Beste geheugenkaart voor fotografen in 2023 (snelste overdrachten)

Het zijn misschien maar kleine, plastic, schijnbaar onbeduidende dingen, maar het kiezen van de juiste is een essentiële stap voor je fotografie.

In deze gids heb ik kaarten van verschillende capaciteiten opgenomen, maar alleen die met bovengemiddelde snelheden.

Als u een goedkopere kaart van een gerenommeerde fabrikant van een gerenommeerde leverancier tegenkomt, is het waarschijnlijk dat de snelheid van de kaart een beperkende factor kan zijn.

Ik raad je aan om je aan de onderstaande merken te houden, dus laten we eens kijken welke van de verschillende SD- en CF-kaarten je in 2023 in je camera’s zou moeten gebruiken.

Inhoudsopgave

Welke geheugenkaart is het beste voor camera’s in 2023?

1. SD-kaarten met kleine capaciteit

 • SanDisk Extreme 16 GB SDHC UHS-I SD-kaart

SD-geheugensnelheidsklasse voor video-opname

Formatteren: Sdhc
Capaciteit: 16 GB
Leessnelheid: 90 MB/s
Prijs: Ongeveer $ 11 – Klik hier om de laatste prijs te bekijken

SanDisk regeert de roost als het gaat om de beste SD-kaarten, en deze biedt veel waar voor je geld, snelle, betrouwbare geheugenkaart.

De opslagcapaciteit van 16 GB is voldoende voor de meeste compactcamera’s met een laag middenbereik, of camera’s onder de $ 200.

Als je veel video op je camera maakt, zou ik een van de onderstaande opties met een grotere capaciteit aanbevelen.

2. SD-kaarten met gemiddelde capaciteit

 • SanDisk Extreme Pro 32 GB SDHC UHS-I SD-kaart

32 GB Extreme Pro SD-kaart met hoge schrijfsnelheden en hoge capaciteit

Formatteren: Sdhc
Capaciteit: 32 GB
Leessnelheid: 95 MB/s
Prijs: Ongeveer $ 26 – Klik hier om de laatste prijs te bekijken

Met 32 GB opslagcapaciteit is deze SanDisk-kaart een geweldige sweet spot in de prijsstelling. De SanDisk-kaarten worden ook gedekt door een levenslange garantie.

Ik heb jarenlang professioneel gefotografeerd met deze exacte kaarten met mijn DSLR’s voordat ik me het enorme voordeel realiseerde van het gebruik van grotere geheugenkaartcapaciteiten voor huwelijksfotografie.

Als u een moderne spiegelloze camera of DSLR bezit en van plan bent om elke dag van kaart te wisselen, zou 32 GB voldoende opslagruimte moeten zijn.

Deze kaart beschikt ook over een hoge schrijfsnelheid van 95 MB / s, snel genoeg om gelijke tred te houden met zelfs camera’s die 4K-video kunnen opnemen.

Ontdek wat het verschil is tussen SanDisk Ultra en Extreme.

 • SanDisk Extreme Pro 64GB SDHC UHS-I SD-kaart

64GB SDHC SD geheugenkaart snelheid (secure digital) uhs snelheidsklasse

Formatteren: Sdhc
Capaciteit: 64 GB
Leessnelheid: 95 MB/s
Prijs: Ongeveer $ 36 – Klik hier om de laatste prijs te bekijken

Deze optie van 64 GB is een geweldig formaat voor de meeste fotografen die niet van kaart willen wisselen tijdens een vakantie of tijdens een uitgebreide shoot. 95 MB / s is snel genoeg om ook tot 4K-video op te nemen.

Net als bij de hierboven aanbevolen Extreme Pro-geheugenkaart, moet u ervoor zorgen dat de kaart die u koopt de kleine ‘V30’ rechtsboven op het label heeft, die aangeeft dat het de nieuwste versie is.

SD-kaarten met hoge capaciteit

hoge capaciteit SDXC SD-kaarten met hoge schrijfsnelheid sdhc en sdxc

Formatteren: Sdxc
Capaciteit: 128 ~ 512 GB
Leessnelheid: 95 MB/s

Het heeft niet veel zin om apart te schrijven over de beste geheugenkaarten met grote capaciteit, omdat ze allemaal vergelijkbare prestaties hebben, alleen op verschillende formaten. De format hier is SDXC, met de ‘XC’ verwijzend naar hun uitgebreide capaciteit.

Als je meerdere hoge resolutie foto’s achter elkaar maakt met camera’s zoals de Sony a9 II of Nikon D810, wil je misschien investeren in deze geheugenkaart met grotere capaciteit.

De beste opties die grote gegevensopslag mogelijk maken, zijn de SanDisk Extreme Pro 128 GB SDXC UHS-I die ongeveer $ 65 kost; en de SanDisk Extreme Pro 256 GB SDXC UHS-I die ongeveer $ 130 kost – dit is wat ik gebruik voor mijn huwelijksfotografiewerk.

Dan is er de grote vader, de SanDisk Extreme Pro 512 GB SDXC UHS-I – je moet ongeveer $ 280 betalen voor een van deze.

Kaarten met een grote capaciteit worden meestal gebruikt door trouwfotografen, sportfotografen, natuurfotografen of iemand anders die duizenden foto’s per dag moet maken – 256 GB is een goede plek omdat het veel foto’s bevat terwijl het nog steeds betaalbaar is.

Natuurlijk kun je er altijd voor kiezen om meerdere kaarten met een kleinere capaciteit te schieten, maar ik raad dit niet aan voor professionals om de hierboven beschreven redenen.

Micro SD-kaarten met grote capaciteit

 • Samsung 64 GB EVO Selecteren

64GB Micro SD-kaart - krijg hoge capaciteit en snelheid klasse

Formatteren: Micro SD
Capaciteit: 64 GB
Leessnelheid: 80 MB/s
Prijs: Ongeveer $ 33 – Klik hier om de laatste prijs te bekijken

Ik zeg dat je geen moeite moet doen met Micro SD-kaarten die minder dan 64 GB zijn – Micro SD-kaarten zijn veel te onhandig om elke keer dat ze vol raken te verwijderen. Plus prijzen zijn zeer redelijk, zelfs voor grotere capaciteiten.

Deze Micro SD-kaart van Samsung heeft veel waar voor je geld en is een ideale grootte / snelheidsoptie voor telefoons, tablets, actiecamera’s en drones die in 1080 schieten zoals de DJI Spark.

Als je drone of apparaat video’s in 4K maakt, heb je de Pro-versie van deze kaart nodig die hier beschikbaar is.

SanDisk maakt ook een vergelijkbaar product, maar het is iets duurder, met weinig tot geen verschil in prestaties. Het wordt ook geleverd met een garantie van 10 jaar.

Geheugenkaarten voor telefoons worden gedomineerd door Samsung, wat logisch is omdat Samsung een van de grootste fabrikanten van mobiele telefoons is.

 • Samsung 128 GB EVO Selecteren

128GB MicroSD-kaarten snelle schrijfsnelheid en uhs snelheidsklasse

Formatteren: Micro SD
Capaciteit: 128 GB
Leessnelheid: 80 MB/s
Prijs: Ongeveer $ 92 – Klik hier om de laatste prijs te bekijken

Met 128 GB is deze grote capaciteit van Micro SD-kaart vooral voor mobiele, tablet-, GoPro- of drone-bezitters die graag veel videobeelden maken.

Je zou gemiddeld 10.940 foto’s op deze kaart kunnen opslaan, of 16 uur en 20 minuten van 1080 videobeelden!

Als u een GoPro Hero 5, DJI Mavic Pro of een ander apparaat bezit dat 4K-video opneemt, moet u kiezen voor de Pro-versie van deze kaart die hier beschikbaar is.

Het Samsung-assortiment Micro SD-kaarten is water-, temperatuur-, röntgen- en magneetbestendig, maar als u voor deze grote capaciteit kiest, is het discutabel of de kaart ooit uw apparaat zal verlaten!

Compact Flash-kaarten met kleine capaciteit

 • SanDisk Extreme Pro 16 GB Compact Flash

16GB Compact Flash-kaart met hoge schrijfsnelheid

Formatteren: Compact Flash
Capaciteit: 16 GB
Leessnelheid: 160 MB/s
Prijs: Ongeveer $ 33 – Klik hier om de laatste prijs te bekijken

Sinds Lexar onlangs aankondigde dat het zijn geheugenkaartlijn zou stopzetten, is SanDisk nummer één voor Compact Flash-geheugenkaarten, zowel groot als klein.

Met een capaciteit van 16 GB is deze optie goed voor ongeveer 1.000 foto’s van 16 megapixels of 14 minuten 4K-video – je zult moeten beslissen of dit voldoende voor je is.

De supersnelle overdrachtssnelheden (schrijfsnelheid tot 150 MB/s) betekenen dat het enige knelpunt bij het maken van meerdere foto’s de buffersnelheid van uw camera is.

De leessnelheid van maximaal 160 MB/s betekent dat als u de beste geheugenkaartlezer gebruikt die u zich kunt veroorloven, u minder tijd hoeft te wachten op de overdracht van foto’s.

Compact Flash-kaarten met gemiddelde capaciteit

 • SanDisk Extreme Pro 32 GB Compact Flash

32GB Compact Flash-kaart hoge schrijfsnelheid

Formatteren: Compact Flash
Capaciteit: 32 GB
Leessnelheid: 160 MB/s
Prijs: Ongeveer $ 46 – Klik hier om de laatste prijs te bekijken

Compact Flash-geheugenkaarten bieden doorgaans veel hogere lees- / schrijfsnelheden dan SD-kaarten, en dit wordt weerspiegeld in hun prijs / GB of capaciteit. CF-kaarten zijn ook robuuster dan SD-kaarten.

32 GB is een mooie sweet spot in de prijsstelling van SanDisk Compact Flash-kaarten, die ook een goede prijs-kwaliteitverhouding en fatsoenlijke opslagcapaciteit bieden – 2.000 foto’s (bij 16 megapixels) en tot 28 minuten 4K-video-opname zouden meer dan genoeg moeten zijn voor de shoot van elke hobbyistfotograaf.

Nogmaals, de lees- / schrijfsnelheden zijn uitstekend als uw camera en computer hiervan kunnen profiteren.

 • SanDisk Extreme Pro 64 GB Compact Flash

Compact Flash Card hoge schrijfsnelheid

Formatteren: Compact Flash
Capaciteit: 64 GB
Leessnelheid: 160 MB/s
Prijs: Ongeveer $ 75 – Klik hier om de laatste prijs te bekijken

Dit is een populaire Compact Flash-kaart met gemiddelde grote capaciteit voor professionele fotografen, met name trouwfotografen die de Canon 5D Mark IV gebruiken.

64 GB opslagruimte bevat ongeveer 4.000 foto’s bij 16 MP (of ongeveer 2.000 foto’s bij 30,4 MP als u de eerder genoemde Canon DSLR bezit) of 56 minuten 4K-videobeelden.

Zoals bij alle SanDisk Extreme Pro Compact Flash-geheugenkaarten, is er een levenslange beperkte garantie. Ik heb deze kaarten meerdere keren per ongeluk in de wasmachine gelegd (!) maar ze komen er altijd uit één stuk uit – zorg er wel voor dat je de terminals grondig droogt voordat je ze opnieuw in je camera steekt.

Compact Flash-kaarten met grote capaciteit

Compact Flash-kaart met grote capaciteit goede schrijfsnelheid

Formatteren: Compact Flash
Capaciteit: 128 ~ 256 GB
Leessnelheid: 160 MB/s

De Compact Flash-kaarten met hoge capaciteit zijn voornamelijk gereserveerd voor professionals die duizenden en duizenden foto’s of uren ultra high definition video moeten schieten.

De capaciteit van SanDisk Extreme Pro CF-kaarten loopt momenteel slechts op tot 256 GB, maar dit zal in de toekomst ongetwijfeld veranderen.

De Sandisk Extreme Pro 128 GB CF bevat ongeveer 8.000 foto’s met 16 MP of 112 minuten 4K-video en kost je ongeveer $ 140.

Dan is er de Sandisk Extreme Pro 256 GB CF die ongeveer 16.000 foto’s kan bevatten bij 16 MP, of 224 minuten 4K-video.

Als je de Canon 5D Mark IV of een andere camera met een hoger aantal megapixels gebruikt, zal de hoeveelheid foto-opslag natuurlijk minder zijn, maar toch zouden deze twee kaarten zelfs de zwaarste sluitervinger tevreden moeten stellen!

XQD-kaarten

XQD-geheugenkaarten schrijven ook speed fir videocamera's

Als je een camera bezit die XQD-geheugenkaartondersteuning biedt, ga ik een gok wagen dat je een professionele fotograaf bent (of een gelukkige / rijke amateur!) Als zodanig zult u alleen echt geïnteresseerd zijn in XQD-kaarten met een gemiddelde capaciteit.

Camera’s die momenteel het XQD-formaat ondersteunen, zijn de Nikon D500, Nikon D850, Nikon D4 / D4s, Nikon D5 – hopelijk zullen we binnenkort steeds meer camera’s zien die deze gouden standaard in geheugenkaartformaten ondersteunen. Hier is Nikon’s uitleg over XQD en waarom je het zou moeten overwegen.

Zowel Lexar als Sony maken uitstekende, betrouwbare XQD-kaarten die ongelooflijke lees- en schrijfsnelheden bieden. Sony pip Lexar echter gewoon in kosten, dus het is het Sony-aanbod dat ik hier zal aanbevelen als de beste XQD-kaarten voor fotografie.

De Sony Professional XQD G Series 64 GB is goed geprijsd op ongeveer $ 110, met een ongelooflijke leessnelheid van 440 MB / s en een schrijfsnelheid van 400 MB / s. Met een camera met een hoge framerate en grote buffer kun je hier echt je voordeel mee doen.

Omdat XQD-kaarten nog relatief nieuw zijn, verhoogt het opspringen in opslagcapaciteit snel de prijs. De Sony Professional XQD G Series 128 GB is ongeveer $ 217 en de big daddy 256 GB-versie is ongeveer $ 440.

Het is echter duidelijk dat als je een professional bent die iets fotografeert waarvoor je ten volle moet profiteren van je hoge framesnelheid / snelle buffercamera, deze hoge prijzen volledig te rechtvaardigen zijn … als het in het begin een beetje moeilijk te slikken is!

Als je zoveel investeert in een XQD-kaart, raad ik je aan om alleen bij Sony- of Lexar XQD-compatibele kaartlezers te blijven om je foto’s naar je computer te verplaatsen. De Sony QDA-SB1 is momenteel de beste XQD-geheugenkaartlezer en ondersteunt ook SD-kaarten.

Het overbrengen van afbeeldingen van uw XQD-kaarten naar uw computer is verbluffend snel, met duizenden afbeeldingen die in slechts een paar minuten worden overgedragen.

Als u iemand bent die veel afbeeldingen zo snel mogelijk moet verwijderen om ze te bewerken, is investeren in een camera die het XQD-geheugenkaartformaat ondersteunt een geweldige tijdbesparende stap.

Welke camerageheugenkaart is het beste voor u?

Er zijn tegenwoordig verschillende merken geheugenkaarten beschikbaar. Dan er zijn verschillende formaten en ten slotte zijn er verschillende beoordelingen van elk. Het kiezen van de juiste kaart is niet zo eenvoudig als je zou denken …

Het eerste wat mensen meestal doen na het kopen van een camera is om naar eBay te gaan. Hoewel er ongetwijfeld enkele gerenommeerde eBay-geheugenkaartverkopers zijn, raad ik je ten zeerste aan om de verleiding te weerstaan om te zoeken naar de goedkoopste kaarten die je kunt vinden.

Nadat je behoorlijk wat geld hebt uitgegeven aan een camera, zou het gebruik van een goedkope geheugenkaart hetzelfde zijn als het plaatsen van goedkope banden op je gloednieuwe auto. Als uw camera niet betrouwbaar naar de kaart kan lezen en schrijven, is uw camera in wezen nutteloos.

Bij het bepalen welke geheugenkaart geschikt is voor uw camera, is het belangrijk om rekening te houden met een paar factoren. Laten we eerst eens kijken naar de verschillende soorten.

Wat zijn de typen camerageheugenkaarten?

Om deze handleiding te vereenvoudigen, heb ik ervoor gekozen om me te concentreren op de belangrijkste soorten geheugenkaarten voor camera’s en alles te negeren dat zelden wordt gebruikt of alleen op oudere cameramodellen wordt gebruikt.

Als uw camera nog steeds de indeling van de geheugenkaart gebruikt, zoals de Sony Memory Stick of de standaard SD-kaart, is het misschien tijd voor een (camera)update. Cameratechnologie is veel veranderd sinds deze formaten van de geheugenkaart.

Zelfs investeren in een van deze beste camera’s onder de $ 500 zal een opmerkelijke verbetering opleveren in de kwaliteit van uw foto’s en functies die door uw camera worden aangeboden.

Dus laten we ons concentreren op de 5 belangrijkste soorten geheugenkaarten voor camera’s die tegenwoordig het meest worden gebruikt.

1. SDHC-kaarten

SDHC leest per seconde

Dit zijn veruit het meest voorkomende en populaire type geheugenkaarten voor camera’s. ‘Secure Digital High Capacity’ (SDHC) kaarten worden meestal simpelweg ‘SD-kaarten’ genoemd, hoewel gewone ‘SD-kaarten’ eigenlijk iets anders zijn.

Als u ooit een geheugenkaart tegenkomt met het label ‘SD’, meestal in grote letters, zorg er dan voor dat u deze vermijdt. SD-kaarten zijn een oudere technologie en zijn beperkt tot 2 GB, wat veel te klein zal zijn voor moderne camera’s.

Met SDHC-geheugenkaarten daarentegen kunt u tot 32 GB aan foto’s opslaan. Daarnaast zijn de prestaties van de kaart (lees-/schrijfsnelheid – hierover hieronder meer) veel beter.

We zullen het later in deze handleiding hebben over welke geheugenkaartgrootte (capaciteit) geschikt voor u is.

2. SDXC-kaarten

SDXC per seconde snelheid geweldig

‘Secure Digital Extended Capacity’ (SDXC) -kaarten worden door de meeste fotografen ook nogal verwarrend aangeduid als gewoon ‘SD-kaarten’. SDXC-kaarten zijn de industriestandaard voor professionele fotografen wiens camera’s het SD-kaartformaat ondersteunen.

SDXC-kaarten bieden hogere lees- / schrijfsnelheden en hogere capaciteiten dan elke andere vorm van SD-kaart, die tot een theoretische 2 TB aan opslag ondersteunt!

Elk jaar groeit de maximale capaciteit van SDXC-kaarten en dalen de prijzen voor alle kleinere capaciteiten eronder.

Zie ook: hoe SD-kaarten op Mac te formatteren.

3. Micro SDXC-kaarten

MicroSD-kaarten per seconde

SD-kaarten zijn er ook in een miniatuurversie die velen van jullie zullen herkennen als de geheugenkaarten voor mobiele telefoons, tablets en de nieuwste drones.

Net als bij hun grotere broers zijn Micro SD-kaarten te vinden in Micro SD-, SDHC- en SDXC-variëteiten. Ik heb ervoor gekozen om me voor de eenvoud alleen te concentreren op de snelste, grootste capaciteitsondersteunende variant.

Net als bij de gewone SD-kaarten hierboven, zou ik aanraden om Micro SD-kaarten te vermijden en rekening te houden met de HC- of XC-typen die sneller zijn en meer opslag bieden.

4. CF-kaarten

Compact Flash

‘Compact Flash’ (CF) -kaarten zijn een soort uitstervend soort kaart, maar ik heb ervoor gekozen om ze in deze gids op te nemen omdat verschillende moderne professionele DSLR’s het nog steeds gebruiken (waaronder met name de Canon 5D Mark IV – hier besproken).

CF-kaarten zijn groter en veel robuuster dan SD-kaarten. Ik heb ze een paar jaar met veel plezier gebruikt in mijn Nikon D700 (hier besproken) toen ik net professioneel was geworden.

Het is vermeldenswaard dat sommige kaartlezers geen CF-kaarten ondersteunen, dus zorg ervoor dat u dubbel controleert.

5. XQD-kaarten

Compact Flash

Het XQD-formaat is momenteel de gouden standaard van geheugenkaarten en neemt de beste functies van SD-kaarten en CF-kaarten om een klein, robuust en extreem snel product te creëren.

XQD-kaarten zijn nog relatief nieuw en als zodanig blijven hun prijzen hoog. Slechts een handvol high-end camera’s (bijvoorbeeld de Nikon D5, hier besproken) ondersteunen momenteel XQD, meestal bieden het naast een ander formaat in een opstelling met twee kaarten.

Als u op zoek bent naar XQD-kaarten, is het waarschijnlijk dat u een professional bent of op zijn minst een fotograaf die het beste wil – in welk geval, richt uw aandacht op de nieuwste generatie van G-Serie XQD-kaarten die ongelooflijke leessnelheden van 400 MB/sec en 350 MB/sec bieden.

Totdat het XQD-formaat wijdverspreider wordt, hebt u een specifieke XQD-kaartlezer zoals deze voor uw computer nodig.

Welke lees-/schrijfsnelheidsgeheugenkaarten heb je nodig?

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de snelheid van de kaart die u nodig hebt, met name:

1) Welk formaat afbeelding u wilt maken (grootte, RAW / JPEG)

2) Of je video wilt opnemen

3) Of je in de continue modus wilt fotograferen (d.w.z. snel achter elkaar meerdere foto’s wilt maken)

4) Uw model camera

Afhankelijk van uw cameramodel kunt u mogelijk alleen profiteren van een bepaalde ‘schrijfsnelheid’ naar uw kaart, of de ‘buffer’ van uw camera kan een beperkende factor zijn.

Op deze manier beschouwen sommigen het misschien als geldverspilling om te investeren in een kaart die ‘sneller’ is dan wat uw camera kan gebruiken.

Over het algemeen raad ik echter altijd aan om te investeren in de snelste kaart die u zich kunt veroorloven.

Hoewel het gebruikelijk is dat fotografen hun camera-apparatuur om de paar jaar upgraden, blijft uw kaartformaat meestal hetzelfde.

Door te investeren in de snelste kaarten die beschikbaar zijn in het formaat dat u kiest, maakt u uw geheugenkaarten tot op zekere hoogte toekomstbestendig.

Bovendien, zelfs als uw camera niet ten volle kan profiteren van een ‘snelle’ kaart, is het waarschijnlijk dat uw computer (en kaartlezer) de volledige ‘Leessnelheid’ kan gebruiken. Dit betekent dat u uw foto’s veel sneller naar uw computer kunt overbrengen.

Hier is een diagram dat laat zien waar de snelheid meestal wordt weergegeven:

snelheidsgids

1) Alleen de maximale leessnelheid van SD-kaarten wordt meestal weergegeven; 2) Zowel de maximale lees- als de min-schrijfsnelheden worden vaak weergegeven op XQD-kaarten; 3) De maximale leessnelheid van deze CF-kaart is 160 MB / s en de minimale schrijfsnelheid is 65 MB / s.

Hoewel de schrijfsnelheid van SD-kaarten normaal gesproken niet wordt weergegeven, is het meestal veilig om aan te nemen dat deze slechts iets minder is dan de leessnelheid.

Welke capaciteit geheugenkaarten heb je nodig?

Er zijn twee belangrijke denkrichtingen bij het beslissen welke capaciteit van de kaart te kopen. De eerste is dat je meerdere kaarten met een kleinere capaciteit moet kopen en deze tijdens een shoot moet ruilen, zodat je niet al je eieren in één mandje legt.

Het idee is dat als je je camera verliest of je kaart beschadigd raakt, je tenminste elders een andere kaart met foto’s hebt … alleen niet dezelfde foto’s, natuurlijk! Het is duidelijk dat deze manier van denken gebrekkig is…

De andere manier om kaarten te kopen is om de grootste capaciteit te krijgen die je je kunt veroorloven, en dit is wat ik aanbeveel. Met zoveel variabelen die een rol spelen bij het maken van een foto, wil je je geen zorgen hoeven te maken over de meest elementaire van allemaal – heb ik genoeg ruimte op mijn geheugenkaart?!

Als u een kaart met een grote capaciteit kiest, bent u in sommige opzichten toekomstbestendig, omdat de volgende camera die u koopt waarschijnlijk grotere bestanden heeft en extra opslagruimte per foto nodig heeft.

Een ander ding om te overwegen bij het kiezen van het formaat kaart om te kopen is dat hoe meer u uw kaarten verwijdert / plaatst, hoe groter de kans dat ze op de een of andere manier beschadigd raken.

Het hebben van een kaart met grote capaciteit die u tijdens het fotograferen in uw camera kunt laten, minimaliseert dit risico.

Hoe te kiezen welk formaat camera geheugenkaart te kopen

De keuze van welke geheugenkaart u voor uw camera wilt kopen, hoeft niet ingewikkeld te zijn. Hier is mijn eenvoudige manier om erachter te komen welke grootte geheugenkaart je nodig hebt:

 1. Schat het aantal foto’s dat u waarschijnlijk zult maken voordat u naar huis terugkeert om een off-camera back-up te maken;
 2. Het dubbele van dat cijfer;
 3. Vermenigvuldig dat cijfer nu met de grootte van één afbeelding die je hebt gemaakt (deze grootte varieert per scène, maar neem gewoon één afbeelding als gemiddelde);
 4. Deel dit cijfer door 1.000 (aangezien er 1.000 MegaBytes in een GigaByte zijn)
 5. Kies een kaartcapaciteit die groter is dan dit uiteindelijke cijfer.

Dus ik gebruik bijvoorbeeld een Nikon D750 en schiet ongeveer 2.000 foto’s in RAW-formaat per dag trouwfotografie – een verdubbeling hiervan levert me 4.000 op.

Eén RAW beeld is gemiddeld 30 MB, dus 4.000 x 30 = 120.000 MB.

120.000 / 1.000 = 120. Dus ik zou veilig zijn met een 128 GB-kaart.

Ik heb eigenlijk besloten om twee van deze SanDisk Extreme Pro 256 GB te kiezen, voor het geval ik twee opeenvolgende dagen bruiloften heb en ik vergeet de afbeeldingen van mijn kaart te downloaden na de eerste dag.

Geheugenkaart Prijzen

U zult merken dat de prijs van een kaart uniform stijgt naarmate de kaartcapaciteit toeneemt, en dan plotseling veel in prijs zal springen wanneer u de hogere eindcapaciteiten raakt, zoals 1 terabyte.

Als je je houdt aan relatief grote capaciteiten zoals 64gb, 128gb en zelfs 256gb, je krijgt een goede prijs-kwaliteitverhouding en een kaart die groot genoeg is voor veel foto’s.

Ik gebruik Sandisk 256GB Extreme Pro SDXC-kaarten voor zowel professioneel werk als tijdens het reizen met mijn gezin. Ik kan gemakkelijk een paar bruiloften op een kaart (duizenden foto’s) of weken aan vakantiefoto’s passen.

Zoals ik al eerder zei, zelfs als je ziet dat de prijs van geheugenkaarten veel goedkoper is op eBay, laat je niet verleiden!! eBay en vele andere niet-gereguleerde sites staan vol met valse geheugenkaarten. Het is heel eenvoudig voor gewetenloze leveranciers om geheugenkaarten opnieuw te labelen of andere onethische handelingen te verrichten om de koper te misleiden.

Over het algemeen, als de prijs van een geheugenkaart veel goedkoper lijkt bij één leverancier, vermijd het als de pest!

Ik weet hoe verleidelijk het is om te proberen geld te besparen op een goedkopere kaart nadat je net veel hebt uitgegeven aan de nieuwste spiegelloze camera, maar geloof me – het is net zo gevaarlijk als het hebben van goedkope banden op je auto!

Ik heb in het verleden per ongeluk valse kaarten gekocht en heb foto’s verloren omdat de kaarten corrupt zijn geworden of een veel kleinere capaciteit hebben dan hun label suggereert.

Nu koop ik alleen van gerenommeerde leveranciers op Amazon – die met honderden positieve beoordelingen, zoals deze.

Laatste woorden

Welk formaat u ook kiest om te kopen, vergeet niet om altijd, altijd back-ups van uw foto’s te maken wanneer u maar kunt!

Kaartback-ups kunnen beginnen vanuit uw camera, tegelijkertijd opnamen maken naar beide kaartsleuven als uw camera dit ondersteunt, en vervolgens een infield-back-upoplossing gebruiken voordat u naar huis gaat om verdere back-ups te maken naar computers, externe harde schijven en off-site cloudopslag.

Blijf veilig, en veel plezier met fotograferen!