Tomas Havel

Hallo, mijn naam is Tomas Havel. Ik ben een landschaps- en reisfotograaf uit Tsjechië. Ik probeer de mooiste landschappen op onze planeet vast te leggen en mensen te motiveren om te genieten van de natuurlijke schoonheid en nieuwe plekken te ontdekken met respect voor de natuur.

Al van kinds af aan ben ik gefascineerd door kunst en was ik constant iets aan het creëren. Ik wilde altijd al architect of schilder worden.

Ik heb het grootste deel van mijn vrije tijd in de natuur en onderweg doorgebracht. Het bleek dat ik de combinatie van iets creatiefs kunnen doen en hoog in de bergen of diep in het bos zijn erg leuk vond (zie bosfotografie tips hier).

Ik ontdekte een ware liefde voor fotografie tijdens mijn eerste reis naar Noord-Noorwegen.

Mijn eerste camera was een Nikon D5100, toen heb ik een upgrade uitgevoerd naar een Canon EOS 6D. Nu is het een van de goedkoopste full frame camera’s op de markt, maar nog steeds een geweldige DSLR.

Nu ben ik helemaal verliefd op het Sony spiegelloze systeem en ik geloof echt dat het het beste systeem is dat beschikbaar is voor mijn reizen.

Uitrusting die ik gebruik voor mijn reizen

Fototoestel

Als reisfotograaf probeer ik altijd een balans te vinden tussen gewicht, betaalbaarheid en kwaliteit.

Sony A7R II

Deze camera combineert verbazingwekkende flexibiliteit met een verbluffend dynamisch bereik en levert onberispelijke beelden.

Ik moet afbeeldingen met een hoge resolutie produceren voor commerciële projecten. Deze full-frame met 42.4Mp CMOS-sensor biedt grotere formaten indien nodig voor mijn afdrukken en ander werk.

Ik ben ook dol op de 4K S-Log-opname met 100Mbps. Het is een kleine krachtige tool tegen een redelijke prijs die goed gebouwd en zelfverzekerd in uw handen voelt.

Tweede body – Canon EOS 6D. Ouder maar nog steeds een zeer goede camera voor mijn astrofotografie en time-lapses terwijl ik mijn Sony gebruik.

Lenzen

Canon EF 16-35mm f/4 L IS USM

Ik gebruik deze lens voor bijna 80% van mijn landschappen. Ik gebruik mijn oude Canon objectieven naast de Sony A7R II spiegelloze camera. De adapter Sigma MC-11 lijkt zeker ongelooflijk werk te leveren op camera’s uit de A7 II-serie, net als op native Canon DSLR’s.

Al heel lang gebruik ik deze lens en ik werd letterlijk verliefd op de functies ervan; deze lens maakt zo’n geweldig zonnestereffect en briljante verscherping.

Meestal heb ik 1-2 lenzen in mijn tas. Meer heb ik niet nodig.

Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM

Veelzijdigheid. De perfecte metgezel voor elke situatie. Ik gebruik deze lens vooral wanneer ik op een kort moment meer verschillende beelden nodig heb zonder dat ik constant de lens hoef te wisselen.

Canon EF 70-200mm f/2,8 L USM

Een telelens voor dieren in het wild en details in de natuur (zie gids). Het is superzwaar, maar ik ben absoluut dol op de beeldkwaliteit. Daarom blijft deze lens vaak thuis als ik van plan ben om een langere tocht naar de bergen te maken.

Samyang 14mm f/2,8

Ik gebruik deze lens alleen voor astrofotografie.

Driepoot

Ik gebruik een Manfrotto BeFree Advanced MKBFRTA4BL-BH en ik zijn zeer tevreden over dat lichtgewicht statief. Ik kijk echter uit naar de Travel Tripod van Peak Design.

Drone

DJI Mavic 2 Pro – Ik ben dol op de mooie nieuwe Hasselblad-camera en grote 1-inch sensor die hem de mogelijkheid geeft om geweldige foto’s en video’s te maken. Mavic 2 Pro is perfect voor reisfotografen. Het is supereenvoudig in te pakken en ideaal voor het maken van professionele afbeeldingen.

Zakken

Er is niet één beste cameratas voor elke opdracht. Ik draag Peak Design Travel Backpack (45l) + Camera Cube M voor de meeste van mijn kortere reizen. Ik vind het geweldig dat de tas de juiste maat heeft voor handbagage.

Ik gebruik ook de superieure organizer, de Peak Design Tech Pouch samen met de Wash Pouch.

In de bergen draag ik Osprey Aether AG 70 voor meerdaagse en meer uitdagende tochten.

Filters

LEE Filters ND 0,9 Gradual Soft + Filterhouder

Lee Big Stopper ND 3.0

Hoya Filter CIR-PL HD 77mm

Overige accessoires

GoPro HERO7 Zwarte Editie

Ik hou van het compacte formaat en de ongelooflijke kwaliteit die het produceert. Je kunt het overal mee naartoe nemen. GoPro’s nieuwe “Hypersmooth” beeldstabilisatie functie is krankzinnig.

YouPro YP-870 draadloze ontspanknop op afstand

SanDisk Extreme SDXC, Klasse 10, U3, V30

Peak Design Capture Camera Clip

Piek ontwerp dia

Apparatuur voor bewerking en opslag

Apple MacBook Pro 15-inch (2016)

Lacie 2TB robuuste harde schijf – Thunderbolt USB-C

Wacom Intuos Draadloze Grafische Tablet (Gemiddeld)

Adobe Lightroom

Adobe Photoshop

www.tomashavel.com | @tomashavel

trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer