4:3 vs 16:9 – Welke beeldverhouding is het beste voor video’s en foto’s?

FacebookPinterestDelen

Twijfel je tussen schieten in 4:3 versus 16:9? Deze twee beeldverhoudingen lijken fotografen en videomakers te verdelen.

Als je op het hek staat over welke beter is voor je video’s, foto’s en berichten op sociale media, kan dit artikel helpen.

Laten we deze twee beeldverhoudingen 4: 3 versus 16: 9 in onze onderstaande gids eens nader bekijken.

Inhoudsopgave

Wat is een betere beeldverhouding: 4: 3 of 16: 9?

Er is niet één juiste beeldverhouding. U kunt een beeldverhouding van 4:3 of 16:9 gebruiken wanneer u een video maakt of foto’s maakt, en geen van beide keuzes is verkeerd.

De beslissing wordt genomen afhankelijk van wat u in het frame wilt passen, de uiteindelijke ondersteuning van uw kunstwerk en uiteindelijk uw stijl.

Laten we dus eens kijken hoe u kunt kiezen tussen beide beeldverhoudingen.

Fotografie

Hoewel 3:2 de standaard is voor een 35mm-film en dus een volformaat sensor, is de beeldverhouding 4:3 gebruikelijker voor het maken van foto’s. Dit is de beeldverhouding van micro four-thirds camera’s en sommige compacte.

Bij sommige camera’s kunt u kiezen welke beeldverhouding u verkiest. Een van de beste manieren om te beslissen is om te weten wat u met uw afbeeldingen gaat doen. Als je ze gaat afdrukken, welk formaat zullen ze dan hebben? Als je ze gaat delen op sociale media, welk platform ga je dan gebruiken?

Als je bijvoorbeeld van plan bent om ze op Instagram te delen, geeft dat de voorkeur aan een 1: 1-indeling – dus iets meer in het kwadraat, zoals de beeldverhouding 4: 3, zou beter zijn. Hierdoor kunt u uiteindelijk minder informatie bijsnijden.

Hetzelfde gebeurt wanneer u een foto wilt afdrukken en de originele afbeelding een andere beeldverhouding heeft dan het papier en het kader. Het verschil in breedte of hoogte moet op twee manieren worden opgelost:

De eerste is om het papier te vullen, wat betekent dat delen van de foto worden gesneden. De andere is om de hele afbeelding te behouden en twee witte strepen te hebben aan de boven- en onderkant of links en rechts van de foto – afhankelijk van of deze landschaps- of portretgericht is.

Naast de uiteindelijke ondersteuning moet je ook overwegen wat je schiet. 4:3 is ideaal voor het maken van close-ups en eenpersoonsportretten. Het werkt ook goed voor portretten van twee personen – vooral als ze een stel zijn, omdat het een intieme foto geeft.

Omdat je meer informatie verticaal kunt plaatsen, is het ook een goed formaat om een gevoel van diepte te geven.

Natuurlijk kunt u de foto’s altijd maken met de volledige resolutie van uw camera en de foto in de nabewerking bijsnijden zodat deze past bij het papier of platform waarnaar u streeft.

Dit kan echter knoeien met uw oorspronkelijke compositie en u kunt waardevolle informatie verliezen als deze dicht bij de randen was.

Lees ook onze gids over de meest voorkomende framegrootte voor foto’s, zodat u de juiste beeldverhouding kunt kiezen bij het afdrukken en inlijsten van uw favoriete foto’s.

Video

Aan de andere kant komt een beeldverhouding van 16: 9 vaker voor bij video, omdat dit over het algemeen de meest populaire beeldverhouding is van computermonitoren, tablets, smartphones, tv’s, enz.

Dit was niet altijd de norm. Als je ooit thuistelevisies van vóór de vroege jaren 2000 hebt gezien, zul je merken dat ze bijna in het kwadraat zijn – ze hadden een beeldverhouding van 4: 3.

Dus wanneer u een oud tv-programma op een nieuw tv-toestel ziet, ziet u zwarte balken aan de boven- en onderkant van het scherm. Je kunt ook de zwarte balken zien wanneer een filmmaker om artistieke redenen in de beeldverhouding 4:3 fotografeert.

In ieder geval werd een breedbeeldformaat de norm na de jaren 1960, en de beeldverhouding van 16: 9 werd de standaarddefinitie voor digitale HDTV Full HD en SD – daarom zijn alle schermen nu zo.

Omdat u meer informatie horizontaal kunt plaatsen, is dit beter voor wanneer u video’s maakt waarin scènes en groepen met meer mensen worden gemaakt.

Dit betekent ook dat wanneer je een enkele persoon of element in het frame hebt, er veel achtergrond zal zijn. Om dit op te lossen, kunt u een decorontwerp en compositie gebruiken, bijvoorbeeld frame binnen het frame of over-de-schouderfoto’s.

 • Zijn de meeste tv’s 16:9 of 4:3?

Tv’s hadden in het verleden een beeldverhouding van 4:3. Als je je herinnert dat je een van hen hebt gezien, zien ze er bijna vierkant uit. De meeste tv-toestellen die tegenwoordig worden verkocht, zijn echter 16:9.

 • Is YouTube 16:9 of 4:3?

YouTube heeft een beeldverhouding van 16:9 tot passen op de meeste computerschermen en smartphones. Je kunt een video uploaden met een andere beeldverhouding, maar deze wordt automatisch aangepast aan het apparaat van de kijker, wat kan betekenen dat belangrijke delen van de afbeelding kunnen worden afgesneden. Het is beter als je het direct om 16:9 uploadt.

Waarom zou je een beeldverhouding van 4:3 gebruiken?

De beeldverhouding van 4:3 wordt nog steeds gebruikt in de fotografie omdat deze wordt gebruikt in Micro Four Thirds-camera’s, sommige middenformaat filmcamera’s (6 cm x 4,5 cm) en sommige compactcamera’s.

De meeste DSLR-camera’s hebben een beeldverhouding van 3: 2, maar met sommige kunt u overschakelen naar andere beeldverhoudingen. Je kunt 4:3 kiezen als het hebben van een kortere – meer kwadraat – compositie je onderwerp ten goede komt. Dit is vaak het geval bij landschapsfotografie wanneer je diepte wilt laten zien. Het is ook perfect voor portretten van singles en koppels.

De beeldverhouding van 4: 3 wordt vaak 1,33: 1 genoemd bij het bespreken van film en tv, voornamelijk wanneer het vóór de jaren 1950 werd geproduceerd. Dit was toen de term 4:3 populair werd in de filmindustrie.

Een beeldverhouding van 4:3 wordt gebruikt om die tijden van klassieke films op te roepen of omdat het beter is voor de compositie en het verhaal.

 • Waarom schieten filmmakers 4:3?

De beeldverhouding van 4:3 maakt een sterke comeback. Elke filmmaker kan een andere reden hebben om deze beeldverhouding te gebruiken in plaats van een andere.

De film bijvoorbeeld De Kunstenaar gebruikt de beeldverhouding als aanvulling op de stijl van zwart-wit stomme films waarnaar het verwijst.

Hetzelfde geldt voor de film Het Grand Budapest Hotel – het vertelt een verhaal in drie verschillende tijdlijnen. Degene die zich afspeelt in de jaren 1930 is gefilmd in een beeldverhouding van 4: 3. Dit dient om te verwijzen naar de historische periode en helpt de kijkers de tijdlijn bij te houden die ze bekijken.

 • Wat is een beeldverhouding van 4:3 in pixels?

De beeldverhouding is de verhouding tussen breedte en hoogte, ongeacht het aantal pixels. Enkele populaire beeldverhoudingen 4:3 in pixels zijn:

 • 160 x 120 cm
 • 320 x 240 cm
 • 640 x 480 cm
 • 800 x 600 cm
 • 1024 x 768 cm
 • 1152 x 864 cm
 • 2048 x 1536 cm
 • 3200 x 2400 cm
 • 4096 x 3072 cm
 • 6400 x 4800 cm

Wat zijn beeldverhoudingen?

De hoogte-breedteverhouding is de verhouding tussen de breedte en hoogte van het frame. Het is van toepassing op camerasensoren en film in fotografie en bioscoop / video / tv.

 • Welke beeldverhouding zijn de meeste films?

De meest voorkomende beeldverhoudingen in films zijn afhankelijk van wanneer ze zijn gemaakt.

Stomme films uit het begin van de filmgeschiedenis werden gemaakt in 1.33:1. Toen audio werd toegevoegd, veranderde de beeldverhouding in 1,37:1.

Vanaf de jaren 1950 werden de meeste films van een breder formaat om meer geschikt te zijn voor bioscopen. Dit maakte plaats voor de 2,6:1 beeldverhouding van Cinemascope en uiteindelijk een verscheidenheid aan beeldverhoudingen. Na een tijdje werd 1.85:1 het aanbevolen formaat.

Tegenwoordig is 1.78:1 de standaard geworden – je kent het misschien als 16:9. Dit is de beeldverhouding van HDTV en smartphones.

Natuurlijk is dit niet zo soepel als het lijkt. Hoewel de verschillen voor televisie zijn opgelost, behouden films nog steeds een andere resolutie en beeldverhouding. De meeste films worden gefilmd in 21:9, maar IMAX gebruikt 14:10 en IMAX digital heeft een beeldverhouding van 19:10.

Dus dat is hoe de meeste films momenteel worden gemaakt, tenzij de filmmaker een andere beeldverhouding kiest om narratieve redenen of persoonlijke stijl.

 • Wat is de beste beeldverhouding voor video’s?

De beste beeldverhouding voor videocompatibiliteit is 16: 9 omdat de meeste computermonitoren en smartphones deze gebruiken. U kunt er dus zeker van zijn dat de meeste kijkers de video zullen zien zoals bedoeld.

Op het gebied van storytelling is er echter niet één beste beeldverhouding. Sommige auteurs geven de voorkeur aan 4:3 versus 16:9, en anderen geven de voorkeur aan het tegenovergestelde – het is een kwestie van stijl.

 • Welke beeldverhouding is het beste voor monitoren?

Voor monitoren is een beeldverhouding van 16:9 het beste.

 • Welke beeldverhouding zijn video’s op sociale media?

Voor sociale media wordt een beeldverhouding van 16:9 of 9:16 aanbevolen om de compatibiliteit met mobiele telefoons en computerschermen te maximaliseren.

 • Welke beeldverhouding is onze visie?

Het is moeilijk om hier een definitief antwoord op te vinden: sommige mensen zeggen dat het dichter bij 4: 3 ligt, en anderen stellen dichter bij 16: 9. De beste verklaring die ik vond voor de discrepantie is dat de beeldverhouding afhankelijk is van de diepte. Ver perifeer zicht is niet hetzelfde als middelmatig perifeer zicht of near-peripheral vision. Ook is er een variatie van persoon tot persoon.

 • Welke beeldverhouding is het beste voor gaming?

De beste beeldverhouding voor gaming wordt beschouwd als 16: 9 vanwege het bredere frame. Het hangt natuurlijk af van het spel. Als je je bijvoorbeeld op een slagveld bevindt, wil je de tegenstander vanaf de zijkant op je af zien komen. Met een beeldverhouding van 16:9 merk je dit eerder op. Als je dieper wilt ingaan op het debat ‘4:3 vs 16:9 voor gaming’, raad ik dit artikel aan.

Kortom, 16:9 beeldverhouding of 4:3 – wat zijn de verschillen?

Het eerste verschil zijn de media. Voor video is de beeldverhouding van 16: 9 een populairdere keuze, vooral omdat deze overeenkomt met de meeste apparaten waar je het zou kunnen afspelen, wat resulteert in een betere kijkervaring. 4:3 is echter populairder om foto’s te maken.

Dat gezegd hebbende, we zien ook afbeeldingen op onze apparaten, dus je zou de 16: 9 kunnen overwegen voor bepaalde fotografietoepassingen – bijvoorbeeld als een banner op een website die de volledige breedte van het scherm in beslag neemt.

Het volgende verschil is uw camera – de sensor heeft verschillende afmetingen en beeldverhoudingen. Voor video’s hebben high-definition camera’s een beeldverhouding van 16: 9, omdat dat de internationale standaard is.

Een ander verschil is de hoeveelheid informatie die je horizontaal en verticaal kunt passen. De 16:9-verhouding heeft een grotere breedte, waardoor hij perfect is voor groeps- en omgevingsfoto’s, zowel voor video’s als voor foto’s.

Dit wordt vergeleken met een beeldverhouding van 4: 3 die ideaal is voor het weergeven van diepte, het inlijsten van afzonderlijke onderwerpen en het geven van een gevoel van intimiteit.

Het laatste verschil zit hem echt in stijl en storytelling.

Dus, daar heb je het – je kunt een van deze beeldverhoudingen gebruiken (of zelfs een andere), zolang het voor jou werkt.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer