Tips voor huisdierfotografie + Hoe een huisdierfotobedrijf te starten

Huisdierfotografie moet een van de leukste fotografiegenres zijn die er zijn!

Of je nu statige huisdierportretten van honden maakt of kittens in theekopjes fotografeert, er is nooit een saai moment!

Als u indrukwekkende foto’s van uw huisdier wilt maken, heeft deze gids u gedekt, met details over welke uitrusting u moet krijgen en de camera-instellingen die u moet gebruiken.

Plus, als je van huisdierfotografie je specialiteit wilt maken, lees dan verder …

We hebben ook stappen gegeven over het opzetten van uw bedrijf voor huisdierfotografie, inclusief wat u in rekening moet brengen en hoe u klanten kunt vinden.

Dus laten we onze poten erin zetten šŸ™‚

Inhoudsopgave

Welke apparatuur is nodig voor huisdierfotografie?

hond in cameratas

Bron: Roberto Nickson

Het is natuurlijk mogelijk om huisdieren te fotograferen met niets anders dan een cameratelefoon. De meeste eigenaren van gezelschapsdieren doen het.

Om een professionele fotograaf te worden, heb je echter betere apparatuur nodig. U moet consistent kwaliteitswerk leveren.

Het is essentieel dat u uw klanten iets kunt leveren wat ze zelf niet kunnen doen. Waarom zouden ze je anders inhuren?

We weten allemaal dat de camera de fotograaf niet maakt. Sommige dingen kunnen echter alleen worden gedaan met professionele apparatuur.

Hier is een lijst met apparatuur die wordt aanbevolen door huisdierfotografen. U kunt het als leidraad gebruiken en aanpassen aan uw budget en behoeften.

Wat is de beste camera voor huisdierfotografie?

huisdieren op bank met eigenaar

Alle professionele en vele semi-professionele camera’s zijn geschikt voor dierenfotografie. Er zijn een paar functies die sommige van hen beter maken dan andere tho.

 • De fps van de camera. Dit verwijst naar het aantal foto’s per seconde dat je kunt schieten. Deze functie is essentieel voor actiefoto’s waarbij u de continue opnamemodus gebruikt.
 • Buffersnelheid. Het is Ć©Ć©n ding om veel foto’s te maken en een ander om ze te verwerken en op te slaan op de SD-kaart. Een goede buffersnelheid zorgt ervoor dat je camera niet hoeft te pauzeren terwijl je in burst-modus fotografeert.
 • Sensorgrootte en resolutie. Dit zorgt voor een afbeelding van goede kwaliteit die alle details en kleurgradatie weergeeft.
 • Snel AF-systeem. U wilt een nauwkeurige en snel reagerende camera om scherpe beelden te garanderen. Het is vooral handig als het animal eye-tracking ondersteunt.

Hier zijn enkele van de beste camera’s voor het fotograferen van dieren:

 • Sony Alpha A6400
 • Sony a7R III
 • Canon EOS R5
 • Canon 6D Mark II
 • Nikon D850
 • Nikon D3500

Als je van dichtbij en persoonlijk met katten en honden wilt komen, zonder dat ze weten dat je eigenlijk een foto maakt, kun je zelfs een dierencamera proberen – verwacht alleen geen geweldige beeldkwaliteit, maar je krijgt zeker iets unieks.

Kattenhalsbandcamera’s zijn ook een leuk hulpmiddel om te gebruiken, waardoor je een aantal unieke POV-foto’s krijgt van wat je kat doet.

Welke lens is het beste voor huisdierfotografie?

kat op schouder met fotograaf

Bron: Lucas Pezeta

Er zijn twee soorten lenzen – prime en zoom. Net als bij veel andere onderwerpen in de fotografie, is er een enorm debat om te beslissen welke het beste is. Naar mijn mening is er geen duidelijke superioriteit omdat ze beide voor- en nadelen hebben. Als zodanig hangt de beste af van wat voor soort fotosessie je doet.

Prime lenzen zijn kleiner en lichter, dus ze zijn geweldig om op locatie te gaan. Ze hebben ook een groter diafragma. Dit is handig wanneer u fotografeert bij weinig licht en het helps je om de achtergrond te vervagen.

Primes zijn meestal goedkoper en leveren opnamen van hoge kwaliteit. Aan de andere kant verlies je veelzijdigheid. Je kunt brandpuntsafstanden alleen wijzigen als je twee of meer prime lenzen meeneemt.

Zoomlenzen daarentegen geven je meer flexibiliteit. U kunt terug en vooruit schakelen via een reeks brandpuntsafstanden. Zelfs de duurste hebben echter niet zo’n groot diafragma als een prime-lens. Ze zijn ook zwaarder en gevoeliger voor storingen als gevolg van alle interne onderdelen.

Nu je de algemene kenmerken van elk kent, is het aan jou om te beslissen. Je kunt in dit artikel een diepere vergelijking van priemgetallen versus zooms vinden als je nog steeds niet zeker bent.

Je moet ook beslissen welke brandpuntsafstand je nodig hebt. Dit is ook afhankelijk van de locatie en het type huisdier. Telelenzen zijn het populairst voor huisdierfotografie. De meeste huisdierfotografen hebben er echter minstens Ć©Ć©n meer. Het kan een normale of groothoeklens zijn.

Welk type lens u ook kiest, er zijn een paar functies waarop u zich moet concentreren. Ten eerste wil je een snelle lens. Ten tweede moet het beeldstabilisatie hebben. Ten derde, ga altijd voor een AF-lens.

Als u op zoek bent naar een prime lens, zijn dit enkele van de beste:

 • Sigma 105 f/1.4
 • Sony 135 f/1.8
 • Nikon AF-S VR Micro Nikkor 105mm f/2.8G
 • Nikon AF-S 50mm f/1.8G
 • Nikon Nikkor AF-S DX 35mm f/1.8G
 • Canon EF 50mm f/18. STM
 • Canon EF 35mm f/2 IS USM

Beste zoomalternatieven:

 • 24-70mm f/2.8
 • 70-200mm f/2.8
 • 18-135mm f/3.5-5.6

Welke verlichting is het beste voor dierenfotografie?

hond met kerstverlichting

Credit: Mink Mingle

Je kunt huisdierenfotografie doen met natuurlijk licht, een off-camera flitser of studioflitsers. Het hangt allemaal af van het type afbeeldingen dat u wilt krijgen.

Vergeet niet dat sommige dieren, zoals nerveuze of schuwe honden, niet goed reageren op flitsen. In dit geval is het beter om bij natuurlijk licht te blijven. Anders zullen ze niet ontspannen en kun je geen goede foto’s maken.

Als je buiten werkt, werk je meestal alleen met natuurlijk licht. U kunt echter een off-camera flitser gebruiken wanneer er te veel contrast is. Op deze manier krijg je een aantal dramatische onderbelichtingsluchten met een perfect verlicht onderwerp.

Aan de andere kant, als je een fotograaf van studiodieren bent, gebruik je meestal flitsers. Dit is gebruikelijk voor commerciƫle huisdierportretten.

Andere apparatuur voor huisdierfotografie

Hier zijn nog een paar dingen die van pas zullen komen als huisdierfotograaf:

 • Witbalans kaart
 • Schoonmaakset
 • SD-kaarten
 • Een extra batterij
 • UV-filter
 • ND-filter
 • Gegradueerd ND-filter

5 huisdierfotografietips voor geweldige foto’s van je harige vrienden

Nu je helemaal klaar bent met je uitrusting, zijn hier enkele tips voor het fotograferen van huisdieren om je op weg te helpen.

1. Wat zijn de beste camera-instellingen voor dierenfotografie?

Bron: Alotrobo

De beste belichtingsinstellingen zijn afhankelijk van het beschikbare licht en het type fotografie dat u wilt.

Low-key portretten vereisen bijvoorbeeld andere instellingen dan buitenopnames. Neem dit advies dus alleen als uitgangspunt.

Je hebt een vasten nodig sluitertijd. Dit zal je helpen om een scherp onderwerp te hebben. U moet bijvoorbeeld 1/1000 sec of sneller gebruiken om een rennende hond te bevriezen.

In plaats daarvan moet de sluitertijd twee keer je brandpuntsafstand zijn voor een portret van een huisdier. Stel dat je een handige vijftig gebruikt; dan moet je de sluitertijd instellen op 1/100 sec.

De opening moet breed genoeg zijn om de snelle sluitertijd te compenseren. Ook is een wazige achtergrond beter voor huisdierfotografie. Een goed uitgangspunt is om je lens op het breedste diafragma te zetten en van daaruit aan te passen. U wilt een wazige achtergrond bereiken en het huisdier scherp houden.

De .ISO is altijd het beste om laag te houden. Gebruik ISO 100 als je genoeg licht hebt om dit te doen. Op deze manier vermijdt u digitale ruis.

De Burst-modus is ideaal voor actiefoto’s. Als je portretten maakt, bewaar dan de opnamemodus naar Single Shot. Anders moet je honderden foto’s verwijderen.

Gebruiken Continue autofocusmodus. Je kunt het vinden als AI-Servo op Canon camera’s of AF-C in Nikon en andere merken. Dit houdt de beweging van je onderwerp bij om het scherp te houden.

 • De sluitertijd op een camera wijzigen

2. Hoe u uw huisdieren scherp kunt houden bij het maken van foto’s

Bron: Septimiu Lupea

Een van de hahet moeilijkste om onder de knie te krijgen in huisdierfotografie is om een scherp onderwerp te hebben.

Dit is een geval waarin het gebruik van de automatische modus beter is dan handmatig gaan. Dieren bewegen snel en onregelmatig; ze zijn moeilijk handmatig scherp te stellen.

Een responsieve camera doet het prima als je de juiste AF-modus kiest.

Als uw camera de AF-modus voor dierenogen ondersteunt, moet u die gebruiken en zult u geen problemen ondervinden.

Gebruik anders een af-modus met Ć©Ć©n punt. Op deze manier heb je meer controle over het resultaat.

U moet rekening houden met de samenstelling en de ooghoogte van het dier om te beslissen welke focuspunten u moet kiezen.

Als het huisdier beweegt, gebruik dan de continue focusmodus. Op deze manier zal de camera opnieuw scherpstellen terwijl het onderwerp beweegt.

Dit zijn de meest aanbevolen instellingen, maar voel je vrij om te experimenteren. Uiteindelijk is het doel om de ogen van het huisdier scherp te hebben.

De beste manier om dit te bereiken is uiteindelijk aan jou. Het is altijd een goed idee om de handleiding te lezen om te begrijpen welke modi door uw camera worden ondersteund en hoe ze werken.

 • Hoe maak je creatieve foto’s met katten?

3. Hoe geweldige actiefoto’s voor huisdieren te maken

Laat ik beginnen met je te vertellen dat actiefoto’s veel oefening nodig hebben.

Zelfs de meest ervaren fotografen maken veel foto’s om Ć©Ć©n goed beeld te krijgen. Geef dus niet op als je het bij de eerste poging niet kunt redden.

De meest populaire actiebeelden zijn van hondenfotografie. De ‘run to me’-foto is een van de meest trendy, maar vergeet andere dieren niet. Katten zijn geweldige onderwerpen bij het spelen met een draad of paarden die een obstakel springen.

In ieder geval is de locatie de sleutel. Het dier moet voldoende ruimte hebben om vrij te bewegen.

Natuurlijk heeft een paard meer ruimte nodig dan een konijn, dus dit hangt af van je onderwerp. Daarom worden ze meestal buiten gedaan, maar het is ook mogelijk om ze in de studio te doen.

Je moet een snelle sluitertijd gebruiken. Je hebt dus een goed verlichte omgeving nodig.

Bijna alle actiebeelden voor huisdieren gebruiken continu licht. Dat komt omdat het gebruik van continu-opnamen ervoor zorgt dat je het perfecte moment vastlegt.

Het is echter ook mogelijk om een flitser te gebruiken – zoals je in de video hierboven kunt zien.

De ideale lens hangt af van de opname die je probeert te maken. De meest gebruikte is echter een telelens – het kan een prime- of een zoomlens zijn.

Tenzij je een opname maakt waarbij de kat of het dier naar de camera springt, is het beter als je op ooghoogte bent.

 • Hoe maak je goede foto’s van je hond?
 • Honden fotoshoot ideeĆ«n

4. Hoe maak je creatieve dierenportretten?

Bron: Anna Shvets

Denk je erover om creatiever te worden in je portretfotosessies? Je bent niet de enige.

Creatieve portretten van huisdieren zijn op dit moment trending, vooral in hondenfotografie.

Er zijn verschillende manieren om creatief te worden en mooie foto’s te maken. Een van de meest voorkomende is om kostuums en rekwisieten te gebruiken.

Je kunt ook experimenteren met verschillende hoeken en brandpuntsafstanden. Fotografeer bijvoorbeeld huisdieren van bovenaf met een groothoek voor een grappig portret. Of van onder een glazen tafel om hun schattige poten te breken.

Licht is een ander element dat je kunt gebruiken voor je creativiteit. Je kunt bijvoorbeeld ongelijke verlichting gebruiken. Of gebruik kleurgels.

Wat u ook besluit te doen, zorg ervoor dat het overeenkomt met de persoonlijkheid van het huisdier. Dat maakt het een geweldig huisdierportret.

5. Probeer smartphone-fotografie voor huisdieren

Bron: Samson Katt

De meeste huisdierfoto’s die met een smartphone worden gemaakt, zijn van katten- en hondenbezitters. Het zijn meestal openhartige foto’s, wat betekent dat je te maken hebt met het beschikbare licht.

Om de resultaten beter te beheren, gebruikt u een app waarmee u de camera-instellingen handmatig kunt bedienen.

Als je actiefoto’s maakt, gebruik dan continu-opnamen. In de meeste telefoons kunt u het activeren door de sluiterknop ingedrukt te houden.

Als je portretten van huisdieren maakt, ga dan op ooghoogte van het huisdier. Dat zal hen kalm en comfortabel maken. Gebruik een neutrale achtergrond en zacht licht. Dit kan tijdens het gouden uur zijn.

Vergeet tot slot de nabewerking niet. U kunt een app voor het bewerken van foto’s downloaden om dit te doen.

Hoe een huisdierfotografiebedrijf op te zetten?

Bron: Samson Katt

Er is meer nodig dan talent en passie voor het maken van huisdierfoto’s om daadwerkelijk een bedrijf te runnen.

Hier zijn enkele basisstappen om u naar de professionele wereld te leiden met als doel uiteindelijk een bedrijf voor huisdierfotografie op te zetten.

 • Een businessplan maken

In dit document moet u uw doelstellingen schetsen en hoe u deze kunt bereiken.

Hier vind je ook lay out uw start- en lopende kosten.

U definieert uw doelgroep en berekent uw prijzen.

Dit zal dienen als een gids om u gefocust te houden en uw bedrijf te laten groeien.

Het is ook essentieel als u van plan bent een lening aan te vragen of een zakenpartner aan te trekken.

 • Koop je spullen

U hoeft niet vanaf de eerste dag de duurste apparatuur te kopen.

U hebt echter een startkit nodig waarmee u afbeeldingen kunt leveren die de moeite waard zijn om voor te betalen.

Het is gebruikelijk om het belang van de apparatuur te onderschatten.

Dit komt omdat, zoals je waarschijnlijk hebt gehoord, de beste camera degene is die je bezit.

Dit is waar om te beginnen met fotografie en je vaardigheden te blijven verbeteren.

Er is echter een reden waarom professionele fotografen dure uitrusting hebben. Koop dus de beste uitrusting die u zich kunt veroorloven.

Zorg ervoor dat je geen dingen aanbiedt die je niet kunt bereiken met die apparatuur.

Last but not least, onthoud dat je apparatuur kunt huren als je het nodig hebt voor een speciale fotoshoot.

 • Ontwerp uw merk voor huisdierfotografie

Het merk is alles wat uw bedrijf uniek en herkenbaar maakt. Het begint met de naam en het logo.

Vervolgens moet u het consistent houden via uw marketingkanalen, sociale mediaprofielen en website. Je kunt de brandinggids van Shotkit voor fotografen gebruiken om een geweldig merk op te bouwen om je te helpen.

 • Vind uw weg door de juridische en fiscale kwesties

Dit zal in elk land anders zijn. U moet zich dus laten informeren over de stappen die u moet nemen om uw bedrijf legaal en financieel op te zetten.

 • Sluit een verzekering af

Zodra u een professional wordt, worden uw spullen niet opgenomen in uw opstalverzekering. U moet uzelf dus beschermen tegen verlies of schade.

U moet ook rekening houden met een algemene en beroepsaansprakelijkheidsverzekering, dekking voor fouten en omissies, enz.

Dit is een goede praktijk voor alle bedrijven voor dierenfotografie. Bovendien kan het in sommige landen een wettelijke vereiste zijn.

 • Bouw een online aanwezigheid op

Dierenfotografie is een bedrijf dat kan profiteren van offline marketing en mond-tot-mondreclame.

U moet echter nog steeds een online aanwezigheid opbouwen. U moet een professionele website hebben met een online portfolio.

Veel fotografen maken een blog om verkeer naar hun websites te brengen. Je moet ook een of meer sociale mediaprofielen hebben.

Bekijk onze gids over het samenstellen van een fotografieportfolio voor meer informatie.

 • Start met marketing

Zodra uw bedrijf is opgezet, is het tijd om klanten te krijgen. Je kunt offline en online marketing doen.

Offline marketing kan het uitdelen van flyers zijn, het achterlaten van visitekaartjes bij dierenklinieken en dierenwinkels, het bijwonen van lokale evenementen, enz.

Online marketing is in plaats daarvan alles wat je op internet doet. Het impliceert betaalde advertenties, webinars, speciale kortingscodes, het opbouwen van een mailinglijst, enz.

Is er een markt voor dierenfotografie?

hond met bloem op neus

Bron: Nadia Vasil’eva

Ja, dierenfotografie is een bloeiende markt. Natuurlijk kan dit verschillen afhankelijk van waar je bent gevestigd. Over het algemeen is dit echter de beste tijd om een huisdierfotograaf te worden.

Denk er eens over na. Van winkels tot hotels, alles wordt huisdiervriendelijk. Mensen openen Instagram-accounts voor hun huisdieren en kopen gadgets, gastronomisch eten, enz.

Huisdieren zijn een essentieel onderdeel van ons gezin geworden. Als zodanig willen we speciale herinneringen met hen vastleggen.

Om te begrijpen of er een markt in uw regio is, begint u met het kiezen van uw specialiteit.

Wil je hondenfotografie of paardenfotografie doen? Wil je mensen fotograferen met hun eigen huisdieren?

Of wil je commerciƫle fotografie doen met getrainde dieren?

Zodra u dat hebt uitgezocht, is het gemakkelijker om te bepalen wie uw klant is. Analyseer of er voldoende potentiƫle klanten in uw regio zijn.

Je moet ook weten wie je concurrentie is. Kijk of er genoeg klanten zijn voor jullie allemaal en hoe jullie opvallen.

Wat moet ik in rekening brengen voor het fotograferen van huisdieren?

De eerste stap bij het samenstellen van een prijslijst is om op de hoogte te zijn van uw jaarlijkse uitgaven.

Beslis vervolgens hoeveel u wilt dat uw winst is en voeg deze toe aan uw uitgaven.

Deel dat vervolgens door het aantal sessies dat u per jaar kunt doen, en dat is uw prijs.

Zodra u weet hoeveel u in rekening wilt brengen, moet u zien of uw prijzen de markt ontmoeten.

Onderzoek om te zien wat andere professionele fotografen in uw omgeving opladen.

U moet ook enkele potentiƫle klanten interviewen om hun middelen en behoeften te begrijpen.

Zoek uit hoeveel ze bereid zouden zijn te betalen.

Zorg er ten slotte voor dat de kwaliteit van uw diensten voldoende is voor uw tarieven.

Hoe krijgen huisdierfotografen klanten?

U kunt beginnen met het benaderen van uw buren of huisdiereigenaren in uw omgeving.

Als je bijvoorbeeld een hondenfotograaf bent, kun je beginnen met het maken van hondenfoto’s in het plaatselijke park.

Zoals u weet, delen hondenbezitters informatie over diensten die ze leuk vonden. Dit kan dus mond-tot-mondreclame op gang brengen.

U kunt het zelfs aanmoedigen door verwijzingskortingscodes aan te bieden.

Een andere manier om offline te marketen is door brochures achter te laten bij lokale bedrijven.

Bijvoorbeeld bij de dierenarts of dierenwinkels voor katten- en hondenfotografie.

In plaats daarvan kun je naar maneges en sportwinkels gaan voor paardenfotografie. Het hangt ervan af waar uw potentiƫle klanten naartoe gaan.

Daarom is het belangrijk om je doelgroep te identificeren.

U kunt profiteren van veel gratis tools om online op de markt te brengen. Start bijvoorbeeld een wedstrijd op je social media.

Schrijf ook een blog op uw website die vragen beantwoordt die uw potentiƫle klant misschien aan het googelen is. Op deze manier wordt u weergegeven in hun zoekresultaten.

Er zijn veel manieren om als fotograaf op de markt te komen. Je kunt meer ideeƫn voor fotografiemarketing vinden in dit artikel.

Veelgestelde vragen over dierenfotografie

Hoe maak je goede foto’s van huisdieren?

Gebruik natuurlijk licht, bijvoorbeeld het gouden uur. Zoek een neutrale achtergrond en vervaag deze om scheiding te creƫren. Dit kun je doen door een groot diafragma te gebruiken. Als u niet weet hoe u de camera handmatig moet gebruiken, gebruikt u de semi-automatische modus Diafragmavoorkeuze. Probeer ook verschillende hoeken om de beste te vinden.

Wat maakt succesvolle dierenfotografie?

Succesvolle dierenfotografie is degene die de beste momenten vastlegt. Het moet ook de persoonlijkheid van het dier weerspiegelen. Als de eigenaar in beeld is, moet dit ook hun relatie weerspiegelen. De wereld zit vol met kattenbeelden en hondenfoto’s. Een succesvolle is degene die opvalt tussen hen.

Is dierenfotografie winstgevend?

Ja, dierenfotografie kan zeer winstgevend zijn. Je hebt echter meer nodig dan talent om ervan te leven – maar dat geldt voor bijna alles. Je zult goede resultaten leveren als je de apparatuur en de vaardigheden hebt. Zodra je dat hebt, moet je jezelf op de markt brengen en een uitstekende klantenservice bieden.

Laatste woorden over het worden van een huisdierfotograaf

Ik weet dat elke fotograaf van katten- of hondenliefhebbers erover heeft nagedacht om een professional te worden – wat is tenslotte een betere manier om je passie voor huisdieren en je fotografievaardigheden te vieren?

Ik hoop dat deze tips voor dierenfotografie je een idee hebben gegeven van hoe je je dromen kunt realiseren.

Laat ons in de comments weten welke andere fotografietips je hebt voor beginnende huisdierfotografen.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiƫle tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer