21 modeposes, ideeën en tips voor het fotograferen van modellen

In modefotografie is poseren de sleutel – misschien wel meer dan in enig ander fotografiegenre. Waarom? Omdat de poses moeten werken om de kleding en accessoires en het onderwerp te laten zien.

Bovendien moeten ze helpen een verhaal te vertellen, een stemming over te brengen of zelfs een hele levensstijl te verkopen.

Dus, of je nu voor of achter de camera staat, het zal helpen om een breed repertoire aan poses achter de hand te hebben.

solokaarten

Solo-kaarten: eenvoudig poseren

111 illustraties van stijlvolle poses die je als leidraad kunt gebruiken bij het regisseren van mannen en vrouwen. Print de kaarten om in uw zak te bewaren of voeg ze toe aan uw smartphone voor snelle referentie.

Krijg korting

In dit bericht gaan we kijken naar 21 poses die je kunt gebruiken in je volgende modefotografieshoot – ongeacht of je het model of de fotograaf bent. Vervolgens zullen we enkele snelle tips voor modellen doornemen over hoe je een poserende meester kunt worden op Instagram of in het echte leven!

Laten we eerst naar de poses springen.

Inhoudsopgave

21 Mode & Model Poses voor fotoshoots

De poses die u kiest om in uw afbeeldingen te gebruiken, zijn afhankelijk van veel dingen, zoals of u in een studio of op locatie fotografeert, de stijl van de kleding, enz. Zoek dus degene die het beste werken voor uw situatie.

Merk op dat we hier zowel mannelijke als vrouwelijke poses hebben opgenomen (en veel die voor beide geslachten werken).

1. De driekwartslag

Model met zonnebril en roze jurk

Krediet: Luobulinka

Laten we beginnen met een van de meest eenvoudige en klassieke modelhoudingen die er zijn: de driekwartslag.

Dit is de positie die zich bevindt tussen een front-on opname en een zijprofiel – dat wil zeggen, je laat driekwart van je gezicht en lichaam aan de camera zien. Laten we eerlijk zijn: het is vrijwel universeel vleiend!

Om de pose precies goed te krijgen, laat je het model de ene voet achter de andere plaatsen en draai je hun heupen iets weg van de camera.

Je kunt er vervolgens mee spelen door de hoeken aan te passen, de kin van het model omhoog of omlaag te kantelen of accessoires en rekwisieten toe te voegen.

2. Staan met schouder naar voren

Meisje in kanten kleding

Bron: Minh Pham

Een van de mooie dingen van modeposes is dat ze artistieker en overdrevener kunnen zijn dan die je in andere genres (zoals portretfotografie) zou vinden.

Denk aan de high fashion beelden die je in Vogue magazine ziet: zowel de outfits als de poses staan (heel bewust) ver af van de werkelijkheid.

In het bovenstaande voorbeeld kun je zien hoe het model naar voren buigt zodat haar schouder naar haar kin komt. Deze pose werkt ook geweldig met het gezicht naar de camera gedraaid, met de kin recht op de schouder.

3. Been omhoog op een muur

Meisje met jeans laarzen en hoed

Bron: Andrey Zvyagintsev

Dit is een enigszins onconventionele pose, maar wel een die het waard is om mee te experimenteren.

Laat uw model een voet tegen een muur plaatsen en leun vervolgens op de knie van het opgeheven been met hun andere arm.

Laag gaan zitten met je camera werkt hier goed omdat het de indruk geeft dat het onderwerp groot opdoemt. Het stelt u ook in staat omhoot breed en neem een deel van de achtergrond op als je je fotoshoot op locatie doet.

Een voordeel van deze pose is dat je veel van de kleding in de opname kunt vastleggen – inclusief zelfs de schoenen – terwijl je tegelijkertijd loskomt van de traditionele full-length body shot.

Deze pose is ook perfect geschikt voor zowel mannen als vrouwen – nog een reden om het in je repertoire van modelposes te houden als je een fotograaf bent.

4. Staan met de hand op jas

Man met hand op jas

Krediet: Pixabay

Als je op zoek bent naar ideeën voor unisekshoudingen, is hier er een om je mouw uit te houden.  Het model staat vooraan, benen op schouderbreedte uit elkaar, één hand die hun jas vastgrijpt.

Dit is geweldig voor studiowerk: het is eenvoudig en sterk en het model en de kleding zijn heel erg de focuspunten van het beeld. Er zijn geen complexe achtergronden nodig om context toe te voegen. Het is ook gemakkelijk te gebruiken als een zelfportretpose.

5. Staan met de armen omhoog (zacht)

Meisje in beha staand met armen omhoog

Credit: H-F-E Co

Dit is een van die fotografieposes die genregrenzen overschrijdt (het is zeker een favoriet voor glamour- en boudoirfotografie).

Het model staat, staat vooraan op of driekwart gedraaid en steekt beide armen boven hun hoofd uit.

Het strekken van de armen heeft het effect van het verlengen van de romp en het afvlakken van de buikstreek. Tegelijkertijd is het een krachtige houding: onderzoek toont aan dat wanneer we open lichaamshoudingen aannemen, we ons ook meer open en zelfverzekerd voelen.

Deze houding kan heel zacht zijn, met armen die subtiel op het hoofd rusten of met het haar spelen, of hoekiger en krachtiger (zie hieronder!).

6. Staan met de armen omhoog (hard)

Machtspositie met armen boven het hoofd

Credit: Nadezhda Diskant

Zoals hierboven besproken, is staan met de armen omhoog een eenvoudige positie die veel variaties biedt. Als de stemming waar je voor gaat harder en krachtiger is, richt je model dan om hun armen recht en hoekig te houden in plaats van zacht gedrapeerd.

Merk in dit voorbeeld op dat de heup ook naar één kant wordt gesprongen, waardoor een sensuele en zelfverzekerde krachtpose ontstaat – geweldig voor portretten.

7. Lopen met de hand in zak

Meisje dat met hand in zak loopt

Krediet: Vladimir Fedotov

Wat fotografieposes betreft, lijkt deze misschien een beetje cliché … maar dat is geen reden om het af te wijzen. De vastgestelde normen zijn nuttig voor elke fotograaf en model om onder de knie te krijgen.

Een beetje beweging helpt om het onderwerp natuurlijk en vloeiend te houden. Het model loopt gewoon naar de camera, met één hand nonchalant in zijn zak gepropt.

De jas over de schouder? Klassiek, maar volledig optioneel. Je handen iets te doen geven als een geweldige manier om ook op natuurlijke wijze voor foto’s te poseren.

8. Met één voet tegen een muur staan

Staand met één voet tegen een muur

Bron: Prayoon Sajeev

Dit is een van die fotografieposes die even geschikt is voor mannen of vrouwen. Het is cool, eenvoudig en werkt met een breed scala aan achtergronden – van schone witte muren tot gruizige rolluiken.

Naast front-on, kun je het ook vanuit een zijhoek in je fotoshoot opnemen. Speel in dat geval met een ondiepe scherptediepte om de muur wazig te krijgen en het onderwerp scherp te stellen.

9. Overdreven leunende houding

mager meisje leunend achterover

Bron: Athena

Als deze pose je jaren ’60, Twiggy-achtige vibes geeft, ben je niet de enige. Het is weer zo’n high fashion model poses die speelt met lijnen en proportie.

Je kunt veel plezier hebben met overdreven poses waarbij het model buigt of achterover leunt, zijn ledematen uitstrekt of anderszins onrealistische vormen maakt met zijn lichaam.

Poses zoals deze werken vooral goed met lange of langbenige modellen omdat ze de lengte van de ledematen opspelen.

10. Handen cinching taille

Zwarte jurk met handen die taille omringen

Bron: Brenna Huff

Bepaalde modehoudingen lenen zich goed voor kleding met een vrouwelijk silhouet. Als je een jurk fotografeert met een getailleerde taille, is dit er een die altijd faalt om een opvallend beeld te creëren.

Deze pose is nog beter als je overdreven mouwen hebt – zoals bell sleeves of bishop sleeves – om mee te pronken.

Houd de ellebogen van het model wijd uitlopend en de nek langwerpig om een elegant silhouet te bereiken dat recht uit een Richard Avedon-shoot uit de jaren 1950 komt.

Hoewel hands-on-hips een andere klassieke fotografiepose is, helpt het om de handen hoger naar de taille en verder naar voren naar de voorkant van het lichaam te brengen, echt om een vrouwelijke vorm te benadrukken. Het werkt ook goed in lingerdwz als een flatterende boudoirhouding.

11. Zitten met één been gebogen

Mooi meisje op hakken zittend op stap

Bron: Jonaorle

Zittende poses (zoals deze) zorgen ook voor geweldige modefoto’s. Deze werkt goed als het model direct op de grond ligt of op een trede zit.

Overweeg de kleding bij het werken met modelhoudingen zoals deze. Een vloeiende rok over de volledige lengte zou bijvoorbeeld niet hetzelfde effect creëren als een outfit die de vorm van de benen laat zien.

Hakken daarentegen werken prachtig omdat ze dienen om de benen verder te verlengen en te benadrukken, waardoor ze een brandpunt van het beeld worden.

Vergeet niet dat hakken met bijna alles kunnen worden gedragen, inclusief bikini’s!

12. Zittend op de grond

Jongen die op de grond zit en naar de camera kijkt

Bron: Arun Sharma

Laten we eerlijk zijn: het poseren van mannetjes kan moeilijk zijn. Dus, hier is een zittende pose die een coole, casual sfeer afgeeft en gemakkelijk te trekken is, zelfs voor modellen met weinig ervaring.

De sleutel ligt echt in het ontspannen van de armen en benen, zodat het model er niet stijf of ongemakkelijk uitziet. Als je de fotograaf bent, laat het onderwerp dan een beetje bewegen en zitten op een manier die comfortabel en niet te geposeerd is: je zult daardoor veel betere foto’s krijgen.

13. Dramatische leuning op muur

Meisje leunend op muur

Bron: Murat Esibatir

Een beetje drama gaat een lange weg in modefotografie – vooral als de kleding ook niet dramaschuw is.

Voor deze zwijmelwaardige pose moet het model een paar meter van de muur staan en er dan op leunen, waardoor haar hoofd dramatisch naar achteren kantelt.

Als je de fotograaf bent, probeer dan lager te komen met je camera – dit voegt ook een dramatisch perspectief toe aan je foto’s.

14. Zittend op stoel met elleboog rustend op knie

Vrouw in pak zittend op stoel

Credit: Godisable Jacob

Als je in een studio fotografeert, kun je een breed scala aan modelposes maken met weinig meer dan een effen witte achtergrond en een opklapbare stoel.

Bekijk de hoeken in de compositie hierboven. Het poseren is vrij eenvoudig, maar de fijnere details tellen.

Ten eerste creëren de lijnen van het lichaam van het model een zigzagvorm van haar hoofd, langs haar rug en langs de hoek van 90 graden van haar gebogen been. Dan zijn er nog de elkaar kruisende muren achter haar: door haar in de hoek van de kamer te plaatsen, wint het beeld aan diepte.

Dit zijn allemaal dingen om op te letten bij het poseren van een onderwerp als je het beste resultaat wilt voor je uiteindelijke foto’s.

15. Staan met de armen over elkaar

Man met armen gekruist in mouwloos overhemd

Bron: Mubariz Mehdizadeh

Er zijn enkele traditioneel mannelijke modelhoudingen die je misschien wilt proberen als je herenkleding fotografeert; dit is er een van.

Het kruisen van je armen is een gesloten houding die veel verschillende dingen kan betekenen, van afweer tot woede tot verzet. Het kan ook kracht of bravoure overbrengen – vandaar dat het zo’n populaire pose is voor mannen.

Dat wil niet zeggen dat je deze ook niet met vrouwtjes kunt gebruiken! De sleutel is echt om te beslissen welke stemming je wilt overbrengen en je model te vragen om het uit te voeren en echt voelen het.

Als je aan het fotografie-einde van de shoot bent, is het niet genoeg om het lichaam van het model eenvoudigweg te positioneren – je moet ze alle informatie geven over wat je probeert te bereiken, zodat ze volledig in de rol kunnen komen.

16. Zitten en wegkijken

Cool meisje in jeans en sneakers

Bron: Nick Karvounis

Deze zittende positie werkt het beste met mannelijke of androgyne kledingstukken, zoals broeken en platte schoenen. Je creëert simpelweg niet dezelfde vibe in een jurk en hakken.

Als zodanig is het een andere die geschikt is voor beide geslachten. Probeer het met het model dat naar of weg van de camera kijkt – beide zullen werken.

17. Zitten met wijde benen

Foto van meisje dat nonchalant op stoel zit

Bron: Arun Sharma

Zittend, benen wijd, één arm gedrapeerd en één rustend op de knie: net als hierboven heeft deze houding een koele en nonchalante vibe.

Het onconventionele gebruik van de achterkant van de fauteuil op de bovenstaande foto maakt het interessanter en draagt bij aan de rebelsheid van het model. Bewaar die in je achterzak!

18. Wegkijken met de armen gekruist op de rug

Vrouw in raam weggedraaid van camera

Bron: Andrey Zvyagintsev

Als je op zoek bent naar modelposes die de achterkant van een outfit benadrukken, probeer deze dan eens. Het is perfect voor het vastleggen van backless jurken, of rugdetails zoals knopen en plooien. Het is ook een populaire huwelijkspose, te highlight de details op de achterkant van een trouwjurk.

Het onderwerp draait zijn lichaam weg van de camera en sluit zijn armen aan de achterkant in elkaar. Ze kunnen dan over hun schouder direct in de lens kijken, of hun gezicht in een zijprofiel houden.

Zie ook: 18 stijlvolle fotoshoot outfit ideeën.

19. Hurken voor de muur

Man in streetwear kleding gehurkt voor de muur

Bron: Jonathan Borba

Als je foto’s van streetwear maakt en je wilt een stedelijke sfeer vastleggen, kun je gehurkte modelposes zoals deze proberen. Het is geschikt voor zowel mannelijke als vrouwelijke modellen.

Het kost niet veel tijd of oefening om deze onder de knie te krijgen: het zit allemaal in de houding van de mensen en kleding die je fotografeert. Dat gezegd hebbende, het vinden van interessante achtergronden zal echt veel toevoegen aan je afbeeldingen.

20. Vloeiende pose met arm uit

Foto van modieus meisje in pakjas

Bron: Michele Seghieri

Door je onderwerp los te maken en langzaam voor de camera te bewegen, kunnen de poses sierlijker en vloeiender worden.

Let in de bovenstaande afbeelding op de zachtheid van de handen en armen van het model en de manier waarop een arm in een nogal onnatuurlijke hoek van de romp valt.

Door het hoofd naar één kant te leunen, wordt het nonchalante, bijna lusteloze karakter van de pose voltooid.

21. Een hand op de heup, een hand die het haar vasthoudt

Meisje met hand op heup die paardenstaart vasthoudt

Krediet: Ali Pazani

Geef een eenvoudige draai aan de hand-op-heup pose door de paardenstaart van het model aan de mix toe te voegen. Dit werkt vooral goed met het onderwerp dat op een enigszins imposante manier naar de camera kijkt.

Speel met deze om verschillende modelposes te maken tijdens je volgende fotoshoot – misschien door andere rekwisieten of een hoed toe te voegen.

5 snelle poseertips voor modellen

Voor alle modellen die dit lezen, heb je nu een aantal nieuwe poses om mee te spelen tijdens je volgende fotoshoot.

Maar voordat je een storm gaat opzetten, zijn hier enkele snelle tips die je kunnen helpen het in elke foto te spijkeren.

1. Ken je lichaam

De beste modellen kennen en begrijpen hun eigen lichaam. Wat is je natuurlijke lichaamsvorm? Wat zijn je fysieke beperkingen (flexibiliteit, beweging, etc)? Verken al deze dingen en het zal je helpen vertrouwd te raken met poseren.

2. Maak vrienden met de spiegel

Laten we één ding duidelijk maken: de spiegel is je vriend. Oefen je houdingen ervoor, perfectioneer ze; zie hoe de subtielste bewegingen de lijnen van je lichaam kunnen veranderen of je silhouet kunnen beïnvloeden.

Het oefenen van je poses met behulp van je smartphonecamera kan tot op zekere hoogte nuttig zijn; maar houd er rekening mee dat als je gaat modelleren voor een fotograaf met een DSLR of spiegelloze digitale camera, de resultaten kunnen verschillen.

Daarom is de spiegel nog steeds de beste en meest efficiënte manier om je poseren te oefenen.

3. Creëer ruimte tussen je lichaam en je ledematen

Een manier om er direct beter uit te zien op foto’s is door een scheiding te creëren tussen je ledematen en lichaam. Vermijd bijvoorbeeld om je armen in je romp te drukken, omdat dit ze zal afvlakken en hun natuurlijke vorm zal vervormen.

4. Ontspan je handen

Als je spanning in je handen houdt tijdens het poseren, zal dit op de foto’s te zien zijn. Je wilt niet dat je handen stijf en onnatuurlijk zijn, of in strakke vuisten worden gebald.

Wees je ervan bewust dat je je handen zacht en ontspannen houdt (tenzij de fotograaf je natuurlijk opdraagt om anders te doen).

5. Modelleer niet alleen: Handel

Een laatste tip over modelhoudingen: ze gaan niet alleen over hoe je je lichaam vasthoudt. Je wilt een stemming overbrengen, een gevoel; wat dat is, hangt af van de stijl van de kleding en de visie van het creatieve team.

Misschien wil je zachtheid en sensualiteit overbrengen; misschien is de houding fel, of speels, of melodramatisch.

Wat het ook is, de beste manier om het op foto’s over te brengen, is door in de juiste mentale toestand te komen. Speel de stemming in je hoofd na en je gezichtsuitdrukkingen en fysieke houdingen zullen volgen.

Laatste woorden

Hopelijk heeft dit bericht je veel ideeën gegeven voor poses die je kunt meenemen naar je volgende fotoshoot.

Als je je eigen tips wilt delen of ons wilt vertellen over je laatste opname-ervaring, laat dan hieronder een reactie achter.

solokaarten

Solo-kaarten: eenvoudig poseren

111 illustraties van stijlvolle poses die je als leidraad kunt gebruiken bij het regisseren van mannen en vrouwen. Print de kaarten om in uw zak te bewaren of voeg ze toe aan uw smartphone voor snelle referentie.

Krijg korting

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer