Unsplash heeft nu een betaald niveau, een jaar na de overname van Getty

FacebookPinterestDelen

Het zou niet zo’n verrassing moeten zijn gezien het bedrijf dat het heeft gekocht, maar nu heeft Unsplash een betaalde laag.

Het nieuwe niveau wordt fantasierijk Unsplash + genoemd en biedt “samengestelde inhoud” die beschikbaar is in onbeperkte downloads voor commerciële licenties en met vermeende extra wettelijke bescherming.

Volgens de aankondiging van het bedrijf op zijn blog voor deze nieuwe service: “Leden krijgen toegang tot een voortdurend groeiende bibliotheek met premium visuals die niet beschikbaar zijn in de gratis Unsplash-bibliotheek en genieten van een advertentievrije ervaring op Unsplash.com”, De maandelijkse kosten van het abonnement, jaarlijks betaald, zijn $ 4.

Het bedrijf beweert ook dat zijn bestaande bibliotheek met gratis, open inhoud op zijn plaats blijft en open blijft voor inzendingen.

Een andere, latere blogpost van het bedrijf ging verder in op de aard van de nieuwe service en spoorde fotografen ook aan om hun eigen inhoud bij te dragen voor wederverkoop.

Zoals het bericht uitlegt: “Om inhoud voor Unsplash+ in te dienen, moeten bijdragers zich aanmelden. Als je aanvraag wordt goedgekeurd, krijg je toegang tot meerdere creatieve instructies en krijg je betaald per afbeelding die wordt geaccepteerd in de Unsplash + -bibliotheek, “

Volgens Unsplash gebruikt het vervolgens zijn eigen zoekanalyses om werkinstructies voor fotografen te maken en hen daarbij te helpen weten hoe ze werk kunnen indienen dat waargenomen gaten in de stockfotografie opvult die beschikbaar is op de site:

“Korte onderwerpen worden beïnvloed door voorspelde trends, populaire zoektermen en moeilijk te vinden concepten. Unsplash selecteert en betaalt de fotograaf vervolgens voor hun afbeeldingen die voldoen aan de inzendingsrichtlijnen en voegt deze toe aan de Unsplash + -bibliotheek, zodat deze kan worden gelicentieerd door Unsplash + -abonnees, “

Een belangrijke vraag die elke fotograaf op dit moment zou stellen, gaat over hoe betaling werkt. Dit is waar Unsplash + een enigszins unieke betalingsstructuur biedt die veel fotografen misschien niet zo leuk vinden.

In plaats van royalty’s te verdienen per foto die wordt verkocht op basis van foto’s die ze naar de site uploaden, krijgen Unsplash + bijdragers een eenmalige “eenmalige vergoeding per afbeelding” voor elke foto die door het Unsplash + curatieteam op het platform wordt geaccepteerd.

Volgens de website: “Als de briefprijs bijvoorbeeld $ 10 per afbeelding is en Unsplash accepteert 100 foto’s van de inhoud die u indient als reactie op die opdracht, ontvangt u $ 1.000. Tarieven voor foto’s variëren gemiddeld tussen $ 5 – $ 30 per afbeelding. “

Unsplash legt ook uit dat “Complexe slips met modellen en unieke locaties hoger geprijsd kunnen zijn dan landschappen of omgevingsfoto’s zonder mensen.” Dit betekent dat sommige soorten foto’s hogere eenmalige goedkeuringsbetalingen kunnen verdienen.

Unsplash beweert ook dat dit systeem beter is omdat het zogenaamd transparanter en sneller is, waardoor een fotograaf meteen zijn geld kan krijgen, ongeacht toekomstige downloads.

Aan de andere kant, zoals elke fotograaf wiens werk redelijk goed verkoopt, zou kunnen opmerken, laat het systeem het bedrijf aantoonbaar profiteren van fotografen in economisch moeilijke omstandigheden. Unsplash + belooft in feite snel geld om makers alle mogelijke toekomstige inkomsten op ingediend werk te laten verbeuren.

Om een deel van de slechte geur te compenseren die dit betalingsschema bij sommige fotografen zou kunnen achterlaten, heeft Unsplash / Getty ook toegevoegd dat gebruikers die regelmatig acceptabele inhoud bijdragen, ook “speciale toegang krijgen tot high-budget shoots en extra mogelijkheden”.

Als dat verdacht veel lijkt op te horen krijgen dat het echte voordeel van een laagbetaald aanbod de blootstellingswaarde is, kan het zijn omdat het zo is.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer