12 Essentiële fotografie tips & technieken

FacebookPinterestDelen

Als je graag foto’s maakt en in 2023 wilt blijven verbeteren, is dit artikel over fotografietechnieken een must-read!

We onthullen 12 essentiële fotografietips voor beginners die u zullen helpen uw afbeeldingen te verbeteren, ongeacht welke apparatuur u bezit.

Of je nu net begint met digitale fotografie of nieuwe inspiratie nodig hebt, speel met deze nieuwe technieken en verbeter je vaardigheden vandaag nog.

Laten we ons erin vastbijten!

Inhoudsopgave

1. Minder is meer

Bron: Wendy Wei

Je hebt waarschijnlijk gehoord van dit advies voor minimalistische fotografie, maar het is eigenlijk een goede gewoonte voor alle fotografen.

Denk aan iemand die te veel praat; op een gegeven moment verlies je je interesse en stop je met luisteren – hetzelfde kan gebeuren met visuele informatie! Wanneer uw afbeelding te druk is, kunt u de boodschap niet communiceren.

Als je bijvoorbeeld straatfotografie doet, wil je niet zomaar op een willekeurige menigte fotograferen. Het is beter om een interessant onderwerp of element in de scène te identificeren en je op dat ene ding te concentreren.

Als je portretfotografie doet, zoek dan in plaats daarvan naar een effen kleur of een neutrale achtergrond om het onderwerp te laten opvallen.

Als het niet mogelijk is om dat te doen, vervaag dan de achtergrond door de scherptediepte te verkleinen…. of vervaag de achtergrond met Lightroom achteraf.

Het verminderen van de hoeveelheid visuele rommel in uw afbeeldingen is een van die fotografietechnieken die eenvoudig genoeg klinkt, maar eigenlijk toegewijde oefening vereist om goed te presteren.

2. Probeer verschillende hoeken

Bron: Anna Shvets

Een van de grootste fouten als beginner is om alles op ooghoogte te fotograferen. Wanneer je dit doet, zul je nooit iets origineels of verrassends vinden, omdat het de manier is waarop we het allemaal de hele tijd zien.

Als u ronddraait en een andere positie vindt, wordt een andere hoek van een bepaald object weergegeven en worden het perspectief en de compositie van uw afbeelding gewijzigd.

U kunt bijvoorbeeld hurken en fotograferen vanaf een lager niveau en de camera omhoog kantelen. Wanneer het een subtiele verandering is, staat het bekend als laag niveau. Wanneer je helemaal naar de grond gaat, staat het bekend als het oog van de worm.

In de tegenovergestelde richting kun je je onderwerp vanaf een hoog niveau fotograferen. Dit wordt vaak gebruikt voor kinderen of huisdieren omdat het hun ogen groter laat lijken. Als je echt hoog gaat, staat het bekend als het vogelperspectief.

Een soort hoek op hoog niveau die vaak wordt gebruikt voor voedselfotografie of stillevens wordt een flat-lay genoemd. In dit geval loopt de camera parallel aan de compositie. Je kunt hier meer te weten komen over flat-lay fotografie.

Een andere leuke is de nederlandse invalshoek. Om dit te doen, moet u uw camera zijwaarts kantelen – om de horizon diagonaal te hebben. Probeer met ze allemaal te experimenteren.

3. Verbeter je compositie

Bron: Jimmy Chan

Het leren van compositie is essentieel voor elk type fotografie – en het is geweldig omdat je het met elke camera kunt doen; je hebt er geen nodig met handmatige modi of verwisselbare lenzen.

Het maakt niet uit of u een cameratelefoon, een speelgoedcamera of de duurste full-frame op de markt gebruikt. Je kunt je fotografie altijd verbeteren door compositie onder de knie te krijgen.

Dit verwijst naar de manier waarop u de objecten in het frame plaatst. Het klinkt misschien als niets, maar het kan het verschil zijn tussen een scroll-stoppende foto en een meh-foto.

De eerste compositieregel die elke fotograaf leert, is de regel van derden. Er staat dat u uw frame moet verdelen in negen gelijke secties die twee verticale lijnen en twee horizontale lijnen volgen.

Vervolgens moet u de belangrijkste onderwerpen plaatsen waar de lijnen elkaar kruisen. De meeste camera’s en smartphones hebben een raster met de regel van derden.

Er zijn nog veel meer compositieregels naast die ene. Sommigen van hen spreken elkaar zelfs tegen – daarom is het nauwkeuriger om ze richtlijnen te noemen. Doe het dus rustig aan en leer welke het beste werken voor jouw stijl en je onderwerpen.

4. Stap uit de automatische modus

Bron: Artem Beliaikin

Neem de controle over uw camera om bereik de resultaten die u wilt. Wanneer je in de automatische modus fotografeert, laat je de camera alles voor je beslissen.

Ja, het zal waarschijnlijk de juiste belichting krijgen (gemiddeld – niet contrasterende situaties). Toch weet je niet hoe het is gebeurd en kun je het niet reproduceren of aanpassen om het je persoonlijke stijl te geven.

Springen van Auto naar Manual kan erg moeilijk zijn, dus probeer de semi-automatische modi te gebruiken om de overgang gemakkelijker te maken.

Het diafragma bepaalt hoeveel van uw afbeelding scherp is – dit wordt scherptediepte genoemd. Gebruik de diafragmavoorkeuzemodus om deze camera-instelling onder de knie te krijgen voordat u doorgaat naar de volgende.

De sluitertijd heeft invloed op bewegende onderwerpen. Hiermee kunt u iets bevriezen of een bewegingsonscherpte vastleggen. Gebruik de sluitertijdvoorkeuzemodus om te oefenen zonder je zorgen te hoeven maken over de andere instellingen, en je moet ook onze gids lezen over welke sluitertijd beweging zal vervagen.

U moet ook meer te weten komen over de belichtingsmodi voor scènes met een hoog contrast of specifieke belichtingstechnieken zoals high key en low key.

5. Onderschat de ISO niet

Bron: Edward Eyer

De ISO is de meest genegeerde instelling uit de belichtingsdriehoek. Wanneer er genoeg licht is, is het gemakkelijk om te vergeten dat het bestaat, zelfs als je het in een hoog aantal hebt achtergelaten tijdens een vorige fotoshoot. Als het in plaats daarvan donker is, hebben mensen de neiging om het op te voeren tot de maximale waarde van de camera. Beide dingen zijn een slechte praktijk.

De ISO bepaalt hoe gevoelig de sensor op je digitale camera is. Dit geeft je veel flexibiliteit om onder heel verschillende lichtomstandigheden te fotograferen. Echter, net als al het andere dat u aanpast, zal het een impact hebben op het eindresultaat. In dit geval voegt het digitale ruis toe.

De ISO moet op de laagst mogelijke waarde zijn. Wanneer er genoeg licht is om de belichting met de sluitertijd en het diafragma te regelen, moet je het op 50, 100 of 200 houden – afhankelijk van je camera.

Hoewel, je moet niet bang zijn om de waarde te verhogen als het moet. Bijvoorbeeld in nachtfotografie. Fabrikanten hebben de gevoeligheid van de sensoren verbazingwekkend verhoogd; dit betekent niet dat je een beeld van hoge kwaliteit krijgt met zulke hoge ISO-waarden.

(U kunt ook gespecialiseerde software gebruiken voor het verminderen van ruis in afbeeldingen.)

Doe enkele proeven met uw camera om te bepalen hoe ver u kunt gaan met een acceptabel resultaat.

6. Accessorize

Krediet: Pixabay

Het kopen van nieuwere en duurdere apparatuur zal je geen betere fotograaf maken. In plaats daarvan, als je er het budget voor hebt, begin dan met het kopen van een aantal camera-accessoires die je veel waarschijnlijker zullen helpen verbeteren als beginnende fotograaf.

Filters zijn een belangrijk onderdeel van de fotografische uitrusting. Veel mensen denken dat je door Photoshop te hebben geen lensfilters meer hoeft te gebruiken – dat is niet waar. Een filter met neutrale dichtheid is bijvoorbeeld de sleutel voor het maken van fotografie met lange belichtingstijd gedurende de dag. Er is een enorme verscheidenheid aan filters voor verschillende effecten en omstandigheden.

Een flitser is een ander accessoire dat de moeite waard is om te hebben. Hiermee kun je fotograferen in donkere situaties; of je kunt het gebruiken als invullamp.

(Als je denkt dat je dat al kunt doen met de pop-upflitser op je camera, laat me je een extra tip geven: vermijd het gebruik van ingebouwde flitsers van je camera of smartphone.)

7. Begin met het gebruik van een statief

Bron: Ioannis Ritos

Een statief is een essentieel hulpmiddel voor elke fotograaf. Je zou kunnen denken dat het je zal beperken omdat je niet dezelfde bewegingsvrijheid hebt. Het opent echter een wereld van mogelijkheden.

Wanneer u een statief gebruikt, kunt u nachtfotografie doen zonder concessies te doen aan de camera-instelling om camerabewegingen te voorkomen. Ook kun je fotografie met lange belichtingstijd doen door lange sluitertijden te gebruiken.

Een andere leuke techniek die je kunt proberen is lichtschilderen. Je kunt dit doen door de sluiter open te laten en je ain’t, schrijf of verplaats een lichtbron. Bekijk hier onze gids voor lichtschilderen.

Ook heb je een statief nodig als je wilt experimenteren met zelfportretten of macrofotografie wilt doen. Over het algemeen kun je met een statief verschillende soorten fotografie doen die je anders niet zou kunnen doen.

Bovendien helpt het je om je compositie en focus te verbeteren, omdat je de camera van de ene foto naar de andere hebt.

8. Begrijp licht

Bron: Aksonsat Uanthoeng

Licht is de grondstof van fotografie, dus begrijpen hoe het werkt is de sleutel. Dit is een uitgebreid onderwerp dat je natuurlijk mag verdiepen. Ik zal je echter een paar basisprincipes geven om je op weg te helpen.

In de fotografie moet je rekening houden met de intensiteit van het licht – met andere woorden, hoe helder of zwak ikt is. Overweeg dan de directionaliteit ervan: waar komt het vandaan? Dit zal je vertellen waar de hooglichten en de schaduwen zijn.

Het derde dat je moet analyseren is de kwaliteit van het licht. Een hard licht creëert sterke schaduwen met goed gedefinieerde randen. Een zacht licht heeft zeer lichte schaduwen die opgaan in de omgeving.

Houd ten slotte rekening met de kleurtemperatuur. Licht heeft verschillende kleuren die worden gemeten met iets dat Kelvin-graden wordt genoemd.

In het midden van de schaal is er wit-neutraal licht dat midden op de dag komt. Van daaruit aan de ene kant van de schaal vind je warmere tinten, zoals het licht van een tafellamp – aan de andere kant; er zijn koele kleuren zoals die uit een bewolkte hemel.

Om dit te regelen gebruik je de Witbalans in je camera of postproductie.

9. Experimenteer

Credit: Krishna Studio

Zodra je je camera leert kennen en je op je gemak voelt met bepaalde soorten fotografie, begin je te experimenteren. Er is geen betere manier om te groeien dan nieuwe fotografietechnieken of een andere stijl uit te proberen dan je gewend bent.

Het is ook erg leuk – neem de fotografietechniek die bekend staat als dubbele belichtingen, zoals in de bovenstaande afbeelding. Met de meeste moderne camera’s kun je dit doen en het kan effecten produceren die de kijker verbaasd achter de oren krabben!

10. Leer nabewerking

Bron: Isaac Pollock

Vóór de digitale fotografie was er filmfotografie. Nadat je de foto’s had gemaakt, moest je de film ontwikkelen en de foto’s afdrukken. Je zou het zelf kunnen doen, of je zou het naar een laboratorium kunnen sturen.

Leren om je imago in postproductie te bewerken is als leren om je eigen film te ontwikkelen en je eigen afbeeldingen af te drukken – het geeft je controle over het volledige proces.

U kunt uw afbeeldingen bewerken om de nodige aanpassingen aan te brengen om uw foto af te maken, of u kunt het creatieve proces ingaan en fotocomposieten maken of anderszins de oorspronkelijke opname wijzigen.

Een extra advies hier: je moet altijd in RAW fotograferen – als je camera dat ondersteunt. Dit houdt extra informatie bij om u meer flexibiliteit te geven bij het bewerken.

Met de beste fotobewerkingssoftware kunt u ook op de hoogte blijven van uw foto-opslag en organisatie – hier is een geweldige gids over hoe u uw digitale foto’s kunt organiseren.

11. Houd jezelf geïnspireerd

Bron: Adrianna Calvo

Weten hoe je moet schieten is iets anders dan weten wat je moet schieten. Soms is het moeilijk om uit een creatief blok te komen of een project te starten.

Vooral wanneer je de regels en technieken in de fotografie begint te leren, kan het moeilijk zijn. Je was gewend om je camera mee te nemen en alles te fotograferen wat je oog vastlegde.

Nu denk je misschien alles te veel na omdat je je concentreert op compositie, concept, instellingen, enzovoort.

Het zoeken naar inspiratie bij andere fotografen is altijd een goede manier om deze creatieve droge periodes te overwinnen. Woon tentoonstellingen bij, blader door fotografieboeken en blijf natuurlijk alles online lezen wat met digitale fotografie te maken heeft.

12. Oefenen

Bron: Jordan Benton

De belangrijkste tip van allemaal is om te oefenen. Zoveel als lezen, tutorials kijken, naar fotografiescholen gaan en webinars bijwonen, kan je helpen – er gaat niets boven het daadwerkelijk maken van de foto en leren van de fouten en het succes.

Je kunt alle fotografietechnieken kennen die de mens kent, maar als je ze niet in de praktijk brengt, zul je ze nooit goed kunnen uitvoeren.

Het mooie van digitale fotografie is dat je vaak onbeperkte kansen hebt om een foto te maken – als je iets verprutst, maak dan gewoon een andere foto. Het kost niets, behalve je tijd!

Van fotografie met een lange sluitertijd tot fotografie met hoge snelheid, experimenteren met een andere brandpuntsafstand, bewegingsonscherpte, lange belichting en alles daartussenin, haal je camera tevoorschijn en begin gewoon met het maken van foto’s!

Laatste woorden

Ik hoop dat je deze fotografietips leuk vond en dat je klaar bent om de volgende stap te zetten.

Als je vragen hebt of nog meer fotografietrucs vindt die je wilt delen, horen we graag van je.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer