Wat moet je niet doen op Zoom?

Als je vanuit huis werkt en je afvraagt wat je niet moet doen tijdens Zoom-gesprekken, is hier een gids die je op het juiste spoor moet houden!

 • Begin met het bijwerken van Zoom of uw computer voordat u deelneemt aan een vergadering, anders bent u te laat!
 • Kies niet je neus of doe niets anders dat je normaal alleen privé zou doen – sommige webcams hebben privacycovers, dus gebruik ze of pauzeer je videofeed als je echt iets onaangenaams moet doen!
 • Schraap uw keel niet in de buurt van de microfoon van uw computer
 • Als u moet hoesten of niezen, kunt u overwegen eerst uw microfoon te dempen
 • Onderbreek de spreker niet tenzij absoluut noodzakelijk – wacht tot hij/zij klaar is
 • Negeer indien mogelijk niet het niveau van achtergrondgeluid (omgevings)ruis en wissel van kamer of gebruik software zoals Krisp
 • Typ niet te veel terwijl het onderwerp praat, want ze zullen je typen horen en aannemen dat je je niet concentreert
 • Negeer de lens op uw webcam niet – vergeet niet om deze vóór het gesprek schoon te maken om optimale helderheid te garanderen
 • Praat niet meer dan nodig – houd uw antwoorden kort en to the point als het een zakelijke bijeenkomst is
 • Negeer basisverzorging niet alleen omdat je virtueel aan het bellen bent: hoe zie je er goed uit op Zoom?

Hier zijn enkele andere veelgestelde vragen over dingen die u niet moet doen op Zoom.

Is het onbeleefd om water te drinken tijdens een Zoom-vergadering?

Normaal gesproken wordt drinkwater tijdens een Zoom-vergadering geaccepteerd. Je kunt min of meer dezelfde richtlijnen gebruiken als in een face-to-face vergadering – misschien zou je het niet doen tijdens een sollicitatiegesprek, maar het is OK om het te doen tijdens een lange vergadering met collega’s.

Dit zijn een paar dingen die je kunt doen om attent te zijn met de andere mensen in de vergadering:

 • Demp je microfoon terwijl je drinkt.
 • Drink niet te vaak.
 • Vermijd het nemen van meerdere slokjes.
 • Koffie of water is acceptabel, maar nooit alcoholische dranken.
 • Hoewel drinken OK is, is eten dat niet.

Is het OK om te roken op Zoom?

Nee, als algemene regel geldt dat je niet mag roken op Zoom. Natuurlijk, als het een informeel gesprek met een vriend is, kun je het doen, maar niet voor een werkvergadering of een andere formele situatie.

Als u moet roken en u kunt niet wachten tot het einde van de vergadering, kunt u het beste de camera uitschakelen en uw microfoon dempen.

Wat gebeurt er als ik een telefoontje krijg tijdens een Zoom-vergadering?

Wanneer u een telefoontje krijgt tijdens een Zoom-vergadering, kunt u vasthouden , accepteren , beëindigen en accepteren of verzenden naar VoiceMail.

Of het nu ok is of niet om een telefoontje te accepteren terwijl je in een Zoom-vergadering bent, dat is een ander probleem. Ik stel voor dat je nogmaals overweegt of je dat telefoontje zou aannemen als je in een face-to-face vergadering was. Als het gesprek erg belangrijk is of als je alleen met vrienden aan het vergaderen bent, ja – maar demp je microfoon en zet de camera uit.

Is het onbeleefd om een Zoom-vergadering te houden in een coffeeshop?

Dit hangt ervan af of je bedoelt of het onbeleefd is tegen de mensen met wie je in de vergadering praat of de mensen in de coffeeshop.

Voor andere klanten in de coffeeshop zou het geen probleem moeten zijn dat je daar een Zoom-vergadering hebt. De meeste mensen daar zullen immers sowieso met anderen chatten – het is geen bibliotheek waar je stil moet zijn. Sommige coffeeshops kunnen er echter specifieke regels over hebben.

Bijvoorbeeld ‘Geen werken op afstand tijdens de lunch’ – dus zorg ervoor dat je je van tevoren laat informeren.

Aan de andere kant, voor de mensen in de vergadering met u, kan het afleidend zijn om alle drukke omgeving van een coffeeshop te zien, en het lawaai kan een probleem zijn.

Als je Zoom-vergadering formeel is of met iemand die je niet kent, zoals een sollicitatiegesprek of een pitch voor een potentiële klant , raad ik je aan de coffeeshop over te slaan en naar een co-working space of iets dergelijks te gaan meer privé.

Vergeet ten slotte niet dat je altijd een andere achtergrond kunt kiezen voor je Zoom-gesprek – zolang de coffeeshop niet te luid is om het spel weg te geven, kun je misschien doen alsof je ergens anders bent.

Vergeet niet om een aantal grappige virtuele Zoom-achtergronden te downloaden om de stemming ook te verlichten.