35mm vs 50mm (Welke lens brandpuntsafstand is beter?)

Als je erover nadenkt om een 35 mm of 50 mm prime-lens te kopen, is de kans groot dat u op het punt staat te upgraden van uw kitlens en probeert u nu erachter te komen welke brandpuntsafstand het beste bij u past.

Of misschien ben je een ervaren gebruiker van een zoomlens of twee en vraag je je nu af wat er zo spannend is aan een prime-lens en welke het waard zou zijn om eerst te onderzoeken.

Zowel de 35mm als de 50mm zijn klassieke lengtes en bieden een grote veelzijdigheid. En hoewel ze redelijk dicht bij elkaar liggen qua brandpuntsafstand (je zult niet veel primes-lenzen vinden die ertussenin vallen!), Zijn ze meestal geschikt voor iets andere taken en kunnen ze een heel ander gevoel geven.

Veel van deze gebieden overlappen elkaar – beide zijn bijvoorbeeld geweldig voor het fotograferen van mensen – maar er zijn voor- en nadelen aan beide. Het kan zijn dat je uiteindelijk besluit om een 35mm te kopen. en een 50mm, en gelukkig zijn er een aantal zeer betaalbare opties die de prijs laag houden.

Hopelijk weet je aan het einde van dit artikel welke lens – of lenzen – het beste bij je fotografie passen.

Inhoudsopgave

Voordelen van een 35mm (vs 50mm) Lens

Er zijn een aantal voordelen aan 35mm lenzen.

Misschien wel een tint veelzijdiger dan de 50 mm, de 35 mm prime is een klassieke walkaround-lens die zich kan aanpassen aan een breed scala aan opnamesituaties.

Bij het overwegen van de 35mm vs 50mm, zijn hier enkele voordelen van de eerste:

1. Breder gezichtsveld

Terwijl een 50 mm prime-lens u een gezichtsveld van iets minder dan 40 graden geeft, geeft de 35 mm prime-lens u 54,4 graden – aanzienlijk breder.

Kortom, je past gewoon meer van de wereld in elke foto, waardoor het over het algemeen een betere keuze is voor landschappen, architectuur, reisfotografie en groepen mensen.

Een bredere lens zal nuttiger zijn in krappe ruimtes, vooral binnenshuis, waar je vaak niet naar achteren kunt bewegen om meer in je frame te persen – ideaal voor bijvoorbeeld evenementenfotografie.

Als je toevallig kleine, onvoorspelbare, snel bewegende onderwerpen hebt – kleine kinderen zijn een uitstekend voorbeeld! — de 35mm lens zal vrijwel zeker een betere gok zijn. We hebben de neiging om vrij dicht bij onze peuters te blijven wanneer we ze fotograferen, en als je het bredere gezichtsveld hebt, heb je een veel grotere kans om ze binnen het kader te houden.

Deze brandpuntsafstand is ook ideaal voor groepsfoto’s en is vaak de lens bij uitstek voor het maken van omgevingsportretten – d.w.z. foto’s van mensen waar je ze wilt presenteren in een context die inzicht geeft in wie ze zijn.

Als je op vakantie bent en de volledige breedte van een uitzicht op een bergtop wilt vastleggen, zal een 50mm-lens een beetje claustrofobisch aanvoelen. Grote landschappen vereisen meestal groothoeken en 35 mm is een veel betere keuze.

2. Grotere scherptediepte

35 mm lens vs 50mm, je kunt meer van je onderwerpen scherp krijgen.

Hoe breder de lens, hoe groter de scherptediepte en hoe meer van je beeld scherp zal zijn.

Om deze reden geeft de 35mm-lens je een grotere kans om een scherp onderwerp vast te leggen, wat soms een uitdaging kan zijn als ze snel of onvoorspelbaar bewegen. Als je van plan bent om dicht bij je onderwerp te zijn, zal het je gewoon veel meer keepers geven.

Dit maakt de 35mm lens een betere keuze voor openhartige momenten, zoals straatfotografie of het vastleggen van kinderen terwijl ze spelen.

Het leent zich ook goed voor algemene dagelijkse opnamen, waardoor je een veelzijdige point-and-shoot-ervaring hebt waarbij je gewoon het moment wilt vastleggen en je niet te veel zorgen hoeft te maken of je opname scherp zal zijn.

3. Niet te veel vervorming

Silhouet aan de rand van het frame zonder vervorming op 35 mm lens.

Er zijn bredere hoek prime lenzen dan de 35 mm, en je zult tal van opties vinden van 28 mm, 24 mm, helemaal tot fish-eye.

Een van de voordelen van 35mm-lenzen is echter dat ze een natuurlijk gevoel hebben voor hun breedte, omdat ze niet veel vervorming introduceren. Als zodanig zullen de ledematen van mensen niet onnatuurlijk worden uitgerekt als ze te dicht bij de rand van het frame afdwalen. (Zie: wat is vervorming in lenzen?)

Dit is een deel van de reden waarom sommige fotografen 35 mm beschouwen als dicht bij ons eigen zicht – hoewel anderen hetzelfde zullen beweren voor de brandpuntsafstand van 50 mm!

Het krijgt een breed beeld van wat er om ons heen is zonder dat het zich gescheiden voelt van wat we van nature zien. Om deze reden wordt 35mm veel gebruikt door fotojournalisten en straatfotografen.

4. Meer flexibiliteit

Zonder zoomlenzen kun je nog steeds close-ups en details krijgen door bij te snijden.

Breed zijn kan een afbeelding verwarrend maken omdat het zoveel van een scène in beslag neemt, maar als je later besluit dat er te veel afleidende elementen in je foto zitten, kun je er gewoon een aantal bijsnijden.

Dit is een van de voordelen van fotograferen met een groothoeklens; je kunt je onderwerp misschien niet vergroten zonder fysiek dichterbij te komen, maar je kunt je afbeelding altijd later bijsnijden en je onderwerp meer van het kader laten vullen.

Voordelen van een 50mm Lens

35mm vs 50mm: voordelen van nifty fifty voor portretfotografie.

Als je meer betrokken wilt zijn bij hoe je je foto’s maakt, is 50mm de juiste keuze, waardoor je foto’s een filmisch gevoel krijgen.

1. Breng je onderwerp dichterbij

50 millimeter lenzen produceren een goede beeldkwaliteit bij weinig licht en mooie achtergrondonscherpte.

Terwijl de brandpuntsafstand van 35 mm de wereld op een kleine afstand houdt vanwege hoe breed deze is, brengt de ‘handige vijftig’ het leven net dat beetje dichterbij.

Er zullen gelegenheden zijn waarbij je niet kunt inzoomen, of waar een breder gezichtsveld gewoon te veel rommel biedt. 50mm geeft je een smaller kader om je onderwerp echt in je foto te brengen.

2. Hoe we de wereld zien

50mm is dicht bij het zicht van het menselijk oog.

Voor velen hangt 50 mm zeer nauw samen met hoe we de wereld zien, zowel in termen van ons vermogen om uit te filteren wat er in ons perifere zicht zit als in hoe we perspectief begrijpen.

Groothoeklenzen hebben de neiging om vervorming te introduceren, de kenmerken van mensen uit te rekken en mogelijk elementen aan de rand van het frame dikker te maken dan ze in werkelijkheid zijn.

De 50mm beweegt hiervan af, waardoor het een meer flatterende brandpuntsafstand voor portretten is, omdat het armen niet te gevoelig of neuzen te puntig maakt. (Het beste is echter om niet dichterbij te gaan dan de taillelengte – probeer 85 mm en langer als je nog strakker wilt zijn.)

3. Isoleer je onderwerp

50 mm lens biedt een goede onderwerp isolatie in foto's die handig zijn voor portretten of productfotografie.

Hoewel de 35mm vaak alles vastpakt en het allemaal relatief scherp houdt, creëert een 50mm lensopname met het grootste diafragma (meestal f/1.8 – of zelfs breder als je geld te besteden hebt!) een mooie scheiding tussen je onderwerp en zijn omgeving.

Dit is perfect voor portretten, omdat het betekent dat de persoon kan worden geïsoleerd van de achtergrond, waardoor het oog van de kijker op natuurlijke wijze naar het belangrijkste deel van uw foto wordt geleid.

Deze geringe scherptediepte (tutorial) geeft je afbeeldingen ook een meer filmische uitstraling, waardoor zachte, onscherpe gebieden ontstaan die aanvoelen alsof ze recht van het witte doek af zijn.

Bovendien helpt een groot diafragma in situaties met weinig licht.

Als je mensen eruit wilt laten zien als Hollywood-helden, is een 50mm-lens en een groot diafragma de beste plek om te beginnen.

 • Wat definieert een filmische look?

4. Meer controle, meer creativiteit

50 mm lens is veelzijdig in verschillende lichtomstandigheden.

Een lens die een smallere beeldhoek biedt, betekent dat je veel meer betrokken bent bij het creatieve proces.

Je filtert uit wat er niet in je frame zit, neemt meer beslissingen over wat je moet opnemen en hebt ook veel meer controle over welke aspecten van de afbeelding scherp zullen zijn.

Je zou kunnen stellen dat terwijl 35mm primes zijn om te reageren, 50mm primes zijn voor crafting.

Aanbevolen 35mm en 50mm lenzen

Omdat zowel 50 mm als 35 mm prime-lenzen een populaire keuze zijn, zijn kopers gezegend met een breed scala aan opties voor een reeks prijzen.

Vergeleken met tien jaar geleden, zult u moeilijk worden gepusht om een slechte keuze te maken op basis van uw budget, maar dit zijn onze aanbevelingen.

Canon

 • Canon RF 35mm f/1.8 IS Macro STM – Er zijn niet veel betaalbare objectieven in het RF-systeem, maar deze 35mm lens voor Canon is rather indrukwekkend voor zijn prijs.
 • Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art Lens voor Canon EF – Dit lijkt misschien duur, maar Sigma geeft je veel lens voor het geld, en er zijn weinig andere opties beschikbaar. Gelukkig is de Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art een uitstekende klomp van een objectief dat prachtige resultaten geeft.
 • EF 50mm f/1.8 STM – Laat je niet misleiden door de lage prijs: dit is de handige vijftig bij uitstek voor talloze high-end professionals door de jaren heen. Scherp, snel en ongelooflijk licht van gewicht.
 • RF 50mm f/1.2 – Deze Canon 50mm voor full frame spiegelloze camera’s legt de lat hoog. Het is groot, zwaar en duur en levert haarscherpe beelden met een verbluffende hoeveelheid bokeh.

Nikon

 • Tamron SP 35mm f/1.4 Di USD Lens voor Nikon F – Tamron heeft de afgelopen jaren een fenomenale reputatie opgebouwd en een van de eerste objectieven die echt indruk maakte was dit 35mm beest voor Nikon.
 • Nikon NIKKOR Z 35mm f/1.8 S – Niet het snelste 35mm-objectief, maar zeker een van de scherpste die beschikbaar is voor het Nikon-systeem, dit objectief geeft scherpe beelden en produceert zeer weinig vervorming.
 • Nikon AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G – Robuuster en met een grotere autofocuscompatibiliteit dan zijn f/1.8D-tegenhanger is dit een solide keuze voor Nikon-fotografen.
 • Nikon NIKKOR Z 50mm f/1.8 S – Ondanks dat het een nieuw objectief is voor zijn Z-vatting reeks camera’s, is de Z 50mm f/1.8 S nog steeds zeer betaalbaar, waarschijnlijk omdat hij niet zo snel is als zijn f/1.4 en f/1.2 tegenhangers. De geweldige bouwkwaliteit en fantastische scherpte maken dit echter een objectief om rekening mee te houden.

Fujifilm

 • Viltrox AF 23mm f/1.4 XF Lens V2 voor FUJIFILM X-Mount – Viltrox is nog maar net begonnen met het maken van objectieven voor Fujifilm camera’s en deze 23mm lens (full frame equivalent van 35mm) heeft velen verrast. Het is waanzinnig snel voor deze prijs en beoordelingen zijn positief.
 • Fujinon XF 23mm f/1.4 R – Je zult moeilijk worden gepusht om een Fujifilm-shooter te vinden die deze 23mm-lens (full-frame equivalent van 35mm) niet voor het overgrote deel van de tijd op hun camera laat.
 • Fujifilm XF 35mm f/2 R WR – Met een full-frame equivalent van 56mm is de Fujifilm XF 35mm f/2 R WR ongeveer net zo klein als het wordt als het gaat om handige vijftig lenzen. Compact en snel, het is de walkaround keuze van menig Fujifilm ventilator.
 • Fujifilm XF 35mm f/1.4 R – Een stap omhoog in prijs betekent een aanzienlijke stap omhoog in snelheid. Deze f/1.4 zuigt veel licht aan en levert prachtige resultaten.

Sony

 • Rokinon / Samyang SYIO45AF-E 45mm f/1.8 – Niet helemaal 50mm maar dichtbij genoeg, en mijn aanbeveling voor Sony-shooters met een beperkt budget. Verwacht solide autofocusprestaties en scherpe beelden.
 • Sony SEL50F14Z Planar T FE 50mm f/1.4 ZA – Uitstekende scherpte van hoek tot hoek, de Planar T FE 50mm f/1.4 ZA is een objectief dat verbluffende resultaten levert.

35mm vs 50mm op Crop Sensor Camera’s

Houd rekening met de cropfactor op groothoeklenzen.

Bijschrift: Deze crop sensor camera heeft een 23mm lens, gelijk aan een 35mm gezichtsveld.

Als je een APS-C- of cropsensorcamera hebt, moet je een beetje wiskunde doen om de equivalente brandpuntsafstand te achterhalen. Een 50 mm-lens die op een APS-C-camera is bevestigd, geeft bijvoorbeeld een veel meer ingezoomd beeld – gelijk aan ongeveer 80 mm – in vergelijking met wanneer deze is aangesloten op een full-frame camera.

Om deze reden, als u nadenkt over het equivalent van een 35 mm prime-lens voor uw systeem, moet u iets kiezen dat dichter bij 23 mm of 24 mm ligt.

Als je kijkt naar het equivalent van een 50 mm prime-lens voor je APS-C-camera, moet je iets kiezen dat dichter bij 35 mm ligt.

Hier volgen onze aanbevelingen voor camera’s met een bijsnijdsensor van Sony, Nikon en Canon.

 • Canon EF-S 24mm f/2.8 STM – Hoewel niet zo snel als veel van zijn full-frame tegenhangers, maakt dit objectief het meer dan goed door de kleinste te zijn die het merk beschikbaar heeft. Zoals walkaround-lenzen gaan, is dit waarschijnlijk het dichtste dat je bij perfectie zult komen en het is zo klein dat je misschien vergeet dat je zelfs een lens hebt bevestigd.
 • Canon 30mm F1.4 DC DN | C voor EF-M vatting – Canon’s M-serie camera’s hebben geen enorm scala aan lenzen, maar dit objectief biedt uitstekende kwaliteit en prestaties.
 • Nikon NIKKOR 35mm f/1.8G AF-S DX – Betaalbaar, scherp en relatief snel, dit objectief biedt solide prestaties in een compact formaat.
 • Sony SEL-20F28 E-Mount 20mm f/2.8 – Deze heerlijk low-profile prime lijkt meer op een lensdop dan op een lens en maakt van je APS-C Sony camera een point and shoot.
 • Sony 35mm f/1.8 OSS – Niet alleen is het scherp en snel, Sony koos er ook voor om optische stabilisatie (OSS) op te nemen.

Heb ik 35mm en 50mm nodig? Tips om u te helpen beslissen

Nu hebben we de sleutel p behandeldoints over het debat over 35mm vs 50mm. Als je nog steeds nadenkt over welke van de twee brandpuntsafstanden het beste bij je fotografie past, wil je misschien door je bestaande foto’s graven en zien wat je het meest hebt gefotografeerd.

Lightroom geeft je de mogelijkheid om je hele catalogus te filteren op basis van de brandpuntsafstand waarop elke afbeelding is gemaakt, dus dat is misschien een plek om te beginnen.

Een andere optie kan zijn om je kitlens te nemen en te vergrendelen als deze is uitgeschakeld op 35 mm (of het APS-C-equivalent van 24 mm) en een week lang te proberen te fotograferen. Zet hem dan af op 50mm (of het APS-C equivalent van 35mm) en kijk hoe dat gaat.

Als je eenmaal gewend bent geraakt om een week lang aan elk van deze brandpuntsafstanden gebonden te zijn, ben je misschien in een betere positie om een beslissing te nemen.

Als alternatief kunt u op een van elk uitspatten. Als je kleine kinderen hebt, maar ook meer overwogen portretten wilt proberen, heb je misschien zowel de 35mm-lens als de 50mm-lens nodig.

35mm vs 50mm Veelgestelde vragen

Is 35mm of 50mm beter voor portretten?

Beide zijn geweldige portretlenzen, maar een 50 mm geeft je over het algemeen meer scherptediepte (waardoor een betere onderwerpscheiding wordt geboden), minder vervorming vertoont en toch een breed genoeg gezichtsveld heeft om genoeg van de omringende context vast te leggen.

Waarom is 35mm zo populair?

35 mm is populair omdat het een zeer veelzijdige brandpuntsafstand is en een gezichtsveld biedt dat wordt beschouwd als dicht bij wat het menselijk oog waarneemt.

Heb je zowel 35mm als 50mm nodig?

Elk heeft zijn eigen voordelen. Dat gezegd hebbende, het hebben van beide in je kit is zeker geen vereiste. Soms kunnen beperkingen in brandpuntsafstand zelfs goed zijn voor de creativiteit. Overweeg welke soorten foto’s je gaat maken en beslis of je beide echt nodig hebt (en je kunt veroorloven) – de situatie van elke fotograaf is anders.

Laatste woorden

Dus 35mm of 50mm? Als eerste stap in de wereld van priemgetallen zijn beide goede keuzes, maar om verschillende redenen.

Hopelijk weet je of je de breedte van de 35mm nodig hebt of het filmische gevoel van de 50mm lens; anders moet je je misschien gewoon uitstrekken om er een van elk te bezitten!

Als je vragen hebt of hulp nodig hebt bij het beslissingsproces, stuur ons dan hieronder een reactie.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer