Verschillen tussen Sony a7 II en Sony A7R II

FacebookPinterestDelen

Deze Sony a7 II vs a7R II gids is precies wat je nodig hebt als je moeite hebt om te kiezen tussen deze twee uitstekende camera’s.

Geen van beide modellen is nieuw , maar beide bieden een aantal fantastische beeldmogelijkheden voor ultralage prijzen.

De Sony a7 II is een redelijk goed afgeronde camera ontworpen voor professionele fotografen van alle strepen, of het nu gaat om bruilofts-, landschaps-, straat- of stillevenfotografie.

De Sony a7R II daarentegen is meer een camera van een specialist, dankzij de hoogwaardige prestaties bij weinig licht en het indrukwekkende aantal megapixels.

A7rii-Sony

Sony a7R II

Ongeëvenaarde beeldkwaliteit en uitzonderlijke prestaties bij weinig licht maken de A7R II de duidelijke winnaar.

Controleer de huidige prijs

De a7R II biedt ook een aantal uitstekende videomogelijkheden, zelfs een half decennium na de aankondiging, en is een uitstekende keuze voor foto- / videoshooters die op zoek zijn naar een relatief goedkope full-frame body.

Laten we nu eens nader bekijken hoe deze twee camera’s zich verhouden en welke geschikt is voor uw behoeften.

(Je kunt ook onze volledige recensie van de Sony a7 II bekijken voor een diepere duik, of de Sony a7S II vs Sony a7R II-vergelijking lezen voor meer.)

Inhoudsopgave

Sony a7rii vs a7ii | Belangrijkste verschillen

Sonya7rii

Bekijk meer beoordelingen

Controleer de huidige prijs

1. Grootte & Gewicht

De Sony a7R II en de Sony a7 II waren bedoeld als compacte, lichtgewicht camera’s die goed gebouwd en duurzaam zijn maar ook extreem klein en licht voor full frame body’s.

Hierin was Sony succesvol en produceerde twee camera’s met bijna identieke afmetingen en gewichten:

625g voor de a7R II versus 599g voor de a7 II.

126,9 x 95,7 x 60,3 mm voor de a7R II versus 127 x 96 x 60 mm op de a7 II.

Merk op dat geen van beide modellen bijzonder zwaar is, waardoor ze beide uitstekende keuzes zijn als hoogwaardige reiscamera’s. Je kunt een van deze lichamen in een rugzak of koffer stoppen en je zult niet worden belast door een baksteen van een camera.

Merk ook op dat, hoewel de a7R II technisch zwaarder is, je waarschijnlijk geen verschil van 26 g zult merken. Dus ik dring er bij u op aan om uw beslissing tussen deze twee instanties te nemen over de belangrijkste factoren die elders in dit artikel worden besproken.

Wat betreft de afmetingen, hoewel geen van deze modellen kan worden omschreven als zakformaat, zijn ze aanzienlijk kleiner dan de meeste full-frame DSLR’s die momenteel op de markt zijn.

En dat ondanks het feit dat je een mooie, diepe handgreep hebt (60 mm op beide lichamen), evenals EVF’s en veel handige knoppen en wijzerplaten.

Ondanks de subtiele verschillen in afmetingen, zou het moeilijk zijn om de ene camera boven de andere te kiezen als je ze naast elkaar hield.

Maar hoewel geen van beide opvalt in termen van grootte en gewicht, zijn beide indrukwekkend klein, indrukwekkend licht en perfect voor elke fotograaf die moe is van het sjouwen met een full-size full-frame body.

WINNAAR: Sony a7 II

2. LCD-scherm achter & EVF

Ga een paar jaar terug in termen van spiegelloze technologie en je wordt soms opgezadeld met onaangename elektronische kwaliteit die gewoon niet kan concurreren met optische zoekers.

Gelukkig is dit bij de a7R II en de a7 II geen probleem.

Beide camera’s bieden EVF’s met een stip van 2,36 M die een heldere, scherpe weergave produceren. Het is waar dat Sony zijn EVF-game in de Sony a7R IV heeft verbeterd, maar de zoeker op de a7R II en de a7 II is perfect respectabel en geeft je een uitstekende opname-ervaring.

(Houd er rekening mee dat de Sony a7 III, misschien wel de beste spiegelloze camera die er is, een EVF biedt met dezelfde resolutie van 2,36 M stippen.)

Je krijgt wel iets meer zoekervergroting in de a7R II in vergelijking met de a7 II (0,78x vs 0,71x), en dit kan het controleren van de scherpstelling in het veld gemakkelijker maken. Maar beide camera’s gaan zoekers bieden die goed genoeg zijn om de meeste professionals tevreden te stellen.

De LCD’s op deze twee modellen zijn in wezen identiek:

1230k-dot resoluties, drie inch en een kantelbaar ontwerp. Het is jammer dat je geen volledig scharnierend scherm krijgt, maar het kantelbare ontwerp stelt u in staat om in een aantal ongemakkelijke posities te komen bij het fotograferen van architectuur, macro en meer (plus, het kan nuttig zijn voor veel verschillende soorten videografie).

Ook jammer is het ontbreken van een touchscreen op beide LCD’s. Maar hoewel dit gebruikelijk is op onlangs gedebueerde lichamen, is het niet essentieel.

WINNAAR: Sony a7R II

3. Ergonomie, handling, &build

In ergonomie, bediening en bouw, zoals in EVF’s en LCD’s, lijken de a7R II en de a7 II veel meer op elkaar dan op elkaar – hoewel er een paar verschillen zijn die het aanstippen waard zijn.

Laten we beginnen met de overeenkomsten:

Zowel de a7R II als de a7 II hebben goed gebouwde carrosserieën die goed in de handen liggen. Je krijgt solide, relatief robuuste buitenkanten die zijn bekroond met weersafdichting, zodat beide camera’s goed functioneren in moeilijkere situaties (bijv. Regen, sneeuw, vochtigheid en meer).

Persoonlijk ben ik een fan van het compacte maar nog steeds tastbare Sony full frame ontwerp, dat de groottevoordelen van spiegelloze camera’s biedt, maar weigert de DSLR-vormfactor volledig weg te gooien. De grip is bijvoorbeeld aanzienlijk en dit zorgt voor een uitstekende handling, vooral als je urenlang je camerabody vasthoudt.

Voor professionals zal het ontbreken van dubbele kaartsleuven iets van een probleem vormen (en dit is een functie die in volgende modellen wordt gecorrigeerd), maar serieuze hobbyisten zouden in orde moeten zijn met alleen de enkele SD-sleuf.

Aan de andere kant bieden beide modellen wel in-body beeldstabilisatie. Deze functie alleen al maakt deze spiegelloze camera’s aantrekkelijker dan hun DSLR-concurrenten, en hoewel de beloofde 4,5 stops ibis niet bepaald top-of-the-line is, zal het je opnamen bij weinig licht en videografie een echte boost geven.

Wat betreft cameraverschillen:

De Sony a7R II biedt een echte stille opnamemodus – een functie die evenementfotografen gaan gebruiken liefde, en straatfotografen zullen het diep waarderen. Dit betekent fotograferen met letterlijk geen ruis en is perfect voor situaties waarin je niet wilt dat je camera wordt gehoord.

De a7R II heeft ook een duurzamere sluiter. Sony beoordeelt het op 500.000 opnamen, wat vergelijkbaar is met andere professionele modellen, vergeleken met de 200.000 (maar nog steeds respectabele) opname-telling op de a7 II.

Nog een laatste functie die het vermelden waard is:

Hoewel noch de a7R II noch de a7 II een bijzonder indrukwekkende batterijduur bieden, kun je met het LCD-scherm nog een paar minuten fotograferen op de a7 II (350 opnamen versus 340 opnamen), hoewel dit eigenlijk omgekeerd is bij gebruik van de EVF (290 opnamen op de a7R II versus 270 opnamen op de a7 II).

WINNAAR: Sony a7R II

4. Autofocus & Aandrijving

Sony staat bekend om zijn autofocussysteem van wereldklasse – en hoewel de a7R II en de a7 II zeker niet dezelfde AF-mogelijkheden bieden als de meer recente a7R IV of de a7 III, zal geen van beide je standaardschieter teleurstellen (hoewel als je een professionele sportfotograaf bent, dan zou ik aanraden om ergens anders te kijken).

Beide camera’s bieden het hybride systeem van Sony, dat gebruik maakt van een combinatie van fasedetectie en contrastdetectie AF-punten voor snel en nauwkeurig scherpstellen.

Maar hier heeft de a7R II wel een streepje voor. Het bevat 399 fasedetectiepunten en 25 contrastdetectiepunten, vergeleken met de 117 fasedetectiepunten en 25 contrastdetectiepunten op de a7 II.

In de praktijk zorgt dit voor snellere AF op de a7R II en tracking krijgt een vergelijkbare boost, zelfs als geen van beide modellen kan concurreren met de meest recente opties van Sony.

Als je een actieshooter of portretfotograaf bent, zul je ongetwijfeld de eye-AF op beide camera’s waarderen, waarmee je de focus op het oog van je onderwerp kunt vergrendelen voordat je de opname maakt.

Maar hier wint de a7R II opnieuw:

Het biedt oog-AF wanneer ingesteld op de AF-C-opnamemodus, terwijl de a7 II alleen oog-AF-mogelijkheden biedt wanneer deze is ingesteld op AF-S. En voor fotografen die te maken hebben met actie, zal dit een veel nuttigere functie zijn om te hebben.

Verrassend genoeg hebben de a7R II en de a7 II identieke continue opnamesnelheden, met 5 fps. Hoewel het niet bepaald slecht is, wordt het grondig weggeconcurreerd door veel andere full-frame modellen op de markt en zal het een frustrerende beperking zijn voor iedereen die actiefotografie wil doen.

Merk op dat de a7 II wel de betere buffer heeft. Je krijgt 28 RAW-foto’s of 52 JPEG’s op de a7 II, vergeleken met 23 RAW-foto’s of 23 JPEG-afbeeldingen op de a7R II.

Dit is niet echt een verrassing, gezien de bestandsgroottes die de a7R II genereert, en het zal de a7 II een lichte boost geven in de ogen van natuur-, sport- en straatfotografen.

WINNAAR: Sony a7R II

5. Oplossing

Als het gaat om resolutie, is de a7R II een echte uitblinker.

Het heeft een 42 MP-sensor met een hoge resolutie, biedt bijna twee keer zoveel megapixels als de 24 MP a7 II en verplettert Canon’s veel nieuwere, full-frame spiegelloze camera’s (op 30 en 26 MP).

Hoewel de 42 MP-sensor op de a7R II nu is overtroffen door de 60 + MP-sensor op de a7R IV, is deze nog steeds behoorlijk indrukwekkend. En het lost een enorme hoeveelheid details op, waardoor het perfect is voor landschaps-, commerciële en kunstfotografen die van plan zijn grote afdrukken te maken of aan veeleisende klanten moeten voldoen.

Ervan uitgaande dat je het glas hebt om van deze hoge resolutie te profiteren, kun je ook wat flinke bijsnijdingen doen op de a7R II en toch uitkomen met meer resolutie dan de a7 II, een feit dat veel natuurfotografen zullen waarderen.

Merk op dat de a7R II geen anti-aliasingfilter heeft, wat betekent dat je iets meer details kunt oplossen dan je zou verwachten – hoewel dit de sensor blootstelt aan problemen zoals moire.

Hoe dan ook, voordat je wordt aangetrokken door het aantal megapixels op de a7R II, raad ik jezelf aan om jezelf af te vragen:

Heb ik echt zoveel pixels nodig?

De waarheid is dat de 24 MP-sensor op de a7 II voldoende is voor de meeste toepassingen, inclusief professionele toepassingen. En je kunt nog steeds groot printen met de a7 II, zelfs als je niet dezelfde kwaliteit krijgt als de a7R II biedt.

Ja, er zijn legitieme redenen om voor het enorme aantal megapixels op de a7R II te gaan, maar het hangt echt af van het type fotografie dat je graag doet. Vooral omdat meer megapixels zorgen voor grotere bestanden en opslagruimte, hoewel redelijk goedkoop, niet gratis is.

WINNAAR: Sony a7R II

6. Beeldkwaliteit

Over het algemeen kun je verwachten dat hoge ISO-ruis toeneemt op body’s met een hoge megapixel, maar de Sony a7R II weet nog steeds zeer indrukwekkende beeldkwaliteitsprestaties te bieden in vergelijking met de a7 II.

In mijn ogen slaagt de a7R II er zelfs in om de hoge ISO-mogelijkheden van de a7 II te overtreffen (met ongeveer een halve stop). Dit is waarschijnlijk te danken aan de sensor met achtergrondverlichting die in de a7R II wordt gebruikt, die helpt het geluidsniveau te verminderen.

Je kunt fotograferen met ISO 100 tot ISO 25600 op beide body’s, met de mogelijkheid om je ISO uit te breiden naar 50 aan de lage kant en 51200 aan de bovenkant (hoewel je naar 102400 op de a7R II kunt gaan).

Nu zal je tolerantie voor hoge ISO-ruis variëren, afhankelijk van het type fotografie dat je doet, maar ruis is zeer goed gecontroleerd op beide camera’s tot ISO 1600, en zelfs bij ISO 6400 zijn beelden bruikbaar. ISO 12800 pusht het echter; u krijgt te maken met aanzienlijk verlies van detail en dynamisch bereik.

Beide prestaties bij weinig licht zijn behoorlijk, zelfs in 2020, hoewel geen van beide camera’s kan concurreren met die van de Sony a7 III of de Nikon Z6.

Merk op dat u een aanzienlijk voordeel zult behalen door uw a7R II-afbeeldingen te verkleinen (d.w.z. tot de 24 MP-grootte van de a7 II).

In termen van dynamisch bereik biedt geen van beide camera’s toonaangevende mogelijkheden, maar de ongeveer 13,5 stops die door beide body’s worden aangeboden, zullen goed genoeg zijn voor de meeste shooters. Dit geldt ook voor landschapsfotografen, die over het algemeen behoorlijk veeleisend zijn in termen van hun DR-vereisten.

WINNAAR: Sony a7R II

7. Video

Qua video is de Sony a7R II zonder twijfel de betere optie.

Hoewel de a7 II HD-video met 60 fps biedt, evenals microfoon- en hoofdtelefoonpoorten, wordt deze grondig overtroffen door de Sony a7R II.

Op de a7R II krijg je UHD 4K met 30 frames per seconde, wat concurrerend is met veel van de beste spiegelloze camera’s van vandaag. De videokwaliteit is extreem hoog, vooral in de Super 35-modus, die de opname verkleint naar 4K en pixel-binning vermijdt (hoewel het wel wordt geleverd met een APS-C-bijsnijdfactor).

Je hebt ook de mogelijkheid om full frame te fotograferen, hoewel pixel-binning de kwaliteit enigszins vermindert.

Merk op dat je ook S-Log krijgt om het dynamische bereik te maximaliseren, en de in-body beeldstabilisatie helpt bij het maken van vloeiendere, professionelere opnames.

En hoewel de a7 II ibis heeft, maakt het ontbreken van 4K het een non-starter voor veel serieuze videoshooters.

WINNAAR: Sony a7R II

8. Prijs

Als je dit artikel zorgvuldig hebt gevolgd, zul je merken dat de a7R II de a7 II in bijna elke categorie heeft overtroffen.

Maar de a7 II is aantrekkelijker qua prijs en het maakt de beslissing tussen deze twee camera’s veel moeilijker.

De a7R II is ongeveer $ 400 USD meer dan de a7R II. En hoewel dit geen reusachtig verschil, het kan genoeg zijn om je te laten stoppen en te overwegen om het over de a7R II te pakken.

Vanaf nu kunt u de a7 II kopen voor ongeveer $ 1400 USD, vergeleken met $ 1800 USD voor de a7R II.

Je moet je dus afvragen:

Zijn de extra functies op de Sony a7R II – een hoger aantal megapixels, stille opnamen, betere autofocus en betere video – het extra geld waard?

En alleen dan moet je je beslissing nemen.

WINNAAR: Sony a7 II

Sony A7 II vs Sony A7R II | Laatste woorden

Sony A7ii vs Sony A7rii vergelijking - spiegelloze camera's met behulp van hoge resolutie sensor, snelle opname, hoge iso prestaties

Om deze vergelijking samen te vatten, zowel de Sony a7 II als de Sony a7R II zijn zeer capabele camera’s – hoewel de a7R op de meeste gebieden voorop loopt.

Je krijgt 42 megapixels versus 24 megapixels.

Je krijgt snellere autofocus, meer AF-punten en oog-AF bij continu scherpstellen.

U krijgt betere hoge ISO-prestaties.

En je krijgt veel betere 4K-video.

Nu, terwijl de Sony a7R II een soort gespecialiseerde camera is, slaagt hij erin om op de meeste gebieden goed werk te leveren. Ik zou me op mijn gemak voelen om de a7R II te gebruiken voor het beoogde gebruik – landschaps-, stilleven- en productfotografie – maar ook voor portretten, reisfotografie en zelfs straatfotografie.

Je kunt de a7R II ook gebruiken voor videografie, en zelfs serieuze videoshooters zullen de 4K-mogelijkheden waarderen.

De a7 II is meer een allegaartje en biedt met name minder indrukwekkende AF- en video-opnamen. Bovendien zijn de hoge ISO-prestaties niets om over naar huis te schrijven en heeft de sensor een lagere resolutie.

Maar het biedt wel een geweldige beeldkwaliteit en een goed dynamisch bereik, plus het heeft het lagere prijskaartje, dus het is zeker geen camera om uit de hand te wijzen.

Het is ook vermeldenswaard dat je bij beide camera’s de mogelijkheid hebt om een breed scala aan Sony FE (full frame) lenzen te gebruiken. Dus welke je ook kiest, er is weinig twijfel dat je in een mum van tijd prachtige foto’s zult maken.

A7rii-Sony

Sony a7R II

Ongeëvenaarde beeldkwaliteit en uitzonderlijke prestaties bij weinig licht maken de A7R II de duidelijke winnaar.

Controleer de huidige prijs

FacebookPinterestDelen