeld.

Zoals u ook in de bovenstaande afbeelding kunt zien, kunnen zelfs sommige middelgrote spiegelloze modellen kleiner dan full-frame DSLR’s – de Canon 5D Mark IV en Nikon D850 hebben beide een fantastische beeldkwaliteit, maar ze zijn vrij groot en zwaar.

(Overigens doet Fujifilm dat wel’t maak een micro four-thirds van full-frame spiegelloze body.)

Het hebben van een kleinere camera is natuurlijk niet altijd een goede zaak, met ergonomie die eronder lijdt, zoals we later zullen bespreken. Maar voor mensen die vaak reizen, is het veel beter om zo’n compactcamera te bezitten.

2. Elektronische zoekers vs. optische zoekers

Dit is nog een van de enorme sterke punten van spiegelloze camera’s ten opzichte van DSLR’s, en een van de belangrijkste redenen voor de massale uittocht van het ene formaat naar het andere.

Een elektronische zoeker (EVF) biedt tal van voordelen ten opzichte van een optische zoeker (OVF), waaronder:

 • Een helderdere weergave van een elektronische zoeker is gunstig bij het bekijken van scènes en afbeeldingen bij weinig licht
 • Geen problemen met de dekking van zoekers
 • Live Preview vermindert de noodzaak om te ‘Chimp’ na het maken van een afbeelding met een elektronische zoeker (WYSIWYG)
 • Geen zoeker black-out (geselecteerde modellen)
 • Beeldbeoordeling in de elektronische zoeker profiteert van het bekijken in heldere omstandigheden
 • Geavanceerde opname-informatie kan worden weergegeven als een overlay in de elektronische zoeker, wat niet mogelijk is met een optische zoeker
 • Digitale zoom op een elektronische zoeker helpt om de scherpstelling te controleren
 • Meer scherpstelpunten in de elektronische zoeker, waardoor het minder nodig is om scherp te stellen + opnieuw samen te stellen met de optische zoeker
 • Geavanceerde af-modi voor het volgen van onderwerpen voor meer nauwkeurigheid met een elektronische zoeker
 • Mogelijkheid om filmsimulaties te ‘zien’ (Fujifilm)
 • Focus Peaking voor eenvoudig handmatig scherpstellen
 • Oogschadepreventie tijdens het fotograferen in de zon is veel beter met een elektronische zoeker

Hoewel het hebben van een EVF een baanbrekende ervaring kan zijn, kan de bescheiden optische zoeker nog steeds nuttig zijn.

Hier zijn enkele redenen waarom u misschien wilt vasthouden aan een DSLR en de optische zoeker:

 • De optische zoeker staat altijd ‘aan’, dus er is geen opstarttijdvertraging bij het optillen naar je oog
 • Geen sluitervertraging (de tijd tussen het indrukken van de sluiter en het beeld dat wordt vastgelegd)
 • Geen digitale vertraging of ‘black-out’ tijdens burst-opnamen
 • Hogere optische kwaliteit, want met een optische zoeker kijk je gewoon door een stuk glas
 • Nul energieverbruik betekent geen tol op de levensduur van de batterij

Als u gebeurtenissen onder hoge druk of snel bewegende onderwerpen op een afbeelding fotografeert, kan sluitervertraging het verschil zijn tussen het vastleggen of missen van een opname.

In feite is dit een van de meest voorkomende redenen waarom de meeste fotojournalisten en paparazzi de voorkeur geven aan DSLR’s.

Het is ook vermeldenswaard dat sommige digitale camera’s, zoals de Fujifilm X100V, een hybride elektronische / optische zoeker bieden, die het beste van twee werelden biedt.

3. Waar voor uw geld

Nikon Z6 spiegelloze vs dslr live view

De Z6 was Nikon’s eerste uitstapje naar full-frame spiegelloze camera’s.

Hoewel je nog steeds fatsoenlijke DSLR’s kunt krijgen voor ongeveer $ 500, voor ongeveer dezelfde prijs, is de equivalente spiegelloze camerabehuizing technologisch een stuk geavanceerder.

Het produceren van het spiegelmechanisme in DSLR’s is ingewikkeld voor fabrikanten, vandaar de verhoogde prijs.

Bovendien zal het spiegelmechanisme uiteindelijk slijten en kan het vervangen ervan ook duur zijn.

Hoe duurder de camera, hoe langer de ‘sluitertijd’, hoewel op een gegeven moment alle spiegels zullen falen.

Met een APS-C of full-frame spiegelloze camera hoeft u zich natuurlijk geen zorgen te maken dat er op deze manier iets slijt, dus ze profiteren van een langere levensduur.

DSLR’s en spiegelloze camera’s variëren beide van betaalbaar tot duur, maar u krijgt veel meer voor uw geld wanneer u investeert in spiegelloos.

Als u een strikt budget heeft, kunt u meestal tweedehands DSLR’s vinden voor een spotprijs, vooral omdat zoveel mensen overschakelen naar het spiegelloze formaat.

De uitschieter is de Sony a6000, een instapmodel spiegelloos dat verrassend beschikbaar is voor minder dan $ 500.

4. Vooruitgang

Fuji systeem vs spiegelloos - dslr vs camera spiegelloze body

Fujifilm produceert alleen spiegelloze camera’s, zonder de intentie om ooit een DSLR uit te brengen.

Bij het vergelijken van recente DSLR versus spiegelloze camerareleases, zult u merken dat in termen van technologische vooruitgang het spiegelloze formaat veel meer innovatie biedt.

Gedurende het gemiddelde jaar wordt een eigenaar van een spiegelloze camera getrakteerd op meerdere (gratis) firmware-updates, die vaak de opname-ervaring en het uiteindelijke beeld enorm ten goede komen.

Een recente Sony-firmware-update voor geselecteerde Alpha full-frame en APS-C spiegelloze camera’s heeft bijvoorbeeld de autofocus enorm verbeterd, met de toevoeging van continue eye-tracking voor mens en dier.

Met de enigszins hybride Nikon D780 laat Nikon zien dat ze nog steeds DSLR-technologie pushen, zij het in een veel langzamer tempo dan hun spiegelloze cameraproducten.

5. Levensduur van de batterij

levensduur van de batterij vs dslr

De behoefte aan meerdere batterijen is reëel! Afbeelding: Katrin Kullenger.

Veel spiegelloze camera’s hebben gewoon meer technologie om van stroom te voorzien dan DSLR’s – het LCD-scherm en evf verhogen het batterijverbruik aanzienlijk, vooral bij gebruik op volledige helderheid.

Fujifilm-modellen worstelen meestal met de levensduur van de batterij, waarbij één lading een miezerige 3-400 opnamen per lading biedt, vergeleken met de equivalente DSLR die meestal kan bieden tweemaal dit per lading.

Sony, aan de andere kant, biedt full-frame body’s die meer dan 800 opnames per lading kunnen schieten – mijn record met de Sony a7 III is 1.300 opnamen, hoewel dat vrij zuinig was met EVF- en LCD-gebruik.

Het kan vervelend zijn om meerdere batterijen mee te nemen, om nog maar te zwijgen van het gedoe om ze constant te moeten vervangen.

Het kopen van meerdere batterijen van eigen merk kan ook een grote extra kostenpost zijn, en het dragen ervan in uw koffer kan het reizen van vliegtuigen bij sommige luchtvaartmaatschappijen belemmeren.

6. Duurzaamheid

dslr vs spiegelloos (dslr gebruik vaker bij fotojournalistiek)

DSLR’s worden vaker gebruikt door pers- / fotojournalisten vanwege hun superieure duurzaamheid. Afbeelding credit: Alex Kuhni

Deze factor is discutabel omdat beide DSLR – spiegelloze camera’s duurzame, weerbestendige behuizingen bieden die bestand zijn tegen de elementen.

Als we echter vlaggenschipbody’s vergelijken, kunnen DSLR-camera’s zeker meer klappen opvangen dan de equivalente spiegelloze camera – dit is de reden waarom je meestal nog steeds oorlogsfotojournalisten of extreme sportfotografen ziet die de voorkeur geven aan deze robuuste vlaggenschip DSLR-body’s.

Wat de instapbody’s betreft, worden in beide formaten door alle cameramakers kostenbesparingen gerealiseerd, hoewel het moet worden gezegd dat het DSLR-bereik robuuster is.

Ja, er is de fragiele spiegel om los te maken in DSLR’s, maar spiegelloze camera’s hebben veel meer vertrouwen op mooie technologie, die meestal kwetsbaarder is en vatbaarder voor extreme omstandigheden. Ook heeft de hoeveelheid technologische functies een effect op de levensduur van de batterij.

Er zijn ook gevallen van oververhitting geweest in veel spiegelloze modellen na langdurig gebruik in warme omstandigheden (omdat ze nog geen interne ventilator bevatten), maar hetzelfde kan niet worden gezegd voor DSLR’s.

Omdat u het LCD-scherm aan de achterkant veel meer op spiegelloos gebruikt, verhoogt dit het risico op krassen of kloppen.

7. Blootstelling

Dit is een van de belangrijkste redenen om een spiegelloze camera te kiezen boven een DSLR en is gunstig voor zowel beginners als professionals.

In plaats van een spiegel die het licht door de lenzen naar de zoeker leidt, gebruikt een spiegelloze camera de beeldsensor om de focus en belichting te verwerken.

Deze beeldsensor geeft u een wysiwyg-ervaring (what-you-see-is-what-you-get), zodat u een voorbeeld van uw belichting kunt bekijken op het LCD-scherm aan de achterzijde van uw camera of in de EVF.

Met een spiegelloze camera kunt u eventuele aanpassingen zien die u maakt aan de sluitertijd, het diafragma, de ISO, de witbalans of iets anders dat van invloed is op uw uiteindelijke afbeelding, voor het nemen van de foto.

Met DSLR’s kunt u iets soortgelijks doen in de Live View-modus. Kortom, met Live View kunt u het voorbeeld op het LCD-scherm zien.

Live View is echter veel trager in gebruik en onbruikbaar bij het vastleggen van snel bewegende onderwerpen. Bovendien hebben niet alle DSLR’s de Live View-modus, hoewel de overgrote meerderheid dat wel doet.

Voor beginners kan dit enorm helpen en kan het ook een geweldige leerervaring bieden – stel je voor dat je de effecten van elk belichtingselement kunt bekijken, voordat je op de sluiterknop drukt en de foto maakt!

Meer gevorderde fotografen en zelfs professionals profiteren van verhoogde efficiëntie, omdat het veel minder nodig is om een foto te bekijken nadat deze is gemaakt (ook bekend als chimpansees).

8. Sluitergeluid

Zonder spiegel is er geen ‘spiegelslag’ die je krijgt met DSLR’s. Het enige wat je hoort is de klik van het sluitermechanisme, en dit geluid kan vaak worden aangepast.

Verschillende spiegelloze camera’s bieden zelfs volledig stille opnamen, wat een game-changer is voor trouwfotografen of degenen die in volledige stilte moeten werken.

Veel DSLR’s hebben een ‘Silent Shooting’-functie, die het geluid van de sluiter scheidt van de spiegelklep, waarbij de spiegel langzaam naar beneden klapt zodra uw vinger van de sluiterknop is verwijderd.

Het is echter niet ideaal in de praktijk en onpraktisch voor snel bewegende actie.

Zie ook: wat zijn de twee soorten cameraluiken?

9. Autofocus

Spiegelloze camera’s profiteren van het hebben van meer punten dan DSLR’s, en velen bieden ook autofocustechnologieën voor het volgen van gezichten en eye-tracking.

Deze functies betekenen dat u de autofocus grotendeels aan de camera kunt overlaten, in plaats van handmatig afzonderlijke scherpstelpunten te selecteren of scherp te stellen en opnieuw samen te stellen.

De echte voordelen liggen echter bij het aantal contrastdetectie- en fasedetectiesensoren.

Met autofocus Fasedetectie sensor arrays direct geplaatst op de beeldsensor op spiegelloze camera’s, is er ook geen verschil tussen het middelpunt scherpstelpunt en dat aan de uiterste randen van het frame.

(Sommige spiegelloze camera’s bieden alleen contrastdetectie, wat inferieur is aan het fasedetectiesysteem als het gaat om het volgen van bewegende onderwerpen, vooral bij weinig licht.)

Sony-modellen zijn doorgaans superieur als het gaat om razendsnelle autofocus, waarbij de Sony a9 en Sony a9II het assortiment leiden. Recente Canon-firmware-updates voor de EOS R-line-up hebben echter aanzienlijke verbeteringen op dit gebied gezien.

DSLR’s bieden meestal de beste autofocus in het midden van het frame, maar worstelen met de autofocusacquisitie wanneer een scherpstelpunt wordt geselecteerd in de buurt van de rand van het frame.

Het is vermeldenswaard dat autofocussnelheden ook afhankelijk kunnen zijn van de lens die aan de camera is bevestigd, waarbij sommige lensmodellen beter presteren dan andere.

10. Sluitertijden

spiegelloze lenzen en sluitertijden

Zelfs de instapcamera sony a6000 spiegelloze camera kan foto’s tot 11 fps vastleggen.

In een DSLR worden uw frames per seconde (d.w.z. de snelheid waarmee u beelden per seconde kunt vastleggen) beperkt door de snelheid van de beweging van de spiegel.

Over het algemeen bieden alleen dslr’s met een hoger segment snelle sluitertijd voor continu-opnamen van meer dan 10 fps.

Met spiegelloze camera’s bieden sommige instapbody’s zoals de Sony a6000 van minder dan $ 500 11 fps. De instapmodellen van andere merken zijn echter meestal duurder.

High-end DSLR’s zoals de Nikon D5 kunnen misschien ongelooflijke framesnelheden bieden, maar het is ook veel duurder dan bijvoorbeeld een Fujifilm X-T4 en Sony a9, die een ronduit belachelijke 20 FPS bieden.

Natuurlijk moet er ook rekening worden gehouden met buffersnelheden (d.w.z. de mogelijkheid voor de camera om het beeld te verwerken en op te slaan voordat de fotograaf het volgende kan maken), maar over het algemeen, als je snel bewegende actie moet fotograferen, is een spiegelloze camera de juiste keuze.

11. Beeldstabilisatie

Zowel spiegelloze als DSLR camera’s bieden beeldstabilisatiesensoren, die werken door een deel van de lenzen of het beeld in de tegenovergestelde richting te verschuiven van het schudden van de camera.

DSLR’s (en de meeste spiegelloze camera’s) zijn echter beperkt tot het verschuiven van de lenzen in slechts 2 assen om trillingen tegen te gaan, bekend als tweeassige stabilisatie (d.w.z. omhoog of omlaag en van links naar rechts.)

Sommige spiegelloze camera’s, zoals de Sony a7III en Sony a9II, bieden in-body 5-assige beeldstabilisatie, die de sensoren langs 3 extra assen verschuift: pitch (op en neer kantelen), gapen (van links naar rechts draaien) en rollen (roteren).

Dit kan enorm voordelig zijn bij het opnemen van een afbeelding bij weinig licht, vanuit een bewegend voertuig of bij het opnemen van 4k-video.

Beide formaten bieden lensbeeldstabilisatie en dit kan worden gebruikt in combinatie met of los van in-camera IS. Afhankelijk van de lens die u kiest, kunt u profiteren van verbeterde prestaties bij weinig licht wanneer u de camera in de hand houdt.

Het moet echter gezegd worden dat lens IS inferieur is aan in-body IS.

12. Video opnemen

aps-c beeldsensor in Fujifilm

Fujifilm camera/lens collectie. Afbeelding credit: Javier Abad

Een groot voordeel van het gebruik van een spiegelloze camera om video te schieten is dat je de EVF kunt gebruiken. Hiermee kunt u een voorbeeld van uw belichting bekijken en het veel gemakkelijker maken om uw compositie te zien in lastige lichtsituaties.

Een ander belangrijk verschil zijn autofocussystemen – de meeste DSLR’s kunnen de autofocus van fasedetectie niet gebruiken terwijl de spiegel actief is tijdens het opnemen van video.

Waarom heeft u fasedetectie nodig?

Kortom, fasedetectiesensoren ‘begeleiden’ de lens om aanpassingen te maken als het beeld van de andere sensoren niet identiek is. Wanneer het licht de autofocussensor fasedetectie bereikt, zal fasedetectie dit corrigeren als er een discrepantie is.

In plaats daarvan vertrouwen veel DSLR-camera’s op contrastdetectie, wat kan leiden tot focusjacht (d.w.z. de camera worstelt om autofocus te verkrijgen).

Sommige duurdere DSLR’s gebruiken fasedetectie-AF op de sensor naast contrastdetectie of Dual-Pixel AF in het geval van moderne Canon-body’s.

Maar toch bieden spiegelloze camera’s snellere autofocussystemen voor video’s.

Het grootte/gewichtsvoordeel van spiegelloze camera’s kan ook video-opnamen ten goede komen, vooral voor degenen die met veel uitrusting of handgreep voor lange perioden moeten reizen.

Met zowel DSLR- als spiegelloze camera’s kun je 4K-video opnemen, waarbij de Canon R5 (een high-end spiegelloze camera) 8k-video-opname biedt.

Houd er echter rekening mee dat videografie niet altijd over cijfers gaat en dat het verwerken van een 4k-video soms niet de moeite waard is.

In directe vergelijking bieden meer spiegelloze camera’s de 4k-resolutie, wat geen wonder is, omdat ze moderner zijn. Aan de andere kant zijn veel DSLR’s beperkt tot 1080p.

13. Kalibratie van lenzen

DSLR-camera’s berekenen de scherpstelling via afzonderlijke secundaire scherpstelsensoren, terwijl de meeste spiegelloze camera’s de berekening rechtstreeks vanuit de beeldsensoren uitvoeren.

Dit betekent dat er in een DSLR twee gebieden zijn die het potentieel hebben om de precieze scherpstelling te ondermijnen – de spiegel en de lens zelf.

Hier is het probleem: soms, beide require kalibratie. Dit heeft grotendeels invloed op de tijd van de vangst.

Als de kalibratie niet plaatsvindt, kunnen uw foto’s onscherp zijn.

Omdat spiegelloze camera’s de beeldsensor gebruiken om scherp te stellen. Dit betekent dat zelfs als je lenzen op de een of andere manier een beetje ‘uit’ zijn, er geen kalibratie of fijnafstelling nodig is.

14. Stabiliteit

spiegelloze camera body size aantoonbaar beter dan dslr

Sony spiegelloze camera en lenssysteem zoals gebruikt door The Steed

Het ontbreken van ‘mirror slap’ in een spiegelloze camera betekent dat er veel minder trillingen zijn bij het indrukken van de sluiterknop.

In feite is de enige bewegende fysieke component in een spiegelloze camera de sluiter van de camera, maar zelfs dit kan worden uitgeschakeld bij gebruik van de elektronische sluiter, die elke beweging volledig elimineert.

Dit is een enorm voordeel voor iedereen die het scherpste, meest nauwkeurige beeld uit zijn camera nodig heeft.

Niet alleen dat – wanneer je onderwerp beweegt, heb je zeker een stabiele eenheid nodig.

In combinatie met een stevig statief en een externe ontspanknop bieden spiegelloze camera’s een ongeëvenaarde stabiliteit tijdens het vastleggen van beelden.

15. Onderhoud

De sensor wordt meestal volledig belicht wanneer u de lenzen van spiegelloze camera’s verwijdert, waardoor deze veel gemakkelijker schoon te maken is.

(De Canon R spiegelloze behuizing verbergt de sensor automatisch wanneer spiegelloze lenzen worden verwijderd om te voorkomen dat stof binnendringt.)

Een DSLR-camera daarentegen heeft niet alleen een spiegel in de weg van de sensor, maar herbergt ook verschillende componenten onder de spiegel, waardoor stof een plek krijgt om te bezinken en een goede reiniging veel moeilijker wordt.

Er is ook het voordeel van een lager aantal sluiters bij het gebruik van spiegelloos, omdat u mogelijk de elektronische sluiter gebruikt.

16. Native Lenzen &Accessoires

fasedetectie voordeel vs dslr

Tenzij u bereid bent om uw DSLR-lens aan te passen, biedt spiegelloos veel minder opties | Afbeelding credit: Emily Kuliyev

DSLR’s bestaan al veel langer dan spiegelloze camera’s, wat betekent dat er een veel bredere selectie lenzen beschikbaar is.

Hoewel het mogelijk is om een DSLR-lens aan te passen voor gebruik op een spiegelloze body, geven veel mensen er nog steeds de voorkeur aan om dat niet te doen.

Bepaalde speciale lenzen zoals supertelelenzen of tilt-shift lenzen zijn simpelweg nog niet beschikbaar voor het spiegelloze systeem.

Hoewel macro-, f / 1.2-, pancake- en andere ‘niche’-lenzen worden geproduceerd voor sommige spiegelloze merken, is er nog steeds niet veel lensvariatie om uit te kiezen.

Canon heeft geprobeerd om meer Canon RF-lenzen uit te pompen voor zijn EOS R-serie en Nikon voor zijn Z-serie spiegelloze camera’s, maar ze blijven nog steeds achter bij Sony en Fujifilm in termen van selectie voor het formaat.

De Canon RF-lens line-up is ook relatief duur, met geen budget lens opties momenteel beschikbaar. Hetzelfde geldt voor de Nikon lens line-up.

Zowel Canon als Nikon leggen in 2023 duidelijk een enorme focus op spiegelloos, dus we verwachten binnenkort meer native lenzen te zien verschijnen.

DSLR’s bieden bijvoorbeeld verschillende betaalbare ‘nifty-fifty’-lenzen, waardoor je een groot f / 1.8-diafragma kunt ervaren voor ongeveer $ 100. Dit is nog steeds niet het geval voor spiegelloze camera’s, waar in 2023 geen ‘goedkope’ lens beschikbaar is.

Hetzelfde geldt voor de accessoires – er zijn enkele specifieke accessoires die mogelijk bestaan voor DSLR’s, maar nog niet beschikbaar zijn voor spiegelloze camera’s.

Wat betreft de accessoires die ava zijnIlable, er zijn veel minder native merkproducten om uit te kiezen, waarbij fotografen vaak afhankelijk zijn van producten van externe fabrikanten.

Dus, hoewel het voorspelbaar is dat de situatie in de nabije toekomst zal veranderen, wordt de DSLR versus spiegelloze strijd op het gebied van accessoires gewonnen door de ervaren deelnemer.

17. Ergonomie

Hoewel er uitzonderingen zijn, is de algemene trend geweest om spiegelloze systemen te produceren die zo klein en compact mogelijk zijn.

Daarbij heeft dit een negatief effect gehad op de ergonomie van veel van de meest populaire spiegelloze camera’s.

Vanuit mijn persoonlijke ervaring heb ik Sony Alpha en Fujifilm X-serie spiegelloze camera’s altijd nogal ongemakkelijk gevonden om te gebruiken.

Er zijn enkele uitzonderingen, maar het is pas sinds kort dat deze merken camera’s met ergonomie produceren die meer lijken op de gemiddelde DSLR.

Ondanks enkele recente Sony- en Fujifilm-modellen die een betere ergonomie bieden dan hun voorgangers, bieden DSLR’s over het algemeen diepere grips en meer gespreide knoppen, wat bijdraagt aan een comfortabelere opname-ervaring – vooral voor degenen onder ons met grotere handen!

Canon en Nikon hebben een andere aanpak gekozen met de release van respectievelijk hun R- en Z-serie camera’s, waarbij ze ervoor hebben gekozen om de ergonomie van hun populaire DSLR’s te repliceren (en te verbeteren).

Of dit een van de belangrijkste voordelen van spiegelloos fotograferen (d.w.z. het kleinere formaat) ondermijnt, is discutabel, maar één ding is zeker: grotere lichamen bieden een betere balans en een comfortabelere opname-ervaring bij het gebruik van grotere lenzen.

18. Opname-ervaring

dslr vs spiegelloze gids

DSLR-systeem van trouwfotograaf Craig Williams.

Deze laatste factor is subjectief, maar de voorkeur geven aan DSLR’s geldt meestal als je met mensen spreekt die met beide systemen hebben geschoten.

Omdat spiegelloze camera’s veel van het harde werk voor je doen (met betrekking tot focus en belichting), is het soms vergelijkbaar met ‘fotograferen met een mini-computer’.

DSLR’s daarentegen dwingen de fotograaf om zelf belichtingsberekeningen te maken, waarbij de OVF eenvoudigweg een venster biedt om doorheen te kijken.

Voor sommigen is deze ervaring waardevol en leuker dan een camera het beeld te laten overnemen.

Vanuit mijn perspectief als professionele trouwfotograaf maakt een spiegelloze camera mijn werk ongetwijfeld makkelijker. Ik vond het fotograferen met DSLR’s echter leuker en lonender.

Voor een beginner kan het kiezen van een DSLR-camera een grondiger begrip van de belichting betekenen, of op zijn minst een manier om ’terug te gaan’, als ze om welke reden dan ook geen spiegelloze camera meer kunnen gebruiken of niet langer willen gebruiken.

Het is een beetje alsof je weet hoe je een handgeschakelde auto moet besturen, ook al rijd je in een automaat 😉

DSLR-camera’s zijn niet de meest recente innovaties, maar het betekent niet dat ze ontbreken in aantrekkelijke en aandachtswaardige modellen.

De vlaggenschipcamera’s uit de Nikon D-serie en Canon 1D-serie zijn gereserveerd voor professionals die de meest robuuste weerbestendige body’s, de langste batterijduur, uitstekende autofocus en de snelste beeldsnelheden nodig hebben.

U vindt er ook een breed scala aan native accessoires en lenzen voor deze modellen die uw fotografiereis zullen verrijken.

Net als bij andere DSLR’s is de afweging hiermee in grootte, gewicht en kosten.

DSLR versus spiegelloos: veelgestelde vragen

Zullen spiegelloze camera’s DSLR vervangen?

Te oordelen naar de technologische vooruitgang, domineren DSLR’s nog steeds de markt in de verkoop, maar zijn zeker een uitstervend ras. Hoewel de eerste spiegelloze camera 11 jaar geleden werd gemaakt, biedt deze meer functionaliteiten voor DSLR’s. Of spiegelloze camera’s ze volledig zullen vervangen, is discutabel, maar we kunnen de komende jaren zeker een vermindering van DSLR-camerareleases verwachten.

Gebruiken professionals spiegelloze camera’s?

Ja, maar ze gebruiken ook DSLR’s, afhankelijk van het genre fotografie. In feite schakelen veel mensen tussen DLSR versus spiegelloze camera’s. Sommigen zijn voorstanders dat spiegelloze lenzen en autofocus er nog steeds niet zijn en geven de voorkeur aan DSLR’s. Anderen beweren dat elektronische zoekers minder afleidend zijn dan optische zoekers en vinden hun effect op de batterijduur van spiegelloze camera’s niet erg. Het hangt allemaal af van uw stijl en voorkeuren.

Zijn spiegelloze camera’s beter bij weinig licht?

Zowel DSLR’s als spiegelloze camera’s kunnen goed presteren bij weinig licht. Het is meer een kwestie van de grootte van de sensoren dan van het cameraformaat – grotere sensoren zorgen ervoor dat er meer licht kan worden vastgelegd. Het maakt dus niet uit of u DLSR versus spiegelloze camera’s gebruikt wanneer het licht schaars is, maar welke detecteertofs die u gebruikt. Naast het hebben van grotere sensoren, kunt u proberen de ISO-instellingen te verhogen voor een betere beeldkwaliteit tijdens schemering of nacht.

Kan ik een DSLR-lens gebruiken op een spiegelloze camera?

In de meeste gevallen, ja – u kunt DSLR-lenzen gebruiken op een spiegelloze camerabehuizing, maar de meeste zijn niet uitwisselbaar. Dat betekent dat u DSLR-lenzen alleen kunt gebruiken met een specifieke adapter die u zou gebruiken om ze op uw spiegelloze camera te monteren. De markt van deze adapters heeft zich de afgelopen jaren ook ontwikkeld, dus tegenwoordig kun je vrijwel elke lens die je al bezit koppelen aan een spiegelloze body.

Spiegelloze versus DSLR-camera’s: laatste woorden

Als je tot nu toe hebt gelezen, zou het voor jou duidelijk moeten zijn dat spiegelloze camera’s hier in 2023 veel meer voor je geld bieden. Dat is de algemene conclusie van het hele DSLR – spiegelloze debat.

Sommige mensen noemen het de spiegelloze revolutie.

DSLR’s zijn echter nog niet dood! Ze bieden nog steeds verschillende voordelen ten opzichte van hun moderne tegenhangers, maar hoe belangrijk zijn ze voor u?

Bij het kiezen van een camera is het belangrijk om rekening te houden met het merk – Fujifilm en Sony hebben zwaar geïnvesteerd in het spiegelloze formaat, terwijl Nikon en Canon vele jaren ervaring hebben op het gebied van DSLR’ s. Ze bieden ook veel meer lenzen.

Onlangs zijn Canon en Nikon begonnen met het produceren van een aantal uitstekende full-frame en APS-C spiegelloze camerabody’s, maar ze hebben nog wat in te halen.

Aan het einde van de dag kunnen zowel DSLR- als spiegelloze camera’s geweldige beelden produceren. Veel amateurs en professionals gebruiken en kopen nog steeds DSLR’s en zijn niet van plan om over te schakelen naar het spiegelloze formaat.

Evenzo hebben velen DSLR’s gedumpt, geïnvesteerd in het spiegelloze systeem en zouden ze nooit meer teruggaan naar DSLR (of misschien zelfs nooit een DSLR hebben gebruikt!)

Ten slotte zijn er enkele ‘hybride’ gebruikers die het beste van twee werelden krijgen, of misschien niet kunnen verdragen om hun geliefde DSLR los te laten. Ik val in dit kamp 🙂

Ik hoop dat deze gids nuttig voor je is geweest. Laat hieronder een reactie achter met het type camera dat je gebruikt en waarom je ervoor hebt gekozen.