24 zittende poses voor flatterende fotografieportretten

Heb je wat eenvoudige zithoudingen nodig voor je volgende fotoshoot?

Weten waar je je handen, armen, benen en voeten moet plaatsen, is niet meteen duidelijk, maar maak je geen zorgen – deze gids heeft je gedekt!

solokaarten

Solo-kaarten: eenvoudig poseren

111 illustraties van stijlvolle poses die je als leidraad kunt gebruiken bij het regisseren van mannen en vrouwen. Print de kaarten om in uw zak te bewaren of voeg ze toe aan uw smartphone voor snelle referentie.

Krijg korting

Of je nu wat zittende poses nodig hebt om een fotoshoot met vrienden te proberen voor een Instagram-update, of je bent de portretfotograaf die een model regisseert, je zult zeker iets nuttigs leren.

Dus trek een stoel omhoog en laten we meteen in de poses duiken!

Inhoudsopgave

24 leuke zithoudingen voor foto’s

1. Gekruiste benen (pretzel pose)

Andrea Piacquadio

Deze zittende pose wordt ook wel de pretzel pose genoemd omdat je als een krakeling je benen moet kruisen.

Als je op zoek bent naar zittende poses met een casual gevoel, moet je deze opnemen in je fotolijst. Probeer het terwijl je op de grond zit, op de bank of een ander oppervlak dat breed genoeg is om je comfortabel vast te houden.

Kijk hier voor meer portretposes.

2. Leun naar voren

Moose Foto’s

Voorover leunen is altijd aan te raden voor zittende houdingen. Dit benadrukt je gezicht en zorgt ervoor dat het lichaam er slanker uitziet naarmate het verder van de camera verwijderd is.

Als je perfect rechtop wilt blijven, kun je de kin naar voren duwen en de schouders van de oren aftrekken – dit is ook flatterend in zittende houdingen.

Je zult zien dat veel modemodellen deze techniek gebruiken tijdens het poseren.

3. Leun op een tafelhouding

Katoenbro

Hoewel voorover leunen een flatterende houding is, voel je je misschien een beetje ongemakkelijk of vind je het een beetje onnatuurlijk. U kunt een tafel of een bureau gebruiken als ondersteuning om dit op te lossen.

Het helpt ook om rekwisieten in je foto op te nemen om karakter aan het portret toe te voegen.

Check hier voor een aantal geweldige poses voor Instagram.

4. Leun achterover met gekruiste benen pose

Andrea Piacquadio

Dit is een van de meest natuurlijke zithoudingen omdat je het in het dagelijks leven gebruikt. Traditioneel hebben mannelijke modellen een bredere pose door hun been te kruisen en de enkel bovenop de tegenovergestelde knie te leggen – terwijl vrouwelijke modellen de benen kruisen zodat beide knieën samen zijn.

Voel je echter vrij om te experimenteren met verschillende zithoudingen rond hetzelfde concept.

5. Knieën weg van de camera

Pixabay

Als je bekend bent met enkele basisposes voor portretfotografie, heb je waarschijnlijk gehoord van de 45-gradenregel. Er staat dat je moet poseren met je romp of je hoofd gedraaid in een hoek van 45 graden van de camera – je zult het veel zien met bikinihoudingen.

Welnu, hetzelfde geldt voor benen in een zittende houding. Draai je heup iets opzij om te voorkomen dat de knieën direct naar de kijker wijzen voor een aangenamer resultaat.

6. Leun achterover met één arm op de zijpose

Shvets Productie

Om de compositie van een portret te verbeteren, is het handig om vormen en hoeken te maken. Om dit te bereiken met zittende houdingen, probeer een of beide armen op de armleuning van de stoel te plaatsen.

Dit ziet er dynamischer uit en het creëert een driehoek die leads het oog van de kijker naar het gezicht.

7. Een been omhoog houding

Pavel Danilyuk / Kira Schwarz

Of je nu op een stoel, een kruk of gewoon een richel zit – met één been gebogen en de voet naast je heup is een mooie zithouding. Het is perfect voor jonge modellen en portretten in stedelijke stijl.

8. Een been gestrekte houding

Maycon Marmo / Wellington Artb

Vergeet voor je zithoudingen niet om het ene been dichter bij de camera te houden dan het andere. Afhankelijk van hoe hoog je zit, kan de extensie variëren.

Of je nu op een kruk of de trap zit – houd één been gebogen en één gestrekt. Deze positie zal het lichaam verlengen en je zithoudingen flatteuzer maken. Je zult zien dat dit wordt gebruikt in boudoir poseren om lange benen te accentueren.

9. Stoel zijwaarts

Michail Konetski / Derdeman

Je kunt normaal zitten met de stoel op zijn kant gedraaid om het beeld visueel interessant te maken. Je kunt ook experimenteren met hoe je zit – als je een been omhoog wilt zetten, plaats je arm op de achterkant van de stoel, enz.

10. Leun tegen een muur pose

евгения / Takuya Sakamoto

Als je op de grond zit, kan leunen tegen de muur een goed idee zijn om je houding te verbeteren en een meer flatterende houding te hebben.

Dit kan ook een leuke foto zijn als je een fotoshoot met beste vrienden doet, waarbij beide modellen tegen dezelfde muur poseren en naar elkaar kijken.

11. Wees onconventioneel

карина-каржавина / Mitch Oram

Vergeet niet dat je geen zithoudingen leert voor een etiquetteles – een fotoshoot is een creatieve activiteit.

Als je op een bank zit, probeer dan op de armleuning te zitten. Als je een stoel gebruikt, draai hem dan om. Je hoeft niet eens op een object te zitten dat is ontworpen om te zitten – zoek naar creatieve oplossingen.

Voor houdingen voor zwangere vrouwen loont het om experimenteel te zijn, omdat je meestal zult merken dat zitten niet altijd de meest comfortabele positie voor hen is, vooral in de laatste weken tijdens het verwachten.

12. Let op je houding

Omar López

Alle zittende houdingen hebben een goede houding nodig om flatterend te zijn – het maakt niet uit of je op je knieën leunt of op de grond zit en je benen kruist.

Een goede houding tijdens het zitten betekent dat je je schouders recht houdt – niet bukken.

Zorg er ook voor dat je rug zijn natuurlijke rondingen volgt – dit behoudt een goede houding en het is een comfortabelere houding.

13. Benen naar de zijkant poseren

Vlada Karpovitsj

Meestal werken zittende houdingen goed, ongeacht waar je bent en waar je op zit, maar deze houding heeft een breed oppervlak nodig – dus het is het beste om op het bed of de vloer te zitten. Het idee is dat je met beide benen opzij poseert.

Als het ongemakkelijk is om rechtop te blijven staan in deze houding, kun je de arm in de tegenovergestelde richting strekken. Dit zal ook vormen en hoeken creëren die de foto interessanter maken.

Deze opstelling werkt ook goed voor gezinsfotografieposes, waarbij elk lid op zijn gemak in een halve cirkel naar de camera zit.

14. Elleboog op knie houding

Ushindi Namegabe / Guilherme Almeida

Dit is een van de meest klassieke zithoudingen. Zoals altijd wordt het niet voor niets een klassieker – en dat komt omdat het werkt.

15. Gebogen benen poseren

Vlada Karpovitsj

Deze zithouding is vooral handig als je op de grond zit. Ga gewoon zitten en buig je benen, de ene horizontaal en de andere verticaal. Dit is een zeer casual pose die goed werkt voor alle soorten modellen in een informele setting.

16. Knielen

Adam Kontor

Dit is een variatie op een zittende houding – het is meer een kniehouding. Het is een goede variatie als je niet wilt dat het model staand poseert.

17. Voor kinderen – Enkels gekruiste pose

Kha Ruxury

Deze zittende pose is perfect voor kinderportretten – maar je kunt het ook voor volwassenen gebruiken om de pose een ontspannen gevoel te geven.

18. Voor kinderen – Zittend op de grond pose

Singkham

Kinderen zien er geweldig uit als ze zittend op de grond poseren. Het ziet er heel natuurlijk uit en ze zijn vrij om te bewegen en allerlei poses te proberen zonder risico.

Natuurlijk kunnen jonge modellen en volwassenen ook zittend op de grond poseren, maar het is een van de meest informele zithoudingen – dus gebruik het alleen voor specifieke stemmingen.

19. Voor koppels – zittend op de schoot van de partner

Wesner Rodrigues

Deze zithouding is leuk en casual – het wordt voornamelijk gebruikt voor romantische partners. Je kunt zitten en experimenteren met meerdere posevariaties. Bijvoorbeeld met beiden naar de camera kijken, naar elkaar kijken, zoenen, etc. – de keuze is aan jou.

See hier voor meer koppels poses.

20. Voor koppels – een die naar de camera poseert

Marcus Aurelius

Een zittende pose die geschikt is voor een paar is om een van hen recht naar de camera te laten gaan terwijl de ander naar de partner en zijwaarts ten opzichte van de camera is gericht.

Deze klassieke huwelijkspose werkt het beste voor romantische koppels – maar het kan ook een paar vrienden, familieleden, kinderen, enz. Zijn.

21. Voor koppels – Knieën naar de andere houding

Anna Tarazevich/ Michail Nilov

Zittende houdingen voor een enkel onderwerp zijn enigszins behapbaar. Poses voor meer dan één zittend onderwerp zijn echter complexer.

Wanneer er twee mensen op de foto staan kun je ze poseren met de benen naar elkaar gericht. Dit geeft een verband tussen hen aan. Ook voldoet het aan de 45-gradenregel van de knieën om het esthetisch aantrekkelijk te maken.

22. Voor koppels – rug aan rug poseren

Ekaterina Bolovtsova

Dit is een zeer veelzijdige zithouding omdat het kan werken voor een liefdevol stel en een paar rivalen – de boodschap zit allemaal in de houding, de gezichtsuitdrukking en de algemene sfeer.

Terwijl de achterkanten van de modellen elkaar raken, kan de rest van het lichaam verschillende houdingen aannemen. Bijvoorbeeld, de benen gestrekt gekruist bij de enkels, de ene gestrekt en de andere gebogen of beide benen gebogen, waardoor driehoeken ontstaan.

23. Voor groepen – zoek naar verschillende zithoudingen

Elke rijstrook

Wanneer je een groep moet vormen, is het goed om afwisseling te hebben. Als iedereen op dezelfde manier zit, wordt het visueel saai.

Probeer verschillende houdingen te vinden die elkaar kunnen aanvullen – men kan poseren met zijn benen open en een andere gekruist, misschien zit er een met de benen naar rechts en zit een andere naar links enzovoort.

24. Voor groepen – gebruik verschillende hoogtes voor een betere compositie

Cxpturing Zielen / Olia Danilevich

Naast het vinden van verschillende zithoudingen voor elk model, probeer ze allemaal op een andere hoogte te zitten. Voor een portret met een casual of een urban gevoel kun je de groep op de trap poseren en kan iedereen op een aparte trede zitten.

Je kunt ook een bank gebruiken om de hele groep te poseren. Op deze manier kan men normaal zitten, een ander kan op de grond zitten en de laatste op de armleuning zitten – speel met verschillende poses.

Er zijn veel oplossingen voor zithoudingen die modellen een andere hoogte geven – wees gewoon creatief.

Laatste woorden

Zittende houdingen zijn altijd lastig omdat je je plotseling ongemakkelijk voelt over je handen, benen en houding. Zitportretten kunnen echter erg flatterend zijn en ze zijn nuttig in een aantal situaties.

Ik hoop dat deze ideeën voor zithoudingen nuttig zijn voor je volgende fotoshoot. Laat ons in de comments weten welke pose jouw favoriet is.

solokaarten

Solo-kaarten: eenvoudig poseren

111 illustraties van stijlvolle poses die je als leidraad kunt gebruiken bij het regisseren van mannen en vrouwen. Print de kaarten om in uw zak te bewaren of voeg ze toe aan uw smartphone voor snelle referentie.

Krijg korting

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer