Waarvoor gebruik je de klassieke ‘dodge and burn’-techniek?

Waarvoor gebruik je de klassieke ‘dodge and burn’-techniek?

De klassieke ‘dodge and burn’-techniek is een veelgebruikte methode in de fotografie en beeldbewerking om bepaalde delen van een foto lichter (dodgen) of donkerder (burnen) te maken. Deze techniek wordt voornamelijk toegepast om de belichting en het contrast van een foto te verbeteren, details naar voren te brengen of om bepaalde elementen te benadrukken. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de toepassingen en voordelen van deze techniek.

Wat is ‘dodge and burn’?

‘Dodge and burn’ is afgeleid van de traditionele donkere kamertechnieken die werden gebruikt in de analoge fotografie. Bij het dodgen wordt er meer licht op een specifiek deel van een foto toegepast om het op te lichten, terwijl burnen het tegenovergestelde is en ervoor zorgt dat bepaalde delen donkerder worden. Tegenwoordig wordt deze techniek voornamelijk digitaal toegepast met behulp van fotobewerkingssoftware zoals Adobe Photoshop.

Waarom gebruik je ‘dodge and burn’?

De ‘dodge and burn’-techniek biedt fotografen en beeldbewerkers een scala aan mogelijkheden om hun foto’s te verbeteren en aan te passen. Enkele van de belangrijkste redenen waarom deze techniek wordt gebruikt, zijn:

 • Belichting en contrast verbeteren: Met ‘dodge and burn’ kun je de belichting en het contrast van een foto nauwkeurig aanpassen. Hierdoor kun je details naar voren brengen die anders mogelijk verborgen zouden blijven.
 • Accentueren van bepaalde elementen: Door specifieke delen van een foto op te lichten of juist donkerder te maken, kun je bepaalde elementen benadrukken en de aandacht van de kijker sturen.
 • Herstellen van overbelichte of onderbelichte gebieden: Met ‘dodge and burn’ kun je overbelichte of onderbelichte gebieden in een foto corrigeren. Hierdoor kun je details terughalen die anders verloren zouden zijn gegaan.
 • Retoucheren van huidtinten: Deze techniek wordt vaak gebruikt in portretfotografie om oneffenheden in de huid te verminderen en een egale huidtint te creëren.

Hoe pas je ‘dodge and burn’ toe?

Om de ‘dodge and burn’-techniek toe te passen, heb je een fotobewerkingssoftware nodig die deze functie ondersteunt, zoals Adobe Photoshop. Hieronder volgen de stappen om ‘dodge and burn’ toe te passen:

 1. Open de foto in de fotobewerkingssoftware.
 2. Maak een nieuwe laag aan en stel deze in op de modus ‘Overlay’ of ‘Soft Light’.
 3. Gebruik een zachte penseel en stel de dekking (opacity) laag in op een laag percentage, meestal tussen de 5% en 15%.
 4. Gebruik de ‘dodge’-techniek om specifieke delen van de foto op te lichten door met de penseel over deze gebieden te schilderen. Pas indien nodig de penseelgrootte en dekking aan.
 5. Gebruik de ‘burn’-techniek om specifieke delen van de foto donkerder te maken door met de penseel over deze gebieden te schilderen. Ook hier kun je de penseelgrootte en dekking aanpassen naar behoefte.
 6. Herhaal stap 4 en 5 indien nodig totdat het gewenste resultaat is bereikt.
 7. Sla de bewerkte foto op.

Veelgestelde vragen over ‘dodge and burn’

Hoe kan ik ‘dodge and burn’ gebruiken om landschapsfoto’s te verbeteren?

Met ‘dodge and burn’ kun je landschapsfoto’s verbeteren door bepaalde delen op te lichten en andere delen donkerder te maken. Hierdoor kun je de details in de lucht, bergen, water of andere elementen van het landschap beter naar voren brengen en het contrast versterken.

Kan ik ‘dodge and burn’ toepassen op meerdere lagen in Photoshop?

Ja, je kunt ‘dodge and burn’ toepassen op afzonderlijke lagen in Photoshop. Hierdoor behoud je de flexibiliteit om de intensiteit en dekking van de bewerking aan te passen zonder de originele foto te wijzigen.

Welke andere technieken kunnen worden gecombineerd met ‘dodge and burn’?

Er zijn verschillende andere technieken die kunnen worden gecombineerd met ‘dodge and burn’ om foto’s verder te verbeteren, zoals het aanpassen van de niveaus, het gebruik van kleurcorrectie, het retoucheren van ongewenste elementen en het toepassen van filters en effecten.

Kan ik ‘dodge and burn’ toepassen op zwart-witfoto’s?

Ja, ‘dodge and burn’ kan ook worden toegepast op zwart-witfoto’s om de tonen en het contrast aan te passen en bepaalde elementen te benadrukken.

Is ‘dodge and burn’ geschikt voor alle soorten foto’s?

Ja, ‘dodge and burn’ kan worden toegepast op verschillende soorten foto’s, zoals landschappen, portretten, architectuur en meer. Het is een veelzijdige techniek die fotografen en beeldbewerkers in staat stelt om hun creativiteit uit te drukken en de gewenste resultaten te bereiken.

In conclusie biedt de klassieke ‘dodge and burn’-techniek talloze mogelijkheden om foto’s te verbeteren en aan te passen. Of je nu de belichting en het contrast wilt verbeteren, bepaalde elementen wilt accentueren of overbelichte/onderbelichte gebieden wilt corrigeren, ‘dodge and burn’ kan een waardevolle toevoeging zijn aan je fotografische gereedschapskist. Experimenteer met deze techniek en ontdek de vele creatieve mogelijkheden die het biedt!