Gids voor de camerasluiter (functie, typen en meer)

Als je een nieuwsgierige geest hebt, heb je je waarschijnlijk afgevraagd hoe een camera een foto maakt. Hoewel dat een groot onderwerp is om te behandelen, is een van de essentiële elementen van de functie van een camera hoe de sluiter werkt.

De sluiter van de camera is een apparaat dat al meer dan een eeuw bestaat. Bovendien, naarmate de technologie is verbeterd, is ook de functionaliteit, duurzaamheid en prestaties van de sluiter van de camera verbeterd.

Waarom zou je erover leren? Welnu, een belangrijk element van het leren over fotografie is om te weten hoe een camera werkt – van binnen en van buiten. Als u de volledige omvang van de functionaliteit en mogelijkheden van uw camera kent, bent u een betere fotograaf.

Daarom is het begrijpen van alles wat er te weten valt over rolluiken een fundamenteel onderdeel van je ontwikkeling, zelfs als je nog niet eens weet hoe je je sluitertijd moet veranderen.

Klaar? Spring in onze ultieme gids die alles beantwoordt wat fotografen willen weten over cameraluiken.

Inhoudsopgave

Wat is een camerasluiter?

Een camerasluiter is een apparaat dat zich in de camera bevindt die de beeldsensor bedekt. Waarom hebben camera’s rolluiken? De camera heeft een sluiter omdat hij fungeert als de poortwachter van het licht – hij beslist welk licht de poort passeert en welk niet.

Wanneer u een foto maakt, beweegt de sluiter met verschillende snelheden om de camerasensor gedurende een bepaalde tijd te belichten. Het is tijdens die belichting dat de camerasensor het binnenkomende licht vangt.

Wanneer u de sluitertijd van uw camera regelt, vertelt u de sluiter hoe lang deze open moet blijven en stelt u de sensor bloot aan het binnenkomende licht.

Dit apparaat bestaat in zowel DSLR- als spiegelloze camera’s – ze werken echter anders dan elkaar.

Bovendien is het essentieel om de verschillende soorten luiken te begrijpen en hoe ze bewegen en functioneren.

Wat zijn de twee soorten camerasluiter (en hoe werken ze?)

Cameraluiken zijn niet nieuw – ze zijn al tientallen jaren in gebruik en dateren uit de tijd van vroege filmcamera’s.

Mechanische luiken vereiste precisiemechanische engineering om de onderdelen te produceren en vervolgens met nauwkeurige prestaties te assembleren.

Elektronische rolluiken hebben een lange weg afgelegd om het proces van mechanische luiken te repliceren en te verbeteren.

Hoe dan ook, mechanische luiken zijn nog steeds een noodzaak om aan de groeiende behoeften van fotografen van vandaag te voldoen.

Mechanische luiken zijn er in twee vormen : focale vlakluiken en bladluiken. Hoewel ze allebei een mechanische functie hebben om licht te blokkeren en de beeldsensor bloot te leggen, is de manier waarop ze het doen enorm verschillend. Lees ook onze gids: hoe werkt een camerasensor?

Het begrijpen van het verschil is een essentieel onderdeel van het leren hoe camera’s werken.

Focal Plane Sluiter

Rolluikgordijnen op de Fuji X-T3

De Fujifilm X-T3 heeft een brandpuntsvlaksluiter

Een focal plane shutter (FPS) is een vorm van mechanische sluiter die vaak wordt aangetroffen in DSLR- en spiegelloze camera’s zoals hierboven. Het stelt de camerasensor of het brandpuntsvlak bloot aan het licht dat uit de lens komt.

Focale vlakluiken hebben meestal de vorm van twee metalen of plastic gordijnen die samen over het brandpuntsvlak of de sensor glijden met een kleine opening tussen de twee.

De passeerspleet zorgt ervoor dat licht de hele beeldsensor kan raken. In sommige gevallen is er maar één gordijn.

De snelheid waarmee de sluiter van het brandpuntsvlak beweegt, wordt bepaald door de sluitertijdinstelling. Bij langere belichtingen passeert de opening de beeldsensor heel langzaam.

In een DLSR-camera kan de sluiter van het brandpuntsvlak zo snel bewegen als 1/8000 van een seconde.

Bladsluiter

De Fujifilm X100 serie en X70 hebben bladluiken.

De Fujifilm X100 serie en X70 hebben bladluiken.

Een bladsluiter is qua bouw heel anders dan een brandpuntsvlaksluiter, omdat het een diafragma is dat op vrijwel dezelfde manier werkt als een diafragma in een lens.

Een bladsluiter bevindt zich voor de camerasensor en heeft overlappende metalen bladen die sluiten zodat er geen licht naar de sensor gaat. Wanneer u op de sluiterknop van de camera drukt, openen de bladen zich om licht door te laten.

Zodra de duur van de sluitertijd is verstreken, klikken ze dicht om verder licht dat binnenkomt te blokkeren. Elk van de diafragmabladen van een bladluik opent vanuit het midden naar buiten.

Een brandpuntsvlaksluiter is tegen de sensor geplaatst en raakt deze bijna aan, terwijl een bladsluiter vanaf de sensor naar voren tegen de achterkant van de lens zit.

Op deze manier hoeft de bladsluiter geen belangrijk apparaat te zijn om de hele beeldsensor te bedekken. Het kan zo klein zijn als het achterste element van de lens, zoals in de bovenstaande afbeelding.

Bij een vaste lens is het achterste lenselement relatief klein. De bladsluiter is even groot en zit direct achter dit element en blokkeert effectief het licht dat door de lens gaat.

Mechanische sluiter versus elektronische sluiter

Met de ontwikkeling van DSLR- en spiegelloze cameratechnologie zijn camerasluiters in de loop van de tijd verbeterd, maar hun primaire functie blijft bestaan. (Het is waarschijnlijk beter om te zeggen hoe ze gaan over het blootstellen van de sensor aan licht is verbeterd in de loop van de tijd.)

Er zijn twee soorten sluiter die de meeste camera’s van de huidige generatie bezitten , vooral in de spiegelloze arena.

Mechanische sluiter

DSLR’s hebben een mechanische sluiter omdat ze een fysiek apparaat hebben dat op en neer beweegt om de camerasensor te belichten.

Maar er is veel meer aan de hand. Wanneer je door een OPTISCHE ZOEKER van een DSLR kijkt, zie je een levensecht beeld van wat de cameralens ziet.

Het licht reist in de lens en weerkaatst op een spiegel in de camera. Het gereflecteerde licht gaat over in de optische zoeker, zodat je kunt zien wat er in het frame zit.

De camerasensor zit achter deze spiegel/sluitercombinatie – waardoor hij het licht van de sensor blokkeert.

Wanneer u op de sluiterknop drukt, klapt de spiegel uit de weg en opent de sluiter zich voor een fractie van een seconde – lang genoeg om de camerasensor aan het licht bloot te stellen.

Wanneer je dit doet, merk je een moment waarop het zicht door de optische zoeker zwart wordt.

Spiegelloze camera’s hebben ook een mechanische sluiter die op vrijwel dezelfde manier werkt.

Het belangrijkste verschil tussen de spiegelloze sluiter en de DSLR is dat een spiegelloze geen spiegel heeft (vandaar de naam mirrorless). Spiegelloze camera’s hebben geen optische zoeker en als zodanig hebben ze het licht van de lens niet nodig om via een spiegel te weerkaatsen.

Spiegelloze camera’s hebben een elektronische zoeker (of EVF). Deze hebben een klein digitaal LCD-scherm aan de binnenkant. Wat de camerasensor ziet, wordt weergegeven op het EVF LCD-scherm.

Spiegelloze camera’s tonen een ‘live view’ van hoe de belichting eruit zal zien zodra u op de sluiterknop drukt – DSLR’s hebben niet dezelfde EVF live view-optie.

Laten we enkele van de voor- en nadelen van de mechanische sluiter bekijken:

Pros

 • Met mechanische rolluiken kun je een flitser gebruiken met een veel snellere sluitertijd dan met een elektronische sluiter.
 • Het fenomeen van rolling shutter vervorming vermindert.
 • Ze zijn veel beter in situaties met flikkerende lichten.
Tegens

 • Snellere sluitertijden zijn minder haalbaar.
 • Mechanische onderdelen resulteren in een lagere levensduur.
 • Een mechanische sluiter kan een sluiterschok veroorzaken – de beweging zorgt ervoor dat de camera trilt.
 • Ze bieden tragere responstijden in vergelijking met elektronische rolluiken.

Elektronische sluiter

Spiegelloze digitale camera’s beschikken ook over een elektronische sluiter die de acties van een mechanische sluiter repliceert.

De keuze tussen elektronisch en mechanisch biedt meer flexibiliteit in verschillende opnameomstandigheden. Sommige spiegelloze camera’s schakelen automatisch tussen de twee om het veranderende licht te ontmoeten.

Wanneer u op de sluiterknop drukt, in plaats van dat een fysiek apparaat zich van de beeldsensor verwijdert, start de sensor en stopt met het lezen van het licht.

Dit gebeurt op twee manieren.

De eerste staat bekend als een globale sluiter of totale sluiter – de camerasensor schakelt volledig in en uit voor de duur volgens de sluitertijd.

De tweede is een rolluik, waarbij de camerasensor in een rollende beweging langs de sluiter in- en uitschakelt – rij voor rij.

Er zijn veel voordelen aan het gebruik van een elektronische sluiter, maar ze hebben ook een paar tegenslagen. Laten we eens kijken:

Pros

 • Elektronische luiken zijn volledig stil, waardoor ze op ideeën komenl voor straatfotografie en het vastleggen van wilde dieren.
 • Ze fotograferen met veel hogere sluitertijden dan een mechanische sluiter.
 • De opnamesnelheid van frames per seconde is hoger omdat de elektronische sluiter de beweging van een mechanische sluiter overtreft.
 • De black-out die wordt ervaren in DSLR-camera’s is niet zo duidelijk.
 • Geen bewegende delen – geen cameratrillingen.
Tegens

 • Rolling shutter veroorzaakt vervorming, vooral bij het fotograferen van snel bewegende objecten.
 • Flitssnelheden zijn meestal lager dan bij een DSLR.
 • Elektronische rolluiken worstelen met flikkerende lichten.

Andere soorten camerasluiter

Tot nu toe hebben we ontdekt wat een camerasluiter is en wat het doet om afbeeldingen te maken.

We hebben ook het cruciale verschil geleerd tussen spiegelloze en DSLR-cameratechnologie en de rol van mechanische en elektronische sluiters.

Ten slotte hebben we de twee primaire vormen van de mechanische sluiter ontdekt – het brandpuntsvlak en het bladluik.

Elektronische sluiters krijgen nu veel aandacht van camera-ontwikkelaars nu de opmars naar spiegelloze camera’s in een stroomversnelling komt.

Er bestaan echter verschillende soorten elektronische sluiters in verschillende merken en modellen. Laten we eens kijken naar de verschillende soorten elektronische camerasluiter.

 • Rollend rolluik

Zoals besproken, is een rolluik een elektronische sluiter die geen mechanisch apparaat gebruikt om de camerasensor te belichten.

In plaats daarvan fungeert de sensor als sluiter door rij voor rij van de sensorarray in en uit te schakelen. De actie werkt van de bovenkant van de sensor naar beneden in een veegbeweging.

Als gevolg hiervan kan een rolling shutter snelle sluitertijden bereiken, maar resulteren in beeldvervorming bij het vastleggen van snel bewegende objecten.

Een rollende sluiter ondersteunt ook hoge FPS-snelheden, omdat de volgende golf bovenaan begint voordat de laatste golf onderaan de sensor is geëindigd.

Lees ook onze gids: hoe vermijd je het rolling shutter effect?

 • Hybride sluiter

Hybride rolluiken combineren een mechanische en elektronische sluiter – ze werken samen. De mechanische sluiter bedekt de sluiter fysiek met een gordijn en beweegt uit de weg om de sensor bloot te stellen.

Zodra het is verplaatst, gebruikt de sensor een elektronische rolluik om het binnenkomende licht op te vangen.

 • Wereldwijde sluiter

In tegenstelling tot een rolluik waarbij rijen van de sensor in golven in- en uitschakelen, heeft een globale sluiter de hele sensor als één geheel in- en uitschakelen.

Global shutters leveren een uitstekende beeldresolutie en uitstekend ruisbeheer bij opnamen bij weinig licht.

 • Stille sluiter

Bijna alle elektronische luiken zijn stil – er zijn geen bewegende delen om geluid of trillingen te maken die worden gedetecteerd bij lange belichtingstijd.

Bovendien hebben de meeste spiegelloze camera’s een stille opnamemodus waarbij je alle elektronische pieptonen uitschakelt, zoals die gebeuren wanneer de focus wordt verkregen of je op de sluiterknop drukt.

Stille sluiter en stille modus zijn ideaal voor natuurfotografie waarbij je de dieren niet wilt laten schrikken met camerageluid.

Veelgestelde vragen over camerasluiter

Hoe lang gaat een camerasluiter mee?

Er is een uitstekende reden waarom vintage filmcamera’s vandaag de dag nog steeds in gebruik zijn – ze gaan lang mee. DSLR-fabrikanten kondigen aan dat hun mechanische sluiters een ingestelde sluitertelling meegaan. Ze duren echter meestal veel verder dan dit. Afhankelijk van de kwaliteit van de camera kan het aantal sluiters oplopen tot ergens tussen de 100.000 en 300.000.

Hebben spiegelloze camera’s een sluiterlevensduur?

Spiegelloze camera’s werken anders omdat het proces van het maken van een foto een spiegel niet op en neer draait zoals in een DSLR. De meeste spiegelloze camera’s hebben een mechanische sluiter die de sensor onthult en een elektronische sluiter die deze beweging digitaal repliceert.

Dus hoewel er nog steeds een sluiter is, wordt er minder vraag naar gesteld en als gevolg daarvan gaan spiegelloze camera’s vaak langer mee dan DSLR’s.

Hebben smartphonecamera’s rolluiken?

Smartphonecamera’s hebben geen rolluiken omdat ze te klein zijn om op een mechanische camera te passen. Smartphones hebben echter een elektronische sluiter die de rol van een mechanische digitaal repliceert.

Kun je een camerasluiter vervangen?

Ja, u kunt een camerasluiter en elk ander onderdeel van een camera voor een prijs vervangen. Als je een camera hebt waar je van houdt, maar de mechanische sluiter werkt niet meer, kun je deze laten repareren of vervangen door een servicecentrum. In sommige gevallen is het echter kosteneffectiever om de camera volledig te vervangen.

Bekijk onze gids over hoe u uw sluiteraantal kunt controleren.

Hoe weet ik of mijn camera is geslotenter is kapot?

Als je in de camera kijkt wanneer je de lens hebt verwijderd, zie je de beeldsensor. Wanneer u op de sluiterknop drukt, ziet u een flard beweging terwijl de sluiter reageert. Als je dit niet ziet en geen foto kunt maken, kan de sluiter vastzitten of niet meer functioneren.

Laatste woorden

Maar al te vaak nemen we de manier waarop dingen werken voor lief. Hoe graag ik ook kleine magische eenhoorns in de camera wil bedanken voor het maken van de mooie foto’s, er is veel meer aan de hand.

Cameraluiken op DSLR en spiegelloze camera’s zijn ongelooflijk complexe apparaten met tientallen jaren van onderzoek en techniek achter de rug.

Het feit dat ze een sluiter maken om 200.000 acties mee te gaan, is volgens de normen van vandaag verbazingwekkend – vooral als je kijkt naar de verwachte levensduur van veel consumentenelektronica.

Een fundamenteel onderdeel van het leren van fotografie is om de wiskunde, wetenschap en techniek achter deze fantastische apparaten te begrijpen. Het maakt je een betere fotograaf om de beperking van je uitrusting te kennen.

Wat vind je van de verschillende soorten cameraluiken? Heeft u een voorkeur voor elektronisch versus mechanisch? Of ben je een die-hard fan van het bladluik?

Neem deel aan de discussie en deel je gedachten hieronder. Wees niet bang om vragen te stellen en je ervaringen te delen.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer