Hoe symmetrie in fotografie te gebruiken

Fotografie is een bevrijdende ervaring waarbij je de wereld kunt zien door de creativiteit van een camera. Maar er zijn compositorische regels die dienen om het proces van het vastleggen van afbeeldingen te begeleiden. Deze regels ondersteunen fotografen ook bij het vaststellen van de best practices om verbluffende foto’s te maken.

We hebben veel van deze regels hier op Shotkit behandeld om je te begeleiden op je creatieve reis. De regel van derden is een voorbeeld dat in me opkomt.

De regel van derden vereist dat je je voorstelt dat je compositie horizontaal en verticaal in derden splitst en vervolgens dit raster gebruikt om je compositie te begeleiden. De regel begeleidt uw plaatsing van de horizonlijn en bezienswaardigheden.

Een andere set compositieregels bestaat rond symmetrie in de fotografie. En in sommige gevallen kan de regel van derden overbodig zijn om een fotografiebalans te bereiken. Een fotograaf moet leren, maar dan zulke regels overtreden.

Dus dat roept de vraag op, hoe neem je symmetriefotografie? En wat zijn de verschillende soorten symmetrie die in foto’s worden gebruikt?

Dat is wat we gaan ontdekken. Laten we erin duiken.

Inhoudsopgave

Wat is symmetrie in de fotografie?

U bereikt symmetrie wanneer foto’s aan elke kant een gelijk gewicht of waarde lijken te hebben in plaats van een gewicht buiten het midden aan één kant.

Het kan een horizontale of verticale splitsing zijn en is net zo geldig in portret als landschapsoriëntatie. (Voor een meer gedetailleerde kijk op oriëntatie in fotografie, bekijk ons artikel hier.)

Symmetrische foto’s hoeven geen spiegelbeeld te zijn, waarbij de ene helft exact hetzelfde is als de andere. Ze kunnen verschillende elementen in het frame aan elke kant betrekken, maar lijken symmetrisch wanneer ze als een hele afbeelding worden bekeken.

  • Wat doet Symmetry in fotografie?

Symmetrie is een uitgebreid hulpmiddel dat een fotograaf gebruikt om unieke composities in zijn fotografie te maken. In de fotografie creëert het gebruik van symmetrie balans en een gevoel van harmonie bij het bekijken van de foto.

  • Waarom is Symmetrie belangrijk?

Sommige mensen hebben absolute symmetrie in hun leven nodig – hun kijk op de wereld is veel aangenamer als alles op zijn plaats en symmetrisch is. Hoe je een boom of haag snoeit, hoe je een kamer inricht en hoe je spullen in je huis schikt.

Ongeacht uw niveau van OCD, is er behoefte aan symmetrie in onze acceptatie van visuele ervaringen.

Symmetrie creëert een gevoel van evenwicht in het gezichtsveld. Het heeft een psychologische impact op de kijker, omdat hun hersenen geen moeite hebben om balans te vinden in wat het ziet.

Symmetrische foto’s zijn veel aantrekkelijker omdat ze aantrekkelijk zijn voor het menselijk oog. Composities die visuele perfectie bereiken, trekken ons naar binnen; de feedback die we van onze geest krijgen, is een gevoel van kalmte en correctheid.

Bovendien kan het gebruik van symmetrie in fotografie een groot hulpmiddel zijn bij uw voortdurende begrip van compositie.

Door je bewust te zijn van hoe symmetrie in de fotografie werkt, ben je op zoek naar verschillende composities om dat begrip te testen.

Een geweldige manier waarop symmetrie uw composities begeleidt, is door het gebruik van leidende lijnen of randen. Door je foto uit te lijnen met voorranden om je te begeleiden, voeg je diepte en interesse toe aan je foto.

Voor je het weet stop je met het bewust zoeken naar composities met symmetrie en gebruik je ze onbewust in je werk.

Het zal verstrekkende gevolgen hebben voor uw landschap, straat, stadsbeeld en zelfs formeel werk.

Vergelijk met asymmetrisch evenwicht in fotografie.

Soorten symmetrie in de fotografie

Er zijn vier hoofdtypen symmetrie in fotografie, en ik moedig je aan om ze allemaal te maken.

Zoals hierboven vermeld, is een van de voordelen van symmetriefotografie de verbetering van uw algehele compositievaardigheden.

Laten we elk van de symmetrietypen eens goed bekijken en hoe we symmetrie in fotografie kunnen gebruiken om ze beter te begrijpen.

Verticale symmetrie

Symmetrisch architectonisch interieur

Verticale symmetrie is waarschijnlijk de meest voorkomende vorm van symmetrie en komt vaak voor in stillevenfotografie. We zien en zoeken van nature symmetrie in onze geest, zelfs zonder camera in de hand.

Dit type symmetrie houdt in dat je je gezichtsveld in tweeën splitst door een denkbeeldige lijn verticaal door het exacte midden van je compositie te tekenen. In je compositie heb je een gelijk gewicht of dezelfde waarde van objecten aan elke kant van je lijn.

Je zult weten of je het doel hebt bereikt, omdat de afbeeldingen veel aantrekkelijker zullen zijn dan wanneer je je diezelfde lijn verder naar één kant voorstelt. In verticale symmetrie heb je mijn toestemming om de regel van derden te negeren!

Een geweldig gebruik voor, en een briljante manier om te oefenen, verticale symmetrie is met stadsgezicht en architectuurfotografie.

Met behulp van verticale symmetrie om een enkel gebouw of een rij gebouwen aan weerszijden van de straat vast te leggen, geeft u visueel hun grootte, vorm en plaatsing binnen de compositie weer.

Wolkenkrabber met leidende lijnen naar de hemel

Als u bijvoorbeeld met een groothoeklens voor een gebouw staat, richt u de lens op een van de hoeken van het gebouw. Als je jezelf correct hebt gepositioneerd, moeten er gelijke hoeveelheden van het gebouw aan weerszijden van de denkbeeldige verticale lijn zijn.

De groothoek creëert een dramatisch vervormingseffect, waarbij de basis van het gebouw de onderste helft van het frame vult. De bovenkant van het gebouw vormt een punt. De verticale symmetrie moet aan elke kant zo nauwkeurig mogelijk zijn.

De foto heeft balans dankzij hoe je de opname hebt samengesteld met de symmetrielijn in het midden.

Dankzij verticale symmetrie word je in de beelden getrokken en tot het punt waar de voorranden op elkaar samenkomen.

Horizontale symmetrie

Landschapsbeeld van bergen weerspiegeld in meer

Bij horizontale symmetrie geldt hetzelfde proces als voor verticale symmetrie. Uw ene denkbeeldige symmetrielijn loopt echter horizontaal door het midden van het frame in plaats van verticaal.

Het meest voorkomende gebruik van horizontale symmetrie is in landschapsfotografie. Stel je een prachtige verre lijn van pijnbomen voor met hoge met sneeuw bedekte bergen op de achtergrond.

De bovenste helft van het frame is niet in balans met de onderste helft, tenzij er een grote watermassa op de voorgrond staat.

Macrodetail van metalen voorwerp in zwart-wit

De reflectie van de bomen en bergen vormt de tweede helft van de horizontale symmetrie en zorgt voor balans over het frame.

Overweeg een grote rotsformatie die uit de oceaan steekt in het midden van een baai. Het water weerspiegelt dezelfde scène in de onderste helft door de scène in te kaderen met de rots die de bovenste helft van het portretoriëntatiekader beslaat.

Het is een populaire landschapsfoto voor veel fotografen en een eenvoudige manier om symmetrie in de natuur te vinden.

Natuurlijk kun je symmetrie ook horizontaal creëren in andere genres van fotografie. Je creativiteit is de grens.

Zie ook: hoe lijn, vorm en vorm te gebruiken in fotografiecompositie.

Radiale symmetrie

Circulair architectonisch detail

Radiale symmetrie is iets heel anders dan verticale en horizontale symmetrie, omdat het niet gaat om het splitsen van uw frame.

In radiale symmetrie is het hoofdobject binnen de compositie cirkelvormig en neemt het het grootste deel van het frame in beslag. Of het is zo’n sterk visueel element dat het op een uitstekende plaats binnen het frame zit.

Het doel van dit soort symmetrie in de fotografie is om de kijker in de scène te trekken. Het cirkelvormige object trekt het oog en uw weergave reist in een cirkelvormige beweging door het frame.

Radiale symmetrie verschijnt op foto’s waar rimpelingen naar buiten stralen in plassen water. Teruggaand naar ons berglandschapsscenario van bovenaf, kan het waterlichaam worden onderbroken door een reeks rimpelingen die vanuit het midden naar buiten stralen.

Feloranje bloem met wazige achtergrond

Je wordt in dit deel van de compositie getrokken terwijl het probeert vast te stellen of het water kabbelt.

Het fotograferen van bloemen top-down is een ander voorbeeld van radiale symmetrie of radiale balans. In deze opnamen vult de cirkelvormige vorm van de bloemblaadjes het kader en trekt de kijker naar het midden van het beeld.

Een vergelijkbare aanpak is van toepassing op veel onderwerpen die circulair zijn en er geweldig uitzien in afbeeldingen. Autowielen, vrachtwagenbanden, droneshots van een cirkelvormig gebouw en zelfs een aantrekkelijk bord – zolang er een cirkelvorm is met een herhalend patroon, ben je op de goede weg.

Reflecterende symmetrie

Rots weerspiegeld in meer

Niet te verwarren met horizontale symmetrie, reflecterende symmetrie omvat het gebruik van reflections om een symmetrische compositie te bouwen.

Hoewel waterlichamen een voor de hand liggende zijn, hebben ze de neiging om alleen horizontale symmetrie te omvatten. Maar met reflecterende symmetrie kunt u de reflecties in elk reflecterend oppervlak op elke schaal gebruiken.

Een glas sinaasappelsap op een glazen tafel zal een reflectie veroorzaken als de hoek van de camera en het beschikbare licht precies goed zijn.

Als alternatief kunt u reflecterende symmetrie bereiken door een glazen gebouw te gebruiken om als een spiegel te fungeren om de scène er direct naast te reflecteren – of een van een afstand.

Wolkenkrabbers in de stad spiegelbeeld

Het is mogelijk om een scène met het juiste oppervlak vast te leggen en deze perfect symmetrisch voor de kijker weer te geven – ook al is het een truc van het oog. Het kan van toepassing zijn op hele scènes of een enkel object.

Glas is een briljant reflecterend oppervlak, maar sommige metalen, kunststoffen en zelfs organische materialen zullen reflecteren.

In sommige gevallen kan een oppervlak alleen het licht reflecteren en niet de details van een scène – werk hiermee om een opname te maken die suggestief is voor de reflectie.

5 voorbeelden van symmetrie in de fotografie

Voorbeelden van symmetrie in fotografie zijn overal – vooral als je eenmaal weet wat je zoekt.

Het ding over symmetrie is dat het zo’n gemeenschappelijk onderdeel is van onze dagelijkse visuele ervaring dat we stoppen met het opmerken van sterke voorbeelden.

Hier zijn een paar voorbeelden van symmetrie in de fotografie.

1. Symmetrie in wildlife fotografie

Twee giraffen die van elkaar wegkijken

Symmetrie is niet exclusief voor door mensen gemaakte objecten met symmetrische eigenschappen. In de natuur zijn er overal voorbeelden van elk type symmetrie.

Natuurfotografen kunnen prachtige foto’s maken van dieren waar symmetrie volledig wordt weergegeven. Een paar bokken die met hun gewei in elkaar grijpen, of een paar olifanten met hun slurf in een geliefdenknoop.

Een ander voorbeeld van symmetrie in natuurfotografie is waar de reflectie van een waterlichaam reflecterende symmetrie creëert.

Stel je een adelaar voor die horizontaal vliegt op slechts een paar meter over de top van een stil meer. De adelaar wordt weerspiegeld in het meer en voegt drama en interesse toe aan de foto.

2. Symmetrie in macrofotografie

Macro close-up afbeelding van een vlieg

Macrofotografie is een ander perfect genre om je verticale symmetrietechnieken uit te proberen. Met een macrolens kun je lekker dicht bij een insect of spinachtige instappen om het in te kaderen en een perfecte balans te bereiken op beide helften van de verticale lijn.

Stel je een macrofoto voor van de ogen van een vlieg of alle acht ogen van een spin. Door het frame verticaal te splitsen, ontstaat een perfecte symmetrie en wordt de kijker in de foto getrokken.

Hoewel symmetrie in de meeste gevallen rust en balans creëert, heeft elke foto met een betrokken spin de neiging om het tegenovergestelde effect te hebben – dus het is een geweldige manier om contrast te creëren.

3. Gemengde symmetrie fotografie

Gewei kroonluchter en houten plafond

Als je super oplettend bent, kun je kansen tegenkomen om gemengde symmetrie te fotograferen. Het is een zeldzame vorm van symmetrie die me heeft geleerd om vaker omhoog te kijken.

In het bovenstaande voorbeeld kunt u zien dat het houten plafond en frame horizontale symmetrie creëren. Maar de toevoeging van de gewei-kroonluchter in het midden van het frame is een uitstekend voorbeeld van radiale symmetrie.

Wat krijg je als je die twee combineert? Je krijgt een schitterend voorbeeld van gemengde symmetrie in het spel. De radiale symmetrie van de kroonluchter trekt de aandacht. Maar het schuine plafond creëert diepte en trekt je dieper het beeld in.

4. Leading Lines Fotografie

Stad kijkt van onderaf omhoog

Het zoeken naar leidende lijnen of randen om je heen is een eenvoudige manier om jezelf te trainen om een scène te herkennen. En de kans is groot dat je met een paar leidende lijnen als je primaire compositietechniek een verticale symmetrie-opname kunt inlijsten.

Voorranden zijn de sterke scherpgelijnde elementen binnen een scène. Deze kunnen de randen van gebouwen, wegen en trottoirs, tramlijnen, treinlijnen, hoogspanningslijnen en zelfs de steunen van een brug omvatten.

Over het algemeen komen voorranden in de architectuur op een punt in de verte op elkaar samen. Dit geeft je foto’s diepte en dwingt je om je op dat punt te concentreren.

Als je een wandeling maakt door je lokale buurt of straten in de stad, is de kans groot dat je veel voorsprongen ziet.

Verticale lijnen bestaan overal om ons heen en niet alleen in de architectuur. Omgevallen bomen of natuurlijk scheve rotsblokken kunnen voorranden vormen in je foto’s.

Een eenvoudig pad of landweg heeft voorranden die iets zachter zijn dan die in de stad.

5. Symmetrie in dronefotografie

Luchtfoto van brug van bovenaf geschoten

Als je jeukt voor een nieuw drone-project, overweeg dan om je nieuwe dure speelgoed te gebruiken om wat symmetriefoto’s te maken.

Professionele fotografen gebruiken hun drones om architectuur, landbouw en infrastructuur te fotograferen. Waar toegestaan, vlieg je drone over verschillende onderwerpen om verschillende vormen van symmetrie te spotten en te fotograferen.

Stel je een top-down weergave voor van een zwarte weg met twee lanen met een gestippelde witte lijn in een verticale symmetriecompositie. De weg zelf creëert een perfect symmetrisch element, maar voeg aan deze dichte dennenbossen aan weerszijden van de weg toe en het effect wordt versterkt.

Een andere optie is om je drone te gebruiken om foto’s van radiale symmetrie te maken door top-down te fotograferen over cirkelvormige structuren zoals koepels, omheinde paddocks en zelfs silo’s.

Dankzij het gebruik van symmetrie kan uw dronefotografie opstijgen, nieuwe hoogten bereiken en de concurrentie voorblijven. (Sorry, maar de woordspelingen smeekten om gebruikt te worden.)

Laatste woorden

Het blijkt dat symmetrie overal om ons heen is. Het bestaat als een deel van de natuur, en als gevolg daarvan hebben we verschillende vormen van symmetrie opgenomen in hoe we onze beschaving hebben opgebouwd.

De reden is simpel: symmetrie zorgt voor een balans die onze geest kan accepteren en zich van binnen in vrede kan voelen.

Dezelfde balans en gemoedsrust treden op wanneer symmetrie een kritisch compositorisch element vormt in de fotografie.

Zoals we hebben ontdekt, is het trainen van jezelf om te zoeken naar symmetrie in fotografie een geweldige manier om voort te bouwen op je vaardigheden.

Ongeacht het jagen op voorranden in de straten van de stad of hoe een bloem zijn bloemblaadjes verspreidt in een landelijk veld, je zult een oog ontwikkelen voor het gebruik van symmetrie. Oh en zorg ervoor dat je af en toe omhoog kijkt.

Wat zijn je gedachten over het gebruik van symmetrie? Hoe pas je fotografiesymmetrie toe op een compositie? Welke tips heb je voor het gebruik van compositietechnieken om fotomomenten te spotten?

Neem deel aan het gesprek en laat hieronder een opmerking of vragen achter over hoe je symmetrie gebruikt – ik reageer altijd om het gesprek gaande te houden.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer