Straatlantaarns gaan en sommige fotografen zijn er dol op.

FacebookPinterestDelen

Al minstens een paar jaar, nu steeds meer stedelijke straatlantaarns over de hele wereld worden omgezet in LED-versies, melden mensen dat sommige van deze lampen soms veranderen in een soort paarse tint.

De kleur hiervan kan worden omschreven als een mix tussen kitscherig concertmuzieklicht en wat je zou zien in een goedkope Lovecraft-geïnspireerde horrorfilm. Hoe je het ook wilt interpreteren, veel mensen zijn geïrriteerd, sommige fotografen inbegrepen.

Andere camera-toting creatievelingen hebben aan de andere kant geleerd om van deze occasionele afwijkingen in paars te houden.

Van steden zo divers als Vancouver aan de westkust tot NYC aan de oostkust van de VS, mensen hebben willekeurig opgemerkt dat sommige straatlantaarns in bepaalde gebieden paars worden.

In sommige steden, zoals Vancouver, hebben de vele oproepen van bewoners die de kleurverandering opmerkten, de gemeentelijke autoriteiten er zelfs toe aangezet om zich te haasten en de lichten te vervangen.

Andere plaatsen waar ze zijn gemeld, zijn veel Amerikaanse en overzeese steden, waardoor er geen tekort is aan geïrriteerde residentiële waarnemers. In andere gevallen is de tegenovergestelde reactie om artistieke redenen gebeurd.

Een fotograaf, Selina Roman, in Florida begon er zelfs een gewoonte van te maken om specifiek straten of gebieden met paarse LED-straatlantaarns op te zoeken. In een reactie aan de Tampa Bay Times legt ze uit: “Ik hou van het idee dat dit een fout of een glitch was, maar ik vind ze magisch,”

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Selina Roman (@selinaroman)

Haar foto’s op Instagram laten zien dat ze een manier heeft gevonden om de kleurverandering te waarderen. Ss een resultaat, ze heeft nog meer tips ontvangen van kijkers van haar feed over andere paarse lichten die ze in haar stad hebben gevonden.

Ze voegt eraan toe dat ze zich dan haast om een foto te maken of zelfs een snelle fotoshoot te doen voordat de lokale autoriteiten de bollen weer vervangen door witte versies.

Hoewel voor velen de reden hiervoor vervelend en een beetje mysterieus is geweest, heeft het een vrij eenvoudige oorzaak.

Uiteindelijk zijn de willekeurig paarse lichten defect en worden ze veroorzaakt door de LED’s in deze straatlantaarns die de coating op de lichtverdifferende buitenschaal eromheen slijten.

De schijnbare witte kleur is in veel gevallen niet van de LED’s zelf, maar komt in plaats daarvan van het filteren door een buitenste film op de plastic of glazen kasten rond de LED-arrays in een straatlantaarn.

Wanneer dit gebeurt, beginnen voorbijgangers plotseling een paars getint, fel licht te zien dat voor sommigen diep irritant is, terwijl het voor anderen inspirerend is.

Jeff Brooks, een vertegenwoordiger van Duke Power in de VS, legt uit: “Het is iets dat we ongeveer twee jaar geleden begonnen te zien,” legt hij vervolgens uit: “Er zit een laminaat op het armatuur dat het zijn witte kleur geeft. Toen dat laminaat begon af te breken, veranderde de kleurtint in de richting van paars.”

Dit zou begrijpelijkerwijs irritant zijn voor iedereen die in de buurt van deze lichten woont, die waarschijnlijk gewoon uit zijn raam wil kijken zonder te worden herinnerd aan een B-klasse monsterfilm.

Voor fotografie laat het echter zien wat voor vreemde kleine details we kunnen gebruiken voor een beetje creatieve output.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk de 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer