25 leuke fotografiefeiten over foto’s en camera’s in 2023

FacebookPinterestDelen

Maak je klaar om je geest te laten verbazen door onze selectie van 25 leuke fotografische feiten, bijgewerkt voor 2023.

De wereld van fotografie en camera’s is een verbazingwekkende plek, met tal van interessante feiten om indruk te maken op je vrienden of je volgende pubquiz te winnen!

We hebben onze favoriete feiten over foto’s, het maken van foto’s en alles daartussenin met de hand gekozen, dus laten we ons erin vastbijten.

Inhoudsopgave

25 verbazingwekkende camera- en fotografiefeiten

1. De eerste foto duurde 8 uur om te belichten

De vroegst opgeslagen fotografische afbeelding. Nièpce Heliograph genomen in Le Gras, Frankrijk.

De oudste foto die we kennen is uit 1826. Het wordt gecrediteerd als de eerste foto in de geschiedenis, en de Franse fotograaf Nicéphore Niépce nam het.

Toen waren materialen niet zo gevoelig als nu. De foto is gemaakt met een camera obscura en afgedrukt op een metalen plaat.

Het beeld legde het uitzicht vast vanuit het raam van Niépce, dat acht uur duurde om te belichten.

2. De duurste foto verkocht voor $ 12,4 miljoen

Ingres Viool (1924) Man Ray

Vanaf is de duurste foto ooit verkocht Man Ray’s Le Violon d’Ingres. De originele prent uit 1924 werd in mei geveild door Christie’s.

Het internationale hoofd foto’s bij Christie’s zei:
“Dit verleidelijke surrealistische beeld is het resultaat van een uniek en met de hand gemanipuleerd donkere kamerproces.”

De schattingen gingen ervan uit dat het voor $ 5-7 miljoen zou worden verkocht. In plaats daarvan brak het alle records en bereikte het $ 12,4 miljoen.

3. De duurste foto van een levende kunstenaar verkocht voor $ 4,3 miljoen

Vanaf was het record voor de duurste foto ooit verkocht door een levende kunstenaar Peter Lik’s ‘Phantom’. Deze foto werd in 2014 verkocht voor $ 6,5 miljoen. Het was de duurste foto in totaal tot .

Toen werd de titel gestolen door Man Ray’s ‘Le Violon D Ingres in mei .

4. De eerste digitale camera met een geheugenkaart bevat slechts tien foto’s

De meeste uitvindingen komen na een reeks ontwikkelingen die ze mogelijk hebben gemaakt. In het geval van de eerste digitale camera dateren de eerste pogingen uit 1969.

Het was echter pas in 1988 dat de eerste volledig digitale camera die gegevens op een geheugenkaart kon vastleggen, uitkwam.

Fujifilm introduceerde de FUJIX DS-1P op Photokina in 1998. Het had een capaciteit van 2MB, die tot 10 foto’s kon bevatten.

Blijf lezen voor meer leuke fotografie feiten …

5. De eerste luchtfoto weln’t behoren tot de eerste luchtfotograaf

Felix Nadar

Luchtfotografie begon in Frankrijk. De eerste fotograaf die het deed was Gaspard Félix Tournachon, beter bekend als Nadar. Hij maakte de foto’s door in 1858 in een luchtballon boven Parijs te vliegen.

Hoewel hij de eerste was die dit soort fotografie beoefende, is de eerste luchtfoto die we kennen niet van hem. Het is eigendom van James Wallace Black en Samuel Archer King. Het onderwerp is de stad Boston, gezien vanaf een hoogte van 630 meter en dateert uit 1860.

6. De eerste panoramische camera gebruikte daguerreotypieplaten

Kodak #4 Panoram box roll camera met zwenklens

Friederich Von Martens was een Duitse fotograaf die in Parijs woonde. Hij specialiseerde zich in zeegezichten en stadsgezichten.

In 1845 vond hij de allereerste panoramische camera uit. Het had een schommellens en legde beelden vast in een gebogen daguerreotypieplaat. Later experimenteerde hij met albumafdrukken en talbotypes. De naam van de camera was Megaskop-Kamera.

De eerste in massa geproduceerde panoramacamera was de Al-Vista uit 1898. Toen, in 1899, veroverde de veel populairdere # 4 Kodak Panoram de amateurmarkt.

Toen, in 1904, werd de Cirkut-camera gepatenteerd. Het was een grootformaat camera die 360 graden beelden kon vastleggen.

7. De eerste spiegelreflexcamera dateert uit 1861

Doorsnede van een spiegelreflexcamera

De meesten van ons denken aan het moderne design van een 35mm spiegelreflex als we horen over spiegelreflexcamera’s. In plaats daarvan bestonden ze al lang daarvoor als groot- en middenformaatcamera’s.

Het eerste SLR-patent werd geregistreerd in 1861, maar werd pas in 1884 geproduceerd. In het begin waren spiegelreflexcamera’s grootformaatcamera’s. Vervolgens werden middenformaat spiegelreflexcamera’s ontwikkeld totdat ze in 1933 een zakformaat bereikten.

De 35mm spiegelreflexcamera’s die we zo goed kennen, begonnen met de Filmanka in 1931. Dezelfde principes en hetzelfde ontwerp werden later toegepast in de digitale fotografie om de DSLR te creëren.

8. De duurste camera is €14,4 miljoen waard

De duurste camera is niet de nieuwste, en ook niet degene met de meeste megapixels. In plaats daarvan is het een Leica 0-serie no.105.

Leica produceerde destijds slechts 22 Leica 0-serie; nu zijn er nog maar 12 in de buurt. Dat is wat ze zo waardevol maakt. De laatste keer dat een van hen een veiling haalde, begon het bij € 1 miljoen en bereikte het de verbazingwekkende prijs van € 14,4 miljoen.

Daarvoor was de hoogste prijs $ 2,3 miljoen, bereikt door de Leica 0-serie nr. 122.

  • Duurste camera

9. De eerste onderwaterfoto is genomen op een nat collodion (no pun intended)

Bron: Louis Marie Auguste Boutan

Onderwaterfotografie begon met een expert op het gebied van zeeleven genaamd William Thompson. Hij maakte de eerste onderwaterfoto in 1856 voor technische doeleinden.

Hij wilde de mogelijke schade aan de onderbouw van een brug bestuderen. Hierdoor wordt hij niet beschouwd als de eerste onderwaterfotograaf.

Deze titel is van Louis Marie Auguste Boutan. Hij ontwikkelde een onderwatercamera in 1893. Vervolgens maakte het eerste onderwaterportret in 1899 (ongeveer), met behulp van een nat plaat collodiumproces.

10. Het oudste fotografiemuseum ter wereld werd opgericht in 1947

Bron: Carol M. Highsmith, Publiek domein, via Wikimedia Commons

Gelukkig kunnen we tegenwoordig veel fotografiemusea over de hele wereld vinden. Dit was echter niet altijd het geval. Het oudste fotografiemuseum is het George Eastman Museum in Rochester, NY. Het werd opgericht in 1947, meer dan 100 jaar na de uitvinding van de fotografie.

De collectie bevat miljoenen objecten met betrekking tot fotografie en haar geschiedenis. Het toont ten minste drie tijdelijke tentoonstellingen tegelijk. Het bezit ook een toonaangevende bibliotheek met fotografie- en filmgerelateerde boeken.

De instelling wordt gehost in het historische herenhuis van George Eastman. Je kunt dus zien waar deze fotografiepionier woonde en werkte.

Blijf naar beneden scrollen voor meer fotografiefeiten die je misschien nog niet wist.

11. Post-mortem fotografie wordt nog steeds beoefend

Post mortem tintype en post mortem foto uit het Victoriaanse tijdperk.

Dit is misschien geen verrassing voor mensen uit gemeenschappen waar dit nog steeds gebruikelijk is. In veel van de wereld worden postmortale afbeeldingen echter alleen in fotografiemusea gezien.

Post-mortem portretten waren een van de meest populaire onderwerpen in de beginjaren van de fotografie. Tegenwoordig is het niet zo’n gangbare praktijk. Het is echter nog lang niet vergeten.

Zo is er in de Indiase stad Varanasi een groep ‘doodsfotografen’. Ze verdienen de kost door mensen nog een laatste keer te fotograferen voordat ze gecremeerd worden.

12. Het eerste fotopapier werd gebruikt voor cameraloze beelden

Een van de meest eigenaardige fotografiefeiten is dat de eerste foto’s niet op papier werden gemaakt. Aan de andere kant werd het eerste fotopapier gebruikt om beelden op te nemen zonder camera.

Dat klopt, in het begin experimenteerden velen met het fotografische proces. De eerste foto gemaakt door Nicéphore Niépce is wat een heliograaf wordt genoemd. Deze techniek vereiste een lichtgevoelige plaat op de camera obscura.

Vervolgens vinden we in de tijdlijn de daguerreotypie. Dit was een direct-positief proces. Het beeld is vastgelegd op lichtgevoelige koperen of glazen platen.

Eindelijk, in 1939, kondigde Henry Fox Talbot de mogelijkheid aan om cameraloze beelden te maken in lichtgevoelig papier. Toen hij het perfectioneerde, patenteerde hij het zeer populaire calotype. Deze techniek legde een negatief beeld vast op fotopapier.

13. Grappige kattenfoto’s zijn altijd een ding geweest

Daguerrotype van een kat, auteur onbekend

De obsessie met katten in de fotografiewereld begon lang voor het internet. De pionier in kattenfoto’s was Harry Pointer; hij begon met het fotograferen van katten in de jaren 1870.

Walter Chandoha is een van de meest prominente kattenfotografen in de geschiedenis. Zijn carrière duurde meer dan 70 jaar. Zijn beelden piekten in de jaren 1950 tot de jaren 70. Hij schreef meer dan 30 boeken, publiceerde kalenders, featured wenskaarten, puzzels, enz.

Nu kun je katten op Instagram waarderen als onderdeel van een lange traditie in de fotografiegeschiedenis.

14. De meest bekeken foto is gemaakt in 1996

Bron: ImjustKai, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Je bent waarschijnlijk een van de miljoenen mensen die deze foto hebben gezien. Vooral als u zich het oude Windows-standaardscherm herinnert.

In 1996 veroverde Charles O’Rear een groene heuvel in een blauwe lucht in Los Carneros American Viticultural Area van Sonoma County, Californië, VS. De foto heet Bliss en wordt beschouwd als de meest bekeken foto in de geschiedenis.

Dit komt omdat het de standaardachtergrond van Windows XP was. De schatting van windows XP-licenties die in de vijf jaar van hun bestaan zijn verkocht, is bijna 500 miljoen. Voor alle mensen die deze computers gebruikten, was Bliss het beeld dat ze dagelijks zagen.

15. De eerste kleurenfoto is voorzien van een tartan lint

Als je denkt aan de geschiedenis van kleurenfotografie, denk je waarschijnlijk aan Kodak. Dit is gedeeltelijk waar. Eastman Kodak bracht in 1935 de eerste integrale tripack kleurenfilm uit, genaamd Kodachrome.

De eerste kleurenfoto werd echter in 1861 gemaakt door Thomas Sutton. Hij gebruikte een driekleurige methode ontwikkeld door James Clerk Maxwell in 1855. Het onderwerp van de foto is een kleurrijk tartan lint.

16. ’s Werelds grootste fotonegatief werd gemaakt in een binnenkort te slopen gebouw

Dit is een van die fotografiefeiten waar je je nog nooit over hebt afgevraagd. Er is echter één kunstenaar die er wel over heeft nagedacht.

Joel Nicholas Peterson besloot een oud gebouw om te toveren tot de grootste camera obscura door gaten in de muren te boren. Vervolgens stelde hij het geprojecteerde beeld bloot aan de lithografische film. Deze haalden het Guinness Book of World Records als de grootste filmnegatieven op 13 voet lang.

Ze zitten samen met ’s werelds langste fotonegatief, dat 260ft (79,37m) is.

Peterson gebruikte de negatieven om cyanotype afdrukken te maken. Hij noemde het kunstwerk ‘Blauwdrukken voor Observatie’. Je kunt er een korte documentaire over zien in de bovenstaande video.

17. Kodaking was een werkwoord dankzij de eerste commerciële camera

Als je je afvraagt wat de eerste camera is, denk je waarschijnlijk aan merken als Canon of Nikon. Tegenwoordig associëren we Kodak vooral met films.

Dit kan dus een van die feiten over fotografie zijn die je verrast. Maar de eerste camera die de amateurmarkt bereikte, was de Kodak # 1. Dit was in 1888 en het kwam geladen met een 100-belichtingsrolfilm.

Dankzij deze uitvinding kwamen veel woorden afgeleid van Kodak in de Engelse taal terecht. Net als vandaag zijn we misschien Photoshoppen, GOoglingof Instagrammen – mensen uit de jaren 1890 waren KODAKING weg.

18. ’s Werelds oudste camera obscura die nog steeds werkt, bevindt zich in Dumfries, VK

Foto van de afbeelding geprojecteerd op de scherpsteltafel van de dumfries museum camera obscura Credit: Geni, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Robert Thompson kocht in 1834 een 18e-eeuwse windmolen in Dumfries, Verenigd Koninkrijk. Vervolgens richtte hij The Dumfries and Maxwellton Astronomical Society op en veranderde het in een observatorium..

Aan de top besloot de vereniging een camera obscura te bouwen. Deze donkere kamer heeft een opening met een luik dat met touwen wordt bediend. Wanneer het open is, wordt het licht in een tabel hieronder geprojecteerd, dankzij een verstelbare spiegel.

De tafel heeft een hol oppervlak om het beeld te helpen verscherpen en de hoogte kan worden aangepast om de focus aan te passen.

Dit is de oudste werkende camera ter wereld en is open voor het publiek. Je kunt het dus bezoeken als je in de buurt bent.

19. De eerste hoogwaardige foto van het universum werd dit jaar () gemaakt

Credit: NASA, ESA, CSA, STScI

Tegenwoordig zijn we gewend om constante upgrades te krijgen, maar niet veel primeurs. Welnu, dit is een van die eerste fotografiefeiten die een revolutie teweegbrengen in onze kijk op de wereld.

In bracht president Joe Biden Nasa’s eerste hoogwaardige foto van het heelal uit. Het werd genomen met behulp van de James Webb Space Telescope – een opvolger van de beroemde Hubble Space Telescope. Het zit een miljoen mijl van de aarde en heeft een nabij-infraroodcamera en spectrograaf.

U kunt de afbeelding hier downloaden.

20. Het langste time-lapse fotografieproject begon in 2015 – en het gaat nog steeds door

In 2019 besloot kunstenaar Joseph DiGiovanna om het langste time-lapse project in de geschiedenis te starten. Het idee is om de veranderende skyline van New York over 30 jaar te documenteren.

Hij monteerde een Sony a7s-camera op een hoek van zijn appartement met uitzicht op het raam. De camera is gekoppeld aan een MacBook Pro die de foto’s die elke 30 seconden zijn gemaakt, ontvangt.

Als alles volgens plan verloopt, eindigt het project in 2045, na 10.958 dagen. Je kunt het Instagram-account nyc_timescape volgen om de voortgang van het project te zien. Je kunt ook de bovenstaande video bekijken om er meer over te weten te komen.

21. De langste en grootste bekende spiegelreflexlens is een constante strijd tussen merken

Bron: John Lemieux van Mammoth Lakes, USA, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Dit is een van die fotografiefeiten die voortdurend veranderen als gevolg van nieuwe ontwikkelingen en releases. Voor zover ik kon vinden is de grootste en duurste spiegelreflexlens echter de Leica APO Telit-R 1600mm.

De 1600mm telelens kost ruim 2 miljoen dollar. Het is 47,24 “lang (119,9 cm), het heeft een diameter van 16,5 ” (41,91 cm) en het weegt 132 lbs (59,87 kg). De lens heeft een bepaald vierwielig voertuig nodig dat door Mercedes is ontworpen om als mobiel statief te dienen.

Hoewel Canon in 1993 de langste lens ter wereld uitbracht met volledige AF-mogelijkheden. Het is een 1200mm supertele met een f/5.6 diafragma.

22. De abstracte fotografiebeweging maakt niet noodzakelijkerwijs gebruik van camera’s

Fotogram door Mareen McQuillan, Aliyanagee, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Hoewel veel kunstenaars een analoge of een digitale camera gebruiken om abstracte fotografie te doen, doen sommigen dat niet. Abstracte fotografie heeft geen vast punt van oorsprong. In plaats daarvan wordt het geassocieerd met vele andere bewegingen zoals Photo-Secession of Straight fotografie.

Een van de fotografiefeiten die hen verenigt, is hun poging om de fotografische media in de beeldende kunstwereld te plaatsen.

Sommige abstracte fotografen gebruiken een pinhole camera. Anderen creëren hun beelden volledig in een donkere kamer. Meer fotografie feiten op komst!

23. De straatfotografiebeweging begon in Parijs

Bron: Anna Urlapova

Het documenteren van het leven op straat gaat terug tot de uitvinding van de fotografie. Dat gezegd hebbende, straatfotografie begon officieel in de jaren 1930 in Parijs.

Henry Cartier Bresson en Brassai zijn enkele van de eerste straatfotografen.

Tot op de dag van vandaag is straatfotografie een van de meest populaire activiteiten voor amateur- en professionele fotografen. Het idee van wat straatfotografie is, is echter nog steeds controversieel. Enkele van de meest besproken kwesties is of het al dan niet een persoon in de scène vereist.

24. We delen dagelijks 3,2 miljard afbeeldingen

Bron: Brian Ramirez

Hoeveel foto’s worden er elke dag geüpload naar internet? Dat is een goede vraag en heel moeilijk te beantwoorden.

Van alle fotofeiten die ik onderzocht, was dit het moeilijkst te vinden. De meeste betrouwbare bronnen hebben informatie die een paar jaar teruggaat. Over een onderwerp dat zo snel verandert, is dit een beetje problematisch.

In plaats daarvan waren de meer bijgewerkte sites niet erg duidelijk over hoe ze aan hun gegevens kwamen.

Dus ik deel met je de beste antwoorden die ik kon vinden. Volgens Brandwatch werden in 2019 dagelijks 95 miljoen foto’s geüpload naar Instagram. Als je nieuwsgierig bent, is de meest gelikete foto van al deze foto er een van een ei.

Dan is er de studie van dr. Paula Dootson uit 2020. Hier stelt ze dat dagelijks 3,2 miljard beelden online worden gedeeld met 720.000 uur video.

25. De meeste portretfotografen zullen je vragen om naar rechts te gaan

Credit: Godisable Jacob

Volgens Wake Forest University is de linkerkant van ons gezicht fotogenieker. Veel andere onderzoekers hebben dit bevestigd. De meesten van hen stellen dat dit komt omdat deze kant meer emotie toont.

In het digitale tijdperk, waar we constant selfies en portretten maken, is het goed om te weten welke kant jouw beste kant is.

Dat is het voor de fotografie feiten!

Laatste woorden

Ik hoop dat je hebt genoten van deze leuke feiten over fotografie – en zelfs een paar dingen hebt geleerd.

Ken je nog andere fotofeiten die we hebben gemist? Zorg ervoor dat je ze achterlaat in de reacties hieronder!

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer