Zo zet je een watermerk in je foto in Lightroom

Zo zet je een watermerk in je foto in Lightroom

Ben je een fotograaf die zijn foto’s wil beschermen tegen ongeoorloofd gebruik? Of wil je graag je merknaam of logo op je foto’s plaatsen? Dan is het toevoegen van een watermerk aan je foto’s in Lightroom een goede oplossing. In dit artikel zal ik je stap voor stap uitleggen hoe je dit kunt doen.

Wat is een watermerk?

Een watermerk is een afbeelding of tekst die over een foto wordt geplaatst om het auteursrecht en de herkomst van de foto aan te geven. Het is een manier om je foto’s te beschermen tegen ongeoorloofd gebruik en om je merknaam of logo te promoten. Een watermerk kan subtiel en transparant zijn, zodat het de kijkervaring van de foto niet verstoort, maar toch duidelijk genoeg om te voorkomen dat anderen je foto’s zonder toestemming gebruiken.

Stap 1: Importeer je foto’s in Lightroom

Om een watermerk aan je foto’s toe te voegen, moet je eerst je foto’s importeren in Lightroom. Dit kun je doen door de volgende stappen te volgen:

 1. Open Lightroom en ga naar het tabblad “Bibliotheek”.
 2. Klik op de knop “Importeren” en selecteer de foto’s die je wilt importeren.
 3. Klik op de knop “Importeren” om de foto’s naar Lightroom te importeren.

Stap 2: Maak een watermerk

Voordat je een watermerk aan je foto kunt toevoegen, moet je eerst een watermerk maken. Je kunt een afbeelding of tekst gebruiken als watermerk. Volg deze stappen om een watermerk te maken:

 1. Ga naar het tabblad “Bewerken” in Lightroom.
 2. Kies “Watermerkeditor” in het vervolgkeuzemenu “Bewerken”.
 3. Selecteer het type watermerk dat je wilt maken: afbeelding of tekst.
 4. Als je een afbeelding als watermerk wilt gebruiken, klik dan op de knop “Afbeelding kiezen” en selecteer de gewenste afbeelding.
 5. Als je een tekstwatermerk wilt maken, voer dan de gewenste tekst in en pas het lettertype, de grootte en de kleur aan.
 6. Klik op de knop “Opslaan” om je watermerk op te slaan.

Stap 3: Voeg het watermerk toe aan je foto

Nu je een watermerk hebt gemaakt, kun je het toevoegen aan je foto’s. Volg deze stappen om het watermerk aan je foto toe te voegen:

 1. Selecteer de foto waarop je het watermerk wilt plaatsen in de bibliotheekweergave.
 2. Ga naar het tabblad “Bewerken” en klik op de knop “Watermerk” in het deelvenster “Aanpassingen”.
 3. Selecteer het watermerk dat je hebt gemaakt in de vervolgkeuzelijst.
 4. Pas de grootte, positie en dekking van het watermerk aan zoals gewenst.
 5. Klik op de knop “Exporteren” om je foto met watermerk op te slaan.

Stap 4: Exporteer je foto met watermerk

Na het toevoegen van het watermerk aan je foto, kun je deze exporteren en delen met anderen. Volg deze stappen om je foto met watermerk te exporteren:

 1. Ga naar het tabblad “Bestand” en klik op “Exporteren”.
 2. Selecteer de gewenste exportinstellingen, zoals de bestandsindeling, de kwaliteit en de grootte.
 3. Kies de map waarin je de geëxporteerde foto wilt opslaan.
 4. Klik op de knop “Exporteren” om je foto met watermerk te exporteren.

Conclusie

Het toevoegen van een watermerk aan je foto’s in Lightroom is een effectieve manier om je foto’s te beschermen en je merknaam of logo te promoten. Door de eenvoudige stappen in dit artikel te volgen, kun je gemakkelijk een watermerk maken en toevoegen aan je foto’s. Neem de tijd om je watermerk aan te passen aan je eigen stijl en voorkeuren. Veel succes!

Veelgestelde vragen

1. Kan ik een bestaande afbeelding als watermerk gebruiken?

Ja, je kunt een bestaande afbeelding als watermerk gebruiken in Lightroom. Volg de stappen in dit artikel om een afbeelding als watermerk toe te voegen aan je foto’s.

2. Kan ik meerdere watermerken aan dezelfde foto toevoegen?

Nee, in Lightroom kun je slechts één watermerk per foto toevoegen. Als je meerdere watermerken wilt gebruiken, kun je ervoor kiezen om ze samen te voegen tot één afbeelding en deze als watermerk toe te voegen.

3. Wordt het watermerk permanent aan de foto toegevoegd?

Nee, het watermerk wordt niet permanent aan de foto toegevoegd. Het watermerk wordt alleen weergegeven wanneer je de foto bekijkt in Lightroom of wanneer je de foto exporteert met het watermerk. De originele foto blijft ongewijzigd.

4. Kan ik de positie en grootte van het watermerk aanpassen?

Ja, je kunt de positie en grootte van het watermerk aanpassen in Lightroom. Tijdens het toevoegen van het watermerk aan de foto, kun je de gewenste positie en grootte selecteren. Je kunt het watermerk ook achteraf nog aanpassen door de foto te bewerken.

5. Kan ik het watermerk verwijderen?

Ja, je kunt het watermerk verwijderen door de foto te bewerken in Lightroom en de toegevoegde watermerkinstellingen te verwijderen. Het watermerk zal dan niet meer zichtbaar zijn op de foto.