14 tips voor bergfotografie om verbluffende foto’s te maken

Als je van het buitenleven houdt, lees je graag over de verhalen achter de prachtige foto’s van Jack Brauer, en je hebt het gevoel dat het tijd is om alleen te gaan experimenteren – deze gids voor bergfotografie is voor jou!

In tegenstelling tot andere soorten fotografie, moet je meer weten dan de gemiddelde fotoliefhebber. Het proces begint met het vinden van wanneer, waar en hoe bergen te fotograferen.

In dit artikel vindt u een inleiding tot scoutingtechnieken, enkele tips om hogere bergtoppen te bereiken, aanbevelingen om de optimale omstandigheden te vinden en alles wat u moet weten over bergfotografietechnieken.

(Dit alles vergezeld van een aantal geweldige foto’s van bergen om je te inspireren.)

Dus of je nu door Colorado wandelt of gewoon bergen van een afstand in je lokale nationale park bekijkt, het is tijd om wat tips op te halen om je fotografie te verbeteren.

Inhoudsopgave

14 tips voor verbluffende bergfotografie

Maak je je klaar om de San Juan Mountains in Colorado te bezoeken? De Dolomieten in Italië? Of Mount Fuji in Japan – wat je volgende expeditie ook is, deze tips voor bergfotografie zullen je helpen.

1. Pak de juiste spullen in

camera-gear-berg-fotografie

Cameraspullen van bergfotograaf Jeff Bartlett.

Het laatste wat je wilt is na uren wandelen op een prachtige locatie aankomen en ontdekken dat je niet over de juiste spullen beschikt. Hier is een korte handleiding om u te helpen zich voor te bereiden.

 • Fototoestel

Hoewel elke camera bergbeelden kan vastleggen, zijn er een paar kenmerken die sommige camera’s wenselijker maken dan andere. Allereerst de lensselectie – ik zal het in het volgende item hebben over de verschillende lenzen. Overweeg vervolgens dynamisch bereik, sensorgrootte en megapixels om foto’s van hoge kwaliteit te maken die kunnen worden vergroot voor groot afdrukken. Denk tot slot aan de weersbestendigheid.

 • Lens

Groothoeklenzen zijn geweldig als je dicht bij de bergen bent. Hiermee kunt u meer landschappen bedekken om context te geven en een voorgrondelement opnemen om diepte te geven. Met behulp van een telelens kunt u echter scherpstellen op een specifiek gebied. Probeer van brandpuntslenzen te wisselen om afwisseling te krijgen in je fotoshoot.

 • Driepoot

Je zou een statief moeten vinden dat licht genoeg is om met de rest van de uitrusting mee te nemen op lange wandelingen of klimexcursies. Je hebt het echter ook nodig om stevig en stabiel te zijn – dat wordt bereikt met goede kwaliteit en materialen. Carbon statieven zijn een goede keuze, maar ze kunnen een beetje prijzig zijn – zoek een betaalbaar model dat bij uw budget past. Houd ook rekening met de hoogte en veelzijdigheid.

 • Zak

Een cameratas is belangrijk om je spullen te beschermen, dus vergeet dit apparaat niet. Net als het statief telt elke extra gram als je aan het klimmen bent, dus zoek een lichte tas. Uiteraard moet dit gebeuren zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Zoek naar weerbestendige materialen met extra vulling.

 • Filters

Sommige filters kunnen een groot verschil maken tussen OK- en WOW-bergfoto’s. Enkele van de basisprincipes die door landschapsfotografen worden aanbevolen, zijn een polarisatiefilter (CPL), neutrale dichtheidsfilters van verschillende ‘stops’ van lichtreducerende sterkte en een gegradueerd filter met neutrale dichtheid.

2. Bereid jezelf voor, niet alleen de uitrusting

Bron: Flo Maderebner

Het is gemakkelijk om te verdwalen in alle fotografische dingen om je voor te bereiden op een fotoshoot, maar onthoud dat je niet het blok omgaat om wat foto’s te maken – je moet jezelf beschermen en meer inpakken dan alleen de fotospullen.

Het is belangrijk om meer te weten te komen over het weer, zowel aan de voet als in de buurt van de top van de bergtoppen, zodat je je dienovereenkomstig kunt kleden.

Vergeet niet dat je er minstens een paar zult zijn uren. Het aankleden in lagen kan een goed idee zijn om aan verschillende behoeften te voldoen naarmate de tijd verstrijkt en het weer verandert. Schoeisel speelt een belangrijke rol in uw comfort en veiligheid, dus kies verstandig.

Gebruik een zonnebril en zonnebrandcrème tijdens het wandelen tussen de bergen. Deze items zijn vrij duidelijk als je in warme temperaturen bent, maar kunnen over het hoofd worden gezien als je in de sneeuw bent – houd er rekening mee dat sneeuw veel zonlicht reflecteert.

Bescherm jezelf tegen hoogteziekte. Mensen kunnen verschillende symptomen vertonen wanneer ze grotere hoogten bereiken, vooral als ze het niet gewend zijn.

Praat met uw arts voor uw eerste wandel- of klimtochten op een hoge top en vraag om wat medicijnen die u kunt meenemen als u zich ziek voelt.

Neem voldoende water en voedsel mee om gezond te blijven tijdens de reis – en alles wat je nodig hebt om te kamperen als je van plan bent om de nacht door te brengen.

3. Begin met lagere hoogten

Bron: Gianluca Grisenti

Sommige fotografen overwegen niet eens bergfotografie omdat ze ervan uitgaan dat het veel wandelen of klimmen met zich meebrengt.

Hoewel dit voor veel foto’s geldt, zijn er veel andere fantastische mogelijkheden om bergen vanaf een lagere hoogte te fotograferen.

Je kunt bergen fotograferen vanuit een vallei of op zeeniveau en verbluffende resultaten behalen.

Gebruik een groothoeklens om de hele scène vast te leggen (zowel voorgrond als achtergrond) en laat de bergen heel majestueus zien. Je zou ook een telelens kunnen gebruiken om de piek vast te leggen.

Vergeet ook niet dat je in de winter niet altijd bergen hoeft te fotograferen – de zomermaanden kunnen ook fantastische resultaten opleveren.

4. Begrijp hoe u de camera-instellingen moet gebruiken

Bron: Eberhard Grossgasteiger

Met de camera-instellingen regelt u meer dan alleen de belichting – elke combinatie creëert een ander resultaat dat uiteindelijk bepaalt wat u met uw afbeelding communiceert. Mountiaanse fotografie is geen uitzondering op deze regel.

Als u bijvoorbeeld een lange sluitertijd gebruikt, kunt u de bewegende wolken vastleggen als een waas , waardoor een impressionistisch effect ontstaat. Als u in plaats daarvan een snelle sluitertijd gebruikt, kunt u een vliegende vogel bevriezen.

De juiste camera-instellingen zijn dus degenen die u helpen uw eigen visie op een specifieke scène weer te geven. Een paar richtlijnen kunnen je echter helpen als je begint met het maken van bergfoto’s.

Probeer de laagste ISO te behouden die uw apparatuur u toestaat. Op deze manier behoudt u de maximale kwaliteit en scherpte in uw afbeeldingen en vermijdt u digitale ruis.

In landschapsfotografie is de algemene regel om een zo diep mogelijke scherptediepte te bereiken; daarvoor zou je een smal diafragma willen gebruiken. Dit betekent dat je een hoog f stop-nummer moet gebruiken, dus het is het beste als je de sweet spot van je lens kent.

Tenzij je een belangrijk element in beweging hebt, namelijk een cascade of wildlife, wordt dit ondergeschikt gemaakt aan de andere twee factoren van de blootstellingsdriehoek.

Als er echter een bewegend onderwerp is dat u prioriteit wilt geven, begin dan met diafragma en sluitertijd en laat de ISO aan het einde.

Als u niet weet hoe u met de handmatige modus moet werken, kunt u beginnen met een van de semi-automatische modi, zoals sluitertijdvoorkeuze of diafragmavoorkeuze.

5. Probeer focus stacking

Bron: Norris Niman

Zoals je waarschijnlijk weet, is de scherptediepte afhankelijk van drie dingen: diafragma, brandpuntsafstand en de afstand tussen de camera en het onderwerp.

Voor bergfotografie wil je idealiter focus hebben van voorgrond tot achtergrond. Dit is echter niet altijd mogelijk, afhankelijk van de lens die u gebruikt of de afstand van de voorgrondelementen tot u.

Soms moet je digitaal een oneindige scherptediepte bereiken met een techniek die focus stacking wordt genoemd. Ook als je in de nabewerking het gewenste resultaat behaalt, begint de methode vanaf de fotoshoot.

Hier is een kort overzicht van hoe u uw bergafbeeldingen kunt scherpstellen:

 1. Bevestig de camera op een stevig statief omdat je hetzelfde frame moet behouden.
 2. Stel het diafragma in op de sweet spot – dit verandert van lens tot lens, maar je krijgt meestal goede resultaten met een f / 8.
 3. Gebruik handmatige scherpstelling en zorg ervoor dat de camera-instellingen ook allemaal in de handmatige modus staan.
 4. Nadat u de juiste belichting hebt ingesteld, stelt u scherp op het dichtstbijzijnde element en maakt u een foto.
 5. Draai de scherpstelring een beetje om wat verder weg scherp te stellen en maak nog een foto.
 6. Blijf doorgaan totdat je het einde van de scène in focus bereikt.

Ten slotte kunt u al deze afbeeldingen samenvoegen in de nabewerking om één volledig gefocuste afbeelding te bereiken. Sommige camera’s hebben een focus stacking-functie om dit proces te doen in-camera, het vereenvoudigen van het proces.

Hier is een handleiding voor het scherpstellen van stapels in Lightroom – het proces is vergelijkbaar voor andere bewerkingsapps die de functie hebben.

6. Probeer fotografie met lange belichtingstijd

Bron: Eberhard Grossgasteiger

Je vraagt je waarschijnlijk af waarom je fotografie met lange belichtingstijd zou gebruiken met een onderwerp dat zo onbeweeglijk is als een berg. Het is echter zeker een haalbare techniek om te proberen!

Landschapsfotografie met lange belichtingstijd is een prachtige manier om interesse aan uw foto toe te voegen door de bewegende wolken of stromend water van een waterval vast te leggen.

Allereerst heb je de camera nodig om echt stabiel te zijn. Gebruik een zwaar statief en voeg indien nodig wat zandzakken toe. Een externe ontspanknop zoals deze kan helpen voorkomen dat de camera trilt terwijl u op de knop drukt – u kunt ook de zelfontspanner instellen.

Omdat de sluitertijd enkele seconden open is, moet je overbelichting voorkomen. Dit kun je doen door de ISO in te stellen op de laagst mogelijke waarde.

Sluit vervolgens het diafragma, wat geen probleem zou moeten zijn, omdat we al hebben vastgesteld dat we een diepe scherptediepte willen.

Als de camera-instellingen niet voldoende zijn om te voorkomen dat je foto overbelicht, heb je een filter met neutrale dichtheid (ND) nodig.

Deze filters zijn er in verschillende schaalverdelingen op basis van het aantal stappen dat ze toevoegen aan de belichting. Enkele van de meest voorkomende zijn 3-stops, 6-stops en 10-stops.

De juiste hangt af van hoe helder de scène is. Vergeet niet dat je ze ook kunt stapelen en meer stops kunt toevoegen om te voorkomen dat er nog meer licht in de camera komt.

Experimenteer met deze techniek om een manier te vinden om bergfotografie jouw unieke touch te geven.

7. Plan voor de beste tijd en dag

Bron: Peter Fitzpatrick

Soms moet je je foto-excursie aanpassen aan externe factoren. Misschien ben je op bezoek bij familie en kun je van de gelegenheid gebruik maken om een paar uur te verdwijnen en een nabijgelegen nationaal park te bezoeken.

Als je echter in staat bent om te plannen, bereid je jezelf voor op succes. Het eerste dat u moet beslissen, is de tijd van het jaar. Wil je een besneeuwde bergtop of een herfstkleurentafereel?

Als je dat eenmaal hebt ingesteld, moet je weten welk tijdstip van de dag het beste is. Zonsondergang en zonsopgang zijn populaire tijden om een landschapsfoto te maken. Sommige bergen zullen de zon echter blokkeren als deze zo dicht bij de horizon is.

U kunt De Ephemeris en Fotopillen van de fotograaf gebruiken om een weloverwogen beslissing te nemen. Deze twee apps zijn geweldig om de oriëntatie van de zon en de maan, de duur van de dag, de locatie en hoogte naarmate de tijd verstrijkt, enz. Te onderzoeken.

Deze apps werken nog beter als je de locatie van tevoren kunt verkennen, omdat ze augmented reality hebben om te zien hoe dingen de komende uren of dagen gaan veranderen.

Een ander belangrijk onderzoeksinstrument om uw fotoreis te plannen, is de weersvoorspelling. Hiermee kunt u de juiste uitrusting en bescherming organiseren en weten of er een blauwe lucht of bewolking zal zijn.

Zoals je kunt zien, zelfs als natuurfotografie nooit 100% voorspelbaar is, is er veel hulp van technologie om het beste te plannen!

8. Word fit

Krediet: Pixabay

Klimmen is erg uitdagend voor het lichaam. Zelfs als je niet wilt klimmen en besluit om locaties te fotograferen die te voet bereikbaar zijn, betekent dit niet dat wandelen van meer dan 6000 meter met fotografische uitrusting niet intens is.

Je kunt beginnen met trainen door twee of drie keer per week powerwalks te doen. Naarmate je beter in vorm komt, kun je de duur van je wandelingen verlengen en een kleine rugzak toevoegen. Na verloop van tijd ben je klaar voor je eerste wandeltochten.

Wandelen is een geweldige oefening op zich en het geeft je toegang tot meer locaties om te fotograferen. Het is ook een geweldige training als je wilt leren klimmen.

Natuurlijk kun je vasthouden aan lagere hoogten, maar je beperkt je locaties. Als je gezondheid en passie voor bergfotografie het toelaten, begin dan vandaag nog met trainen! Hiermee kun je hogere picks bereiken, meer locaties veroveren en de bergfoto’s waarmee je wegkomt diversifiëren.

9. Doe wat virtuele locatiescouting

Bron: Roberto Shumsk

Bergfotografie, vooral als je van plan bent om het vanaf de top te doen, kan moeilijk te scouten zijn. Je kunt niet gemakkelijk heen en weer gaan om erachter te komen wat je nodig hebt of zelfs als je geïnteresseerd bent in deze specifieke locatie.

Dan kan technologie je te hulp schieten!

Allereerst is er Google Maps. De meeste mensen zijn er meer bekend mee omdat we het gebruiken om door de stad te reizen, een alternatieve route te vinden als er een auto-ongeluk is geweest of de dichtstbijzijnde kopieerplaats te vinden voor een vergadering.

Met dezelfde mindset kun je op zoek gaan naar berglocaties. Kijk of er een weg is die je daarheen kan brengen, hoe lang het is van je huis, hotel, camping, etc.

Om een beter idee te krijgen, kunt u de street-view-optie gebruiken en ‘rondlopen’ met uw muis.

Dit is echter niet op alle locaties beschikbaar, en het is zeker nuttiger in stedelijke sites – maar het kan een goede plek zijn om te beginnen om te zien hoe de wegen er moeten komen.

Is er een verharde weg om met de auto te komen? Is er een onverharde weg om met een terreinwagen aan te komen?

Als het een populaire locatie is, kunt u ook foto’s van andere gebruikers op Google Maps zien, waardoor u een goed idee krijgt van de plaats op verschillende tijdstippen van het jaar en op verschillende tijdstippen van de dag.

Google Earth is nuttiger voor bergfotografie. Hiermee kunt u de locatie vanuit verschillende camerahoeken verkennen, in tegenstelling tot de straatweergave van Google Map. Er is ook een geweldige functie waarmee je over de locatie kunt ‘vliegen’.

Google Earth is gratis online beschikbaar voor gebruik in uw internetbrowser, maar u kunt ook Google Earth Pro downloaden , een ongelooflijke Mac- of pc-app, die nu ook gratis is.

Je kunt ook afstanden meten die handig zijn om te berekenen voor je eigen beweging en transport en beslissen welke brandpuntsafstanden je nodig hebt.

Kortom, het gebruik van Google is niet te vergelijken met er daadwerkelijk zijn, maar het is een geweldige manier om te beginnen met scouten. Het is ook een fantastische manier om plaatsen te vinden om geweldige foto’s bij jou in de buurt te maken.

 • Gerelateerd: Waarom is locatiescouting belangrijk?

10. Loop rond voordat je genoegen neemt met een fotoshoot

Bron: Simon Migaj

Wanneer je alle informatie hebt die je maar kunt krijgen van technologische middelen, is het tijd om er fysiek naartoe te gaan.

Als dit slechts een recommaissance-reis is, loop dan rond de plaats. Maak aantekeningen, laat GPS-pinnen vallen, kijk hoe het licht zich gedraagt en interageert met de verschillende elementen, enz.

Wanneer u iets ziet dat uw aandacht trekt, probeer het dan door de camera te bekijken en kijk of het ‘werkt’ – neem zelfs enkele snapshots als referentie – met sommige smartphone-apps kunt u de brandpuntsafstand van verschillende lenzen simuleren, zodat u uw uiteindelijke beeld beter kunt visualiseren wanneer u met uw speciale camera fotografeert.

Wanneer het tijd is om de fotoshoot uit te voeren, zoek dan de plekken die je online hebt gescout en kijk of ze zijn wat je verwachtte. Houd een open geest en probeer verschillende te vinden die u niet hebt gezien of die er anders uitzagen op uw computer.

Als je er eerder bent geweest, bezoek dan de plekken die je hebt gemarkeerd opnieuw, maar houd ook eventuele ontdekkingen in de gaten.

Hoe dan ook, zoek de beste plek om jezelf te positioneren. Begin vervolgens met finetunen door te experimenteren met verschillende brandpuntsafstanden en verschillende elementen op de voorgrond, middenweg en achtergrond in te kaderen.

Je moet met voldoende tijd aankomen voor je geplande schema voor het fotograferen om de kans te krijgen om deze scouting en voorbereiding ter plaatse te doen.

11. Pas de ‘Less is more’-filosofie toe voor boeiende beelden

Bron: Jeremy Bishop

Als je het over bergfotografie hebt, denken de meeste mensen aan het uitzicht op de bergen dat ze meestal vanuit het raam krijgen of rijden op een schilderachtige weg: een groot landschap met majestueuze bergen op de achtergrond.

Hoewel dit geweldige afbeeldingen zijn, zijn ze zeker niet de enige keuze.

Je kunt een telelens gebruiken om alleen de top te fotograferen, of close-ups van details en texure fotograferen terwijl je op de top van de berg bent om bijna abstracte beelden te maken.

De mogelijkheden zijn eindeloos; het draait allemaal om je eigen kijk erop. Vind je stijl en je zult groeien als fotograaf.

12. Vervang de lucht (indien nodig)

Credit: Aviv Perets

Als je ondanks je beste inspanningen eindigt met een saaie lucht, of als je een creatieve samenstelling wilt maken, kun je de lucht volledig in de nabewerking aanpassen of vervangen.

Een andere situatie waarin het digitaal toevoegen van een nieuwe hemel de beste optie wordt, is wanneer je een geweldige locatie tegenkwam zonder deze te plannen. Het is misschien de juiste plek, maar het is niet het juiste moment.

Sla dit fotomoment niet over; er zijn verschillende manieren om het probleem op te lossen.

Een bewerkingssoftware-app genaamd Luminar AI heeft een intuïtief algoritme dat een scène analyseert, de lucht detecteert en volledig vervangt. Het werkt verrassend goed en je kunt zelfs het effect verfijnen of zelfs de hele scène opnieuw belichten met behulp van schuifregelaars.

Er is nog een set schuifregelaars voor geavanceerde controle over de luchtvervangingstool. Met hen kunt u zorgen voor elk ingewikkeld detail zoals bomen, of de focus veranderen als u een geringe scherptediepte in de oorspronkelijke afbeelding.

Het is ook mogelijk om de sky te vervangen door andere software, zoals Photoshop. Het vereist echter meer kennis van het programma en de tools en is niet zo intuïtief als de functie in Luminar.

13. Leer de regels van compositie te implementeren

Bron: Quang Nguyen

Je hebt waarschijnlijk gehoord over compositie in fotografie – je hebt waarschijnlijk zelfs een paar regels gelezen, maar hoe implementeer je ze in bergfotografie?

De eerste regel die elke landschapsfotograaf leert, is de regel van derden. Het basisprincipe is dat u belangrijke elementen niet in het midden van uw foto’s plaatst.

In plaats daarvan moet u de afbeelding verdelen in negen gelijke secties met denkbeeldige lijnen – twee verticaal en twee horizontaal.

Een voorbeeld van de regel van derden in de bergfotografie zou zijn om de horizon in het onderste derde deel van de foto te plaatsen. Op deze manier bezetten de bergen de andere twee derde.

De symmetrische samenstelling zou echter de regel van derden kunnen overschrijven. Als er bijvoorbeeld een watermassa voor de berg staat, kun je een reflectie creëren.

Als je de horizon in het midden van het frame plaatst, heb je de echte berg in de bovenste helft en de reflectie op de onderste helft waardoor een perfect symmetrisch beeld ontstaat.

Asymmetrische compositie daarentegen balanceert het visuele gewicht van het element. Dit kun je bijvoorbeeld bereiken door op de voorgrond een element te plaatsen dat fungeert als balans voor de berg op de achtergrond.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden om u te laten zien hoe u de compositieregels kunt toepassen op uw bergfoto’s.

Maar bovenal wil ik dat je begrijpt hoe compositie een persoonlijke keuze is. De manier waarop u besluit uw afbeelding in te kaderen, zelfs als deze standaardregels volgt, zal een belangrijke rol spelen in uw algehele fotografische stijl.

14. Sluit de zaken af met nabewerking

Bron: Marc Thunis

Nabewerking maakt deel uit van de fotografische workflow. In dit deel van het proces kunt u uw bestanden ontwikkelen door onder andere de witbalans, hooglichten en schaduwen aan te passen.

U kunt nabewerking ook gebruiken voor technieken zoals focus stacking of sky replacement – of u kunt een surrealistische fotocomposiet maken.

De keuze is aan jou! Er zijn een heleboel artikelen over postproductie hier op Shotkit, dus blijf hangen en je leert misschien iets nieuws.

Laatste woorden

Ik hoop dat je genoten hebt van deze tips voor bergfotografie en dat je je geïnspireerd voelt om erop uit te gaan en ze uit de eerste hand te proberen.

Laat ons hieronder weten wat uw favoriete bergtoppen en landschapslocaties zijn om verbluffende beelden te maken.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer