21 Juxtapositie Voorbeelden in fotografie &kunst

Vaak komen we in de fotografie termen tegen die ons verwarren, maar het is niets om je voor te schamen!

Ondanks hoe het klinkt, is juxtapositie geen nieuwe dansbeweging waar alle kinderen van houden …!

Juxtapositie is eigenlijk een term die wordt gebruikt om een compositietechniek te beschrijven die wordt gebruikt in visuele media zoals kunst, film en fotografie.

Volgens het woordenboek is juxtapositie “een handeling van het plaatsen van twee elementen dicht bij elkaar of naast elkaar, vooral ter vergelijking of contrast”.

Maar hoe relateren we dat aan fotografie en hoe stellen we onze foto’s samen?

In deze gids leggen we uit hoe juxtapositie een krachtige compositietechniek is in visuele verhalen. We geven u ook een reeks voorbeelden van het gebruik van juxtapositie in foto’s.

Je kunt leren van de gegeven voorbeelden en het gebruik van juxtapositie in je fotografieprojecten beheersen.

Deze gids is geschikt voor nieuwe fotografen en mensen met meer ervaring die op zoek zijn naar de volgende uitdaging.

Laten we er nu op ingaan!

Inhoudsopgave

Wat is Juxtaposition?

Een juxtapositie is een compositietool die we in de fotografie gebruiken om elementen te verbinden om een thema of verhaal te creëren.

Om een juxtapositie overtuigend te laten zijn, zijn twee of meer contrasterende elementen binnen een scène vereist. De elementen vereisen op de een of andere manier een conceptuele of fysieke verbinding – krachtig of subtiel.

Bovendien moeten de elementen de kijker naar binnen trekken om het grotere verhaal te zien en tot een beoogde conclusie te komen.

In sommige gevallen komt het uiterlijk van de twee visueel gewichtige elementen bij toeval samen. Dit zien we door een goede timing, geluk of doordat de fotograaf op het juiste moment op de juiste plek is.

In andere situaties dwingt de plaatsing van contrasterende elementen de juxtapositie. Sommige fotografen kiezen ervoor om bewerking te gebruiken om afbeeldingen te combineren, perspectief te forceren of mixed media te gebruiken.

Hoewel het geforceerde gebruik van juxtapositie resulteert in een aantal visueel opvallende beelden, is het de toevalligheid van juxtapositie die van nature voorkomt die de dag wint.

Juxtapositie wordt ook in de kunstwereld op vrijwel dezelfde manier uitgebreid toegepast.

Je kunt meer lezen over compositie in onze gids waarom compositie belangrijk is in de fotografie.

17 Voorbeelden van het gebruik van juxtapositie in foto’s

1. Levenloze en geanimeerde onderwerpen

Geanimeerde handen die een levenloos symbool van een hart creëren

Het contrast tussen levenloze en geanimeerde onderwerpen kan zowel opvallend als subtiel zijn. De trucage doet ons denken dat een levenloos object deel uitmaakt van een geanimeerd wezen – of omgekeerd.

Een treffend voorbeeld is een afbeelding van een felgeel madeliefje (geanimeerd) waarvan de steel in de loop van een geweer of kanon (levenloos) zit.

Een subtiel voorbeeld kan een toevallige compositie betreffen waarbij de kijker gelooft dat een levenloos object deel uitmaakt van een geanimeerd onderwerp.

2. Grote en kleine dingen

Miniatuur combibusje naast een levensgroot busje

Het gebruik van juxtapositie om schaal te contrasteren in twee onderwerpen is een standaard compositietechniek.

Een macrofotograaf kan een foto maken van een mier met een brok voedsel die 20 of 30 keer groter en zwaarder is dan hij.

Overweeg in de dierenwereld het gevoel van schaal dat wordt veroorzaakt door de juxtapositie wanneer een leeuwin het opneemt tegen een giraffe. Het verschil in grootte draagt bij aan het drama van de foto en trekt thij kijkt de standoff in.

Net als grote en kleine onderwerpen creëren brede en dunne mensen een natuurlijke juxtapositie in fotografie.

Koppels portretten konden het gebruik van deze juxtapositie zien om een verhaal te bouwen – net als schoonheid en het beest.

3. Zwarte en witte elementen

Contrasterende huidskleuren bij twee menselijke proefpersonen

Het gebruik van zwart-wit elementen in juxtapositie is niet helemaal hetzelfde als het eenvoudige contrast tussen schaduw en licht.

Een beter voorbeeld van zwart-wit juxtapositie zou een wit object en een zwart object zijn dat strijdt om visuele aandacht.

Het lijkt een beetje op het Ying- en Yang-symbool dat je oog in een wervelend patroon trekt van waar de ene begint en de andere eindigt – altijd rondgaan.

Een uitstekend voorbeeld van deze compositietechniek kan worden gebruikt in modefotografie of portretten. Stel je een persoon voor met een uitzonderlijk donkere huid verstrengeld in een omhelzing met een persoon met de bleekste huid.

4. Emotionele en emotieloze mensen

Zwart-wit documentaire foto van een protest

Er zijn de laatste tijd (helaas) veel voorbeelden geweest waarbij fotojournalisten de emotie en emotieloze juxtapositie in volle werking hebben vastgelegd.

Politieke opstanden, burgerlijke onrusten en zelfs vreedzame demonstraties bieden een platform waar twee tegengestelde krachten botsen – of op zijn minst tot teen komen.

We hebben allemaal voorbeelden gezien van demonstranten die schreeuwen van angst tegen een muur van stenen politie of troepen.

Sommigen zullen erg emotioneel zijn van woede, angst en wanhoop, terwijl hun tegenstanders helemaal geen enkel teken van emotie vertonen. Hoewel, ik weet zeker dat ze zelf een werveling van emoties voelen.

5. Goed en slecht

Rotte appel en goede appel

Goed en slecht is een zeer zwart-wit juxtapositie die op vele manieren wordt toegepast.

Het gebruik van goed en slecht als juxtapositie kan worden toegepast op het fotograferen van voedsel. Voor het grootste deel beschouwen we voedsel graag als goed omdat het levens in stand houdt.

Je zou een foodfotografie shoot kunnen opzetten met een gezonde schaal fruit en yoghurt. Neem de foto met de kom op een open berenval en je hebt een goede versus slechte juxtapositie.

Het beeld zorgt voor spanning bij de kijker.

6. Mensen in een lege wereld

Vrouw die op lege tribunes in een stadion zit

Er zijn momenten waarop de dominantie van machines of door mensen gemaakte objecten een juxtapositie creëert met geïsoleerde mensen.

Overweeg voorbeelden waarbij een eenzame werknemer door een hol magazijn wandelt vol met planken in afwachting van producten. Of een autoproductielijn die volledig geautomatiseerd is met een enkele mens die de besturing bedient.

Er zijn tal van voorbeelden van verlaten plaatsen met een enkele bewoner. Zeldzame momenten in een stadsstraat of sportcomplex waar de logica de kijker vertelt dat er veel mensen moeten zijn.

De juxtapositie treedt op wanneer een enkele persoon verschijnt in een verder lege wereld.

7. Leven en dood

Groene plant die groeit uit dode bladeren

Een van de meest bijzondere nevenschikkingen die er bestaan is die van leven en dood. Maar hoe fotografeer je een compositie met leven en dood?

Zonder vast te lopen in een morbide en morele spiraal, zijn er eenvoudige manieren om het contrast tussen leven en dood in foto’s te creëren.

Een van de beste juxtapositievoorbeelden die je nu kunt maken, is een foto van een gezonde plant die tussen dode planten groeit.

Elke tuin, bos en natuurpark heeft voorbeelden van nieuw leven dat de kansen verslaat en bloeit op een locatie waar anderen dat niet hebben gedaan. Een plant die groeit tussen een dode en omgevallen boom die door een bosbrand is verwoest, is een eenvoudig voorbeeld.

8. Natuur en menselijkheid

Magazijnstructuur ingehaald door planten en bomen

Veel landschapsfotografen en astrofotografen houden ervan om tekenen van menselijkheid in hun composities op te nemen.

Astrofotografen gebruiken dit soort juxtapositie bij het bouwen van een compositie met een natuurlijk landschap, de uitgestrektheid van de sterrenhemel en enig bewijs van menselijkheid.

In sommige gevallen hebben ze een vervallen auto of stenen huisje als voorgrondelement.

Een ander belangrijk voorbeeld van een juxtapositie is een boom die opgroeit in het midden van een afbrokkelend gebouw in een landelijk landschap.

9. Nieuwe en oude technologie

Macbook en ouderwetse typemachine naast elkaar

Naarmate de technologie vordert en consumentenelektronica steeds kleiner wordt, is er een heropleving van analoge technologie.

Vinylplaten, filmcamera’s en zelfs typemachines maken een aanhoudende comeback.

Een leuk voorbeeld van nieuwe en oude technologie in een juxtapositie is iemand die in een café zit met een typemachine terwijl iedereen op zijn smartphones zit.

Je kunt dit scenario tegenkomen in je lokale hipster koffiebrander of een groep vrienden krijgen om zo’n compositie op te voeren.

10. Moderne en klassieke architectuur

Erfgoed en moderne architectuur

Moderne architectuur vervangt langzaam enkele van de meer klassieke voorbeelden van architectuur in onze skylines van steden.

Maar in elke binnenstedelijke wijk zijn er voorbeelden van gebouwen die vanwege hun geschiedenis of erfgoedwaarde van de sloopkogel zijn gered. In sommige gevallen vormt een klassiek gebouw een middelpunt voor een veel grotere en moderne constructie.

De plaatsing van moderne gebouwen rond oudere gebouwen creëert een juxtapositie die spreekt van de vooruitgang van tijd en architecturale stijlen.

Maak een wandeling door je oudere buitenwijken en kijk wat je kunt vinden om te fotograferen.

11. Jeugd en leeftijd – Het verstrijken van de tijd

Oude handen en babyhandjes

De meeste gezinnen kunnen de juxtapositie van jeugd en leeftijd repliceren in een familieportretstijlshoot.

Je hebt waarschijnlijk het klassieke beeld gezien van de getextureerde en verweerde handen van een grootvader die de zachte, gladde en onbevlekte handen van een pasgeboren baby vasthoudt.

Spelen op dat thema met een jonger en ouder familielid kan heel leuk zijn. Als je het geluk hebt om meerdere generaties beschikbaar te hebben, maak dan een foto met de achterkleindochter, kleindochter, dochter en moeder.

Een andere populaire juxtapositie met jeugd en leeftijd is een puppy met een oudere hond die een moment van verbinding deelt.

12. Kleuren die contrasteren

Geel en blauw zwembad met helder contrast

Met smartphones en veel filter-apps kunt u foto’s omzetten in schilderijen of een afbeelding converteren naar zwart-wit, op één kleur na.

Bijvoorbeeld een vrouw in een knalrode jurk die over de weg in een straat in de stad rent. Hoewel het een geforceerde juxtapositie is met behulp van kleur, zijn de resultaten opvallend.

Als u oplettend bent en toevallig op het juiste moment op de juiste plaats bent, kunt u vergelijkbare afbeeldingen vastleggen zonder dat u filters hoeft te bewerken.

In hetzelfde scenario van een saaie grijze achtergrond wacht je tot het juiste onderwerp de straat oversteekt in felle kleuren, en je hebt je winnende foto.

Kleur juxtaposities kunnen ook van nature voorkomen. Stel je bijvoorbeeld een straatbeeld voor waar een man in een levendig blauw pak voor een feloranje billboard loopt.

De contrasterende kleuren zorgen voor een vluchtige juxtapositie die een foto waard is.

13. Oorlog en vrede – Fotojournalistiek

Meisje bedekkende oren naast street art van een tank

Oorlog is duisternis waar vrede het licht is – dat is op zichzelf een juxtapositie.

Er is een reden waarom oorlogsverslaggeversfotografie zo meeslepend, krachtig en vaak gruwelijk is. Oorlog is een lelijkheid die dood en vernietiging creëert die op een dag wordt vervangen door wedergeboorte en groei.

Alle oorlogen eindigen uiteindelijk, maar ze laten gruwelijke littekens achter op het land en zijn mensen. Fotojournalisten gebruiken de oorlog en vrede naast elkaar zolang er camera’s bestaan.

Er zijn talloze beelden van kinderen die opduiken nadat de bommen zijn gevallen om te spelen met de verwoeste en afgedankte oorlogsmachines.

Een voorbeeld is kinderen die spelen met afgedankte artilleriegranaten in de buurt van landmijnen en de universele taal van het spelen als soldaten.

14. Perceptie botst met de realiteit

Ondersteboven foto van een stel dat op de landingsbaan ligt

Sommige fotografen creëren compositorische juxtapositie door de werkelijkheid letterlijk op zijn kop te zetten!

Het contrast bestaat tussen wat de kijker in eerste instantie op een foto ziet en wat er echt aan de hand is.

Een klassiek voorbeeld van juxtapositie dat perceptie versus realiteit benadrukt, is het draaien van een afbeelding 90 of 180 graden, zodat het ondersteboven is. De mensen die op de foto poseren zien er natuurlijk uit, maar er is een twist in de realiteit.

Een echtpaar dat op een pad ligt, lijkt plotseling te hangen en weg te glijden.

15. Welvaart en armoede naast elkaar

Dakloze in straatbeeld

De samenleving is een mix van degenen die floreren en degenen die worstelen. Straatfotografen en fotojournalisten zullen dit vaak documenteren door de kloof tussen de rijken en de verarmden te laten zien.

Een typisch voorbeeld is van een dakloze die ineengedoken in een hoek of een steegje zit.

Ze lijken voorovergebogen, bijna gevouwen en verslagen door hun situatie. Langs hen lopen rechtopstaande en lange mensen die degenen vertegenwoordigen die lijken te zijn geslaagd.

Ik moedig niemand aan om zich naar een huis te haastenminder persoon met een camera om een foto te maken. Veel straatfotografen bouwen vertrouwensrelaties op met degenen die ruw leven voordat ze een camera optillen.

16. Sterke en zwakke onderwerpen op gespannen voet

Sisyphus-achtige man duwt rotsblok bergopwaarts

De geschiedenis staat vol met verhalen over de kleine man die de grote man slaat in een strijd van vuisten of wilsbeschikkingen. Deze verhalen zorgen voor een journalistieke stijl van fotografie waarbij de twee personages een juxtapositie vormen.

Er zijn andere voorbeelden waarbij zelfs de kleinste persoon probeert de belangrijkste obstakels te overwinnen.

Denk aan foto’s van een persoon op krukken tegenover een steile heuvel of een frêle oma die haar vinger in de borst van een koppige bouwvakker graaft.

17. Maak juxtaposities in bewerkingssoftware

Oranje fruitcomposiet met basketbal

We kunnen niet altijd op het juiste moment op de juiste plaats zijn om een perfect voorbeeld van juxtapositie in fotografie vast te leggen.

Dankzij de kracht van bewerkingssoftware zoals Adobe Photoshop kunnen we samengestelde afbeeldingen maken met sterke juxtapositie-elementen.

De grafische ontwerp- en reclame-industrie gebruiken deze technieken om advertenties te genereren die onze aandacht trekken.

Hier zijn een aantal bewerkingsvoorbeelden om u op weg te helpen bij het maken van juxtapositiefoto’s:

  • Gebruik filters om uw foto monochroom te maken, behalve voor een enkele kleur.
  • Verander de schaal in je foto om een persoon er zo groot uit te laten zien als het Vrijheidsbeeld of dezelfde grootte als een slak.
  • Bewerk een afbeelding van een gigantische golf om op de top van een ramenkom te verschijnen met eetstokjes die uitsteken.
  • Gebruik een dubbele belichting in de camera om een afbeelding van een portret samen te voegen met een groene plant.
  • Knip en voeg twee foto’s samen, zodat de onderste helft een boom in een veld is en de bovenste helft een stengel broccoli.
  • Snijd een foto bij zodat alleen de naast elkaar geplaatste elementen in de afbeelding staan.

4 Voorbeelden van het gebruik van juxtapositie in kunst

Net als bij fotografie bestaat juxtapositie in een reeks kunstvormen. Deze omvatten literatuur, film, televisie, schilderijen en tekeningen – en nog veel meer.

Hier zijn vier voorbeelden van het gebruik van juxtapositie in de kunst.

1. Juxtapositie in beeldhouwkunst

Opladende stier en onverschrokken meisjessculptuur in New York

Een van de beste voorbeelden van juxtapositie in de beeldhouwkunst is het duo Charging Bull en Fearless Girl dat in New York City zit.

Charging Bull is een bronzen standbeeld van 7100 pond dat sinds 1989 buiten het financiële district van New York staat. Op zichzelf creëert de enorme Charging Bull niet de juxtapositie – dat kwam later.

In 2017 plaatste een andere kunstenaar het bronzen beeld van Fearless Girl om de stier onder ogen te zien. Het werd gemaakt en geplaatst voor Internationale Vrouwendag – het vier meter lange meisje is uitdagend en belichaamt vrouwelijke empowerment.

De grootte, macht en intentie van de Opladende Stier geconfronteerd met de kracht en houding van het uitdagende kind veroorzaken de juxtapositie.

2. Juxtapositie in de literatuur

Juxtapositie is de plaatsing van twee elementen om een subtiele of brutale betekenis in de tekst te creëren.

De elementen kunnen combinaties van woorden, zinnen en clausules bevatten die zorgvuldig zijn geplaatst om diepte, intriges of begrip toe te voegen. Deze trekken de lezer dieper de geschreven wereld in.

Schrijvers gebruiken vaak juxtapositie in het schrijven om een duidelijk verschil in karakters of concepten te benadrukken.

Het breekt met de traditie van het beschrijven van verschillen en stelt de lezer in staat om te begrijpen door de link tussen tegengestelde elementen.

3. Juxtapositie in beeldende kunst

Het gebruik van juxtapositie is al zo lang een fundamenteel begrip in de beeldende kunst.

In beeldende kunst zoals tekenen en schilderen vereist juxtapositie dat de kunstenaar contrasterende of tegengestelde elementen benadrukt. Dit effect is bedoeld om de kijker in het stuk te trekken om de verschillen of overeenkomsten te identificeren en hoe ze het hele werk beïnvloeden.

Op deze manier is juxtapositie in kunst niet anders dan het gebruik ervan in fotografie, en veel van de hierboven genoemde voorbeelden zijn hier van toepassing.

4. Juxtapositie in de cinema

Laurel en Hardy filmduo

Het gebruik van brede en dunne onderwerpen om een juxtapositie te creëren, heeft zijn wortels in de vroege cinema met Laurel en Hardy. De millennials moeten die misschien opzoeken!

Stan Laurel en Oliver Hardy waren een slapstickkomedieduo dat filmische shorts en films maakte van de jaren 1920 tot de jaren 1940.

Hun komische routine creëerde vaak een juxtapositie, en niet alleen vanwege het grootteverschil tussen de dunne Laurel en de brede en robuuste Hardy.

Hun gedrag op het scherm, lichaamstaal en personaliteiten creëerden net zo’n sterke juxtapositie als hun lichaamstypes. Laurel was flexibel, speels en een larrikin. Hardy was bruut, solide en nors.

In de talloze stomme films waarin ze opduiken, hadden de twee vaak een geanimeerd gevecht over een waargenomen kleinigheid. Hardy zou zijn grootte en lengte gebruiken om de kleinere en snellere Laurel te boksen en te pesten.

Het is een van de beroemdste filmische voorbeelden van juxtapositie in de kunst.

Laatste woorden

Juxtapositie in de fotografie is een beetje een allegaartje van compositietechnieken.

Hoewel de definitie is om twee elementen samen te brengen om een contrast te creëren, is de realiteit een stuk complexer.

Er zijn methoden om naast elkaar geplaatste elementen te fotograferen op basis van puur geluk – de juiste plaats op het juiste moment. En dan worden sommige gepland en geënsceneerd om een sterk verhaal en een meeslepend beeld op te bouwen.

Wat zijn je gedachten over het gebruik van juxtapositie als compositiemethode in de fotografie? Heb je enig geluk of ervaring gehad met het maken van dergelijke afbeeldingen?

Deel uw ervaringen, ideeën en vragen in de opmerkingen hieronder om deel te nemen aan het gesprek. Veel schietplezier.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer